Kompetens är en nyckel till kvalitet

Jag tänkte dela med mig lite eftersom jag har varit med om mycket och sett desto mer där kompetensen som behövs uteblir. Nu menar jag personliga assistenter som inte har en aning om hur jag eller mina funktionsvariationer fungerar. Tyvärr händer detta oftare än vad många vet, vilket är synd eftersom kompetens är nödvändigt för mina personliga assistenter.

Väldigt ofta handlar det om missförstånd och även om att assistenter tror sig veta utan att dom har en aning. När jag till exempel har en morgonrutin och en ny assistent ”råkar” ha för lite salt i gröten så triggar det min autism. Sedan fortsätter dagen och kanske ”råkar” samma assistent inte höra vad jag säger utan tror sig höra och tar vatten till mig när jag bett om kaffe. Dom liksom gissar och då blir det kaos för mig.

Varje ny sak som händer och varje ny assistent som börjar hos mig skapar en ny förvirring inom mig. Jag känner egentligen inte någon. Vi är bara ”professionella kompisar” och deras yrkesroll är att vara en del i mitt liv, min vardag. Nu vill jag synliggöra att min assistans är skräddarsydd efter mina behov, mina önskemål och efter mina funktionsvariationer. ”Jag säger inte att det är lätt – men det går” Det gör att mina assistenter får både utbildning och handledning, mer om det i ett annat blogginlägg vid ett senare tillfälle. Likaså det här med status för assistenter, hur viktigt jag tycker det är. Idag ses det som ett lågstatusjobb när det enligt mig borde vara hög status på det yrket.

Det finns ett förhållningssätt som fungerar bra för mig (när det fungerar). Lågaffektivt Bemötande heter det. Jag vet inte om ni som läser känner igen ordet Lågaffektivt Bemötande. Enligt mig så borde alla som jobbar med människor få utbildning i det. Google it, för jag vet inte exakt vad det är men jag känner när det funkar och då blir tillvaron trygg. Trygghet är A och O, i alla fall för mig och i min assistans. Mer om Lågaffektivt Bemötande och trygghet får ni framöver i ett eller två inlägg.

Nedan ser ni ett YouTube-klipp med mig där jag berättar lite om assistans

Gillar

Kommentarer

Susanne
,
Det är så viktigt med allt du skriver Moha, alla borde använda sig av lågaffektivt bemötande för att det är så viktigt. Och oftast fungerar det och man ' bryter isen " kram
AssistansMedFrikraft
AssistansMedFrikraft,
Tack för din kommentar och att du delar med dig!
nouw.com/assistansmedfrikraft