Header

I Indien, New Delhi, våldtogs en 8-månader gammal bebis av sin kusin i söndags 28 Januari. Bebisen hade lämnats hos kusinens mamma, varpå kusinen tog med bebisen till övervåningen för att "leka" med henne. Han ska sedan ha satt någon typ av munkavle på bebisen och därefter sexuellt antastat henne.

Överfallet upptäcktes när mamman till bebisen återvände efter jobbet och upptäckte blod och bebisens konstanta gråtande. Kusinen ska först ha nekat anklagelserna men polisens misstankar bekräftades när han flydde kort därefter. Han hittades och arresterades. Under förhören erkände han överfallet.

Bebisen fördes till sjukhus där det utfördes en tre timmar lång operation. Hennes organ ska vara i fruktansvärt skick och hon befinner sig fortfarande i kritiskt tillstånd.

https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/8-month-old-baby-raped-in-india-reports-9909660

Emilia Mag EsMu15

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Under lördagen började vulkanen Mayon i Filippinerna spy ut aska och under söndagen kom ett askutbrott. Flera invånare i byarna runtomkring har evakuerat sedan varningsnivån höjts till nivå 3, vilket innebär att magman har stigit till kratern och ett utbrott kan ske inom några veckor, eller bara några dagar. Vulkanen har betett sig på ett ovanligt sätt det senaste året, enligt Phivolcs (Philippine Institute of Volcanology and Seismology) -chefen Renato Solidum. Personer inom 6 kilometers radien råds evakuera och folk utanför ska förbereda sig för utbrott. Senast vulkanen hade ett utbrott var 2014, då tusentals människor evakuerades.

På Papua Nya Guinea har även vulkanen Kadovar haft ett mindre utbrott av aska och rök för ca en vecka sen, vilket har tvingat ca 1,500 personer att evakuera från den närliggande byn Blup Blup.

– Folk flydde från sina hem för att sätta sig i säkerhet när vulkanens utbrott började och är nu i akut behov av mat, vatten, skydd och kläder, säger Paupa Nya Guineas generalsekreterare för Röda Korset.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/filippinerna-skarper-vulkanvarning/​

https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/philippines-shuts-more-schools-as-volcano-spews-ash-and-lava-9865694

Emilia Mag EsMu15

Likes

Comments

Sydkoreas president Moon Jae-in välkomnar Kim Jong Un för samtal om Nordkoreas intresse i att delta i de olympiska vinterspelen som kommer äga rum i staden Pyeongchang, Sydkorea nu i februari. På nyårsdagen sa Kim Jong Un i sitt tal att han är hoppfull inför en fredlig lösning med Sydkorea. I sitt tal pratade han även om fred angående Koreahalvön och sa att Nordkoreas representanter borde prata med Sydkoreas representanter så fort som möjligt om att skicka en delegation till de olympiska spelen.

Bildresultat för winter olympics 2018

Källa:http://edition.cnn.com/2018/01/02/asia/moon-welcomes-north-korean-olympic-participation-intl/index.html

Celine Karlsson SA15a

Likes

Comments

I Afrika skjuts ca 10 000 elefanter varje år av av tjuvjägare som sedan smugglas vidare och säljs illegalt. I Asien säljs elfenben till ett högre pris än guld och kokain, vilket förser industrin med enorma summor varje år. I flera länder i Asien anses elfenben vara en statussymbol, men till följd av press från världsopinionen väljer Kina att införa ett totalförbud mot elfenben. Förbudet förväntas även införas i andra länder i Sydostasien och kan ge en stor positiv effekt i kampen mot handel av elfenben.

Likes

Comments

2018 kommer Asien sända en asiatisk version av Eurovision song contest. Redan nu har nio länder tackat ja till att vara med. Vilket land som kommer hålla i tävlingen är inte riktigt bestämt än, men det står mellan Singapore, Australien och Kina. Idén började diskuteras i mars 2016 och i augusti 2017 bestämdes det att tävlingen skulle bli av. Till skillnad från det europeiska Eurovision kommer den inte ha några semi finaler utan endast en final.


Julia Rothoff, SA3A

Likes

Comments

Naturreservatet och halvön Son Tra i Da Nang, Vietnam har fått mycket uppmärksamhet när miljöaktivister upptäckte för dom okända byggarbetsplatser. Det visade sig sedan att det fanns planer att bygga om hela naturreservatet till ett lyxigt turistmål som skulle stå färdigt 2020. Det fick dock mycket motstånd och kritik och det skapades en namninsamling på Facebook för att hindra konstruktionen, som sedan skickades till premiärministern Nguyen Xuan Phuc. Namninsamlingen drog in över 10,000 signaturer på bara några veckor vilket fick staten att gå in och stoppa konstruktionen. Det ska nu göras en ny granskning om planerna ska fortgå, svaret förväntas komma i början av 2018. Mindre företag med fokus på att göra naturvandringar och vandringsleder uppmanas nu att kliva in och övertyga myndigheterna om deras ekonomiska och miljövänliga värde för att kunna rädda reservatet. Det finns hopp och tro att myndigheterna kommer ändra sig för att bevara Son Tra och dess invånare.

Son Tra består av flera trädbeklädda berg som är hem för mer än 1,000 sorters växter och nära 400 djur. En av dom mest kända djuren är den mycket hotade kostymapan. Dessa djur och växters hem skulle helt förstöras av dom planerade konstruktionerna.

Emilia Mag EsMu15

https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific

Likes

Comments

Refugees and asylum seekers protest in the ground of the Manus Island detention center, Tuesday, October 31.

Lägrerna öppnades på nytt i 2012 som ett ställe för asylsökande flyktingar som rest över Austaliens hav. Dessa läger ligger på Manus Island i Papua Nya Guinea och på ön Nauru. Lägret på Manus Island stängdes ner torsdagen 26 oktober efter att en domstol i Papua Nya Guinea för ett år sedan bestämde att lägret stred mot lagen. Omkring 600 män vägrar lämna stället för tillfälligt boende i staden Lorengau pga att de är rädda för att lokalbefolkningen inte vill ha dem där. Flyktingarna säger att det är rädda för våldet som kan ske i lägret men också för våldet som kan ske i Lorengau. Människor i Lorengau har protesterat mot idén att skicka flyktingarna dit, de är en befolkning på 6000 invånare och de vill inte ha dit fler människor. Människorna i lägrerna har samlat på sig mat och fyllt flaskor med regnvatten som kommer vara i en vecka ungefär men det finns ingen el.

/Celine Karlsson SA15a

Källor: 

http://edition.cnn.com/2017/10/31/asia/manus-island-refugees-closed/index.html​ 

http://www.bbc.com/news/world-australia-41826431​ 

Likes

Comments

Japan är en konstitutionell monarki, dvs att kejsaren är landets övergripande symbol för landet medan premiärministern besitter den utövande makten. Efter andra världskriget har det konservativa liberaldemokratiska partiet LDP dominerat politiken men de senaste åren har Demokratiska partiet suttit vid makten.


Den 28:one september upplöste premiärminister Shinzo Abe det japanska underhuset (den mäktigaste delen av Japans parlament) med motivet att dra nytta av ett lyft i opinionen och stärka sina mandat för sin politik. Han kritiseras av motståndare som menar att han försöker skingra sig från anklagelser att ha hjälpt en vän på ett felaktigt sätt.


Vallokalerna till nyvalet öppnade den 22:e oktober och siffrorna sammanställs fortfarande, men CNN bekräftar att premiärministern vunnit stort. Abes stöd verkar ha uppstått i och med Nordkoreas agerande senaste, och han bedriver en politik att utöka den japanska militären och ett mer aggressivt ställningstagande mot Nordkorea.

/ Rebecka Knudsen EK15

Källor:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6313&artikel=6803810

http://www.globalis.se/Laender/Japan

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6313&artikel=6784981

http://edition.cnn.com/2017/10/22/asia/japan-election-results/index.html

Likes

Comments

EU har satt sanktioner mot Nordkorea. Det innebär att man inte köper eller säljer något med Nordkorea. Tidigare har funnits sanktioner mot kärnkrafts- gruv- och vapenindustri, men nu har man även satt sanktioner mot råolja, bensin och andra raffinerade oljeprodukter. Förbudet är en respons mot Nordkoreas tidigare handlande med kärnvapen . Vladimir Putin har idag undertecknat ett dekret att även Ryssland ska sätta upp sanktioner mot Nordkorea.


Det är sedan tidigare känt att Donald Trump vill att USA ska sätta upp sanktioner mot Nordkorea, och nu har även EU gått med på det.


Källa:

omni.se


Julia Rothoff, SA3A


Likes

Comments

Den 29 september kapsejsade en båt i Bengaliska viken när Rohingya flyktingar försökte ta sig till Bangladesh. Enligt en vittnesrapport fanns ungefär 80 personer ombord, varav minst 23 dog, däribland barn. Av dom 10 som behövde medicinsk hjälp har 6 personer blivit släppta. Alla överlevande har blivit transporterade till Kutupalong, ett flyktingläger i södra Bangladesh. Sökandet fortsätter efter dom resterande försvunna flyktingarna.


UN:s ledare över flyktingpolitiken, Filippo Grandi, var i Bangladesh för att möta flyktingar tidigare den veckan. Han bad Myanmars regering att sätta stopp för behandlandet av Rohingya och försöka hitta en lösning. “Det är väldigt tydligt att orsaken till den här krisen finns i Myanmar, men lösningen av krisen finns också i Myanmar.”

Myanmars regering påstår att våldet sporrats på grund av aggressiva Rohingyas och fortsätter att förneka anklagelserna om etnisk rensning.

http://edition.cnn.com/2017/09/29/asia/rohingya-refugee-boat-capsize/index.html

Emilia Magnusson, EsMu15

Likes

Comments