Du kan omöjligt veta

På senare tid har jag fått kommentarer som, -”Du har koll på allt, Moha!” och -”Vad bra att du kan tänka själv!”. Det gör mig lite mörkrädd när mina assistenter säger så eftersom jag har hört dessa ord förut i mitt liv och då har inte människor riktigt koll på mina funktionsvariationer och det osynliga. Människor ser bara ytan och verkar glömma insidan. Mest skrämmande är att min personal vid det här laget borde veta att jag har osynliga handikapp som ställer till det för mig och min omgivning emellanåt.

Grejen är den att människor alltid har trott att jag är med i matchen medan sanningen är att jag har haft kaos inom mig som triggat mig, det som nu kallas affekter. Att påstå att jag har koll på något, är för mig som ett skott i nacken och synliggör mer människors värdering av det yttre. Det dom ser hos mig är inte alltid det som är sanningen. Jag förstår att det kan vara svårt att bedöma utifrån men mina assistenter borde ha bättre koll på läget och ha ett ”humm” av mina NPF-diagnoser. Så mycket information som dom får så tycker jag det är märkligt att dom ens säger att jag har koll på läget eftersom jag sällan har det automatiskt.

”Vad sker bakom fasaden och hur ska jag förklara för omgivningen att jag ibland har kaos inombords? Hur ska jag som är så klok och vacker säga att jag har autistiska drag och behöver hjälp att förstå vissa saker, utan att omgivningen ska misstolka mig?”

Vår arbetsledare har samtal med min personal med jämna mellanrum när eller om det krockar i kommunikationen, samarbetet vacklar eller liknade. Ändå känns det många gånger som att tydligheten blir mer och mer otydlig. Hur tydlig hon än är desto mer snurrar allting för mina assistenter och dom tycker åt mig. Det känns som om dom lägger skulden på mig och tar saker för givet istället för att lyssna in mig och mina behov.

”Den tanken du tänker, kanske inte är tanken du tänker. Utan tanken du tänker, är den tanken som du tror tänker. Tänk på den du!”

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer