Ting du ikke skal si til folk med migrene | Del 1

Kronisk syk

Dette er noe jeg har tenkt på å skrive om i en god stund nå, nettopp fordi det er så utrolig mye folk sier når de får høre at jeg har migrene, som kan være utrolig sårende, eller bare irriterende. Å komme med råd og støtte er helt fantastisk, men når folk tror de vet alt om en sykdom de ikke har, kan det være utrolig vanskelig. Det kan til og med være folk med samme diagnosen, som tror alle påvirkes på den samme måten, og at du ikke kan være verre enn de er. Dette kan være utrolig sårende, og ikke minst stressende, å ha noen som sier og tror ting om deg og din sykdom som ikke stemmer. Dette er ekstra ille om det kommer fra helsepersonell (!!), lærere, familie, eller andre som har "makt" over livet ditt, og kan bestemme visse ting.

Fineste Silje skrev tidligere et innlegg tidligere om ting du ikke skal si og spørre om Schizofreni ,som jeg syntes var utrolig lærerikt. Det er slike type innlegg som gjør at folk lærer. Jeg viste ikke så mye om Schizofreni fra før av, men gjennom bloggen til Silje lærer jeg mere og mere hver gang jeg klikker innom. Det er det jeg vil oppnå med mine sykdoms-innlegg, og Siljes innlegg var akkurat den inspirasjonen jeg trengte for innlegget jeg har hatt på tankene en stund nå.

Dette er bare del 1 av ting du ikke skal si til folk med migrene, da jeg fant ut at jeg har veldig mye på hjertet!

🌻 🌻 🌻

1. "Jeg har hodepine også"

Dette er sikkert ikke ment på en slem måte, med dette er virkelig ikke en god ting. Migrene og hodepine er ikke det samme. Det påvirker deg ikke på samme måte, det er ikke like vondt, det er overhode ikke det samme. Når noen ser hvor hardt påvirket jeg er med min migrene, og svarer at de også har hodepine, setter de sykdommen min i et helt annet lys. Sykdommen min, hvordan det påvirker meg, blir tatt mye mindre seriøst når dette skjer, og det er virkelig frustrerende

2. "Bare drikk litt vann og ta en paracet, så blir du bra igjen"

Dette har vært en kjempestor frustrasjon igjennom barndommen, spesielt på skolen. Gang på gang har jeg blitt fortalt "bare drikk litt vann og ta en paracet så blir alt bra" og "du trenger ikke dra hjem, bare ta et 5 minutt", og selvfølgelig "du kan ikke la vær å komme på bursdagen fordi du har litt hodepine, bare drikk litt vann da". Her kommer missforståelsen mellom hodepine og migrene inn igjen, du blir ikke kvitt migrene med vann og paracet. Det er ikke slik det fungerer, og dette går hardt utover barn med migrene, da folk ikke skjønner hva problemet deres er. Derfor tror ofte familie og lærere at du bare er lat, for de skjønner ikke hva migrene er.

3. "Hvis du er så syk, hvorfor drar du på feire? Hvorfor henger du med vennene dine" Hvorfor gjør du alt dette?"

Generelt tankegangen med hvorfor prioriterer jeg slike gøye ting ovenfor viktige ting. Dette er en skikkelig lang forklaring, men jeg skal prøve å gjøre den kort. Alle leger, nevrologer, og psykologer jeg noen gang har møtt (med unntak av en som er en historie i seg selv), har sagt at jeg ikke må la migrenen ta fra meg det som er viktig for meg. Til og meg på et skjema jeg nylig fikk fra sykehuset, for å svare på hvor sterkt påvirket jeg er, står det at jeg ikke må la migrenen ta fra meg det som bringer meg glede.

Jeg er mye syk, og jeg har mye fravær, men hvis jeg ikke kan gjøre noen av de tingene som bringer meg glede har jeg ingen livskvalitet. Tar du fra meg reisene, jentekveldene, bloggingen og mine andre interesser, tar du fra meg livsgleden. Denne tankegangen om at jeg ikke burde gjøre alt dette er veldig korttenkt, og skummel, fra andres side. Jeg har så mye negativitet i hverdagen fra å leve med en slik sykdom, jeg trenger glede for å leve. Ikke satt på spissen, dette er virkeligheten.

Når jeg først ble syk var foreldrene mines automatiske tankegang (dette er ikke klaging på mamma og pappa, skjønner at dette er lett å tenke automatisk) at de dagene jeg var syk, fikk jeg ikke gjøre noe gøy. Så når jeg var borte fra skolen fikk jeg ikke se tv, dra ute, møte vennene mine, eller gjøre noen av de tingene jeg likte å gjøre. Dette førte til at om jeg var syk om morgenen og ikke dro på skolen, ble jeg liggende inne å stirre i taket resten av dagen, uten å snakke med noen. Dag etter dag. Hva tror dere skjer med noen om dere tar bort alt positive i hverdagen? Depresjon, isolering, angst.. det er det som skjer. Rimelig fort kom leger inn å sa at jeg trengte gode ting i hverdagen, og foreldrene mine hørte på dette med en gang. Det at andre familiemedlemmer og bekjente, fortsatt skal klage på dette den dag i dag, gjør meg skikkelig sint. Hva slags liv er det om du tar fra meg glede? Ingen. Jeg kan si for sikkert at jeg ikke hadde kommet til å vært her i dag, om livet mitt var kun sykdom. Så gjerne tenk over dere før dere dømmer folk som møter opp på en jentekveld selv om de var borte fra skolen tidligere, eller som reiste på ferie selv med en kronisk sykdom. Et liv med kun sykdom, er ikke et liv jeg vil leve.

For å ikke nevne, jeg er alltid bedre på ferie. Ferier borte fra Norge, er ferier fra å leve i konstante smerter. Dette bytter jeg ikke bort, for at andre skal skjønne at jeg er syk.

Liker