Ting du ikke skal si til folk med migrene | Del 1

Kronisk syk

Dette er noe jeg har tenkt på å skrive om i en god stund nå, nettopp fordi det er så utrolig mye folk sier når de får høre at jeg har migrene, som kan være utrolig sårende, eller bare irriterende. Å komme med råd og støtte er helt fantastisk, men når folk tror de vet alt om en sykdom de ikke har, kan det være utrolig vanskelig. Det kan til og med være folk med samme diagnosen, som tror alle påvirkes på den samme måten, og at du ikke kan være verre enn de er. Dette kan være utrolig sårende, og ikke minst stressende, å ha noen som sier og tror ting om deg og din sykdom som ikke stemmer. Dette er ekstra ille om det kommer fra helsepersonell (!!), lærere, familie, eller andre som har "makt" over livet ditt, og kan bestemme visse ting.

Fineste Silje skrev tidligere et innlegg tidligere om ting du ikke skal si og spørre om Schizofreni ,som jeg syntes var utrolig lærerikt. Det er slike type innlegg som gjør at folk lærer. Jeg viste ikke så mye om Schizofreni fra før av, men gjennom bloggen til Silje lærer jeg mere og mere hver gang jeg klikker innom. Det er det jeg vil oppnå med mine sykdoms-innlegg, og Siljes innlegg var akkurat den inspirasjonen jeg trengte for innlegget jeg har hatt på tankene en stund nå.

Dette er bare del 1 av ting du ikke skal si til folk med migrene, da jeg fant ut at jeg har veldig mye på hjertet!

🌻 🌻 🌻

1. "Jeg har hodepine også"

Dette er sikkert ikke ment på en slem måte, med dette er virkelig ikke en god ting. Migrene og hodepine er ikke det samme. Det påvirker deg ikke på samme måte, det er ikke like vondt, det er overhode ikke det samme. Når noen ser hvor hardt påvirket jeg er med min migrene, og svarer at de også har hodepine, setter de sykdommen min i et helt annet lys. Sykdommen min, hvordan det påvirker meg, blir tatt mye mindre seriøst når dette skjer, og det er virkelig frustrerende

2. "Bare drikk litt vann og ta en paracet, så blir du bra igjen"

Dette har vært en kjempestor frustrasjon igjennom barndommen, spesielt på skolen. Gang på gang har jeg blitt fortalt "bare drikk litt vann og ta en paracet så blir alt bra" og "du trenger ikke dra hjem, bare ta et 5 minutt", og selvfølgelig "du kan ikke la vær å komme på bursdagen fordi du har litt hodepine, bare drikk litt vann da". Her kommer missforståelsen mellom hodepine og migrene inn igjen, du blir ikke kvitt migrene med vann og paracet. Det er ikke slik det fungerer, og dette går hardt utover barn med migrene, da folk ikke skjønner hva problemet deres er. Derfor tror ofte familie og lærere at du bare er lat, for de skjønner ikke hva migrene er.

3. "Hvis du er så syk, hvorfor drar du på feire? Hvorfor henger du med vennene dine" Hvorfor gjør du alt dette?"

Generelt tankegangen med hvorfor prioriterer jeg slike gøye ting ovenfor viktige ting. Dette er en skikkelig lang forklaring, men jeg skal prøve å gjøre den kort. Alle leger, nevrologer, og psykologer jeg noen gang har møtt (med unntak av en som er en historie i seg selv), har sagt at jeg ikke må la migrenen ta fra meg det som er viktig for meg. Til og meg på et skjema jeg nylig fikk fra sykehuset, for å svare på hvor sterkt påvirket jeg er, står det at jeg ikke må la migrenen ta fra meg det som bringer meg glede.

Jeg er mye syk, og jeg har mye fravær, men hvis jeg ikke kan gjøre noen av de tingene som bringer meg glede har jeg ingen livskvalitet. Tar du fra meg reisene, jentekveldene, bloggingen og mine andre interesser, tar du fra meg livsgleden. Denne tankegangen om at jeg ikke burde gjøre alt dette er veldig korttenkt, og skummel, fra andres side. Jeg har så mye negativitet i hverdagen fra å leve med en slik sykdom, jeg trenger glede for å leve. Ikke satt på spissen, dette er virkeligheten.

Når jeg først ble syk var foreldrene mines automatiske tankegang (dette er ikke klaging på mamma og pappa, skjønner at dette er lett å tenke automatisk) at de dagene jeg var syk, fikk jeg ikke gjøre noe gøy. Så når jeg var borte fra skolen fikk jeg ikke se tv, dra ute, møte vennene mine, eller gjøre noen av de tingene jeg likte å gjøre. Dette førte til at om jeg var syk om morgenen og ikke dro på skolen, ble jeg liggende inne å stirre i taket resten av dagen, uten å snakke med noen. Dag etter dag. Hva tror dere skjer med noen om dere tar bort alt positive i hverdagen? Depresjon, isolering, angst.. det er det som skjer. Rimelig fort kom leger inn å sa at jeg trengte gode ting i hverdagen, og foreldrene mine hørte på dette med en gang. Det at andre familiemedlemmer og bekjente, fortsatt skal klage på dette den dag i dag, gjør meg skikkelig sint. Hva slags liv er det om du tar fra meg glede? Ingen. Jeg kan si for sikkert at jeg ikke hadde kommet til å vært her i dag, om livet mitt var kun sykdom. Så gjerne tenk over dere før dere dømmer folk som møter opp på en jentekveld selv om de var borte fra skolen tidligere, eller som reiste på ferie selv med en kronisk sykdom. Et liv med kun sykdom, er ikke et liv jeg vil leve.

For å ikke nevne, jeg er alltid bedre på ferie. Ferier borte fra Norge, er ferier fra å leve i konstante smerter. Dette bytter jeg ikke bort, for at andre skal skjønne at jeg er syk.

Liker

Kommentarer

happyM
happyM,
Så sant!! ❤️
nouw.com/happym
ArielC
ArielC,
janielindahl
janielindahl,
Otroligt viktigt det du skriver Ariel ❤️ Att säga att man själv har huvudvärk eller att bara dricka/ta tablett är ju som att nervärdera hur det faktiskt är att ha migrän! Tycker det är bra att du delar med dig så att man själv kan tänka till och lära sig lite mer! ❤️ Ser fram emot att läsa de kommande delarna. Var rädd om dig ❤️ Kram
nouw.com/janielindahl
ArielC
ArielC,
Dine tilbakemeldinger er alltid så gode, Janie 💛 Skulle virkelig ønske flere tenkte slik som deg, og var like forståelsesfulle!
nouw.com/arielc
coconuttie
coconuttie,
Kjempebra innlegg! Og kjempeviktig at du tar opp det du gjør i nummer 3! Jeg har ingen sykdom selv, men jeg leser og hører så mye om folk som mener at de som har en kronisk sykdom ikke er syke hvis de finner på ting og har det gøy. Liksom litt sånn "hvis du går i fjellet hver helg så kan du jo ikke være så syk, du bare snylter på NAV". Og jeg blir så sint av slike ting!
nouw.com/coconuttie
ArielC
ArielC,
Så godt å høre du tenker slik! Er akkurat slik du sier, folk tenker automatisk at du ikke er syk om du gjør andre ting enn å "være syk", men slik er det jo overhode ikke 💛 Du er god, Henriette 💛
nouw.com/arielc
Girls with no job,
Så bra innlegg, og kjenner oss virkelig igjen!! Vi sliter dessverre begge med migrene... 😟( Ønsker deg en fin helg, gode du <3
girlswithnojob.blogg.no
ArielC
ArielC,
Får vondt hver gang jeg hører folk som kjenner seg igjen i det jeg skriver, selv om det er godt å ikke være alene 💛Håper dere også får en kjempefin helg 🌻
nouw.com/arielc
hmls
hmls,
Har ikke migrene , men jeg har store lære vansker og konsentrasjons vansker og depresjon og mange ptsd symtomer som gjør at jeg ikke jobber og jeg er ute på ting og er redd for at folk skal tenke dritt om meg at jeg snylter nav fordi at jeg gjør noe som gjør meg glad bra innlegg. (Y)
nouw.com/hmls
ArielC
ArielC,
Tusen takk 💛 Uansett hvordan sykdom/problemer vi har er det alltid noen som ikke skjønner, men både jeg og du kan vite at vi forstår, og det gjør også de fine menneskene som har kommentert over her 💛
nouw.com/arielc
hmls
hmls,
Ja , er alltid noen som ikke skjønner , men det er bra noen som kan skjønne det <3
nouw.com/hmls
ArielC
ArielC,
agnethejor
agnethejor,

Jeg kjenner meg veldig igjen. Har hatt to skikkelige migreneanfall tidligere i mitt liv, men er i hovedsak en annen kronisk sykdom jeg dealer med, crohns. Hverdagen og det du beskriver er så likt for disse kroniske sykdommene og det er trist at folk tviler på deg fordi du prøver å finne litt livsglede. Jeg blir også mye bedre hvis jeg reiser utenlands, til syden og andre steder det er varmt.

nouw.com/agnethejor