Amanda, Oscar, Sverige

Då var vi åter hemma i Svergie och detta äventyr över. Sex veckor har sprungit förbi och vi har fått så många nya minnen och erfarenheter. Vi har fått anpassa oss i många olika situationer men vi har alltid hittat det komiska i situationerna. Det har inte varit en utvilade semester så nu när vi är hemma är det dags att vila lite men framförallt äta svensk mat och njuta av ljuset och den svenska sensommaren.

Nördar som vi är har vi givetvis gjort en sammanfattning av våra äventyr i statistisk form:
Dagar: 44
Länder: 8
Flygresor: 15
Flygglassar: 10 (Bella 3, Oscar 1, Amanda 3, Niklas 2, Morsal 1)
Flygtimmar: 51 timmar 20 min
Total försening: 6,5 timmar flyg, 3 timmar båt och 0,5 timmar tåg.
Nedstängda länder pga väder: 2 (Japan (Shinkansen) och HongKong)
Olika ställen vi sovit på: 5 (Säng, Tåg, Flyg, Flygplats, Båt)
Olika tidszoner: 3
Skybars: 3,5 (beroende på om man räknar Starbucks i Taipei eller inte)
Chipsmåltider: 8
Ofungerande telefoner: 2
Bilder: 2657 på mobilen, 125 filmer i GoPron
Världsarv: 6
Steg: 293 323

Nu avslutar vi denna blogg och hoppas ni har gillat något med den iallafall!

#sparbiketour

Au revoir!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Amanda, Oscar

Då var det dags att lämna Asien efter 6 veckor här. Vår tur vände något igår eftermiddag och lagom tills att Bella åkte mot flygplatsen öppnade affärerna igen och efter att vi ätit på McDonalds blev det lite shopping, eller iallafall för Amanda, Oscar gick mest runt och kollade lite och höll sig lite sysselsatt. Amandas gick runt en bra stund och förutom att shoppa hittade hon även IKEA där man kunde käka kanelbulle, vilket man givetvis måste göra då. Det fanns även en Din Tai Fung-restaurang med Michelin-stjärna så för att äta lite asiatiskt sista dagen blev det några dumplings också. Kvällen spenderades sedan på hostelet med lite vila i massagestolen och packning.

Idag är det då tillslut dags att påbörja resa hemåt och den börjar riktigt tidigt. 05:30 ringde klockan och 06 gick tunnelbanan. Väldigt smidigt tog vi oss till flygplatsen och där blev det en Burger King-frukost, kolla lite på klockor och handla lite taxfree innan det var dags att gå ombord. Väl ombord upptäckte vi att vi blivit uppgraderade till SAS-plus vilket innebär att vi nu sitter i bredare stolar, med gott om benutrymme och har tillgång till internet. Det återstår ungefär 8,5 timmar av flygresan men det kommer gå så fort känns det som. Mycket filmer kommer vi kolla på iallafall. Sedan har vi dryga 3 timmars väntan i Stockholm där vi förhoppningsvis träffar Bella och sedan är det bara det lilla flyget klar till Göteborg innan vi är hemma, inte långt kvar nu!

Gårdagens steg: 19 088

Bella redo att påbörja sin resa hemåt.

IKEA, lite ovant att se alla kinesiska tecken på de välkända skyltarna.

Glada på planet med gott om benutrymme.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Hong Kong

Nu tycker tydligen även vädergudarna här att vi ska åka hem... Amanda hade idag lagt upp en jättebra plan för att hinna med hela 3 sevärdheter som ligger en bra bit ifrån varandra och även åka med Bella bort mot flygplatsen. Dock var schemat lite pressat så vi gick upp tidigt (efter att Amanda och Bella kommit ihåg att väcka Oscar eftersom han numera inte har någon väckarklocka) och köpte frukost på 7eleven. Sedan tig vi buss och tunnelbana till Ten Thousands Buddahs Monastery. När vi kom fram började det regna lite men det var mest svalkande även om Amanda grämde sig lite över att hon valt att ta med solglasögonen istället för paraplyet.

Men väl där gick vi upp på berget via en gångvägar kantad av massa guldiga Buddah i olika former och väl på toppen kom vi till ett tempel med ännu fler Buddahs. Det var en mysig liten promenad men regnet började tillta något så vi bestämde oss för att åka vidare till nästa stopp vilket var Nan Liam Garden som skulle vara en riktigt fin trädgård. Men här började dock problemen då trädgården var stängd på grund av att det tydligen var en Tropisk Cyklonvarning p.g.a "Roke". Detta grusade även resten av planerna att åka ut för att åka linbanan ut till Big Buddah då vi med största sannolikhet kunde konstatera att den skulle vara stängd.

Så istället gick vi tillbaka till shoppingcentret där tunnelbanestationen låg men där var allt stängt och Bella kom då på att vi nog borde ta oss tillbaka till vår station innan de eventuellt stängde tunnelbanan. Det lyckades vi med och väl tillbaka kunde vi konstatera att Hong Kong nu är nedstängt på grund av cyklonvarningen. Inte ofta mer ser en sådan här stor stad nerstängd.

Nu hoppas vi bara att tunnelbanan fortsätter gå och att flygtrafiken inte påverkas eftersom Bella ska flyga mot Sverige ikväll, men än så länge ser det lovande ut. Vi får som det ser ut en väldigt lugn dag idag och hoppas att det finns någon restaurang öppen i närheten för lunch och middag men annars blir det en eftermiddag och kväll i Causeway Bay här där vi bor. Vi hade som tur är ändå planerat en tidig kväll ikväll eftersom vårt plan till Sverige går imorgon bitti.

Gångvägar upp till templet med massa Buddahs.

Ännu fler Buddahs.

Vi håller alltid uppe humöret trots allt motgångar, här har vi precis insett att cyklonvarningen kommer grusa alla våra planer för dagen.

Cyklonvarning, vi svenskar är inte varna vid de här naturkatastroferna.

Nedstängt Hong Kong.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Hong Kong

Då var vi tillslut framme på resans sista resmål, herregud vad tiden går fort ibland. Men samtidigt som det är tråkigt att det snart är slut så ska det bli skönt att komma hem och slippa den fuktiga värmen och få äta svensk mat igen. Men först har vi Hong Kong att uppleva och det jobbar vi hårt på.

Här i Hong Kong bor vi på ett hostel nära tunnelbanestationen vilket är väldigt skönt och var väldigt bekvämt när vi kom från färjan. Därför var det inget problem att hitta när vi kom och vi fick våra sängar i sovsalen med 21 sängar totalt så nu sover Amanda på golvet, Bella på en "mitt-säng" och Oscar på en "topp-säng", de har alltså 3 sängar i höjd här, lite coolt. Men vi ville ju upptäcka Hong Kong så vi lämnade hostelet relativt fort.

Vi började med att gå till Jockey Cluben, alltså ridbanan där man spelar på hästar. Tyvärr har de inga lopp på sommaren men om man skulle kommit dit en onsdag när det inte är sommar ska det tydligen vara en riktig upplevelse. Gamblingen här har tydligen finansierat flertalet byggnader i staden då vinsterna för denna ska gå tillbaka till samhället. Men nu när vi kom dit var det inte så mycket att se så vi tog oss vidare.

Vi tänkte ta spårvagnen (det är nämligen så söta här) bort till SoHo som är en stadsdel med shopping och mat och där skulle vi käka mat var tanken. På Hong Kong-ön finns det bara en spårvagnslinje, men det var inget som stoppade oss utan vi lyckades åka fel ändå genom att hoppa på en spårvagn åt fel håll. Men det var bara att hoppa av och hoppa på nästa tillbaka så kom vi tillslut fram. Där hittade vi en mysig hamburgerrestaurang med supergoda burgare och milkshakes så vi blev proppmätta.

Planen för kvällen var att se ljusshowen i Victoria Harbour som tydligen ska vara den största i världen så därför tog vi Star Ferry över till andra sidan vattnet. Väl framme kunde vi konstatera att det redan var massvis med människor som väntade på showen trots att det var över en timme kvar. Så det var bara att sätta sig och reservera platser och se på Hong Kongs skyline I skymningen och se hur ljusen på husen tändes. När showen sedan började var vi dock inte särskilt imponerade, det skulle vara prat och musik till showen men högtalarna satt på våningen under oss så vi hörde inte särskilt mycket. Men att det var världens största ljusshow kan vi förstå då flera av byggnaderna deltog.

För att upprätthålla vårs vanor från Singapore så efterföljdes ljusshowen av en drink på en skybar där vi även där njöt av Hong Kong's skyline. På vägen dit fick Bella även visa oss "skräckhuset" som hon bodde i senast hon var här och medans vi drack drinkarna passade Oscar på att googla skräddare för att göra ett sista försök att sy upp en kostym. Han hittade en som verkade bra men den såg ut att ha stängt. Vi gick dock bort och kollade men kunde ganska snabbt konstatera att de hade stängt. Så någon kostym blev det inte.

Idag har vi fortsatt att upptäcka Hong Kong och för att hinna med allt vi ville göra började vi tidigt. Dock inte så tidigt som planerat då vår frukostjakt tog betydligt längre tid än vad vi trott. Men tillslut hade vi fått i oss frukost och köpt snacks och då var vi redo för första äventyret, vi skulle hajka Dragon's tail, vilket är en vandringsled över bergen på sydöstra delen av ön. Vi hade läst på nätet hur vi skulle kunna ta oss dit via tunnelbanan så vi åkte bort.

Amanda hade tagit printscreens på väganvisningarna och till en början hittade vi utan problem. Efter ett tag kom vi dock fram till en gigantisk kristen kyrkogård där vi skulle gå upp för massa trappor. Här var det så många trappor så Amanda hade skippat att ta bild av en del av väganvisningarna upp för trappan då de verkade onödiga. Dock var det inte de men som tur var fanns den en vakt på kyrkogården som kunde hjälpa oss hitta rätt. Dock innebar det att vi fick korsa en bra bit av kyrkogården så nu hoppas vi att vi inte drabbats av någon förbannelse eller liknande nu när vi var tvungna att gå bland gravarna.

Tillslut kom vi iallafall upp för trapporna och upp till leden (enligt vår beskrivning iallafall). Men här började problemen. Vi hittade en skylt och konstaterade efter att ha konsulterat Google Maps att vi skulle gå åt vänster. Vid denna vägen stod det dock en skylt att vägen var avstängd men vi bestämde oss för att strunta i det och börja då. Det fanns en fin stig där med räcken och allt, dock i skuggan och de hade varnat för att det fanns risk för denguefeber i området så Amanda som har en väldigt attraktionskraft till myggor såg till att tempot hölls uppe.

Efter ett tag tog den fina stigen slut och istället började jordstigar i skogen. Men de gick uppför och vi skulle ju upp på toppen för att gå på Dragonstail så det kändes rätt. Iallafall ett tag till. Men stigen i skogen var väldigt mycket längre än vad vi trodde den skulle vara och den var väldigt lerig. På stigen såg vi dock många fina insekter, fjärilar och spindlar. Tillslut kom vi dock ut ur skogen och då hittade vi stigen som man skulle gå på. Lagom tills att vi kom ut ur skogen (Bella först med en pinne i handen för att ta bort spindelnät) med lera upp till knäna och genomsvettiga kom det ner en kvinna i vita sneakers, vita jeans och hatt. Vi bröt ut i ett jätteskratt då vi inte fattade hur i hela friden hon kunde hajka i de kläderna. Resten av hajken gick sedan mycket smidigt när man kunde följa skyltarna så vi fick njuta av den fina utsikten och lite sol tillslut.

Efter hajken tog vi buss och spårvagn tillbaka och äntligen fick vi duscha. Dock var vi rikgit hungriga så vi gick emot Tim Ho Wan som är en Dim Sum restaurang som har en stjärna i Guide Michelin. När vi kom fram insåg vi att de dock vara tog kontanter och vi hade lite ont om dem så vi fick gå till tunnelbanan för att ta ut pengar men sedan fick vi mat. Vi var dock inte alls imponerande men vi blev mätta. Resten av eftermiddagen spenderades sedan i SoHo med lite shopping, kolla på Hong Kong's äldsta tempel, äta glass samt dricka drinkar. En drink drack vi på Quinary (#7 på Top 50 barer i Asien) och sedan gick vi bort till bargatan, Kan Kwai Fong, och där tog vi ytterligare en drink innan vi tog tunnelbanan hem. Tyvärr bestämde sig Oscars mobil för att tillslut ge upp och sluta fungera så nu har vi bara en fungerande mobiltelefon på 3 personer, det är verkligen tur att redan snart är slut. Så länge får Amandas telefon fungera både kommunikationsenhet, kamera och karta. Vid hostelet hittade vi sedan en trevlig italiensk restaurang där vi åt sista middagen tillsammans alla tre då Bella påbörjar sin resa mot Sverige imorgon eftermiddag.

Det blev ett långt inlägg idag och om ni inte förstår vad titeln har med inlägget och göra har vi en liten förklaring i punktform.
Vart gick det fel?
1. Hur kan man åka fel när det bara finns en spårvagnslinje? Om man inte kollar slutdestinationen och börjar på ett litet avstickarspår är det inte omöjligt.
2. Vart var vandringsleden? Vi vet fortfarande inte detta men är säkra på att man inte skulle gå genom skogen då det satt riktigt stora spindelnät över vägen så det var nog ingen annan som gått där senaste tiden.
3. Hur kan man hajka i vita sneakers och vita byxor? Det undrar vi med då våra gympaskor kommer behöva en rejäl tvätt inte de är återställda.
4. Hur kunde Dim Sum restaurangen få en stjärna i Guide Michelin? Vi tror att vi bara inte är tillräckligt asiatiska för att uppskatta smakerna och maten.
5. Vad hände med Oscars mobil? Antagligen var det nog bara åldern som tog ut sin rätt.

Dagens steg: 23 299
Gårdagens steg: 9 956

Jockey Club

Hong Kong's söta spårvagnar, givetvis satt vi längst fram där uppe när vi åkte.

Riktigt goda burgare, Bella och Oscar kan knappt vänta på att få hugga in.

Star Ferry

Hong Kong Skyline

Vi hittade riktigt bra platser, trodde vi iallafall.

Många ville se ljusshowen.

Ljusshow med flera av husen.

Skybar-drink

Promenad upp i kyrkogården.

Det var lite olika kvalitet på vägarna. Först betongväg med räcken, sedan lerväg i skogen och sist stig på bergstoppen.

Genomsvettiga efter att tillslut kommit ut ur skogen efter en timmes promenad.

Fin utsikt

De tre musketörerna

Vi passade på att tvätta av skorna i ett litet vattenfall på vägen ner.

Dim Sum på en av de billigaste Guide Michelin-restaurangerna.

Amanda bjöd på glassen hon var skyldig sedan flyget till Macau.

Goda drinkar, särskilt de första!

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Macau

Macau är verkligen Asiens Vegas. Den har flera av de hotellkedjorna som även finns i Vegas och du kan inte gå ett kvarter utan att se ett casino. Det som skiljer städerna åt dock är faktumet att Macau är en gammal stad med historia av kolonialism m.m. Därav finns det ändå en del att se även dagtid i stan. Men innan vi kunde utforska stan var vi tvungna att äta lunch eftersom vi inte ätit något mer än en lite pajliknande snacks på flyget.

I Macau bodde vi i en svit på ett 5-stjärnigt hotell. Detta var dock faktiskt billigare per person än var hostelen var i den här staden så vi tyckte det rättfärdigade det. Sviten var på nätta 86 kvm och därmed över tre gånger så stor som Bellas lägenhet, badrummet (det större av dem) i sig var nog nästan större än hennes lägenhet. Så med detta lyxiga boende ville vi ju även prova att äta på hotellet. Vi hittade en restaurang som serverade kantonesiskt och det fick det bli. Kantonesiskt innebär dumplings, vårrullar och nudlar. Oscar är inget stort dumpling-fan så han tog därför kycklingnudlar, men till hans stora förfäran visade det sig att det var kycklingbuljong som gjorde att det var kycklingnudlar och därmed var avsaknaden av protein total. Men som tur är mättar ju kolhydrater med så vi blev iallafall mätta och kunde bege oss ut för att upptäcka staden, eller iallafall den gamla delen av staden som är världskultursarv. Den var riktigt mysig och vi såg både tempel, kyrkor, en vägg som var kvar av en gammal katedral och vi gick upp (för trappor såklart) till ett gammalt fort med massa kanoner och utsikt över staden. Där gick vi runt och kollade på utsikten och svettades innan vi gick tillbaka till bussen. På vägen var vi dock tvugna att växla lite pengar då man inte kan få växel när man betalar med kontanter på bussen och därmed hade vi betalat dubbla priset på vägen dit. Vid bussen skiljdes vi sedan åt och Oscar och Bella åkte tillbaka till hotellet för att ta igen missad sömn, träna och bada medans Amanda åkte till Macau Tower.

På hotellet somnade Bella direkt medans Oscar passade på att prova gymmet. Kroppen var ju dock sådär pigg och stark efter att inte ha tränat på 6 veckor eller sovit mer än ca 4 timmar den natten, men det var ändå skönt att träna.

Amanda åkte till Macau Tower för att hoppa bungyjump. De har nämligen världens högsta bungyjump där, 233 meter, och som Amanda säger, ska man göra något skall man göra det ordentligt. Det var dock inte så lätt att hitta rätt först men tillslut hittade hon var man kunde betala och sedan var det bara att åka upp till 61:a våningen för att registrera sig. Då fick man en t-shirt, sätta på sig en sele, få instruktioner och så blev man vägd. Sedan var det bara att sätta sig och vänta på hårda träbänkar i selen, det var inte så skönt. Efter en dryg timmas väntan fick man dock komma ut vid hopplattformen för att vänta det sista och det var riktigt skönt att få lite fläkt och se ut över Macau, dessutom spelade de massa bra 80-tals musik där ute. När det väl var ens tur att hoppa blev man fastspänd i fötterna och fick en massa rep, de satte på en mick och en GoPro och sedan fick man hoppa/vagga fram till plattformen. Efter några sista foton och film så var det dags att falla fritt i några sekunder innan man studsade upp igen. Det var en riktigt häftig känsla som definitivt skulle kunna tänkas upplevas igen. Efter att ha studsat några gånger (och svängt runt så att man hade fötterna först) så landade man på en stor luftkudde och blev fri från alla rep, kameror, mikrofoner och sele så att man kunde ta sig upp till toppen för att se på filmen och bilder från hoppet. AJ Hackett som anordnar hoppet är riktigt duktiga så nu har Amanda ett USB med riktigt fina filmer och bilder från hoppet.

När Amanda väl kom tillbaka 2,5 timmar senare så låg Bella fortfarande och sov, så hennes "powernap" blev knappa 3 timmar. Oscar hade precis gjort sig redo för att gå ut men eftersom Bella skulle bada så skulle det dröja en liten stund till innan vi skulle ut och käka så Amanda fick ner och tränade lite och Oscar satte sig och skrev. Till slut var alla redo för att gå ut och äta iallafall. Vi hade tänkt äta tefika som skulle ingå på en restaurang på hotellet men den visade sig vara kl 15-18 så vi bestämde oss för att gå ut på stan för att leta mat istället. Det var dock lättare sagt än gjort, iallafall när man inte vill äta asiatiskt.

Men vi fick se staden och alla lampor (vilket var riktigt häftig) innan vi gick tillbaka mot hotellet där det enligt Google Maps skulle ligga en portugisisk restaurang i närheten. Vi hittade restaurangen som fortfarande var öppen och då vi var trötta och hungriga gick vi in utan att fundera ytterligare. Den gratinerade spagettin som Oscar och Bella tog var bland det godaste de ätit, men de kan vara partiska pga hungern...

När vi sedan kom tillbaka till vårt hotell gick vi in på casinot. Man kan ju inte har varit i Macau utan att ha varit på casino. Där inne kunde vi konstaterade att de på de flesta borden spelade någon konstigt kortspel vi inte sett tidigare, men det fanns även två bord med BlackJack och en del enarmade banditer. Amanda och Bella som aldrig varit på casino tidigare satsade på de enarmade banditerna. Efter att först råkat ta ut lite väl mycket pengar (då Amanda råkade slå in en extra nolla när hon skulle ta ut pengar) och sedan besökt växlingsdisken tre gånger för att få rätt valuta i rätt valörer spelade de bort 30 kr per person och sedan gav de upp. De fattade inte hur de enarmade banditerna fungerade så man kunde konstatera att de verkligen inte passade in på casinot än utan behöver öva en hel del och läsa på innan de besöker ett casino igen. Oscar å andra sidan passade som handen i handsken (iallafall vid BlackJack-borden). Efter att haft lite motgångar i början så fick han möjlighet till ett antal splittar och tillslut vann han 1100 så han var riktigt nöjd.

Efter en efterlängtad nattsömn spenderades morgonen på frukostbuffén där vi satt i knappa 2 timmar och åt. Sedan blev det lite vila och packande innan vi lämnade hotellet för att åka till färjan mot Hong Kong. En riktigt fin färja med numrerade platser och allt.

Dagens steg: 21 310

"Pigga" på Kuala Lumpurs flygplats kl 04

Vårt "lilla" badrum på runt 20 kvm.

Stadssightsing

Utsikt över Macau

Vi tyckte att det var roligt att hotellet för att det ser ut som att det kommer eld ur kanonen.

Världens högsta bungyjump

Lamporna i Macau på kvällen.

Vårt hotell, The Landmark Macau. Det hade egyptiskt tema.

På casino, vid de enarmade banditerna.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Malaysia

Det finns inte så många sevärdheter i Kuala Lumpur, iallafall inte som vi tyckte lät särskilt intressanta. Därför blev det en tur till Batu Caves som ligger en bit utanför KL som är en stor grotta med ett hinduiskt tempel i och en stor hinduisk gud i guld framför. Dessutom var det en massa apor där men det var inte alls så aggressiva som Bella hade förvarnat oss om. Efter att gått runt en stund i grottan och framförallt eftersvettats efter att ha gått upp de 272 trappstegen upp till grottan. Vi förstår inte varför alla sevärdheter ska ha så många trappsteg.

Väl tillbaka kände vi oss färdiga med sevärdheter och istället fick det bli lite shopping (till och med Oscar hängde på). Efter att sedan fixat taxi till flygplatsen inatt och Amanda passat på att ta en sista massage för resan mötte vi upp Morsal och Niklas (som spenderat dagen på deras hotell) för en sista middag. Efter en mycket god middag fick Niklas bjuda på sin glass så var ingen skyldig glass längre. Sedan blev det "Girls Night". En pubrunda som hostelet ordnade och både killar och tjejer fick vara med. Tre pubar hann vi med innan vi var tvungna att gå tillbaka för att packa ihop våra grejer för att åka till flygplatsen. Väl i taxin var alla ganska trötta men sömnen fick vänta för vi hade en fantastisk, pratglad kinesisk taxichaufför som pratade hela vägen. Vi hann diskutera både klimat, språk, geografi och ekonomi på den dryga timme långa färden till flygplatsen. Men flyget var i tid och nu är vi framme på vårt lyxhotell i Macau, men mer om Macau kommer till ett annat inlägg.

Dagens steg: 14 299

Batu Caves

Trappan med 272 var riktigt jobbig.

Riktigt god middag. Pasta och burgare valde vi.

Niklas bjuder på mjukglass. Det är är sista groupien för alla 5 för nu har vi lämnat Niklas och Morsal.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Malaysia

Att förflytta sig i den här delen av världen kräver onekligen tålamod. Idag har vi tagit oss till Malaysia och Kuala Lumpur men det är lättare sagt än gjort. Det började med en mycket tidig morgon där vi lämnade boendet redan kl 05 för att sedan promenera till en annan tunnelbana än vi brukar för att den vi brukar åka inte börjat gå än. Amanda tog täten med hjälp av Google Maps, och möjligtvis blev det några meter extra promenad men de påverkade inte svetten särskilt mycket då ryggen var genomblöt efter ungefär halva promenaden, trots att solen inte hade gått upp ännu vid tidpunkten för promenaden.

Så väl framme i tunnelbanan var vi genomsvett och det var väldigt skönt att få ta av sig ryggsäcken. Sedan flöt det på väldigt smidigt till flygplatsen och efter bara en litet problem med den automatiska incheckningen som de i disken kunde lösa (Amanda hade bytt plats på o och e i Niklas efternamn när hon skulle ersätta ö:ett) så kunde vi gå in på flygplatsen för att äta frukost.

Amanda och Bella körde café-frukost medans resten käkade på Burger King istället, alla var nöjda. Singapores flygplats har gratis fotmassage som Amanda och Bella provade men den kändes inte riktigt anpassad för konståkningsvader då knådandet inte direkt var skönt, men man kände skillnad när man reste sig sedan. Säkerhetskontrollen var precis innan gaten på denna flygplats så någon dricka kunde man inte köpa vilket vi inte gjorde men ändå fastnade båda Oscar och Amanda i kontrollen. Oscar hade glömt sin vattenflaska i väskan och Amandas bok (som hon kämpat med att försöka läsa ut i 5 veckor nu) så tydligen väldigt bomblik ut. Men alla kom igenom och vi kunde gå ombord på planet.

Där fick vi dock sitta ett bra tag. 1,5 timmar försening blev det nämligen. Först skulle de tydligen byta kapten och efter det hade det problem att stänga en dörr så en ingenjör behövde komma dit för att "sign some paperwork", kändes ju bra...men fram kom vi tillslut. Väl framme på boendet (där Oscar, Amanda och Bella bor då Morsal och Niklas avslutar sin semester på fint hotell) var det bara att bli av med grejerna och sedan äta mat och lämna in tvätt. Oscar skulle dessutom försöka sig på att få en kostym uppsydd.

Oscar lyckades dock inte. Han försökte först få mat på McDonalds men de hade sålt slut på hamburgare, sedan försökte han även på Burger King, men de hade inte öppnat den restaurangen än. Tillslut fick han iallafall mat. Sedan efter lite letande hittade han en skräddare som låg på gatan men han hade ingen möjlighet att sy upp en kostym på ett dygn. Men inte gav han upp inte utan begav sig ut till ett shoppingcenter där det skulle finnas en annan skräddare men även här gick han bet. Så någon kostym blir inte uppsydd i Kuala Lumpur iallafall.

Samtidigt som Oscar var på kostymjakt gick Amanda och Bella och käkade massa mat (vi hittade dessutom ett chokladcafé som satte spiken i kistan gällande mättnaden). Sedan promenerade vi bort till KLCC-park där Morsal och Niklas bor och fick se den fina utsikten från deras lobby och rum för att sedan gå ner till parken och sedan gå runt lite i shoppingcentret i botten på Petronas twin towers. Lagom till att Oscar slöt upp med oss bjöd Morsal på glass och efter det gick vi ut och satte oss och kollade på ljusshowen i fontänen framför tornen. En riktigt fin show, men inte riktigt i klass med de i Singapore.

Dagens steg: 22 038

Fotmassage på flygplatsen, var inte så skönt som vi hade trott.

Glass!! Morsal var dock inte så nöjd vid fototillfället då hennes glass inte kommit än.

Petronas twin towers i dagsljus och i mörkret med fontänen nedanför.

Tornen är riktigt stora och det var knappt att de fick plats på bilden.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Singapore

Idag blev en dags på stranden. Efter att ha käkat frukost på foodcourten tog vi oss ut till Sentosa (en ö strax utanför Singapore) med gondolen. Då fick vi dessutom se Singapore från ovan ännu en gång. Väl på Sentosa bjöd Amanda på glassen som hon varit skyldig sedan Indonesien, blev betydligt dyrare att bjuda på glass här men hon får skulle sig som glömde göra det i Jogja. Glassen var iallafall väldigt god och svalkande, så enligt henne var det värt att vänta. Sedan bar det av mot stranden och en hängbro som tydligen skulle vara känd. Den var dock stängd för renovering, men vi simmade över till ön den gick till istället. Det var dock nära att vi fick en livvakt efter oss, han var väldigt nära att springa ner och hade till och med räddningsutrustningen över axeln tills han konstaterat att vi faktiskt var simkunniga och kunde simma de 20 metrarna.

På ön stod det en skylt om att detta var den sydligaste punkten på asiatiska landplattan (alltså borträknat alla önationer) men vi tror det var lite falsk marknadsföring egentligen då vi kunde se land som låg längre ut men men. Sedan blev det några timmar på stranden, idag var trots allt sista stranddagen på semestern. Oscar hade gått lite wild and crazy idag och skippat solkrämen vilket han nu ångrar. Så han har snart tappat ledningen i "Vitast i Sydostasien".

Efter några timmar var vi alla trötta och mättade på sol så då började vi bege oss hemåt istället. Att gå över Sentosa är dock en upplevelse i sig då det känns som att gå runt på ett nöjesfält. Dessutom spelade massa musik om Singapore så det kändes lite som att man  prackades på massa propaganda. Hela ön känns ganska konstgjord men egentligen är det främst stränderna som är konstgjorda med sand importerad från grannländerna. Annars är det fullt av turistattraktioner såsom Universal studios, Madame Tussauds mm på ön men detta var inget vi var supersugna på utan Morsal och Niklas åkte för att shoppa och vi andra åkte och åt mat för att sedan återhämta oss lite hemma och packa inför imorgon (eller Amanda packade iallafall) innan det var dags för nya ljusshower. Första var en ljusshow i marinan med ljus, fontäner och musik som var riktigt cool och som kräver flera gånger innan man sett alla effekter. Sedan blev det ljusshowen i träden en andra gång från en annan vinkel och man blev lika glad av den idag. Efter det blev det en promenad hem för Oscar, Amanda och Bella medans Morsal och Niklas utnyttjade sina tunnelbanekort de köpt och åkte hem istället. Under promenaden hanns det både med att sprida nya reseplaner, köpa dricka och gå på en liten upptäcktsfärd och se ett kinesiskt tempel. Dock tog den lite längre tid än vad den kunde gjort men tillslut kom vi hem. Då blev det till att packa för de som inte packat och sedan sova tidigt för imorgon ringer klockan redan 05 för att vi ska åka till flygplatsen. Ska vara en av världens finaste så vi åker dit med mariginal.

Dagens steg: 23 805

Utsikten från gondolresan över

Amanda bjuder på glass

Santosa

Stranden. Där fick Amanda dessutom en ny vän i form av en ödla som tyckte att det var roligt att klättra upp på henne.

Än så länge kan man särskilja Oscar från t-shirten iallafall.

Vattenljusshowen

Supertree Groove med Marina Bay Sands i bakgrunden

Nu lämnar vi fina Singapore för Kuala Lumpur. Måste ändå säga att Singapore för sig väldigt fint i mörkret.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Singapore

Vad gör man i Singapore, jo ser på blommor tydligen. Igår besökte vi ju Botaniska trädgården och idag var det dags för Gardens by the Bay med Supertree Groove, Cloud Forrest och Flower Dome. Men för att orka gå runt där krävdes en ordentlig frukost. Idag blev det en fin söndagsbrunch på en restaurang som hade tre olika tvålar att välja på på toaletten, det säger något om prisklassen.

Men trädgården var riktig cool och Cloud Forrest var riktigt skön att komma in i då det första man möttes av var kyla och ett vattenfall vilket var väldigt skönt avbrott från 30 grader och sol vilket var det som erbjöds annars. Men efter att gått runt och kollat på allt en stund kände vi oss nöjda med blommor för ett tag fram över och efter att fyllt på energilagren lite på Starbucks bar det av mot de arabiska kvarteren. Där hittade vi en jättemysig affär med fina tavlor med citat, får se om någon beställer hem några från nätet men ingen köpte någon nu även om Morsal var väldigt sugen.

Sedan blev det lite shopping för de som ville innan det var dags för middag på den lokala foodcourten, betydligt mer plånboksvänligt så där blir det till att äta resten av maten här, vilket inte kommer vara några problem eftersom det finns ca 20 olika saker att välja på. Efter det var det dags för att se på ljusshowen vid Supertree Groove. Den var riktigt fin och mysig, så bra att vi bestämde oss för att gå dit imorgon för att se den med. Att ligga på marken (som fortfarande var varm från dagens solljus) och kolla upp på de konstgjorda trädkronorna som lyste upp till massa bra musikalfilmmusik var verkligen fantastiskt.

Efter den ljusshowen skulle vi se på en annan ljusshow i marinan men då Google hade lurat oss så började den 30 minuter innan vi trodde så vi missade nästan hela så imorgon blir det till att se på den med. Vi avslutade kvällen på takterrassen på Marina Bay Sands (ett hotell med en "båt" på toppen) med att ta varsin drink. Riktigt trevligt.

Dagens steg: 24 973

Gardens by the Bay och Supertree Groove med sin skywalk med riktigt fin utsikt. Det är förresten Marina Bay Sands som ni ser i bakgrunden på första bilden.

Cloud Forrest

Flower Dome

Arabiska kvarteren med moskén och massa målade väggar.

Ljusshow med massa färgglada ljus

Kvällens drinkutsikt.

Likes

Comments

Amanda, Oscar, Singapore

Idag blev det till att sova ut och när vi gick upp och var redo att gå ut mådde alla mycket bättre än vad vi gjort igår. Oscar som dock sovit en massa senaste dagarna vaknade lite tidigare och gick upp för att googla skräddare i Kuala Lumpur för att planera eventuell kostymuppsömnad. Dock blev han inte jättemycket klokare.

Då Moraal och Niklas inte riktigt var klara att gå ut och äta frukost när vi andra tänkte gå så bestämdes det att vi skulle gå iväg och äta frukost så skulle vi mötas upp efter. Vi bor i Chinatown här i Singapore så det slutade med att det fick bli kinamat till "frukost", eftersom det inte var så mycket frukostservering kvar strax innan 11. Inget speciellt men vi blev mätta iallafall. Sedan bar det av mot Botaniska trädgården som även innehåller Orchid Garden. Vi skulle ta tunnelbanan dit och hade tänkt köpa 3-dagarsbiljett för att vi skulle kunna åka smidigare men lagom tills att vi kom fram till biljettkontoret skulle de har ett skiftbyte och då stängde disken i 30 min så vi bestämde oss för att köpa enkelbiljetter istället, dock kan man endast köpa dessa med kontanter och endast med små sedlar. Då vi inte hade tillräckligt med kontanter i accepterbara valörer var vi tvungna att växla så lagom tills att vi fått växlat hade biljettkontoret öppnat igen, men nu kör vi enkelbiljetter och mer promenader resten av tiden här har vi bestämt.

Sedan fick vi runt i trädgården och gick Evolution Garden där vi lärde oss om att träd kan bli sten (såklart visste Oscar det redan) och repeterade jordens historia. Oscar fick dessutom glänsa lite och berätta om saker som han har lärt dig i skolan. Vi kollade även på alla fina orkidéer och njöt av den fina naturen. Efter det blev det en busstur till ett shoppingcenter för lite shopping eftersom Amanda och Oscar behövde skor till kvällen, Bella behövde en ny väska och Niklas behövde långbyxor. Morsal behövde inget särskilt men älskar att shoppa så hon klagade inte. Amanda hittade tillslut ett par sandaler (och shorts och smink), Oscar hittade Subway, Bella hittade ett par skor och smink och Niklas hittade ett par långbyxor. Så en del av det vi letade efter och en del annat.

Men det blev en kort shopping för sedan skulle vi hem och fixa oss för att byta om för att gå till en rooftop-bar (1-Altitude) där vi  tänkte ta en drink och kolla på utsikten. När vi kom dit visade sig dock att den var hyrd och öppnade en timme senare. Men det var bara 10 minuter kvar så vi bestämde oss för att vänta och när vi dessutom hittade en HM runt hörnet blev väntan inte alls jobbig. Bella hittade dessutom en väska och Morsal en klänning på HM.

Sedan fick vi åka upp och dricka drink. Dessutom visade det sig att de tydligen har genrep inför nationaldagen (9/8) varje lördag så vi fick se en massa fina fyrverkerier också. Men då vi inte käkat särskilt mycket sedan frukost lämnade vi efter drinken för att gå ner till Clark Quay för att äta. Efter att letat runt bland restaurangerna ett tag så hittade vi tillslut en restaurang med plats för 5 och med en bra deal på öl och med goda drinkar.

Dagens steg: 17 764

Fanatisk utsikt över Singapore i mörkret

Massa fyrverkerier

Rooftop-bar

Likes

Comments