[13] Saffransmuffins med mörk choklad


Muffins är ofta snabbt och lätt att baka, så det passar perfekt till julen när man ofta har fullt upp med annat! Till skillnad från t.ex. lussekatter så behöver muffinsen inte jäsa, vilket jag personligen tycker är extra skönt. Nu är det ju dock inte jul längre, men sitt överblivna saffran ska ju användas, och gott är det, så varför inte!

Här följer ett supergott recept på saffransmuffins med chokladtopp!
Om man inte är ett lika stort chokladfreak som jag är går muffinsen utmärkt att äta utan choklad.

Ingredienser för 28 st normalstora muffins

200 g smör
4 ägg
3 dl socker
1 g (två påsar) saffran
2 apelsiner (rivet skal + 1 dl saft)
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
ca 200 g mörk blockchoklad
Strössel för dekorering (om man vill)

Gör såhär

- Börja med att smälta smöret, riva apelsinskalet samt pressa ut apelsinsaften.
- Sätt ugnen på 200 grader (Celsius alltså!)
- Vispa ägg, socker och saffran pösigt och tillsätt därefter smöret, apelsinskalet och saften.
- Blanda i resten av ingredienserna, varva med mjölken.
- Ställ ut muffinsformar på en plåt, eller i en muffinsplåt, och fyll dem med smet till ca 3/4.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Om du vill garnera

Om du vill garnera dina muffins med mörk choklad, så som jag har gjort så kommer här två alternativ.

1. Använd Noblesse-choklad. Plattorna passar perfekt uppe på en muffins. Lägg på en platta Noblesse på muffinsen direkt efter att den tagits ut ur ugnen. Vänta någon minut och smeta sedan ut chokladen med badsidan av en sked.

2. Smält mörk blockchoklad över vattenbad. Detta kan vara bra att förbereda precis innan du sätter in muffinsen i ugnen, då de inte ska gräddas så länge. Stryk på chokladen när muffinsen tagits ut ur ugnen.

- Dekorera därefter med strössel om så önskas. Jag har använt mig av hjärtformat.



#recept #muffins #saffran #jul

Gillar

Kommentarer