Header

Som sagt ovan...

Önskar att det kunde varit liiite längre men dags att komma tillbaka till verkligheten. Under lovet har jag gjort massor med saker. Bland annat har jag:

  • Lärt mig att blanda kort vid (snart) 18 års ålder
  • Varit i stallet
  • Spelat piano
  • Ätit glass
  • Tränat skiten ur mig
  • Joggat med lillebror
  • Ätit lite mer glass
  • Inte kunnat jobba hästarna p.g.a. skit väder
  • Varit ensam hemma

Det har varit ett härligt lov och jag känner verkligen att jag har haft det mysigt. Ska ringa till frisören imorgon och se om jag kan få en klipptid. Håret är verkligen för långt för min smak och jag stör mig på det heeela tiden.

Ska ut till stallet nu på kvällen och göra det mest väsentliga för att sedan komma hem och äta lite. Hovslagaren kommer imorgon men det har mamma sagt att hon ska fixa. Jag har ju skola då...

Nu ska jag fortsätta att öva på att blanda kort. Blivit lite beroende av lyckoruset när jag klarar av att göra en snygg blandning. Kanske lite udda men det sägs ju att man ska glädjas av det lilla.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu blev det ju ett tag utan uppdatering igen...

Men det kommer komma fler gånger med ups and downs. Känner dock inte att jag är lika stressad över att börja skriva igen som jag var förra gången. Då hade det ju gått myyycket längre tid emellan. Vad har jag hittat på då? Jo, jag har varit sjuk bland annat. Kunde knappt andas och låg som i en koma i fyra dagar. Gick knappt utanför mitt eget rum mer än 30 min per dag och var allmänt jättetrött på livet. Jag blir så himla deprimerad när jag ligger i sängen och inte gör någonting. Det är verkligen inte kul på något sätt. Jag tro att det har med gener och göra till en del för mamma och mormor är precis likadana. Fast, det kanske inte är en dålig sak. Jag får ju iallafall saker och ting gjorda. De flesta gångerna.

Nu har jag ju blivit lite friskare, om ännu inte helt hundra så bättre iallafall. Jag kan greja med hästarna igen och gå i skolan utan att behöva lägga mig i tre timmar efter det att jag kommit hem. Eller, kanske inte.. Skulle nog egentligen behöva vila lite mer än vad jag gör. Som nu då, när jag sitter kl 22:30 på en vardagskväll och intalar mig själv att jag visst MÅSTE göra det ena efter det andra. Ja, det är ju lite lusigt kanske. Fast å andra sidan, tänker jag hela tiden. Jag kan ju sova till helgen. Men så kommer helgen igen och vad gör lilla jag? Allt det där som jag inte hinner under veckan. Lite av en ond spiral kanske men så är det ju lov snart vilket gör att jag kan t igen lite av det som jag missat.

Tror nog att lov är en av de bästa sakerna som finns. Enda nackdelen är ju att man kanske inte kan träffa vissa personer som man egentligen vill träffa men som man bara ser i skolan. Ibland kanske man får ta sig i kragen och bara säga till att nej, vi SKA ses på lovet, även om man kanske inte brukar hänga med varandra. I vilket fall kommer jag att ta mig tid att åka både pulka och skridskor på lovet om det finns någon snö kvar. Har inte gjort det än och även om man håller på att bli vuxen behöver det ju inte betyda att man måste växa upp riktigt än.


I vilket fall ser jag fram emot detta lov. Om inte för den potentiella pulkaåkningen så för sömnen.


Bild:Pixabay

Likes

Comments

​Nej, nu är jag trött! Vill bara sova och inte behöva tänka på skolan m.m. Önskar att man skulle kunna pausa tiden och bara ta det lugnt ett tag så att man hinner återhämta sig. 

Ikväll blir det en lugn kväll. Imorgon kl. 07:00 har jag min första körlektion. 

Känner att livet går ganska snabbt just nu med mycket saker som händer. Det är lite jobbigt för huvudet att hålla reda på allt och min dos av D-vitamin är inte hög. Jag vill ha SOL och SOMMAR! Men eftersom att jag inte bor i florida eller något annat härligt ställe får jag göra vad jag kan med det som är. Idag blev det tömkörning på den isfria volten. Fick dessutom lite hjälp med lite övningar man kan göra för att lugna ner henne av den som äger stallet. Väldigt skönt att få lite inspo och idéer när man kommit till lite av en återvändsgränd. Skönt att kunna ha en annan approach till det som är lite svårt att fixa.

Nu är det snart middag och så fort jag ätit ska jag gå och lägga mig. Det behövs, minst sagt. 

Likes

Comments

Idag har det inte varit kul att jobba med Era. Det gick hyfsat bra i longeringen men när jag satte mig på slog det slint i huvudet på henne och hon bara backade, studsade och blev super stressad. Nästan som om hon fick panik. Hel knäppt var det och jag vet inte riktigt vad jag ska göra i sådana situationer. Minsta lilla man gör fel eller råkar trigga henne och jag ligger på backen. Inte speciellt kul med andra ord... Jag tror att det är överskotts energi men problemet där blir ju att få ut det. Låter man henna springa på linan kommer hon bara göra illa sig och sitter jag på, ja ni kan ju tänka er själva.

Imorgon ska jag testa tömkörning och se hur det går. Kan ju vara så att hon går bättre när hon har en lite mer ram runt sig så att hon inte bara kan springa iväg hur som helst. Ada är ju tvärt emot. Henne kan man låta bocka tre varv sedan är hon klar och kan jobba igen. Hon busar bara lite, liksom fråga om lov innan. Säger jag till henne att det är okej att busa den dagen gör hon det annars kan hon lika gärna slappna av i att det blir en annan dag.

Ada var super trevlig idag. Först uppsutten skritt på en volt (enda stället utan is) och sedan longering. Jämför man är hon en riktig ängel, vilket är ganska skönt. Det är ju inte så att jag har bråttom med hästarna mina men det hade ju varit kul om man hade kunnat sitta på Era utan att hon blev dränkt i svett av bara skritt...

Nu låter det som om hon inte alls går att rida. Så är ju såklart inte fallet. Hon är jätte mysig att rida och greja med men nu efter flytten och dessutom att vara i paddock + hårt underlag så att det inte går att galoppera gör henne väldigt spänd. Vi får se hur det artar sig. Kanske skriver jag imorgon att jag har världens bästa häst. (vilket jag iof har)


Bild: Från i sommar när Era inte var lika spänd

Likes

Comments

Nu fick ju Peder Fredricson Jerringpriset i år igen. Det finns ju lite blandade meningar om detta. Bland annat finns det dom som tycker att det är orättvist att han vann och inte Sara, (simning.) Helt ok tycker jag att vädra sina tankar men det finns enligt mig mer eller mindre bra sätt att göra detta på. Bland annat kan jag tycka att reportrar som hånar Peder och säger både det ena och det andra kan ta och se sig själva i spegeln. Inte bara klankar dessa människor ner på Peders prestationer offentligt, utan HELA ridsporten.

Att det sedan skulle vara en kupp som ridsporten håller på med är en ganska rolig tanke. Jag kan meddela er att mitt meddelande alla fall inte kom fram på posten. Jag tror att alla ni som, uppenbart, är emot att Peder vann priset inte förstår hur många det faktiskt är som håller på med ridsporten. Kan med säkerhet säga att det blir ett rejält antal människor om man lägger ihop alla hästägare, medryttare, eventhållare och hästentusiaster. Det kom bland annat ett förslag om att man bara skulle få rösta en gång/person. Med all rätt kan jag tycka. Men jag skulle inte bli förvånad om Peder ändå hade vunnit om reglerna för röstning var annorlunda. Som sagt, vi är ett helt gäng som följer sporten.

Jag tycker att vi alla kan ta detta pris, två år i rad dessutom, som ett konstaterande att ridsporten också har x antal utövare som vill visa upp sin sport och framhäva personer som är värdiga representanter.

Och till alla er arga gubbar, (ja det är mest män) på Facebook. Snälla, sluta mät k*k med hästar. Jag lovar er att ni bara blir besvikna.


Slutligen vill jag säga grattis till Peder och hans familj samt team. Röstade själv inte på telefon men tredje gången gillt som man säger. Det är inte få personer som får det att gå runt och ni verkar ha en grym sammanhållning. Du förtjänar all ära du kan få, speciellt när man är så ödmjuk som människa.

Likes

Comments

Idag kom jag hem från skolan vid kvart i fem. Mamma hade redan gjort mat och när vi var klara bar det av till stallet. Väl där var det rent ut sagt skit väder men jag bestämde mig för att jobba tjejerna ändå. Det blåste massor och jag kunde inte riktigt säga att det snöade. Inte heller regnade det. Det var som om att regnet på sin väg ned frusit till is och det var vad som träffade marken, och oss då.

Era rusade mest runt och tyckte inte alls att det var kul. Funderar på om hon kan vara lite mörkrädd då hon alltid blir super spänd när det är mörkt. Även om det är lugnt väder... Ada var dock super duktig så det var skönt. Hon fick till och med trava lite även om hon kastade lite med huvudet åt småspiken. Fick henne ändå riktigt lugn och fokuserad vilket jag är tacksam över. Hon är verkligen en liten stjärna 🌟

Nu är det kväll och jag ska upp till skolan imorgon, i tid hoppas jag. Det händer ganska mycket just nu och jag hade gärna tagit en till break så att jag hinner plugga mer än vad jag just nu har tid med. Till helgen blir det nog inte mycket som händer med andra ord. Dubbla labbrapporter, matte, fysik, kemi också körkortet såklart. Att man aldrig får en lugn stund...

Dock väldigt tacksam över hur bra jag har det! Det nya stallet är super och jag och mamma trivs sååå bra! Hundar, katter och hästar. Kan det bli bättre? Ja, det skulle ju kunna vara sommar :)


Bild: TB till när jag och Era skuttade lite i somras!

Likes

Comments

Idag jobbade jag med Ada i paddocken. Era blev då väldigt stressad och sprang sig helt löddrig av stress. Även när Ada kom tillbaka till hagen kunde hon inte slappna av och äta, vilket inte händer ofta. Jag vet ju att det handlar om separations ångest mellan just hon och Ada men jag tycker ändå att hon kan vara liiite lugnare när hon har andra hästar vid sig. Kanske har det att göra med att hennes hage är den "sista" och att hon då inte är mitt emellan en massa hästar... I vilket fall är det sjukt jobbigt att se och det är inget jag kan göra för att hjälpa henne annat än att ta det lugnt och öva, öva, öva.

Nu är det ju helg och man kan ju tycka att det är skönt. Blev klar i stallet vid halv två och sedan dess har jag ätit och pluggat en massa på körkortet. Borde plugga lite fysik och matte också men eftersom att körkortet är något man inte vill göra om ligger mitt fokus ganska mycket på just det.

Vidare ska jag antagligen träffa en kompis ikväll. Hon sa att hon skulle vara klar på gymmet vid sjutiden så det blir alldeles lagom att träffas en liten stund, kanske kolla en film eller bara prata. Funderar på om jag ska köpa lite godis, vilket betyder att jag får åka in till stn och möta henne. Det är väl iof trevligare att åka hem tillsammans än ensam..

Nu ska jag fortsätta med pluggandet, fysiken denna gången, och försöka luska ut hur man räknar på tryck och värme.


Bild: Pixabay

Likes

Comments

Nu har andra dagen i skolan gått och jag är redan trött. Kanske kommer jag snart in i rytmen igen, hoppas det iallafall. Matten idag var bara repetition och i samhälle ska vi börja med ett nytt projekt om privatekonomi. Jag ska skiva om hur man sak göra när man hyr/köper lägenhet. Det är ju ganska bra att kunna sen när man ska flytta hemifrån :)

Idag i stallet var jag trött. Borde inte ha satt mig upp och ridit inser jag nu i efterhand då det gjorde mer skada än nytta. Era är väldigt spänd fortfarande och speciellt nu när det är kväll och mörkt. Hon är ju väldigt mycket inne i det här med "bättre fly än illa fäkta." Men jag tror att det kommer att lösa sig så snart hon landat och vant sig vid att vara i paddock.

Vidare ska jag på körlektion den 19:e januari. Bokade in det precis och jo vad jag är taggad. Tänkte att jag tar denna lektionen, halkkörning, en lektion innan uppkörning och sedan seglar i mål, (eller kör i mål.) Har pluggat på körkortsfrågor nu i en timme ca. och det är faktiskt inte så svårt. Dock har jag inte hunnit fram till dem frågorna som handlar om själva bilen. Tror att jag ligger lite i lä där faktiskt....

Nu ska jag sova så att jag orkar upp för att duscha imorgon innan skolan. Tycker inte riktigt om att göra det men vill inte gärna gå och lägga mig med blött hår. Natti till er alla :)

Hade önskat att man vaknade upp till sådant här väder imorgon...


Bild: Pixabay

Likes

Comments

Imorgon börjar skolan igen efter ett mycket hetsigt jullov. Har knappt fått vila en stund och det känns inte som att jag är redo för skolan igen. Kanske blir det lugnare att komma in i rutiner igen, eller så blir det mycket plugg och ingen tid över till annat. I vilket fall är det inget man kan slippa undan och på den positiva sidan slipper jag ju iallafall laga lunch själv.

Idag när jag kom till stallet var det super härligt väder. Solen sken och även om det var kallt så var alla hästar lugna. Ada var super och jag kunde i longeringen pusha henne liiite till framåt så att bakbenen kom mer under henne. Super nöjd med henne! Era var också en lite stjärna idag. Har ju inte kunnat ha henne på lång lina då hon bara blivit stressad och sprungit runt som en galning. Idag hade jag bar en halvmeter kvar på linan och hon jobbade på jättebra! Det märks att hon inte är så stark då det inte går att trycka på det där extra när hon kommer ner i fullständig stretch.

Vidare så är det endast två (!) månader kvar tills dess att jag ska göra ett försök till att ta körkort. Jag är super taggad men lite smått orolig att jag inte ska hinna plugga ordentligt. Jag får väl helt enkelt skapa mig tid om det inte finns...


Bild: Pixabay

Likes

Comments

Idag kom jag över ett mycket intressant inlägg på en FB sida som jag följer, Dressyrsnacket. Det var en som jag känner som frågade en mycket bra fråga om hur unghästen ska ridas. Såhär skrev hon:

I beskrivningen inför 4 års testet står det "Hästen skall i samtliga gångarter röra sig i balans i en för unghästen lämplig form. I trav och galopp skall hästen ridas i ändamålsenlig form med kontakt.” Vilket fick mig att fundera över vad en lämplig unghästform faktiskt är, just det begreppet kan ju ha så otroligt olika betydelse. Videon nedan visar vad jag tycker stämmer in på lämplig unghästform där överlinjen får komma upp och hästen får söka ner och fram till bettet med bibehållen balans. Men efter att ha kollat på flera 4års tester på nätet blev jag förvånad över att majoriteten rider i en hög form, nästan så att nacken är som högsta punkt.

Döms överhuvudtaget formen på unghästtester eller räknas det med i allmänintrycket?
Hur avgörande är det i så fall?
Hur avgör en domare vad som är en lämplig form?
Vad innebär en lämplig form för er ryttare, domare och hästägare med erfarenhet från unghästtester?

Det var många som kom med sitt tycke och över 100 kommentarer fick posten. Jag skrollade igenom alla kommentarerna och höll ett öppet sinne för vad alla där hade att säga. Dock landade jag därefter i hur mycket jag tror på A2R och att en låg form innan man plockar upp hästen borde vara grundläggande. Såhär formulerade jag mig i forumet då det var en som påstod att en hög form skulle medföra bättre balans:

Jag skulle nog säga att hästar som inte kan ridas i denna form (lång och låg) inte är mogna för att bli ridna överhuvudtaget. Borde det inte vara så att man börjar rätt istället för att försöka "få bort" obalansen (att ryttare behöver vara femte benet) när man själv tycker att det passar? Hennes häst är välbalanserad just för att hon arbetat och ridit sin häst på detta sättet. Det finns (enligt mig) inte en chans för hästen att bära sig själv om man som ryttare förhindrar detta. Att hästen sedan "slappnar av" i en högre form håller jag inte heller med om. Lägre form= lugnande endorfiner= hästen slappnar av. Hög form=adrenalin pga flyktdjurs beteende = ja, motsatsen till avslappnad. Nu kanske jag var lite väl rak med vad jag tycker så snälla, ta det inte fel. :)

Jag fick då tillbaka att det inte var realistiskt att tänka på detta sättet, att det inte fungerar för alla unghästar att ens gå i en form där huvudet är i samma höjd som resten av kroppen. Jaha, tänkte jag, då är det något fel på min unghäst som både är överbyggd och inte har supermycket muskler. Hon kan ändå gå med huvudet ända nere vid fötterna och ha en balans som är bättre än många vuxna hästars.

Många 4:a åringar på tester har en form mer passande för GP och att man säger att dom inte kan gå i en annan form är absurt. Unga hästar SKA INTE ha en hög form. Det har jag aldrig läst i någon bok som vettigt förklarar hästens form. Inte heller följer detta utbildningsskalan. Man börjar ju inte med 100 kg på gymmet och förväntar sig att det ska funka. Inte eller nöter man övningar med tunga vikter utan bra teknik, det sliter ju bara på kroppen. Man är att börjar i helt fel ände med en hög form och känner man att hästen faktiskt inte kan gå i en "normal" form tycker jag att man inte ska sitta på ryggen överhuvudtaget. Blir både ledsen och arg när jag ser och hör sådant.

Det är kul att läsa om vad andra har att säga, ta det inte på fel sätt nu. Men när folk säger att de får rysningar (bra sådana) av en ritt där hästen slår med svansen i varje steg, har öronen bakåt, är ihop tryckt och med sänkt rygg mår jag lite dåligt. Det är sorgligt att läsa och jag får en klump i bröstet. Det kan väl inte vara så det ska se ut? Inte kan vi väl vara på rätt väg med hästsporten när antalet hältor är skyhöga? Många gånger är fakta i forumen rätt. Det finns några kommentarer som beskriver exakt det som jag strävar efter. Men efter hänvisning till ritter där allt ser helt fel ut, obekvämt och raka motsatsen till det som sagts tappar man lite sugen. Jag önskar mig en framtid där fler lär sig att se vad som faktiskt är skadligt för hästen och att kunskap om hästens biomekanik sprids.

Vidare vill jag säga att detta är min blogg, mina ord och mitt tycke. Det kan ju tyckas att jag är hård men har man en häst som inte har sänkt rygg, en häst som är i balans och kan bära ryttaren samt arbetar korrekt. Ja, då tror jag att man snarare håller med den text jag skrivit ovan än tycker att den är hård.

Likes

Comments