Så var det disse astma lungene da

Hverdag

Dager som i dag er grunnen til at jeg alltid (alltid!) har på meg skjerf om vinteren. Jeg kunne vel bare blitt flinkere til å sjekke gradestokken, men det kommer ikke til å skje. I dag er det -13 grader her! Føler meg litt dum som lager et helt innlegg om -13 grader, når det flere steder er ekstrem kulde og -50 grader nå for tiden, men har det vært så kaldt her hadde jeg ikke bevegd meg utendørs, og derfor ikke hatt et innlegg å skrive.

Så ja, astma lunger og minusgrader er ikke en særlig god kombinasjon. Dette har dere sikkert hørt om før, om dere har gått på skole med noen barn som fikk være inne i friminuttene når det var kaldere enn -10 grader ute? Var definitivt et par slike på min barneskole, meg selv inkludert. Dette er fordi at har du astma er det vanskelig å puste ut når det er minusgrader, dette blir verre og verre desto kaldere det er ute, men er veldig merkbart fra -10 grader!

Så når jeg gikk til skolen i går merket jeg at det var kaldere enn -10 grader ute, fordi jeg rett og slett slet med å puste. Derfor har jeg alltid på meg skjerf når jeg drar noen steder om vinteren, slik at jeg kan puste i det. Er ikke behagelig å puste i et skjerf, det tror jeg de fleste er enige i, men så mye bedre enn å ikke få puste ordentlig!

  • "Årsaken til at mange med astma blir verre når de puster inn kald luft, skyldes overfølsomme luftveier og ikke kuldeallergi. Den kalde luften fører indirekte til uttørring av luftveiene og dermed forsnevring. I svært kaldt vær blir det dessuten vanskeligere å puste gjennom nesen. Hos personer med astma fører pusting gjennom munnen til enda mer innsnevring i luftveiene fordi luften ikke rekker å bli varm før den når luftveiene" Astma- og allergiforbundet.

Bildet er forresten av en av venninnene mine fra en hyttetur i fjor 💙

Liker