Internet

1965
På CERN-laboratoriet i Schweiz skapas World Wide Web på nittiotalet, men långt innan det började man jobba med datorer. I den här filmen från 1965 kan ni se deras allra första dator, en Ferranti Mercury.
Datorn, som CERN köpte in 1958, tog tre månader att installera och fyllde ett helt rum. Den var en miljon gånger långsammare än dagens datorer och dess kapacitet understeg dagens miniräknare.

29 oktober 1969 var första gången två datorer lyckades kommunicera med varandra via internet.
Detta var forskaren Leonard Kleinrock som fick en UCLA data att kommunicera med ett annat forskarinstitut.
Meddelandet skulle vara LOG som skulle vara ett sätt för den andra datorn att logga in under på den andra datorn. LOG som skickades blev bara LO eftersom mottagardatorn kraschade undertiden det sista G skulle skickats.
Syftet med ARPANET, den gamla internet upplagan, var att experimentera med tekniker för datanät, bland annat hantering av avbrott och möjlighet att kringgå utslagna nätverksnoder. Det är troligtvis detta som har gett upphov till myten att Internet skapades för att klara ett kärnvapenangrepp.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Arpanet heter datornätverket som kommer att utgöra grunden i det vi numera kallar internet. Till en början är bara ett fåtal datorer inkopplade, men antalet växer i USA i början av 1970-talet.

Det dröjer till den 15:e juni 1973 innan nätet blir internationellt. Den första dator utanför USA som kopplas in på Arpanet är norsk och den nås via satellit. Vad inte alla vet är att Sverige också har en roll i denna internethistoria. Den första internetkontakten går nämligen via markstationen i Tanum i Bohuslän, som sedan skickar vidare signalen till Norge och Norsar (ett forskningscentrum som grundats ihop med USA för att upptäcka jordbävninger och kärnvapenexplosioner).

Månaden efter får även en dator i Storbritannien kontakt med Arpanet.

Namnet internet kommer snart, som vid tiden är en förkortning för ”internetworking”. Vint Cerf skriver internet i en text 1974 och det vara då man tror ordet kommer till faktiskt användning för första gången.

1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum.

KOM-systemet, som skapas på Försvarets forskningsanstalt, är tänkt att underlätta internkommunikation när en avdelning av kontoret ska flytta till en annan del av landet, men blir snabbt mer av en social knytpunkt för datorintresserade där allt från datorstandarder till jämställdhet och kärnkraft diskuterades.

Likes

Comments

Under 80- talet rusade utvecklingen framåt, inte minst tack vare en rad hårt arbetande eldsjälar. Björn Eriksen registrerade .se-domänen och tog emot det allra första mejlet till Sverige. Dessutom försökte SVT:s Lars Orup sig på dataintrång och TCP-IP – protokollet som ligger till grund för internets infrastruktur och blev standard.

År 1981 lanserades det nordiska nätet på bred front och öppnade vägen för mobiltelefonerna, som föregångaren till GSM-nätet. Den som velat ringa mobilt innan dess har behövt anropa en telefonist (systemet MTA hade funnits sedan 1956), men med NMT (1G) blev dessa överflödiga, dessutom kunde samtalen lämnas över mellan basstationer utan att förbindelsen bröts.

År 1985 valde Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet – ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta skedde en snabb utveckling av internet i Norden. Under samma år fick de svenska skolelevernas en ny dator - Compis – en förkortning för computer i skolan.

År 1989 blomstrade BBS-kulturen i Sverige. Innan webben fanns de elektroniska anslagstavlorna. Man använde telefonen, slog in ett nummer och så kopplades man upp mot en annan dator. Plötsligt kunde man kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.

Likes

Comments

1990

1990 skapade Tim Berners-Lee det World Wide Web. Det bygger på ganska många olika saker men förenklat kan man tänka att det betyder dels att webbplatser eller dokument har en adress, en URL, som talar om hur man hittar dit, och dels ett protokoll där webbläsare kan läsa och visa innehåll.

Man kan följa länkar till andra dokument som sitter ihop som i ett ”nät”. Idag låter det helt självklart, men innan fanns det nästan inga system för att enkelt länka till och mellan saker. Förutom att det är enkelt är det också fritt och gratis att använda för både utvecklare och surfare, vilket sannolikt spelar in i framgången.

20 december 1990 skapas den första webbplatsen, för forskningscentrumet CERN i Schweiz där WWW skapats. Men först 6 augusti 1991 gör Tim sajten tillgänglig för omvärlden, men öppnar upp för alla först 23 augusti

1994 Dreamhack startar i Malung

Dreamhack är världens största LAN-party, det vill säga en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig, ofta för att spela datorspel.

Det börjar med att datorintresserade på Malungs grundskola träffas i en källarlokal för att byta disketter och kunskap. Efter ett par år avancerar man till skolans matsal och sedan 1994 har Dreamhack arrangerats varje år – numera två gånger per år, sedan 2001 i mässlokalen Elmia i Jönköping. Det har kontinuerligt slagit rekord i flest antal ihopkopplade datorer och finns till och med upptaget i Guinness rekordbok! 2013 var det över 17 000 datorer som samsades om plats och bandbredd.

Bolaget bakom LAN-partyt säljs av grundarna redan 2006. En god affär för köparna, som utvecklar festivalen avsevärt under nio år. Dreamhack säljs 12 november 2015 vidare till MTG för 244 miljoner kronor.

1996 Blocket tar prylmarknaden till nätet

Det började med en anslagstavla på Ica i Fjälkinge. Henrik Nordström får en idé, lika enkel som genial. En sida på internet där du lägger ut annonsen, och till skillnad från pappersvarianterna är det gratis. Till att börja med täcker sajten bara in skånskt köp-och-sälj men året därpå får resten av Sverige haka på.

Så varför heter det Blocket? Henrik Nordström tyckte att de internetovana användarna kunde behöva en enkel metafor att relatera till. Ett anteckningsblock för inköpslistor.

2001 börjar Blocket ta betalt för annonser. År 2003 intervjuas Pierre Siri av Computer Sweden och får frågan varför lilla Blocket kommit att dominera och inte de stora mediegiganterna. För försök gjordes att utmana uppstickaren.

1999 Nätdejting

1999 grundas Spraydate, Sveriges första nätdejtingsajt. Som mest har den nära en miljon användare, men allt eftersom tar olika andra sajter över och 2013 läggs den nu inaktiva sajten ner och tas över av Match.com.

I ett antal år är ganska många skeptiska till nätdejtande – det måste ju vara farligt att träffa vilt främmande k

Idag finns det i stället undersökningar som menar att ungefär var fjärde relation i Sverige börjat på en dejtingsajt. Det är svårare att säga exakt hur många som använder sajterna, eftersom folk ofta har konton på flera sajter samtidigt – och det finns många sajter, även sådana för olika intressen eller inriktningar, inklusive folk som vill vara otrogna mot en partner de redan

Likes

Comments

År 2000 erbjöd Telia ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) vilket innebar att de 25 orter i landet fick ta del utav sina befintliga telefonjack, men med ett nytt modem. Det nya modemet hade nedladdningshastigheter på uppemot 512 kbit per sekund, alltså nästan tio gånger snabbare än de modem som de flesta använt innan.

Under samma år fick GSM-nätet även GPRS, som innebar bättre hastigheter och att det går att ta betalt per mängd överförd data istället för uppkopplingstiden.

År 2000 hade även 60 procent av svenskarna tillgång till internet.45 procent av svenskarna använde regelbundet e-post för att kommunicera.

År 2003 startade Niklas Zennström Skype, en tjänst som låter dig ringa folk via internet istället för via en vanlig telefon. Det innebär att du inte får dyra telefonräkningar för långa samtal – kanske extra viktigt för den som har familj eller vänner utomlands, eller bor i ett land där det är dyrt eller krångligt att ringa.

I februari 2005 startades en sida där vem som helst kan ladda upp ett videoklipp; så kallade YouTube. Ett år efter startades även Spotify, en streaming-tjänst för musik, som finns tillgänglig i en gratisversion med reklam eller en betalversion utan.

År 2007 hade 90% av svenskarna över 18 år tillgång till Internet någonstans. 79% har tillgång till Internet hemma. År 2008 hade 90% av svenskarna över 16 år har tillgång till Internet någonstans och 81% hade tillgång till Internet hemma.

Likes

Comments

2010

Nu har 85% av svenskarna över 16 år tillgång till internet i hemmet. 97% av internetanvändarna har tillgång till bredband.

Sverige intar förstaplatsen på tre globala IT-index, rankinglistor som försöker mäta olika länders beredskap och förutsättningar för att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land.

2014 har så här många tillgång till: Dator 91% , smartmobil 74% , surfplatta 53%

Likes

Comments