Tredje och sista ön - milos. En underbart vacker ö, men massvis med smultronställen. Något som ser vardagligt och snudd på ointressant ut från långt håll, har visat sig vara bland det vackraste och häftigaste vi sett någonsin. Vi har badat i grottor och simmat i det klaraste och blåaste vatten en kan tänka sig. Vi har hyrt bil och åkt till just precis de ställen vi vill till, just precis när vi vill det. Milos har i ärlighetens namn varit mer eller mindre perfekt.

Milos har totalt sätt 72 stränder, vissa i sand och andra mer vulkanaktiga. Vi försökte att hinna med tvåsiffrigt antal med stränder under vår 4-dagarvisit, men det blev inte riktigt så. Vi fastnade lite extra för två stränder, Alogomandra och Papafragas, så vi ville besöka dom fler än bara en gång. Därför blev det inte mer än 5 stränder besökta, vilket vi ändå är helt ok nöjda med.

Förta dagen besökte vi tre stränder: Sarakiniko, Papafragas och Alogomandra. Tre heeeelt olika stränder som var lika speciella på sitt eget sätt.
Sarakiniko, en strand gjord på vit lava. Det var som att vara i öken, bara att sanden var inte sand utan fast mark, eller ja, snarare lava. VIT lava till och med.

Efter det tutade vi vidare mot Alogomandra. En strand som inte såg ut att vara mycket för världen till en början men som visade sig vara helt magisk. "En trappa ner till paradiset" vill vi beskriva det som. Det var väldigt häftigt.

Strand nummer tre och sista för dagen blev Papafragas. Där simmade vi i grottor och även om vattnet var flera meter djupt kunde vi se hela vägen ner till botten. Det var faktiskt helt sjukt. Dagen var helt perfekt och alla var ense om att detta var en av de bästa dagarna på resan, utan tvekan. Det som gjorde dagen extra bra var att vi fick vår efterlängtade tacos på kvällen som vi tjatat efter i flera veckor. I vårt eget kök lagade vi våg egen mat och det var UNDERBART gott. Vilken dag.

Nästa dag åkte vi en snabbis till stranden Firiplanka innan vi skulle på en båttur ut till en annan strand, Kleftiko. Efter det vi sett första dagen var det svårt att toppa, vilket ledde till att Firiplanka inte imponerade alls. En helt ok strand, det var allt. Vi hade ju blivit vana vid att bli överraskade och det var inte riktigt vad vi blev. Helt ok, det var allt.
Båtturen ut till Kleftiko var inte alls kul. Vi blev himla åksjuka trots två-tre åksjuketuggummin. Det var rent av hemskt. De som körde båten blev till och med oroliga över hur det skulle gå för oss. När vi kom fram var det hopp i vattnet DIREKT. Denna stranden var inte riktigt en strand, även om den räknas som det. Den var mer en fin plats mitt ute i havet att stanna och bada på om en har båt. Väldigt härligt och absolut fint, men visst var det skönt att komma tillbaka till land när vi väl åkt klart.

Sista dagen spenderade vi på våra favoritstränder. Det blev en heldag, från tidig morgon till sen eftermiddag då vi ville ta vara lite extra på de sista solstrålarna. För trots allt, är det nog de sista strålarna vi lär få se resten av detta året. Det var en skön sista dag. Lugn och harmonisk.

De på hotellet var hur trevliga som helst. Vilket bemötande. De skjutsade och hämtade, utan att vilja ha pengar. De pysslade om oss och visade verkligen att de tog hand om sina gäster. Fantastisk service. Så ni som ska till Milos; bo på hotellet "hotell Rigas". Ett billigt och absolut prisvärt hotell. Vi kunde inte varit mer nöjda med något.

Så vart det slut på båtluffandet och vi har nu hamnat i Aten igen för att imorgon flyga hem till Sverige igen.

Efter 3,5 h på färja var vi i tillbaka där vi började vår resa, alla fyra tillsammans, för två veckor sen. Vi kom till Aten ganska sent då färjan var mer än en timme sen. Detta gjorde att vi fick mindre tid att turista på vilket i sin tur ledde till att vi fick prioritera vilket vi helst ville se. Vi valde, för oss ganska självklart, Akropolis.

När vi väl var inne vid Akropolis märkte vi hur skönt det var att vi kom på eftermiddagen/kvällen då det var 35 grader varmt. Det var hur coolt som helst att gå in i Akropolis och när vi kom upp på "kullen" fick vi se utsikten och då blev det bara ännu häftigare. Vi såg exakt hela Aten ovanifrån. Eller en väldigt stor del av Aten iallafall. Vi gick runt där uppe en stund och filosoferade om de gamla gudarna och de alla olika mytologierna. Det var en riktigt häftig upplevelse som vi är nöjda över att ha fått med på resan. En definitiv sevärdhet om en besöker Aten.

Imorgon bär det som sagt av hem till Sverige igen efter nästan 8 veckor på resande fot. Vi är otroligt glada att vi ska få komma hem till våra familjer, men känner samtidigt vemod över att resandet är över. "Det var det det". En fantastisk resa som kommer att vara med oss hela livet. En upplevelse som har varit viktig för oss båda. Vi har lärt oss en jäkla massa, om inte främst att vi är tacksamma över hur tryggt och bra Sverige egentligen är, på många sätt. Vi har även lärt oss att maträtters ursprungsländer inte behöver vara bäst på just den maträtten, bara för att den kommer just där ifrån. Efter totalt 9 olika carbonara kom Italien på en 5 plats. Ganska svagt och väldigt oväntat???

Emellanåt har det varit påfrestande men mestadels har det varit fantastiskt. Vi kunde inte vara mer nöjda med resan och vi vill tacka alla som stöttat oss och varit trogna följare till vår blogg och vår instagram. Det har varit ett nöje att få visa er och berätta för er om vad vi har upplevt och gått igenom under dessa åtta veckor.

För sista gången säger vi nu hejdå. Vi tackar för oss, checkar ut och till sist drar vi ner ridån. HA DET BÄST!!!!!!!

Emma och Agnes

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Färjan till Santorini var HEMSK. Det skumpade ungefär så mycket att vi var beredda att hoppa av och simma resten av färden. Åksjuketabletter och påsen redo i högsta hugg ifall sjukan skulle bryta ut. Som tur väl var klarade vi alla oss och när vi väl kom i land övervägde vi att kyssa marken som tack för att den ligger STILL och just för stunden bestämde vi att vi aldrig ska lämna land igen. Inte på fem dagar i alla fall.

Vi åkte LÅNGT upp för bergen och havet kom längre och längre ifrån oss. Hur skulle detta boende bli? Inte kommer vi väl hamna här i öknen? Utan vatten? "Vart ska vi handla mat? Eller vänta lite, där syns lite vatten till, kanske blir det bättre längre fram", och visst blev det så. Ett hotellrum med havsutsikt och 10 minuter ifrån Fira centrum. Ytterligare en fullpott.

Första dagen åkte vi till Black Beach. En strand helt gjord på svart/grå små
stenar och vi var mer tacksamma nu än någonsin för våra badskor. En lååååång strand med massa folk, solsängar och paradisparasoller. (Sånna parasoller i stråhalm ni vet. Det är paradisparasoller.)
Detta var en av de populäraste stränder på hela Santorini fick vi höra och vi kunde absolut hålla med om dess positiva omdöme. PARADIS.

Dag nummer två blev en båtutflykt kring Santorinis vulkaner och småstränder. I kön träffade vi ett amerikanskt sällskap på 4 personer, två par. Phil och jannice, Antela och Parvin. Vi är skeptiska till det sistnämnda namnet men en av oss påstod att det var hennes namn så vi får väl anta att så är fallet, men vi avstod från att säga det, ifall det skulle vara käpprätt åt helsike fel, vilket vi misstänker. Jättetrevliga människor som tog hand om oss som om vi vore i deras sällskap. Höll platser till oss, köpte vatten till oss och såg efter oss, hela dagen.

Första stoppen blev på Santorinis största vulkan. 35 graders värme och vi var redo för att svalka oss i ett skönt dopp i havet. "Det tar ungefär 20 minuter att bestiga vulkanen om en går i rask takt så det är väl dags att vi sätter igång". VA? Vadå bestiga? Men badet då? VA? Vi kollade oss omkring och såg att så gott som ALLA hade träningskläder och gympaskor. Vi hade bikini och flip-flops. Folket började gå och vi drog på oss ett par shorts och hakade på. I flip-flops. SHIT vad vi slet. 35 graders värme, vindstilla OCH dessutom, uppe på detta, FLIP-FLOPS PÅ FÖRTTERNA, UPP FÖR EN VULKAN. Det gick inte alls bra men efter ca 30-40 minuter var vi uppe. Vi klarade det, i flip-flops!!!!!!!!!!
Känslan när vi tog oss ner för vulkanen igen och kunde se vattnet igen var obeskrivlig. Helt utmattande satte vi oss på båten igen och då inser vi att våra amerikanska vänner suttit kvar på båten hela tiden. Uppenbarligen var det ett alternativ som vi missat, men aja, nu hade vi gjorde det också.

Andra stoppen blev i en så kallad "hot source". Alla hoppade från båten ner i vattnet. En liten insjö med turkost/grönt vatten och en bit in mot land växlade vattnet temperatur från varmt till kallt. Det var häftigt, att känna en sån stor skillnad så snabbt.

Tredje stoppet blev ett ställe för att äta lunch. Vi tog en glass och nöjt av miljön och tillvaron. Vi hann även med att sola lite och ta ett dopp.

Fjärde stoppet blev vid Oia, där vi skulle hoppa av för att se på den omtalade solnedgången. När vi blev avsläppta av båten kunde vi se en ca 2km lång och brant trappa. En trappa som vi var tvungna att ta oss upp för för att nå Oia. De hade ställt fram och gjort redo åsnor som de ville att folk skulle åka på men något sådant tänkte vi inte stötta. Åsnorna var trötta och led, det var djurplågeri. Nope, det vägrade vi och då återstod ett alternativ; att gå. Ytterligare en utmattande, ofrivillig utmaning på SEMESTERN??? Aja, ju fortare vi börjar desto fortare är vi uppe. Efter 3-4 pauser och andnöd nådde vi slutligen toppen. Vi kände oss som Rocky. VINNARE.
Efter lite restaurangkäk var vi redo för solnedgången och den var absolut värd slitet uppför trapporna. OJ vilken solnedgång det var. Proppfullt med turister.

Dagen efter var vi på snorkling. Hur coolt som helst. Vi fick ha våtdräkter, simfötter, snorkel och cyklop. På båten var vi 8 st. Vi fyra, ett par och två instruktörer, en som körde båten och en som var med i vattnet och snorklade. Killen som körde båten tog oss till tre olika ställen. Två vulkanväggar och en strand. Vi åkte förbi red beach, black beach OCH white beach men fortsatte bort mot vulkanen. Det var bland det häftigaste vi har gjort. Det var precis som de undervattensfilmer en sett på tv. Stora fiskar, små fiskar, korallrev, ALLT.

Till en början var det lite svårt att få in rytmen och systemet i att andas med munnen. Efter lite tid och några kallsupar gick det relativt bra. Under dagen blev det bättre och bättre och i slutet av dagen skulle vi nog faktiskt till och med vilja säg att vi kan det. Vi kan snorkla nu.

De två sista dagarna spenderade vi på vår favoritstrand Black Beach. Kvällarna spenderade vi i Fira centrum och njöt av solnedgången och god mat. Vilka dagar och kvällar. Santorini har varit PERFEKT. Precis som vi förväntat oss att den skulle vara. Oj vad vi har njutit!!! Vilken dröm-ö. Massvis med kära par och sen vi. Atmosfären, vattnet, solnedgångarna, maten, drycken och en massa annat har varit höjdpunkter på ön. VILKEN Ö.

Nu väntar sista ön, Milos. Efter Santorini kan vi inte förvänta oss så jättemycket känner vi. Santorini är svårslaget men vi är mer än redo för att ge Milos en likvärdig chans. Vi får väl se vilken ö som står som vinnare i slutet, än är det inte avgjort!!!

Likes

Comments

Första ön att besöka på vår båtluffartripp var Mykonos. Färjan gick tidigt på morgonen från Athen så vi han med att se soluppgången innan vi gick på båten. Taxichauffören som körde oss till färjan hade mycket energi och lust till att prata medan vi fyra helst bara ville ha tystnad så tidigt på morgonen. Han babblade på om livets alla frågor och när han fick reda på att vi var ifrån Sverige blev han spm lyrisk. "JAG HAR ALLTID VELAT ÅKA TILL SVERIGE!!!" Chauffören visade sig kunna det mesta om Sverige och främst Ikea. Han visste vad vi hade för paradrätter och vad köttbullar, potatis och brunsås var för något. Han berättade att han brukar åka till Ikea bara för att få smaka på den svenska delikatessen. Ett varmt klimat var något han avskydde, vilket fick oss att fundera över vad tusan hal gjorde i Grekland då. Han drömde att få vakna upp i ett snötäckt Norrland med ett tjockt täcke och tjugotals minusgrader utomhus. Han hade redan införskaffat sig ett täcke som han skulle ha med sig om han någonsin kom till Sverige. "Nästa år, DÅ, då kommer jag till Sverige"

Färjan till Mykonos gick bra och fort. Väl på ön möttes vi av underbart vatten, små vita välformade hus och massa män och kvinnor som ville att folk skulle komma och bo på deras hotell/motell m.m. Vi hade redan bokat en lägenhet så vi var redan klara på den fronten.

Efter 20 minuters taxifärd var vi framme vid Kalafatis apartments, vilket var vår hållplats. Inga förväntningar ledde till att vi blev rejält positivt överraskade. Havet strax utanför dörren till en väldigt traditionellt grekiskt inredd lägenhet. Ett vitt hus med blå fönsterluckor. Vi kunde inte blivit mer nöjda med boendet och utsikten. Restaurang precis nedanför lägenheten, en liten affär 200 meter ifrån lägenheten, allt var verkligen perfekt.

Att vi hade hamnat lite på utkanten märkes på miljön. Det var lite mer "lantligt" överlag och djuren var många. Detta var dock inget som vi fann negativt, över huvudtaget, snarare tvärtom. Vilken upplevelse.

Vi besökte en strand som hette Elia Beach, en 20 minuters lång bussresa ifrån oss. Glasklart vatten, höga berg och mjuk sand. Detta var en av de mest populära stränderna och vi fastade för den direkt. Annars höll vi oss på stranden som vi hade nedanför lägenheten.

En kväll var vi även inne i Mykonos stad för att se hur det såg ut i centrum av ön. Precis som vi förväntat oss var det väldigt fint och vackert och vi förstod varför det var så hutlöst dyrt att bo där. Det är svårt att beskriva hur det såg ut men om vi säger att allt var väldigt grekiskt kanske ni får upp en bild framför ögonen? Rosa blommor mot de vita väggarna, stenlagda vägar och blåa detaljer om vartannat.

Mykonos var en superfin ö som vi är nöjda över att ha besökt. Det var en upplevelse att få se den "lantliga" delen av ön och Grekland och inte bara centrum och bland alla turister. Det var en bra start på vår tvåveckorstripp. En mjukstart med massa avslappning och tid för återhämtning. Det fanns inte mycket mer att göra på Mykonos (vad vi vet) än vad vi gjorde. Några fler stränder finns det väl alltid att se men själva upptäckandet och utflykter skulle det bli mer av på Santorini, som var vårt nästa stopp på resan.

Santorini är den ö som vi hört mest positivt om så vi var mer än laddade för vårt besök på ön. Efter fyra dagar på Mykonos kände vi oss redo för Santorini och det skulle bli spännande att få se vad den ön hade att erbjuda. Skulle den toppa Mykonos? Det återstod att se.

Likes

Comments

Jaha då var semestern från semestern över. En veckas avslappning, helt bortkopplad från måsten och alla olika sorters ansträngningar. Vi har varit väääääldigt passiva denna veckan, vilket vi har behövt.

Jättefin strand med lika klart vatten som det vi har i kranen där hemma. Sol och värme i iallafall 4 av 7 dagar, resten regn och rusk. De vi har hyrt lägenhet av har varit väldigt trevliga och vi är tacksamma över deras goda service och härliga humör.

Kosten har varit dess värre under denna veckan. Coco pops till frukost och lunch (ibland ersattes flingorna av en glass eller två), chips och godis innan middagen och efter middagen. Vi trodde att vi hade bokat en lägenhet med kök, men till vår förvåning var det ett relativt litet rum utan kök. Och vi som var så sugna på att laga lite egen mat istället för pasta, pizza, hamburgare REPEAT. Något som ingick i vår simpla utrustning var dock en vattenkokare. Detta utnyttjade vi till fullo. Vi köpte färdiggrillad kyckling, lite grönsaker och kokade pasta i vattenkokaren. Till efterrätt köpte vi frukt och gjorde fruktsallad och smälte choklad i en mugg över ångan från vattenkokaren. Geni, är ordet ni söker efter. Japp, vi är genier.
Vissa dagar unnade vi oss restaurangmat och då blev det käk på ett härligt ställe nere vid vattnet.

Mestadels har vi badat, solat och bara kopplat av, men vi har även ansträngt oss lite. Den sista dagen tog vi oss hela vägen till gamla stan för att se hur det var där, samt även för att köpa souvenirer. Det blev några souvenirer blev det och så fick vi med oss lite godis hem, med betoning på LITE då det kostade 250kr/kg..

De dagarna det regnade och åskade, regnade och åskade det REJÄLT. Blixtrade gjorde det också. Det blixtrade faktiskt så pass att det lyste upp hela rummet som om det vore tänt.

Tvätten hängde ute när regnet plötsligt började ösa ner. Emma rusade utan att tänka, ut på balkongen för att rycka till sig sina nytvättade kläder. Dock kom hon inte långt innan hon halkade rejält, landade med tinningen på tröskeln till balkongdörren och slog där efter i både höft, knän och armbåge. För ett par sekunder svartnade det för ögonen och det var precis som att en kamera med blixt, knäppte en bild i ett svart rum. Illamåendet smög sig på och vi misstänkte att Emma fått en rejäl hjärnskakning. Med en oerhört öm kropp släpade vi oss till sjukhuset som turligt nog låg tvärs över vägen. Väl där insåg vi hur pass bra sjukvård vi har hemma i Sverige. Det kändes även väldigt otryggt och typiskt att något sådant skulle hända i ett annat land, långt bort från trygga Sverige. Efter några tester, flera röntgenbilder och en LÅÅÅÅÅÅÅÅNG väntan, (5 timmar för att vara exakt), fick vi äntligen gå hem. Inget var brutet men hela kroppen var mör och smärtan gjorde sig påmind vid varje steg och beröring. Allra värst var det med huvudet och höften, som kändes mer eller mindre mosad. Det var skönt att det inte var värre än så dock. Vi är tacksamma över att det inte blev värre än så.

Sista dagen i split är förbi och idag landar vi i Aten för att möta upp våra kära kompanjoner Alicia och Mathilda. Under tiden som vi känt varandra har det aldrig gått så lång tid emellan att få se varandra. Det ska bli härligt att ses igen. Nu väntar två veckors båtluff. Underbart!!

Ha det fint !!!!!

Likes

Comments

Hej!

Dag nr två i Budapest och vi har sett nästan allt som finns i hela Budapest tror vi. Vi har sett ALLT ifrån parlamentet till fiskarbastionen till Raoul Wallenbergs monument. Vi har även sätt en hel del grejer där emellan. Som exempelvis skomunumenet ägnat till de judars som sköts till döds längs med kanten till Donau, operahuset, Stefansdomen och mattiaskyrkan.

Under dagen var det i klass med Rom vädermässigt, alltså va 40 graders värme, så vi blev lite småfuktiga blev vi. För att komma upp till fiskebastionen fick vi gå en låååååång bit. I uppförsbacke. Vi hade hört att det var där uppifrån som den finaste utsikten över Budapest fanns, så att det var bara att kriga på. Halvvägs upp hittade vi lite skugga som vi stannade i ett litet tag för att se efter om vi fortfarande levde, för det kändes inte så alls. Vi var på gränsen kändes det som. När vi kom väl kom upp firade vi med lite fika. En klassisk budspestrulle, smakade som en munk utan fyllning ungefär. Efter det slog vi även till med varsin frappe från starbucks.

Den finaste sevärdheten under dagen var Stefanskyrkan och utsikten från bastionen, men den viktigaste och mest rörande var skomonumentet. Att se alla skorna, för vuxna och barn, var tungt. Där stod vi i vår frihet och semester på samma ställe som de stått och förmodligen bett om att bli skonade sina liv. Ja, det var blandade känslor var det.

Dagen efter blev det bad på Széchenyi termalbad. Helt ok bad men inte ALLS som vi förväntat oss. Vi förväntade oss större pooler, lite mer klass och bättre mat. Eftersom vi blev så pass överraskade av Gellertbadet hade vi lika höga, om inte högre förväntningar på Budapest populäraste bad. Men näe, vi var väl inte överväldigade direkt. Otrevlig personal, fesljummet vatten att bada i, bålkass mat och lite allmänt snuskigt. Betydligt högre klass på Gellertbadet. Vi hade en bra dag ändå och det var skönt att koppla av i en solstol och käka lite glass.

Sista kvällen i Budapest åkte vi på en liten kryssning i Donau. Gratis drinkar, livemusik, solnedgång och fina vyer. Vi var mer än nöjda. Tiden i Budapest kunde inte ha avslutats på ett bättre och härligare sätt.

Sista dagen i Budapest fick det bli lite hop on hop off-buss. En himla massa grejer fick vi se utöver det som vi tidigare redan sett. Vi hade visst inte sett riktigt heeela Budapest på vår turistdag men NU, NU har vi nog det då i alla fall. Det gick att få in en svensk kanal i hörlurarna i bussen så det var lite skoj. Mycket fint och intressant fick vi uppleva från våra bussäten. När vi kände oss färdiga med busseriet var vi sugna på lite fika. Vi hade sedan innan redan valt café. Ett café som var känt för att vara det populäraste och finaste caféet i Budapest om inte HELA VÄRLDEN. Tycker vi i alla fall.
Det var som ett palats i guld. Hur flått som helst!!!!!! Servitörerna och servitriserna serverade i kostym och slips, en orkester spelade fin musik och när de tystade så vidtog pianisten och spelade låtar så som: themesongen i gudfadern, skönheten och odjuret, ja det var då (min vän, en gång för längesen) och några andra goa stycken. Fikat var LYX allt var LYX, förutom vi då. För där satt vi svettiga i shorts och T-shirt, magväska och gympaskor. Menmen!!

Så vart vi klara med Ungern och Budapest. Det enda vi kommer sakna är i stort sätt att det är så jäkla billigt, annars är det nog inte mer. Det ska bli skönt att åka vidare. Nu väntar split och vi är MER än laddade. Vi tänker att vi ska ta en veckas semester från vår semester, för att sedan fortsätta semestern två veckor i Grekland. Amen det känns fint gör det.

Men sen var det dags för vårt första nattåg och även sista tåget på denna resan. Tåget var inte det bästa tåg vi har åkt med och när vi väl kom till vår kupé trodde vi det var ett skämt. En kupé för 6 personer där det egentligen bara fick plats 2 st. Sängarna var ca 40 cm breda och vi skulle alltså dela ett utrymme på 6 kvadratmeter med 4 andra personer. Men det kom ingen annan som tur väl var så vi fick kupén helt för oss själva. Natten var jobbig som bara den, det gick knappt att sova eftersom tåget skakade så mycket, det var kallt och vi hade noll yta att röra sig på.
Men vi överlevde och helt plötsligt var vi i Kroatien och Split. Vi hade bokat en lägenhet (vi trodde det iallafall) men när vi kom fram visade det sig att vi bara hade ett vanligt hotellrum. Vi hade tänkt att laga mat när vi är här eftersom vi stannar i en vecka men vi får göra det bästa av situationen.

Vi bor 500 meter från havet så när vi kollat in rummet gick vi direkt mot stranden. Vi hann knappt lägga oss i solstolen innan det var dags för ett dopp i havet pga att vi var svettiga. När vi legat i solen tre/fyra timmar gick vi hemåt igen. På kvällen hade vi ju tänkt att vi skulle laga egen mat (vi har varit sugna på tacos i en månads tid nu typ) men vi hade ju inget kök. Men då kom Agnes på en smart idé, vi kan ju koka pasta i vår vattenkokare. Vi köpte med oss pasta och en grillad kyckling och det blev riktigt bra och äntligen kunde vi få lite hemlagad mat.

Nu väntas 6 dagar till i Kroatien och vi ska bara chilla och ha det gött.
Ha det!!!!

//Agnes och Emma


Likes

Comments

Tjena!

Första dagen i Wien var avklarad förra gången vi hörde av oss och nu är vi redan i Budapest. Wien var en mycket fin stad med fina byggnader, god mat och behaglig temperatur. I onsdags (andra dagen) hade vi en historisk rundtur bokad och vi båda tyckte att den var riktigt, riktigt intressant. Det var en rundtur som handlade om Hitler och första- och andra världskriget. Vi gick runt i staden tillsammans med kvinnan som ledde rundturen och hon visade olika ställen som varit betydelsefulla och berättade i 2,5 h om ämnet. Vi båda trodde att det skulle handla mer om Hitler än vad det gjorde men det var väldigt bra ändå. Efter det åkte vi hemåt och gick ut och åt på restaurang. En väldigt intressant dag. 


I torsdags som även var vår sista dag i Wien hade vi inte något planerat på dagen så vi tänkte ta en hopp on-hopp off buss men det var ganska dyrt så vi struntade i det och gick runt planlöst i staden men plötsligt hittar Emma en rolig butik. En butik med endast folkdräkter från Österrike. Kul tyckte vi och gick in och frågade om det var okej om vi provade. Absolut det är bara att välja och vraka sa butiksbiträdet och vilken upplevelse det var! Hon hjälpte till med allt och visade olika dräkter för olika tillfällen osv. Det var nära att vi köpte en men den fick tyvärr inte plats i väskan så det fick va;). När vi var färdiga där visste vi inte riktigt vad vi skulle göra, vi var inte sugna på att gå i fler butiker och vi hade ju en tid att passa på kvällen... så vi åkte hem till hotellet, köpte med oss ost och kex som vi sedan satte oss och smaskade på. När klockan började lida mot fyra/fem på eftermiddagen så började vi göra oss iordning för...... WIEN-KONSERT! En riktigt Wien-konsert i Karlskirche, en konsert där de skulle spela Vivaldis Fyra Årstider. Efter vi gjort oss iordning åkte vi in mot Karlskirche men innan konserten behövde vi mat i magen. Idag hade vi bestämt att vi skulle prova på schnitzel (det får man inte missa om man är här) och vad passar inte bättre med en schnitzel på Café Mozart. Hur gott som helst och värt pengarna. Nu var det vidare mot konserten och Vivaldi. Musikerna var riktigt proffsiga och konserten var absolut prisvärd. Hur många kan säga att de har varit på en Wien-konsert i Wien liksom? Men det var tur att den bara höll på i en 1,5 h för annars tror vi att vi hade somnat (inte på grund av att det var tråkigt utan vackert och harmoniskt) Så häftigt att ha upplevt!


Så vart vi i budapest!!! Vi trodde och hoppades att vi skulle hamna på Buda-sidan eftersom den är finast och bäst men så var inte fallet. Det blev Pest. Inte ordagrant men geografiskt. Aja, det är bara till att le och vara glada för i vilket fall är vi i Budapest.

När vi kom hit tänkte vi passa på att boka biljetter till split så vi slipper göra det sen. Det var inga problem alls, det löste kvinnan i biljettkiosken. "Okay, something else? No? Then it's 4000 each". Vänta VA? "Eh what?" "Yeah 4000:)" ALDRIG I LIVET. Efter ett par sekunder kom vi på att valutan i Ungern inte är som den svenska, ALLS. 4000 forint är 125 svenska kronor, vilket vi kunde gå med på. Vårt hotell tar inte emot kort så vi måste ta ut pengar,
63 435 kr, HA nej skoja;) i forint;)

Saker och ting är väldigt billigt här. För att bara dra några korta snabba:
Lunch - hamburgare, pommes, läsk OCH glass för 26kr
Tvättmedel - 8,26kr
Yoggi - 3kr
Detta passar oss PERFEKT. Äntligen lite rimliga och humana priser för två fattiga backpackare.

Efter lite sömn i ett ok rum, i en ok säng, på e ok skön kudde, drog vi till Gellertbadet!!! Vi hade läst mycket gott om detta härliga badhus/badplats så vi var mer än spända på att se vad det var för något ställe. Vi hade även läst att det fans lerbad att gotta sig i. Perfekt. När vi kom dit kändes det som ett stort palats som bara rika personer fick beträda. Ah och vi då med. Det var superfint, harmoniskt och allt kändes lyxigt. Dock fick vi inte bada i leran då det behövdes läkarintyg? För att bada i lera? "Aha dra åt skogen då" sa vi, inte. Men vi tänkte det. Vi hade sätt fram emot att bada i och kasta lite lera. Menmen. "Vi får väl bada i tråkigt vatten då". MEN. Vattnet var ALLT ANNAT ÄN TRÅKIGT. Det var urhärligt! En utomhuspool som de en gång i timmen satte igång ett vågsystem i, så att folk forsade runt och fick kallsup efter kallsup. Vi klarade oss helt okej men det fanns vissa stackare som var mer under vattnet än över. Poolen var dock ganska grund så det var harmlöst.

Vi har ätit god lunch, druckit goda drinkar och bara njutit av livet och ledigheten. Efter en heldag i solen planerar vi att turista lite imorgon. På tisdag blir det nog bad igen, fast på Széchenyi termalbad. Ett större och populärare badställe här i Budapest.

Ha det fint!!!!
Emma och Agnes

Likes

Comments

Hallå!

Förra gången vi hörde av oss var vi spända inför att upptäcka Venedig. Nu har vi upptäkt staden och vi båda är överens om att det är den bästa turiststaden hittills. Eftersom vi bara hade två nätter i Venedig hade vi bara en dag att turista på så vi gjorde det bästa av dagen. Vi började gå mot Markusplatsen men såg massa fint på vägen. Åt varje håll vi kollade fanns det smala gränder, broar över kanaler och mysiga caféer och restauranger. Det var svårt att veta exakt vilka vägar och gränder man skulle gå genom eftersom det finns så många olika men vi kom fram dit vi ville ändå. Väl på Markusplatsen besökte vi även Basilica di San Marco men det blev bara en snabbtitt där. Vi fortsatte även vårt glassletande här men hittade inte det vi ville nu heller så vi gick istället vidare mot suckarnas bro som är en känd bro i Venedig.

Efter det gick vi vidare utan någon plan men nästan direkt hittade vi vår glass vi hade letat efter så länge. Vi satte oss och smaskade i oss dom och gick sedan vidare och kollade på annat.
Efter en stund började vi bli hungriga så vi bestämde oss för att dela en pizza och vi hittade ett riktigt mysigt ställe med utsikt över en kanal. Pizzan vi fick in var hur god som helst och bästa pizzan vi ätit i Italien.
När vi hade ätit tog vi den efterlängtade gondolturen. Den var lika bra som vi förväntat oss och vi njöt varje sekund. Vi hade även hittat en tur för 300 kr som egentligen skulle kostat 1000 kr. En riktigt bra deal tyckte vi!
Efter vi hade åkt gondol var det dags för middag och det blev såklart en carbonara (måste ju testa en i varje stad;)). Venedig levde verklige upp till våra förväntningar och vi kunde inte varit nöjdare med staden. Nu lämnar vi Venedig för Wien.


Efter 3,5h timmes buss och lika lång tågresa, var vi äntligen i Wien. Dagen på resande fot hade varit mycket långt och vi hade knappt något mer än frukost i magen. Vi fick ta tunnelbana från tågstationen och som tur väl var fanns det en station ca 50 meter ifrån vårt hotell.
Innan vi begav oss till hotellet fick vi tag i varsin hyfsat billig kebab som vi kastade i oss för att stilla vår hunger.

När vi checkat in och fått kort in till vårt rum överraskades vi av fräscht badrum, kylskåp och STOR YTA. Att få kylskåp på rummet är GULD när en backpackar eftersom att det går att förbereda dagen innan med att köpa tex frukost och kyla ner det fesljumna vattnet.

Efter riiiiiiktigt god nattsömn och bra frukost körde vi igång med lite turistande. Vi hoppade på tunnelbanan mot Stefans-domen. Kikade in där, knäppte några pics och gick ut. På resan hittills har vi sett en hel del kyrkor och denna var nog i alla fall top tre. Jättevacker! Efter det fortsatte vi och hann med en snabbtitt in på den spanska ridskolan. Efter det blev en sväng på Ringstraße, en titt på Hofburg, hundertwasserhaus och votivkirche. Efter mycket promenerade och letande efter nya sevärdheter blev vi himla sugna på fika och VAD kan vara mer passade att fika på i Wien än apfelstrudel?!!!!!! Det fick det bli. Inte nog med att vi fick äta en utav Wiens delikatesser, vi satt även på samma fik som Sigmund Freud långt tillbaka i tiden, suttit och sörplat i sig sitt morgonkaffe, morgon efter morgon. Apfelstrudeln var ruskigt god men Emma säger att hennes äppelkaka är godare. Ni som smakat den skulle hålla med om det, fortsätter hon.
Efter dagens turistande är vi nöjda och belåtna och vi är väldigt spända på vad staden har mer att erbjuda.

Imorgon ska vi på en historisk vandringstur som handlar om Hitler och vad som hände i Wien under och efter andra världskriget. Vi båda tror att detta kommer att bli en mycket tung men intressant upplevelse.

På torsdag kväll ska vi på ett lite större event men den karamellen suger vi på lite till;)

Ha en fortsatt fin arbetsvecka hörni. Vi har semester. Kram på er!

//Emma och Agnes

Likes

Comments

Halloj!

Dagarna gick fort i Rom och nu är vi redan i Venedig. I onsdag blev det lite turistande, vi besökte Spanska trappan, Fontana di Trevi, Pantheon och Piazza Novona. Vi var klara ganska snabbt så vi tog en lunch vid Piazza Novona och njöt av utsikten. Efter lunchen visste vi inte riktigt vad vi skulle göra så vi gick och kollade lite i affärerna och köpte var sin glass och satte oss. När eftermiddagen led mot sitt slut tog vi tunnelbanan hem till hotellet och åt på restaurangen bredvid.

Dagen efter hade vi bestämt och bokat Vatikanstaten. När vi kom till samlingsplatsen där bolaget vi bokat med skulle vara hittade vi dom inte. Vi var på stället vi skulle samlas på men det var ingen där. Paniken började komma lite smått så vi halvjoggade runt i området eftersom vi redan var 10 minuter sena. Efter många frågor hittade vi tillslut vår grupp. Vi hade bokat "Skip the line" men självklart fick vi stå i kö en halvtimma ändå. Väl i kön kommer det fram flera försäljare som vill sälja på oss massa sjalar. Lite irriterade säger vi att vi inte vill köpa något. Efter en stund kommer dom fram igen och visar att det är jättenoga att vi har täkt våra axlar och knän. Vi kollar sedan på dom andra i kön och alla hade täkt sina knän och axlar. Där stod vi i linne, shorts och klänning. Aja det var bara att köpa en sjal för 100 spänn stycket.
När vi sedan var inne och paniken och svetten hade lagt sig kunde vi börja njuta av det vi nu skulle upptäcka. Vi tänkte att vi direkt skulle gå mot Sixtinska kapellet men så enkelt var det inte riktgt. Vi behövde gå genom hela museet för att komma dit. Riktigt fint var det men utan aircondition i 40 grader blev det ganska kvavt plus att det var proppfullt med folk. Men tillslut kom vi fram och det var riktgt, riktigt fint. Vi fick egentligen inte ta bilder men Emma smyg-tog några ändå;). Värt pengarna och hur häftigt som helst. Efter Sixtinska kapellet gick vi mot Peterskyrkan men kön var en timme lång och mitt i solen så vi hoppade det tyvärr. Vi gick sedan på glassjakt men hittade inte det vi ville så besvikna åkte vi hem mot hotellet. En mycket bra dag enligt oss båda.

Igår var det sista dagen i Rom och då hade vi inte något planerat. Vi hade velat se Katakomberna som finns i Rom men det var alldeles för dyrt för oss backpackers. Vi tänkte att vi istället skulle hoppa på en sightseeing-buss och kolla på det vi hade missat och det blev en väldigt bra dag av det. Vi åkte runt i hela Rom och gick av när vi ville, tittade på det vi ville och hoppade på nästa buss igen. Sista kvällen spenderades på vår favoritrestaurang bredvid hotellet. Riktigt bra 4 dagar i Rom men nu längtar vi tills vi får upptäcka Venedig imorgon.

Vi hörs!
//Agnes och Emma

Likes

Comments

Hej hörni!!! Sen vi skrev sist har vi hunnit med både Pisa och en början av Rom. I Pisa fanns det inte så mycket mer än det lutande tornet att se. Bakom det lutande tornet stod en tillhörande katedral, eller ja, det lutande tornet tillhör mer korrekt katedralen eftersom det lutande tornet är katedralen, Piazza dei Miracoli's
klocktorn. Det var väldigt häftigt att se och vi försökte till och med att lyckas med några obligatoriska turistbilder. Dessvärre blev de medelmåttiga så vi behåller de för oss själva;) Efter att vi sett tornet kände vi oss ganska klara med Pisa och lämnade därför för Rom efter bara två dagar.

Första dagen i Rom har varit superbra. Nu kan vi gladeligen säg att vi har sett ett av världens sju nya underverk; Colosseum.

Det var riktigt häftigt att gå runt där inne och drömma sig bort om hur det kan ha varit för tusentals år sen när slavar, djur och gladiatorer befann sig där nere. Hur det kändes att vinna en match och få höra hela läktarna jubla. Det var härligt att att veta att just där vi står idag, har de stått för måååååånga år sen.

I 36 graders värme tog vi oss igenom hela Colosseum och vi försökte att fota så mycket vi bara kunde. Vi hade ca 1,5 timme på oss att se allt vi ville se där inne, så det gällde att utnyttja tiden väl.

Efter Colosseum tog vi oss en tur till Palantine Hill. Ett gammalt romerskt bostadsområde för de som hade mycket pengar och hög klass. Staden Rom är (vilket vi inte hade en aning om) byggd på sju kullar och Palantine Hill är en av dessa sju kullar. Där fanns det också mycket fint att titta på men efter tiden inne på stekheta Colosseum var vi ganska utmattande och ville mest hitta skugga och något att dricka. Precis som i de övriga städer vi besökt på resan, skulle souvenir såklart inhandlas innan vi begav oss mot hotellet. Ni kan ju fundera på vad det blev för någon souvenir i denna staden, lite halvrund sådär.

Imorgon har vi inget planerat och eftersom det finns så himla mycket att se och hitta på här i Rom får vi ta oss en rejäl funderare på hur vi ska lägga upp dagen. På torsdag blir det i alla fall en tur in i Vatikanstaten och Sixtinska kapellet. Ruskigt spända är vi på det!

Vi hörs om några dagar när Rom är avklarat och Venedig står på schemat. Haaaaa det!

Mvh Emma och Agnes

Likes

Comments

Buongiorno!

Till skillnad från sol och 30 grader har Italien och Milano bjudit på regn och 20 grader. Men vi klagar inte. Solen tittade fram tillslut och vi har blivit positivt överraskade här i Milano. Hittade inte mycket att göra här till en början men vi har haft dagen full och vi är riktigt nöjda. Tanken var egentligen inte att vi skulle hinna med Milano men efter ett uselt intryck av Genova drog vi snabbare än snabbast och valde att åka hit istället. Ett mycket bra val!
Vi började dagen med att åka till kyrkan där Nattvarden som är målad Da Vinci hänger. Tyvärr fanns det inga biljetter kvar idag (eller resten av augusti) så vi fick gå vidare. Vi började gå mot något vi trodde var ett vattentorn men som visade sig vara Sforzesco-slottet där en forntida kungafamilj en gång i tiden hade bott. Efter det gick vi mot Domkyrkan men hittade massa fint på vägen, tillexempel Arco della Pace och Pinacoteca di Brera.

När vi kom fram till Domkyrkan fick vi stå i biljettkö i ca en timma men det var det värt. Kyrkan var väldigt fin och i och med biljetten vi köpte fick vi även gå ner i källaren och där vi fick se grunderna till hur kyrkan såg ut innan.

Vi har föresten ändrat vår rese-rutt igen. Vi struntar i Verona och åker istället upp mot Wien och Budapest. I Wien kommer vi inte bara turista utan även uppleva en väldigt häftig grej. Men det skriver vi mer om när det börjar bli dags.

Det var denna dagen det. Vi hörs!
//Agnes och Emma

Likes

Comments