Recept på mat som passar bra till en Fredag- Lördagskväll

Fylld fläskfile inlindad i bacon och sesampotatis i ugn med en passande sås och en sallad!

  • Fläskfile:
  • Ingredienser
  • 1 fläskfilé
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 50 gram smörsalt o peppar
  • 1 paket bacon

  • Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett djupt snitt i fläskfilen och fyll den med en blandning av persilja, vitlök och smör kryddad med salt o peppar. Lägg sedan ut bacon som ett täcke på en skärbräda, placera fläskfilen på och rulla till den är helt inlindad i bacon. Placera den sedan i en ugnssäker form och stoppa in den i ugnen tills den fått en innertemeratur på 65 grader.

  • Sesampotatis:
  • 8 st potatisar, (ca 1 kg)
  • 2 msk solrosolja
  • 2 msk sesamfrön
  • Salt

  • Gör så här: Skala potatisen och skär den i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg potatisskivorna i en kastrull med vatten tills du är helt klar så stärkelsen försvinner.
  • Lägg skivorna på en ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Lägg omlott så alla får plats.
  • Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt.
  • Stek mitt i ugnen ca 30 min tills potatisarna är mjuka. Höj ev värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.

  • Sås:
  • 1 dl sky
  • 2 tsk Kinesisk soja
  • 2 dl lätt crème fraîche
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 msk vitt matlagningsvin
  • 2 msk tomatpure
  • Nymald peppar
  • Ev cayennepeppar (våga göra lite starkare)
  • chili

  • Gör så här: Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, creme fraiche, soja,vin och tomatpure och koka upp. Smaka av med salt och peppar och om man vill ha lite mer styrka så lägg i lite chili.

  • sallad:
  • Rucolasallad
  • Gurka,
  • En ask körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • Salladkrydda

  • Gör så här: Skölj grönsakerna och halvera tomaterna, skär gurkan i bitar. Blanda tomater, gurka och sallad i en skål. Blanda i olja och salladskrydda och rör om.




Vit- Mjölkchoklad pannacotta!

Mjölkchokladpannacottan

100 gram mjölkchoklad
2 dl grädde
0,75 gelatingblad
2 msk socker

Blötlägg gelatinbladet i ca 5 minuter i kallt vatten.
Värm upp grädden med socker i en kastrull.
Ha sedan i gelatinbladet och häll det över mjölkchokladen.
Låt stå minst 3 timmar i kylen.

Vitchokladpannacotta

100 gram vitchoklad
2 dl grädde
2 msk mjölk
1 gelatinblad
½ vaniljstång

Gör på samma sätt som med mjölkchokladpannacottan.
Det enda som skiljer det åt är att man värmer upp gräddblandningen med vaniljstången och fröna.
Häll sedan upp i samma glas som mjölkchokladpannacottan och låt stå ytterligare minst 3 timmar i kylen.

Om man vill kan man strö på lite kakao eller lägga några hallon över!

  • 74 visningar

Gillar

Kommentarer