Kvalité vad är dé?

Jag vill ha kvalitet och då menar jag att jag vill ha människor som verkligen gillar att jobba med människor, är ärligt nyfikna och har viljan att lära sig om mänskliga beteenden.

Att skapa kvalitet med den kompetens jag vill ha är desto svårare eftersom assistansyrket enligt mig har sina brister. Med det menar jag att det finns mycket kvar att utveckla och förbättra inom assistansen och då framförallt för personer som mig, med flera diagnoser inom NPF.

Det finns en hel del jag har observerat och jag vill dela med mig av några punkter:

  • 1. Assistansyrket är tyvärr ett så kallat lågstatusjobb och många som söker tjänster verkar ta jobbet som ett ”mellanjobb” i brist på annat. Inte för att jag tror dom gör det medvetet utan det sker omedvetet. Ingen har en tanke på att försämra för mig men jag som lever med assistans får ständigt lägga mitt eget liv på ”hold” för att assistenter får ”bättre” arbeten med högre lön eller ångrar sig och inser att dom sökt fel sorts jobb.

”Det känns ibland som om personer leker med andra människor utan att tänka på konsekvenserna:”

  • 2. Det verkar som att arbetsförmedlingen tipsar om att assistansjobb finns, i tron på att jobbet ”är bara att ta för vem som helst” utan varken krav eller erfarenhet. Jag har i alla fall varit med om flera ansökningar och intervjuer där människor säger att dom känner sig tvingade att söka även om dom inte vill jobba hos mig.

”Det känns ibland som om myndigheter saknar kunskap och kompetens kring vad det innebär att arbeta som personlig assistent fastän jag ständigt försöker synliggöra det.”

  • 3. Det verkar som kvalitet och kompetens i jobbet med människor uteblir och det sägs att det kostar för mycket och ställer för höga krav på assistansen. Istället för att satsa på kvalitet så satsas det på kortsiktiga lösningar som gör att det kan blir mycket dyrare än vad tanken var från början.

”Där det existerar behov som inte ses utan skall lösas på ett billigt sätt kommer såväl anställda som människor med behov att må sämre och sämre. Det blir en ohälsa hos både personal och människor i behov och det kommer att ta tid att få det att stabiliseras och bli till välmående.”

  • 4. Att arbeta med människor är bland det svåraste som finns, det har jag hört från många olika håll och upplever det själv många gånger.

”Att vara i behov av andra är inte lätt och vill andra tycka åt oss som har behov så är det för mig något annat än att vara fri och få välja själv.”

Om jag fick välja så skulle alla få en högre lön, så att dom vill stanna kvar längre, mer handledning och utbildning och även kvalitetssäkring för mig, oss alla, som har ett behov. Vi vill också leva i samhället, ha en trygg miljö och känna att vi får den personal som hanterar sig själv professionellt.

Jag är övertygad om att alla som arbetar inom vård och omsorg, skola eller myndigheter behöver lära sig mer om vad kvalitet är och hur det skapas. Det är inget som går att stressa fram eller tvinga fram.

Att leva med assistans är svårt nog, att inte få kompetent personal är katastrof, för mig, i mitt liv.

Jag vill synliggöra detta och vara med och få mer kvalitet för alla inom personlig assistans och alla andra som arbetar med och för människor.

Olikheter berikar och det behövs en medvetenhet kring detta om det ska kunna fungera enligt mig.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

(Fotot i bilden är taget av: Jenny Unnegård)

Gillar

Kommentarer