Header

Efter en förfrågan så väljer jag att uppmärksamma Skyltmaxs samarbete med Mind utan att ersättning utgår. Jag får inte betalt för klick. Jag har dock mottagit några av dekalerna ifråga för att kunna ta bilder.


Hej alla ni som fortfarande tittar in! Jag vill berätta för er om en man som hette David och kampanjen #detsynsinte som Skyltmax.se lanserat i samarbete med Mind.

Med hjälp av klisterdekalerdekaler med hashtaggen #detsynsinte, som går att köpa HÄR, vill Skyltmax öka kunskapen och minska skammen associerad till psykisk ohälsa. Hela beloppet går oavkortat till föreningen Mind.

Så här skriver Skyltmax i sin pressrelease:

Syftet är att öka kunskapen om och minska skammen kring psykisk ohälsa. Med hjälp av dekaler uppmuntrar Skyltmax människor till att våga prata om en idag tabubelagd sjukdom och hjälpa till i arbetet mot psykisk ohälsa.”

2008 grundade kusinerna David Engstrand och John Eskilsson ett företag. David hade fått idén att låta kunder designa egna skyltar online efter att ha insett att möjligheten till detta var begränsad. Med en bakgrund i programmering kunde han snabbt skapa en programvara som möjliggjorde detta. Skyltmax fick företaget heta och det växte snabbt och blev mycket framgångsrikt!

Allt borde varit frid och fröjd men verkligheten var annorlunda. Efter bara något år drabbades David av psykisk ohälsa. På sin hemsida beskriver företaget Davids tillstånd: ”Sjukdomen förändrade hans liv. Han blev på många sätt bestulen på själva meningen med livet. Efter två år med sjukdomen avslutade David själv sitt liv."

Personer med psykisk ohälsa brottas ofta med fördomen att dom på något vis är svaga, lata och oengagerade personer. Att det på något vis är dessa personlighetsdrag som har orsakat sjukdomen och att dom delvis får skylla sig själva som inte ”rycker upp sig” och ”tänker positivt”. Det är fruktansvärt förnedrande för oss drabbade. David var en väldigt framgångsrik och dedikerad person. Inte alls en sådan person som fördomsfulla vill göra gällande när dom pratar om drabbade av psykisk ohälsa. Därför är Davids historia så viktig att sprida, för att visa att vem som helst verkligen kan bli drabbad och för att minska tabun. Så vi kan börja prata om det utan att skämmas.

Många lider i det tysta, det har både jag och ni, mina läsare, själva upplevt. Allt kan verka bra på utåt när det är annorlunda på insidan. För att hedra David och er startades kampanjen #detsynsinte av Skyltmax i samarbete med föreningen Mind.

Många av er har jättebra välskrivna bloggar så uppmärksamma kampanjen ni också! Det räcker att skriva något kort, använd länken till Skyltmax som finns i början av texten och använd hashtaggen #detsynsinte. Ni kan också bara länka till det här inlägget om ni vill. Berätta gärna i kommentarerna om ni väljer att uppmärksamma!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej!
Jag vet att det är många som fortfarande tittar in här! Jag vill bara berätta att jag mår bara bra. Mitt förbättrade hälsotillstånd gör att jag överanstränger mig ibland, men det går över. Jag behöver lära mig hur mycket jag orkar. Jag åkte nyligen till Sala över en natt och sen till Västerås över nästa natt för att hälsa på min syster och mamma. Det blev alldeles för mycket. Jag mådde skit i två dygn med värk, ångest, frossa och hudreaktioner. Men nu är det bra igen. Jag umgås mycket med vänner, vi spelar mest rollspel och brädspel. Jag har börjat en skrivarcirkel med några andra vänner. Vi visar varandra våra texter och ger kritik och tips. Det är jättekul! Jag har tagit på mig ansvaret att det blir ordentlig mat här hemma dom flesta dagar och faktiskt tycka det är kul att experimentera i köket och laga mat och baka! Jag är så tacksam för min goda hälsa! För att sjukvården äntligen såg mig. Jag önskar er alla detsamma med hela mitt hjärta. Jag vet att ni kämpar, ni är så otroligt starka allihop! Jag vet att ni klarar det!
Kram/ Ann

Likes

Comments

Varför är det så populärt att säga åt feminister att dom tar på sig en offerroll och att dom ska sluta bete sig som offer? Varför har det blivit ett skällsord och något man säger för att håna och nedvärdera? Jag upplever det som en pik kopplat till att det är så hyllat att vara positiv och acceptera sin situation och göra det bästa utifrån sina förutsättningar. Kämpa på och inte gnälla. Nu är det dock så att kvinnor och icke-män är strukturellt förtryckta för att vi lever i ett patriarkatiskt samhälle. Ett offer blir utsatt för något och är alltså den passiva parten. Ett offer är passivt per definition och det ses som dåligt. Men vad gör oss till offer? Om vi blir utsatta för förtryck är vi ju per definition offer. Det är inte vi som gör oss själva till offer och "sätter på oss offerkoftan". Ett offer för mobbning anklagas väl sällan för att ha en offermentalitet?

Det vi får höra från ickefeminister är att vi måste "ta för oss" och kräva det vi vill ha. Så när vi väl tar för oss och kräver att patriarkatet ska försvinna, att vi ska få samma rättigheter och skyldigheter som män och att män ska sluta utsätta oss och varandra för brott, då heter det att vi spelar offer. Vi reagerar mot vårt offerskap och beskylls för att anta en offerroll. Vilket är ett bra exempel på att det inte finns ett korrekt sätt att vara kvinna på i ett samhälle med patriarkala strukturer. Vi ska visa vad vi vill ha men när vi gör det och kräver att bli behandlade utifrån att vara människa istället för kvinna så är vi tjatiga offerkoftor.

Så vad är det vi gör som gör oss själva till offer? Att anamma ett feministiskt synsätt för att motverka vårt offerskap? Att aktivt motverka dom strukturer vi är offer under skulle alltså återigen göra oss till offer?

Likes

Comments

Hade en så fin upplevelse förra helgen! Det började med att ladydahmers på sin blogg ladydahmer.nu tog upp en önskan bland läsare att lära känna likasinnade. Så hon föreslog att starta facebookgrupper för olika städer med namnen 'Feminister söker vänner'. Eftersom jag tappat kontakten med många vänner pga ohälsa blev jag väldigt glad då det snabbt dök upp en för Uppsala! Jag har nyligen börjat utveckla mina slumrande feministiska åsikter och såg fram emot att träffa likasinnade. Några i gruppen presenterade sig på FB och en ide om att gå ut ett gäng en kväll dök snabbt upp. Så eventet 'Feministiskt barhäng' skapades. Det var ett stort gäng som skulle träffas och jag kunde inte komma från start pga rollspelsträff. Jag kände absolut ingen och det var nervöst att glida in där och gå runt och se vilsen ut medans jag letade efter dom. Men det var inte svårt att hitta ett så stort gäng och jag blev varmt välkomnad! Det var verkligen jättekul! Vi snackade ju givetvis inte enbart feminism utan det var mycket mer allmänt och lära känna varandra snack.  Till sist var vi bara en grupp om fem kvar och det var nästan trevligare för att det blev lite mer intimt. Vi fem kom på att vi alla gillar brädspel och beslöt att försöka träffas och spela snart! (Givetvis så gjorde den kränkta vita mannen en appearance under kvällen, vi blev av med honom snabbt mha vakterna, men jag berättar om det i ett annat inlägg.) Jag hade verkligen jättekul och är SÅ glad att jag vågade gå ut med personer jag aldrig träffat förut! Tack allihop!❤

Likes

Comments

Alla små problem som tidigare kändes överkomliga är plötsligt fullständiga katastrofer. Ständigt flockas dom omkring mig och kräver lösningar. Konstant måste jag fundera ut strategier. För att få ro från tankarna har jag utvecklat ett kompulsivt beroende av sociala medier. Jag kan inte slappna av och titta på serier eller film för var minut så söker sig handen till mobilen. Där jag plöjer instagram och bloggar och annat eftersom serier och filmer inte är tillräckligt intensivt och engagerande. Tyvärr är det jag följer på sociala medier konton om hur man behandlas som drabbad av ohälsa, om feminism och kroppspositivism. Oerhört infekterade ämnen, ämnen som attackeras skoningslöst. Det är inte något som direkt mildrar min ångest. Ändå dras jag obönhörligt dit. För den upprörande miljön är ändå bättre än misären i mitt eget sinne.

Mamma sa nyligen att det var skönt att jag mår bättre så hon inte behöver oroa sig så mycket över mig. Nu när min syster och svåger skilt sig och hon oroar sig över dom och barnen. Gissa om jag har velat mörka att jag mår dåligt igen... Men nej, jag har bestämt att det funkar bäst att vara ärlig.

Skakar, svettas, hög puls och fruktansvärda obehagskänslor och ilningar i kroppen. Ska det vara så här nu? Kanske är det slut på respiten nu, kommer det aldrig bli bättre? Det är så mycket jag måste ordna och inte bara för mig själv. Jag känner enormt ansvar för M's emotionella tillstånd. Jag måste ordna så han mår bättre annars kan jag inte leva.

Jag såg en enormt bra enmanspjäs/komedishow om en man som växt upp med sin självmordsnära mamma. Den heter "Every brilliant thing" och finns bland annat på HBO. (Man kan få HBO gratis en månad utan bindningstid HÄR)

Likes

Comments

Har mått skit ett tag nu. Började efter jul och blev riktigt illa för någon vecka sedan. Ångest varje dag med skakningar och svettningar och ingen matlust. Sitter nästan konstant med en fläkt riktad mot mig för att jag svettas så mycket. Skit tornar upp sig i hela lägenheten och jag orkar inte hålla undan vilket gör att jag mår ännu sämre. Måste försöka hålla mig ifrån saker som upprör. Plöjer lättsmälta serier och filmer. Har bestämt mig för att avstå instagram eftersom jag följer många politiska konton. Någon katt har kissat flera gånger i sängen så nu får katterna inte vara i sovrummet på ett tag. Det gör att jag har dåligt samvete och dom går omkring och skriker så att jag blir galen. Det måste bli bättre snart. Jag orkar inte leva såhär igen.

Likes

Comments

Nu ni ska ni få höra något sjukt!

Min bonusbror D (min mammas mans son) som är runt 25 berättade för typ 6 månader sen att han skulle bli pappa. Det var lite chockande för han hade inte ens ett förhållande. Utan en tjej han haft ihop det med under en kort period hade råkat bli gravid. Det var en gammal skolkamrat som hade en son sen tidigare. Men han satsade verkligen på henne och bebisen. Sa upp sig från jobbet och sålde lägenheten för att flytta halvvägs över landet till henne i Grums. Han tog ett jobb där och planen var att köpa ett hus så småningom för pengarna han fick för lägenheten. Vi vart ju givetvis ledsna för att han flyttade så långt bort men glada för att han tog ett sånt ansvar och ville satsa på det här. Hon skulle fått barnet i slutet av februari tror jag men igår slog bomben ner:

D ringde och berättade att tjejen hade blåst honom. Det fanns ingen bebis! Hon var aldrig gravid! Hur i helvete kan man göra så!? D är verkligen en SÅ bra kille, hur kan någon göra så mot honom? Hur tänkte hon? Vad trodde hon skulle hända? Eller jag vet väl hur hon tänkte... Hon visste väl att han inte planerat att starta något seriöst med henne och ville hålla kvar honom. En kille som kan få jobb oavsett vart han bor och har möjlighet att köpa hus samt är en sådan fin kille som D är väl inte det lättaste att hitta. Särskilt om man redan är ensamstående mamma vid 25. Antingen så tänkte hon att om han stannar så kommer vi inte skydda oss eftersom han tror att jag redan är gravid så då blir jag snart gravid ändå. Eller så tänkte hon fejka ett missfall och hoppas att han skulle stanna även om det inte blev någon bebis.

Såna här lögner samt personer som får till en graviditet genom att "glömma" ett piller eller "råka" ha sönder kondomen är så jävla fult, så vidrigt! Jag är så jävla arg. Jag vet vad hon heter på FB och vill bara skriva och skälla ut henne, men jag ska inte lägga mig i... Gör man så mot någon måste man ju förstå att man kan paja hur dom känner inför relationer i all framtid?

Likes

Comments

Hej! Jag kände för att skriva lite så ni får en uppdatering. Jag hänger fortfarande mest på instagram och försöker läsa och debattera för att lära mig mer om feminism och kroppspositivitet. Det blir mycket hatiskt mycket fort så det tär på psyket men det är också nyttigt. Jag kan inte gömma mig för det jag brinner för. Men jag tar pauser när jag får ångest och stänger av instagram för notifieringar när jag behöver en paus.

Under tiden jag inte skrivit har det varit som vanligt annars, rollspel, vänner, pokemon och umgåtts med M's föräldrar och syster med fästman några gånger m.m.

Har också efter att jag fått mitt tandvårdskort varit hos tandläkaren typ fem gånger på två veckor. Jag är så glad över kortet, har betalat 850:- totalt för något som skulle kostat upp emot 8000:-! Rotfyllt en tand och lagat två. Jag hoppas dock jag kan gå tillbaka till folktandvården snart och inte den här privata tandläkaren. Eftersom jag har tandvårdskortet blev jag ganska hårt uppvaktad att stanna där. Jag är inte bekväm med att alla hälsar på mig vid namn och frågar hur jag mår och bli bjuden på kaffe osv. av folk jag inte känner. Vill anmäla mig och sitta ner och vara ifred. Eftersom jag betalar 170:- per besök oavsett vad som görs gör jag ju alla ingrepp dom säger åt mig att göra och sen tar dom betalt av landstinget. Så dom tjänar mycket på att ha mig där. Men vill gå till folktandvården där det är mer anonymt.

Dessutom lagade hon sist en visdomstand och det var lite konstigt. Jag sa att jag inte hade besvär av den och tyckte vi kunde väl bara låta den vara och dra ut den om den började besvära mig. Men eftersom det kostade så lite gick jag med på det. Det gick liksom på under 15 minuter och det var ett stort hål i tanden det handlade om. Hon bedövade knappt och när det började göra ont när hon borrade slutade hon borra istället för att bedöva mer! Jag tror hon gjorde ett slarvjobb för att det var en visdomstand och gjorde det bara för att kunna casha ut från landstinget... Har ingen lust att bli utnyttjad.

Nu ska jag bara dit till tandhygienisten en gång sen är jag klar tills om ett år. Jag ska kontakta folktandvården och boka in årliga undersökningar och hoppas dom har tid för mig. Drar mig för tandhygienisten för det är ju där man får skäll... Vet att jag inte sköter tänderna och använder tandtråd som man ska. Men hoppas hen förstår varför.

Tappade också min Samsung S5 i golvet för sista gången hos tandläkaren. Skärmen pajade helt. Jag köpte en ny likadan, förstår inte varför det köps nya varje år. Dom nya har ingenting jag behöver så pass mycket att jag ska betala 3000:- mer än vad en begagnad S5 kostar. Blev sur för det går typ inte att köpa nya S5 längre och utbudet hos Samsung är ändå begränsat för mig för jag måste ha en IR port. Men som tur var hade dom en begagnad hos Billig Teknik ! Bra service, telefonen är felfri och helt som ny! Snabb leverans också. Vi ska använda dom i fortsättningen också, särskilt när M ska köpa datordelar. Jag har alltid telefonen i ett skyddande case och nu kompletterade jag med ett säkerhetsglas också eftersom jag är så klumpig och tappar den ofta. Skönt att jag kunde spara pengar hos tandläkaren så jag hade till telefonen istället!

Jag berättade ju att det kommit ut till M's familj att vi gifte oss tidigare. Vi sa ju inget för vi ville inte ha någon uppståndelse. Men när pappa M var hemma från USA på jobb hade han med sig en symbolisk bröllopspresent som var väldigt fin och nu har det också kommit en present från farfar. Presenten från pappa var en traditionell bröllopsvas från Lakota Sioux folket. Särskilt betydelsefull för mig som spenderat tid med Siouxindianer i North Dakota och blivit adopterad som hedersmedlem i stammen. Ni ser den här nedanför med en liten beskrivning till höger. Farfar valde att ge oss ett par guldpläterade ljushållare med kristaller som ger ett otroligt fint ljus. Bild på dom nedanför vasen. Dom har haft dom länge och M har fina minnen av att dom använts under hans barndom. Så fina och omtänksamma presenter!

Forts. nedan.

Sist jag träffade min syster hade hon lite tråkiga nyheter. Hon ska skilja sig från sin man Daniel. Dom är inte osams eller så men känslorna finns inte kvar. Nu har dom berättat för barnen som tog det ganska bra, dom vet kanske inte vad det innebär riktigt, vi får se hur dom reagerar när dom landat i att ha två hem. Men det är barn som alltid fått känna sig trygga och älskade så det ska nog gå bra. Syrran ska flytta till en lägenhet och Daniel ska ge att bo kvar i huset ett försök. Det vore ju bra om han kunde det så att barnen slipper vänja sig vid två nya hem. Vi ska i alla fall fira jul där som vi gjort dom senaste åren med mamma, Micke och barnens farfar, ska bli så mysigt att fira ju med dom! Så nu ska jag onlineshoppa lite julklappar till barnen, så kul!

Jag är så tacksam för att jag har en familj som är förstående när det gäller min psykiska ohälsa, här nedanför är ett sms från min syster. Hon vet att mitt mående är ojämnt och att jag inte kan berätta långt i förväg om jag kommer eller inte.❤🎅🎄

Likes

Comments

Tappade min telefon i golvet för sista gången hos tandläkaren igår :( (Ja jag vet att jag är hos tandläkaren hela tiden, men nu är det bara en lagning kvar!) Skärmen blev helt svart och att laga den kostar nästan lika mycket som att köpa en ny begagnad så jag har beställt en ny. Den gamla är fortfarande igång fast svart och nu gäller bara att inte låta den ladda ur så jag kan föra över all information. Men jag hade ändå massa saker på den som är borta nu. Anteckningar, foton och saker jag sparat för att instagramma och blogga om. :( Nu har jag i alla fall en gammal mobil som vi har i reserv. Den funkar förutom att anledningen till att vi slutade använda den var för att ibland gick inte samtal fram till den. Så om någon vill nå mig ring M om ni inte kommer fram till mig. Telefonen som gick sönder är en Samsung Galaxy S5 och jag älskar den, därför köpte jag en ny likadan, kostade bara 3000:- så det var inte så farligt men ändå pengar vi hellre lagt på M's körkort.

Ångesten som förmodligen kom av att jag gett mig i kast med att diskutera feminism, kroppspositivism och protestera mot tjockhat / fettförakt har mestadels lagt sig. Eftersom det nu kommit ut till M's familj att vi gifte oss lite hemligt för ett tag sen har vi fått lite symboliska presenter från M's pappa och farmor och farfar. Jag tänkte visa upp dom i ett inlägg senare. Det är väldigt rörande presenter, M's pappa gav oss något betydelsefullt på grund av min bakgrund i antropologi och min tid i USA och farmor och farfar gav oss något som alltid funnits i deras hem sedan M var liten. Det kommer i ett inlägg när jag fått den nya mobilen så jag kan ta lite bättre bilder.

Forts. nedan

Jag mår mycket bättre nu. Igår var vi nere på stan och mötte upp mamma Inger och syster Linnéa. Vi åt middag på sushirestaurang, bästa sushin i Uppsala hos Sushi Yama på järnvägsstationen (jag vet, udda ställe att ha stans bästa sushi på!). Jag åt salmon and rolls som som vanligt serverades med förutom ingefära och wasabi, rödkål, inlagd tång och en dressing som jag tror är Rhode island med chili eller något liknande. Så gott!

Likes

Comments

Efter att mått bra många månader har jag haft några svåra dagar. Jag vet inte vad det beror på men jag misstänker en sak. Jag har börjat posta och diskutera kvinnohat och kroppspositivism på min instagram @anntjernstrom och på vissa bloggar. Det är vidrigt hur många människor det finns där ute som motsätter sig kvinnors rätt till sina egna kroppar. Kvinnors rätt att existera utan att främst ses som en kropp vars främsta om inte enda syfte är att kåta upp män. Kvinnor som inte passar i skönhetsnormen som vågar visa hud får så jävla mycket hat. Det är som om dessa människor ser det som en svår provokation när en kvinna vågar äga sin egen kropp. Reaktionerna blir våldsamma.

Så jag har spenderat dagarna med att diskutera med tyvärr främst män som motsätter sig kroppspositivism, kvinnokamp och hävdar att patriarkatet inte existerar. Många av diskussionerna handlade om att Stina Wollter fick sitt konto nedstängt för att hon när hon fick kukbilder skickade kukbilder tillbaka. Ni kan läsa om det i mitt förra inlägg HÄR. Vi kämpade och tog diskussionen och fick det öppnat igen!

Karin "Kajjan" Andersson fick reda på lite om mannen som fick det stängt, ni kan läsa om det HÄR . Det var alltså en man som hävdade att han och flera har som syfte att stänga ner feministers konton och få deras poster raderade. Ett starkt bevis på att patriarkatet och kvinnohatet existerar.

Det här har alltså troligen påverkat min hälsa och gett mig ångesten jag upplevt dom senaste dagarna. Jag måste ta en paus från kampen. Men var det värt det att lägga min röst till andras i kampen? Lätt. Jag kommer göra det igen.

Karin Kajjan Andersson

Likes

Comments