​Våran näst sista dag var precis som vanligt. Lite tråkigt nästan. Det var en sista uteritt inplanerad på kvällen, men då det började spöregna fick vi tyvärr ställa in den. Det var väldigt synd då vi sett fram emot den! Och våran sista kväll var familjen bortbjudna, så det hände inget speciellt då heller. 

Våran hemfärd (dag 21) började med att vi åt frukost som vanligt vid 8. Vi behövde åka hemifrån vid 10, så fram tills dess packade vi ihop och städade färdigt rummet. Vårt första tåg gick runt 11-tiden från Ravensburg då det var lite försenat, och tog ungefär 1 timma till Ulm. Där var vårat tåg också försenat en liten stund, och själva resan gick på ungefär 1,5 timme. Framme på Münchens tågstation tänkte vi först ta en taxi, precis som när vi åkte ner, men då det kostade 70 euro (alltså nästan 700 svenska kronor!) bestämde vi oss för att försöka ta en typ av tunnelbana som fanns istället. Vi lyckades lista ut var och hur man skulle köpa biljett och snart var vi på tåget mot flygplatsen. Det var bra mycket billigare än taxin vilket kändes ganska bra hehe. Någon halvtimme senare var vi på flygplatsen, där vi först åt lunch och shoppade lite innan vi checkade in väskorna. Vi gick båda loss lite på tax free:n men det ingår ju faktiskt när man reser;) Flygresan hem gick också bra. Vi har rent generellt haft tur med resorna, inga problem alls. Vi landade strax innan 8 i ett soligt Sverige.

Tack ni som följt våran blogg, hoppas den varit hyfsat intressant i alla fall! Vi är väldigt nöjda med våran praktik och är så glada att vi fått möjligheten att utföra den utomlands. Vi kan verkligen rekommendera våran praktikplats och hela systemet. 

Auf wiedersehen!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Halloj!

Idag var vi äntligen lediga och dagens spenderades största delen i Ravensburg. Vi båda tog en ordentlig sovmorgon och vid 12.39 skulle bussen gå från vår busshållplats. Då vi sov länge struntade vi i att äta frukost och tänkte att vi skulle äta direkt när vi kom till Ravensburg. Dock blev det inte direkt då vi virrade omkring och försökte hitta en passande restaurang i mer än en timme. Men efter allt letande hittade vi en bra restaurang som såg trevlig ut och vi satte oss ner och snart beställde vi. Julia tog laxfilé med ugnsgrönsaker och Ellen tog en medelhavstallrik med ugnsgrönsaker. Båda tycka att det var väldigt gott!

När vi betalat gick vi vidare på jakt efter shopping. Båda var extremt shoppingsugna! Vi gick runt i lite affärer och tittade på allt fint som fanns. Efter ett tag bestämde vi oss för att försöka hitta ett shoppingcenter som skulle finnas i närheten av där vi var. Vi gick runt och upp och ner för gator, men hittade inget. Till slut såg vi en skylt som sa Gänsbühl och det var dit vi skulle. Vi gick dit skylten sa men hittade inget, bara ett parkeringshus, men sedan gick vi upp för en trappa som fanns där och vet ni vad vi hittade? Jo, en ingång till shoppingcentret. Där inne fanns lite blandade butiker som vi kollade i. Det värsta var att när vi kom ut ur huset kom vi ut på en gata som vi gick på tidigare. Vi hade inte sett att shoppingcentret låg där! Hur blinda/virriga får man vara? Aja, vi hittade det ju tillslut iallafall.

Därefter gick vi runt lite till och in i lite fler butiker. Ibland hittade vi fina grejer som vi ville prova och ibland inte. Vi var inne i butiker som Only, C&A, Müller, Youtopia, H&M med flera. Dagen slutade med en ledsen och mindre full plånbok. Men vad gör det när man har trevligt!

När vi kom hem började vi packa lite. Längtar hem som tusan! Vi är också trötta som få, vi är typ döda. Det är jobbigt att spendera pengar. ;)

På bilderna syns vår mat och vår efterrätt som vi tog efter en stunds shopping. Också en bild på Alperna, som tyvärr inte syns så bra men om man fokuserar kan man se vita berg. Hade hoppats på att det syntes bättre, men tyvärr inte. Vi såg iallafall Alperna och det var sååå fint!

Nu blir det att sova och göra sig redo för denna praktiks sista dag. Sedan åker vi hem!

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

​Hej bloggen!

Idag har varit en helt vanlig dag. Det enda vi gjorde idag som skiljde sig från någon annan dags "standardgrejer" var att vi ledde några barn som kommer och rider lektioner på ponnyerna typ en dag i veckan. Vi "red ut", alltså ledde vi dem och gick ett par kilometer och sen hem igen. Vädret har varit hyfsat idag, molnigt men kanske skönt. 

Imorgon är vi lediga och ska åka in till Ravensburg, då kommer förhoppningsvis ett lite roligare inlägg med bilder och annat skojsigt. 

Hej hopp!

Likes

Comments

Hallo bloggen!

Vet ni vad?! I natt fölade Ehrenhall! Strax innan halv 12 knackade det på dörren och utanför stod Petra och Leonie. De sa att om vi ville se en fölning kunde vi gå ner för att Ehrenhall börjat. Vi slängde snabbt på oss kläder och gick ner till stallet. När vi kom ner såg vi Ehrenhall ligga i sin box och att en bit av benen och huvudet stack ut. Fölningen gick fort och bra, när vi stått nere i stallet ett tag kom Leo och en till man och hjälpte Ehrenhall genom att dra ut fölet. Snart började Ehrenhall slicka på henne, ja det blev ett sto, och sedan var det klart. När vi kom ner i stallet idag såg vi fölet stå upp och det såg ut att må bra. Härligt!

Idag har varit en helt vanlig dag. Dock har inte vädret varit det bästa så det är tråkigt. Hoppas på att de sista dagarna kan bli bättre.

Imorse fodrade vi hö vid 07.30, sedan frukost och därefter släppte vi ut Cool Man och fodrade havre. Sedan friserade vi Carlina, borstade och friserade Anastasia samt Milka. De behövde det verkligen! Sedan tog vi in Cool Man och släppte ut Cockie, därefter strödde vi och fördelade halm och hö. Efter ett tag tog vi in Cockie och släppte ut Fame. När vi strött klar och fördelat sopade vi alla stallen. Väl klara med det tog vi in Fame och släppte ut Dieko och Glamour. Därefter fick vi rast fram till lunchen. En stund in på rasten gick vi ner och tog in Dieko och Glamour då det regnade och de varit ute ett tag. Till lunch åt vi kött, potatis, sparris, sky och hollandaise. Mycket gott!

Sedan fick vi rast till halv fyra, då vi gick ut och fodrade kraftfoder och hö. Krossade havre, sopade och pysslade lite. När vi var klara med det vanliga fick vi i uppgift att sätta grimma på de två mindre fölen, Tingeling och Bounty, samt att vi skulle borsta de och lyfta benen. Tingeling är så på och är inte blyg på något sätt så hon var inget problem, dock började hon tycka det var tråkigt efter ett tag och började hoppa runt lite. Men hon är ponny och liten så vi kunde hålla nere henne. Bounty var lite svårare att få på grimman. Hon är lite mer blyg och inte lika mycket hanterad och därför var det lite svårt att få på grimman till en början men efter ett tag gick det. Båda gick bra att borsta, de tycka nog mest att det var skönt. Lyfta benen var blandat, vissa ben gick jättebra och vissa gick knappt alls. Men med vilja och tålamod går allt och vi lyckades lyfta alla benen på båda hästarna. När vi var klara med fölen borstade vi på Cool Man och därefter fick vi sluta. Då var klockan runt 17-tiden.

Vid 19 serverades kvällsmaten som vanligt och idag åt Julia sparrissoppa med bröd och Ellen köttgryta med grönsaker. Resten av kvällen har spenderats liggandes i varsin säng, som vanligt, men man måste villa mycket när man går upp tidigt och jobbar hårt!

På ena bilden nedan ser ni hur Leo hjälper Ehrenhall med att få ut fölet, och på den andra bilden syns Ehrenhall slicka på det nyfödda fölet.

Ayf Wiedersehen!

Likes

Comments

​Hallå bloggen!

Idag har varit en rätt chill dag, och ännu varmare än igår. Solen bränner nästan, och all snö är i princip borta. Skönt! Tyvärr verkar det som att det ska regna imorgon... Aja.

Precis som alla andra dagar gick vi ut och fodrade hö vid 07.30, gick in och åt frukost och sen ut igen för att fodra havre. Petra skrev ihop en lista med grejer vi skulle göra under förmiddagen då hon var tvungen att jobba i restaurangen idag. Först tog vi in Cool man som varit ute en sväng på sandplatsen på morgonen, innan vi släppte ut Fame i en timma, och sen Cookie lika länge. Under tiden pojkarna var ute borstade och friserade vi Carlina och Dieko, två avelsston. Efter det borstade vi på det högdräktiga stoet Ehrenhall, som ska föla vilken dag som helst här nu, och självklart hoppas vi hon gör det innan vi åker! Det droppade till och med från hennes juver så förhoppningsvis sker det inatt. Hon hade också på sig en typ av sele som vi skulle ta av, hon har den på nätterna nu så att Petra kan märka när hon fölar. Vi tror det är ett typ av larm. Men den har hon alltså bara på natten. När vi borstat på henne så ströade och sopade vi samt fördelade hö. Det var förmiddagen. 

Vi fick rast innan lunch då det var så mycket folk i restaurangen att vi inte kunde äta tidigare än 14. Efter lunch fick vi rast i en timma innan vi gick ut igen och fodrade eftermiddagshavre och hö, släppte ut lite hästar och hanterade fölen lite, ledde dem i grimma och borstade på dem. Vi slutade runt 17.30 och åt sen middag 18.30. Nu har vi kollat lite på film och ska snart sova. Vi tog inga bilder idag så det får bli ett bildlöst inlägg idag. Godnatt!

Likes

Comments

Våran 15:e dag började vid 07.30 som vanligt med att vi gick ner till stallet och fodrade hö till hästarna. Sen gick vi in för att äta frukost, innan vi gick ut igen, fodrade havre och gick upp på höskullen och slängde ner, vad som kändes som, mängder med ho och halm. Oftast räcker det inte så länge som vi tror att det ska när vi kastar ner, och vi måste nästan gå upp varje dag och slänga ner mer. Men nu har vi slängt ner så det bör räcka till imorgon, i alla fall;P Därefter borstade vi på Cool man för att pausa lite från allt bärande, innan vi började fördela ut balarna mellan de tre stallen. Sen hoppade vi in i bilen och for till Ravensburg, där det idag var hästmarknad. Det var kul, men lite hemskt då hästarna stod uppbundna utan vatten i solen halva dagen. Vädret har nämligen totalvänt nu, all snö håller på att smälta bort och solen har strålat hela dagen. Det har varit väldigt varmt också. Skönt tycker vi! I alla fall är marknaden enligt Petra mest en tradition och lite kul grej. Det stod alltså massor med hästar längs med två långsidor och folk gick runt och tittade, klappade och provred (!), utan varken hjälm, sadel eller träns. Det var många väldigt fina hästar och stånd med hästgodis, läderutrustning och marknadskarameller. Julia köpte brända mandlar, men de var inte så goda:(

Vi var på marknaden till 12.30 ungefär, och när vi kom hem runt 13-tiden strödde vi där det gick (då Petras man Leo då och då mockar ur boxarna, som för övrigt bara mockas någon gång i veckan, vilket han gjorde nu) och sopade stallgångarna. Under tiden longerade och badade Petra tävlingsponnyn Daisy som sålts och åkte idag, och vi fick det trevliga uppdraget att knoppa manen... Det blev väldigt fult. Förjävla fult, om jag ska vara ärlig. Men vi gjorde vårt bästa i alla fall. När vi var färdiga var det lunch, och idag åt vi bra mycket senare än vi brukar - vid 14.30 ungefär. Sen fick vi rast till 15.30, då vi strödde färdigt, fodrade eftermiddagshö och sopade hela stallplanen och parkeringen utanför stallet. Sen borstade vi Glamour och Fame. Medan vi gjorde allt detta var Petra och lämnade avelsstoet Cinderella hos veterinären som ska insemineras, samt åkte till Ostrach och gjorde stallet där.

När hon kom tillbaka fodrade vi havre innan vi åkte till ett typ av evangemang. Det är tydligen så att första maj sätter Tyskarna (i alla fall i den här delen av landet) upp ett maj-träd. Bild där nere. Det ser ut som en blandning mellan en julgran och en midsommarstång tycker vi. Enligt traditionen skulle pojkarna uppvakta flickorna de tyckte om med att göra ett majträd och sätta upp i flickornas trädgårdar, med flickans namn på. Så skulle flickorna gissa vem det var som gillade dem. Typ. Traditioner är ju alltid kul att jämföra och så där, och maj-trädet är tyskarnas version av midsommarstång berättade Petra. Kul! Musikskolan i byn spelade under hela kvällen, och Annelie hade lite dansuppvisning med sin dansgrupp också. Det började vid 18 och vi var hemma igen vid 19.30, då vi krossade havre till imorgon, släppte in hästar, mockade sandplatsen och hälsade på den nya hästen, som de som hämtade Daisy bytte henne med. Det är ett ponnysto som är skimmel, jättesöt men lite reserverad först. Hon ska användas inom ridskoleverksamheten de också har här. Som ni förstår var klockan då ganska mycket och vi gick in och åt och är nu tillbaka på rummet. Klockan är 21.45 och vi ska snart sova då vi är helt slut. God natt!

Likes

Comments

Hallo!

Nu är det bara en vecka kvar tills vi är hemma! Blandade känslor, ska bli skönt att komma hem men tråkigt att lämna allt och alla här i Tyskland.

Vi började som vanligt vid 07.30 med fodring av hö och därefter åt vi frukost. Sedan fodrade vi havre och direkt efter åkte vi till Ostrach. Där fick vi göra de vanliga sakerna som att fixa iordning Långöra, mocka, borsta Törnrosa men idag skulle vi också släppa ut Törnrosa i skrittmaskinen, där skulle hon gå i ungefär 10 min. Hon är under igångsättning efter operation. Vi var lite snabbare hem idag för att vi var tvungna att göra Limone med föl redo för videoinspelning till fölaktion. Petra knoppade manarna på båda och borstade de. Det var en utmaning att lyckas få knoppar på lilla otåliga fölis, men det gick till slut! Samtidigt som Petra fixade med de fördelade Ellen och Julia halm och hö samt strödde halm. När vi var klara hjälpte vi Petra och sedan tog vi lunch. Idag åt vi någon sorts fisk med potatis, sparris och hollandaise. Sååå gott! Har längtat efter fisk så länge.

Direkt efter lunchen gick vi ut i stallet igen och borstade av Limone och fölet innan vi lastade de. Lastningen gick jättebra även om fölet inte är så gammalt. Sedan började vi vår färd mot Marbach där videoinspelningen skulle vara, det är ungefär 8 mil dit så det skulle ta ett tag. När vi kom fram kollade vi hur långt de kommit och hur det fungerade. Efter ett tag lastade vi ur och fixade iordning de en sista gång. Snart var det vår tur och lika snart var det över. Men efter de filmat gick vi till ett annat ridhus där fölet fick ett chip i halsen och han brännmärktes också. Petra berättade att det varit diskussioner om man ska få brännmärka eller inte. Ett tag fick man inte brännmärka men nu får man! När det var klart lastade vi på de igen och sedan gick vi en sväng på området för att se hur det såg ut. Väldigt fint och det har funnits sedan 1514. Alltså i över 500 år! Sedan begav vi oss av hem och när vi var hemma lastade vi ur. Därefter fodrade vi, sopade och gjorde Daylight fin då hon ska åka hem imorgon. Vi tvättade hennes ben och svans i kylan. Tycker lite synd om henne men hon blev fin iallafall! Vi borstade henne också och sedan fick vi sluta. Till kvällsmat åt vi bröd, pålägg, ostar, marmelad, fisk och grönsaker. När vi ätit klart gick vi ut en snabbis för att ta in två hästar som fått gå ute på sandbanan en stund. Efter det gick vi upp till vårt rum en stund och sedan gick vi ner igen för att spela Sverigespelet med Leonie och Annelie. Väldigt roligt! När vi spelat vår tredje omgång avslutade vi och vi gick upp till rummet för att ta det lugnt.

Idag blir det lite bilder från Marbach anläggningen och några bilder på fölet som visades/filmades. Vi blev varmt välkomnade när vi kom till Marbach! På näst nedersta bilden syns brännmärkningen. 

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

Hej bloggen!

Nu har mer än halva tiden av vår praktik gått. Lite sorgligt men lite skönt också. Det är verkligen en rolig praktikplats, men vi har båda två hemlängtan vid det här laget. Vi är så trötta på vädret, just nu regnar det typ slask och ligger runt nollan. Väldigt tråkigt, blött och kallt. Här är ju våren redan i full blom, så det är väldigt konstigt att se vita fält bredvid rapsen, blommande äpple-och körsbärsträd och hagar fyllda med maskros, under ett täcke av snö.

Vår dag började vid 07.30 som vanligt, med fodring och sen frukost. Efter frukosten fodrade vi morgonhavre och borstade på Cool man. Sen borstade vi Lisette, det lilla dräktiga shettis-stoet. Hon och hennes ettåriga dotter Sternschnuppe är väldigt hårfagra och borstas inte alltför ofta, så det var en hårig upplevelse kan man lugnt säga, hehe... När vi var färdiga kom Petra ut till stallet och vi åkte till Ostrach, där vi som vanligt mockade och strödde de båda hästarnas boxar, borstade båda två och såg på en stund när Petra red. När vi kom tillbaka började vi frisera Limone, som de ska filma ihop med hennes föl imorgon för en typ av försäljningsvideo om vi fattat rätt. Vi blev inte klara innan lunchen, men fortsatte direkt efter. Idag serverades lunchen redan vid 11.30, och det bjöds på kött med sparris och hollandaisesås. Så himla gott! Anledningen till att vi åt så tidigt var att Petras mamma Inger åkte hem idag och behövde hinna med ett tåg. Väldigt tråkigt då vi verkligen tyckt om hennes sällskap:( Vi vet att du antagligen läser och vi kommer sakna dig, Inger!

Vi tog rast till 14.00. då vi som sagt friserade färdigt Limone, och sen gjorde en expedition upp på höskullen. Idag var vi tvungna att ta oss an en vägg av halm som varit ett problem länge, den är så hög och ostabil så den är svår att klättra på. Men vi lyckades slänga ner en hel del balar från toppen så nu kommer det förhoppningsvis gå lite lättare. När vi slängt ner alla balar var det dags att fördela mellan de olika stallen samt strö. Det tar ganska lång tid då höbalarna är så himla tunga, man kan knappt bära en själv och vi måste alltså hjälpas åt, bara att bära ut 4-6 stycken till alla tre stallen. Efter det fodrade vi kraft-och grovfoder, innan Petra tog oss till hjälp att bada Limone och försöka vänja hennes föl (som inte har något namn än) vid vatten. Han blev väldigt otålig mot slutet och hoppade runt, med 4, 2 och 0 ben på marken i omgångar;) Någon gång efter lunch borstade vi också Sternschnuppe, men ingen av oss kan riktigt minnas när. Det sista vi gjorde för dagen var i alla fall att frisera Glamour, det treåriga dressyrstoet som Petra håller på att rida in just nu. Hennes man var så lång att vi började med att kapa den en bit för att förenkla arbetet lite, vi glömde ta bild innan men tog en mitt i avkapningen, kika därnere. Och ja det såg självklart förjävligt ut innan vi började göra iordning den på riktigt, på bilden har vi ju verkligen bara kortat av den, hehehe.

Till kvällsmat var det typ chark-plock, sååå gott, med 6 olika typer av korv/skinka, massa god ost, pickles, lax, ägghalvor, bröd mm. Nu ligger vi proppmätta och ska snart sova.

Godnatt:D

Likes

Comments

Hallo!

Igår gjorde vi inget speciellt och därav inget blogginlägg. Vi kände att det inte fanns något att skriva om och då är det inte så roligt.

Imorse när vi vaknade och tittade ut genom fönstret var det helt vitt på marken. Det hade snöat på natten, men det värsta var att det fortfarande var ganska varmt så det smälte och det blev bara blött överallt. Fy! Hoppas vädret blir bättre igen.

Dagen idag började med fodring av grovfoder vid 7.30 och sedan frukost. Därefter gick vi ut igen och fodrade havre samt friserade vi Ehrenhall och Ballerina. Sedan borstade vi Cara Mia, aka Slamråttan, ordentligt då hon hade badat i lera och såg förfärlig ut. Det är hon som är på bilderna. Därefter borstade vi Aurora och Diana. Aurora åkte senare under dagen iväg för tillridning. När vi gjort det gick vi upp på höskullen och började kasta ner hö för att sedan fördela det i alla stallen. Sedan strödde vi hos alla hästarna. Efter det borstade vi på Miss Moneypenny, Fame och Glamour. Sedan var det dags för lunch och idag åt vi pasta carbonara och Ellen åt stekta grönsaker med kött. Därefter fick vi rast till 17.00 då Petra och Ylva åkte själva till Ostrach idag.

När de kom tillbaka gick vi ner och började fodra kraftfoder och sedan ordnade Julia och Petra med att krossa havre och Ellen började fodra hö. Julia anslöt till Ellen när hon var klar med havren och när alla hästar var fodrade sopade vi hela stallet. Sedan hade vi lite fölhantering då vi satte på grimma på några föl och gick med de och dess mammor runt en sväng på stallplanen. Först gick vi med Limone och hennes föl, sedan Karetina och hennes föl och sist Tatra och hennes Vilde Ville. Det gick bra med alla speciellt Vilde Ville då det var första gången han hade grimma på sig men han skötte sig jättebra! Därefter fick vi sluta och då var klockan ungefär 18.00. Vid 19-tiden gick vi ner till restaurangen/matsalen och satte oss och spelade ett spel som liknar Yatzy, med Annelie och mormor. Snart serverades kvällsmaten och idag blev det bröd, massa pålägg, olika ostar och tårta till efterrätt. Mycket gott!

Nu hade vi tänkt att se någon film innan vi sover.

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

Hallo!

Dagen började med fodring av grovfoder vid 7.30 och sedan åt vi frukost. Efter frukosten fodrade vi havre, släppte ut ponnysarna och åkte till Ostrach. Som vanligt hjälpte vi till att göra iordning Långöra, mockade båda boxarna och borstade Törnrosa. Ylva visade också hur de friserar här och sedan friserade vi Törnrosa och Långöra. När vi kom tillbaka gjorde vi inget speciellt.

Till lunch åt vi kött med grönsaker, sås och spätzle. Gott! Vi fick rast fram till 15.00. När vi kom ner i stallet började Ellen och Ylva fixa varsin häst för att sedan rida ut. Samtidigt som de red ut gjorde Julia iordning Diana och longerade henne. Efter det mockade vi Coolmans box, tog in och släppte ut hästar, fodrade grovfoder och kraftfoder, sopade och pysslade med lite allt möjligt. Vid ungefär 19 slutade vi och vid 19.30 gick vi ner till restaurangen. Till kvällsmat serverades schnitzel och pommes samt korv.

Nu blir det kanske film och mys innan vi ska sova.

Bilden är tagen under uteritten som Ellen och Ylva gjorde. Det är fantastiskt hur långt våren har kommit här och idag var det verkligen bra väder. Ungefär 16 grader i luften men mycket varmare i solen. Båda gick med kortärmat idag och jobbat på brännan. Väldigt skönt!

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments