Ansvaret

Hos vem ligger ansvaret att vårt land styrs på “rätt” sätt? Hos politikerna eller hos oss som röstar på dom?

Vad är mitt ansvar, som enskild individ? Räcker det med att rösta?

För min egen del är det dels att rösta och dels delta i diskussionerna i samhället, men just den andra delen är knepig. När är det värt att diskutera? Är det när man får fram sina åsikter och åsiktsmotståndaren förstår varför man valt att stå där man står, eller räcker det med att bara kasta bajs på varandra för sakens skull? Har man tagit sitt ansvar då?

Personligen funkar det inte för mig att ta alla fighter. Jag har varken tid, ork eller intresse att “bara ta diskussionen” med alla som bjuder/tvingar upp till dans (i synnerhet i sociala medier men också IRL). Vissa gånger kanske det räcker med att bara säga ifrån. Ibland är det extra svårt att låta bli, som när jag hör rasistiska ordval och åsikter i närheten av mina barn. Jag vill inte låta det passera. Där känner jag ett ansvar: Mina barn ska inte behöva växa upp med inplanterade åsikter som segregerar människor, dom ska inte bli lurade av ogenomtänkta åsikter som att människor inte har lika värde. Dom ska inte behöva se rasism, sexism och funkofobi som något rumsrent och normalt att utöva.

Att ta ansvar kan vara stort och smått. Men många bäckar små, tänker jag.

Jag känner att jag tar ansvar varje gång när jag väljer bort personer med åsikter som begränsar mina barn något sätt. Varje gång jag säger nej är att ta ansvar, men också alla gånger jag säger ja.


Ja till solidaritet.

Ja till jämställdhet.

Ja till frihet.

och ja till ansvar.


Tack för ordet.


#allamåsterösta #val2018

Gillar

Kommentarer