Vardagsmys

Halloj!

Idag har varit en dag med mycket kul! Har suttit lite med ett arbete, haft intervju med potentiella nya styrelsemedlemmar i Arktis samt haft programfika med Arktis! Men ikväll bestämde jag & min kille oss för att dra lite spontant till Olearys och spela bowling! Stort tips att göra sådär mitt i veckan. Dom har nämligen studentpriser på onsdagar & torsdagar så det kostar endast 150kr/h. Riktigt mysigt var det ✨

// Wilma

Gillar

Nya inlägg

  4 tips för ansökan till universitet/högskola

  Hej på er!

  Nu har ansökan till hösten varit öppen ett tag och om ni funderar på att söka till universitetet och börja plugga i höst så rekommenderar jag verkligen att göra det, innan det är för sent (sista ansökningsdagen inför hösten är på fredag). Det är kul att plugga!! Jag tänkte dela med mig av lite tips inför ansökan till universitet/högskola.

  1. Fundera på vad du är intresserad av OCH vad du inte är intresserad av

  Vilka ämnen intresserar dig och vad skulle du kunna tänka dig att jobba med? Om du känner dig nyfiken på väldigt många utbildningar som spretar åt alla möjliga håll kan det vara lättare att fundera på vad du inte är intresserad av och börja sålla bort från det hållet.

  2. Läs om vilka kurser som ingår i programmen du är intresserad av

  Det är trots allt dessa som kommer läsas och som du kommer att examineras i, låter de flesta spännande och intressanta eller är det många som inte lockar dig alls? Det är nästan omöjligt att hitta en utbildning med enbart jätteintressanta kurser, men det är ändå viktigt att man känner att man kan ”stå ut” med en majoritet av kurserna i alla fall. Personligen tycker jag inte att kurser inom ekonomi är de mest intressanta, vilket gör att utbildningar inom enbart ekonomi inte hade passat mig jättebra - jag hade tröttnat. Däremot har vi på Civilingenjör Arkitektur läst 1-2 kurser med inslag av ekonomi, vilka inte varit några problem ändå!a

  3. Ta kontakt med studenter och/eller lärare på intressenta program

  Alla program som jag sett har någon form av kontaktperson och/eller erbjuder kontakt med studenter, utnyttja det om du har några funderingar eller vill kolla läget liksom. Kanske undrar du över det första året, vad gör man egentligen? Eller så kanske du funderar över hur jobbmöjligheterna i framtiden ser ut?

  4. Orolig för att inte bli antagen?

  SÖK ÄNDÅ, trots att tidigare år kanske visar på höga antagningspoäng. Höga poäng ett år garanterar absolut inte att det är det till hösten, dessutom är det ofta ett gäng som hoppar av innan utbildningen drar igång, vilket innebär rätt goda chanser att ta sig in oavsett!

  Bonustips: Uttjatat men viktigt, ställ dig i bostadskö så fort som möjligt på samtliga orter du sökt utbildningar. Det är inte direkt svårt att få tag i studentbostad här i Luleå jämfört med andra studentstäder, det brukar alltid lösa sig - men ju tidigare man ställer sig i kö, desto lättare är det att få ett bra boende redan från början!

  /Lisa

  Gillar

  Hur en vanlig dag kan se ut

  Hejsan!

  Jag tänkte berätta lite hur en vanlig dag kan se ut för mig som student, det kan såklart variera, inte minst beroende på vilka kurser man läser. Förra veckan var det dags för tenta, innan det läste vi tre kurser parallelllt medan man vissa läsperioder (varje termin är indelad i två läsperioder) läser två åt gången på vårt program. Vi hade lite blandat med schemalagda pass via zoom och på plats innan tentan, men nu ser det ut som att merparten av passen blir campusförlagda igen!

  Personligen försöker jag hålla mig till rutiner, kliver upp exakt samma tid varje morgon osv. Det blir lätt att man tänker att man är ”ledig” bara för att man inte har några föreläsningar under dagen men så är det ju inte. Jag försöker se mina studier som ett jobb och försöker, med lite flexibilitet, börja plugga kl. 8.00 - ibland lite tidigare och ibland lite senare.

  Vissa dagar startar med en föreläsning, medan de flesta dagar startar med egna studier. Nu på senare tid, då jag börjat bli lite skoltrött har jag behövt göra allt för att bibehålla självdisciplinen, vilket gjort att jag varje morgon planerat min dag i detalj. Det kan typ se ut såhär:

  7.30-8.00: Morgonkaffe & planera dagen

  8.15-9.45: Föreläsning via zoom inom Byggnadsfysik

  10.00-11.15: Räkna övningsuppgifter/läsa kurslitteratur

  11.15-12.30: Promenad & lunch

  12.30-13.00: Planera inför uppgift i Skissark II

  13.00-14.30: Arbeta med projektgrupp i Byggnadsfysik

  14.30-16.00: Jobba med inlämningsuppgift i Gestaltning & Funktion

  Något jag älskar med att plugga är att själv få bestämma hur man vill spendera sin tid! Jag är en morgonmänniska och är som mest fokuserad på morgonen, därför försöker jag att undvika att plugga efter kl. 16-17. Är hellre ledig under kvällen för att ta nya tag morgonen därpå, men ibland är det såklart nödvändigt, beroende på hur det gått under dagen. Ibland har man föreläsning mellan 16.15-18.00 så det gäller att vara lite flexibel ändå. En genomgående trend samtliga dagar som jag bara är hemma är att ta en lång promenad i samband med lunchen. Det är behövligt att få frisk luft och jag tycker det är ett bra sätt att få en paus från studierna mitt på dagen!

  /Lisa

  Gillar