Personlig utveckling

Fler och fler arbeten förändras mot robotar, digitalisering mm.
Mindre arbetsplatser i framtiden?
Ökat behov av bra ledarskap och medarbetarskap då eget ansvar och ökad självständighet behövs?
Bättre hälsa då fler kan arbeta mer flexibelt?

Intressant att reflektera över. Istället för att se problem med samhälls utvecklingen så kan vi se på vår egen utveckling. Att förbättra våra förmågor att leda oss själva och andra samt vår hälsa.

Vad är era reflektioner över våra möjligheter?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Arbetsrelaterad ohälsa

Jag vill så ett frö...

Hur många går egentligen omkring på sina arbetsplatser och mår dåligt. pga olika anledningar kopplat till de psykosociala arbetsmiljön?

Vet vi det? Om vi vet, hur hanterar vi det?

Sjukskrivning kostar både verksamheterna och samhället enorma pengar (om vi ska fokusera på budget). De som hamnar i gränslandet mellan rehabilitering och arbete får ta den största smällen.

Den psykosociala arbetsmiljön har diskuterats under mycket lång tid samtidigt som alarmerande siffror lyfts upp på nyhetskanaler - sjukskrivning ökar....

Har vi hamnat i en blind spot där vi accepterar psukosocial arbetsrelaterad hälsa som en del av vårt samhälle?Det är tufft att möta det är men så viktigt att prata om det och börja agera.
Arbetsplatsen som stöd
Arbetet är en stor och viktig del i människors liv. Av den anledningen kan -arbetsplatsens syn på – och förhållande till – orsaker till sjukskrivningar ha stor påverkan på medarbetarna. Arbetsplatsens företagskultur och arbetssätt kan fungera som ett skydd, om värderingar och ledarskap är tydliga och konsekventa.

Men arbetsplatsen kan också vara en riskfaktor om företagskulturen är tillåtande, gränserna otydliga och ledarskapet svagt. Det sista en person som blivit sjukskriven pga t e x utbrändhet, vill inte hamna där.
Och det sista en arbetsgivare vill är att budgeten ska fallera med risk att förlora en kompetent medarbetare.

Dags för åtgärder ur ett helhetsperspektiv, där ALLA i verksamheten arbetar förebyggande året om.

Jag vill så ett frö....allt syns inte men vi kan förbättra <3

Likes

Comments

Arbetsrelaterad ohälsa

Förutom vanliga krav på utbildning och erfarenhet så ställs även andra krav såsom bra samarbetsförmåga, initiativrikedom, eget ansvar, stresstålighet osv, oberoende av tjänst vi söker.. Vi skriver på ett anställningsavtal kopplat till den tjänst vi erbjuds.

Vad innebär överenskommelsen egentligen? Är det så att vi skapar förväntningar på hur vi vill att chefer och medarbetare ska vara kopplat till våra egna tankar eller får vi en tydlig arbetsbeskrivning? Hur fungerar det egentligen i det dagliga arbetet?

Många arbetsplatser har stora problem med den psykosociala arbetsmiljön, ökade sjukskrivningar och stress upplevelser. När det uppstår psykosocial ohälsa såsom stress och utbrändhet på en arbetsplats, beror det på individens förmågor eller på organisationens arbetssätt och företagskultur och hur man hanterar problem?

Om det är så att våra krav och förväntningar vi har på chefer och medarbetare, är otydliga och outtalade, hur kan man få en bra psykosocial arbetsmiljö är min fundering. Allt har ett samband för att få en verksamhet att fungera och kärnan i detta är företagskulturen, kommunikation och ett ständigt förebyggande arbete där alla är delaktig, från topp till golv.

Det är här ledarskaps förmågor kommer in. Som chef har vi 3 viktiga faktorer vi ska upprätthålla: ta beslut, hålla budget och utveckla verksamheten. Resterande arbete såsom personalansvar, arbetsmiljö mm är kopplat till ledarskapet som innebär relationsbyggande. Ledarskapet är den viktigaste förmågan i chefsrollen då konsekvensen av ett bra eller dåligt ledarskap ger effekter direkt både i verksamheten och på medarbetarna. Likväl behövs även ett bra medarbetar ledarskap då det krävs att man kan samarbeta, vara delaktig i verksamhetens utveckling och skapa en bra psykosocial arbetsmiljö. Så kontantan av detta är - alla behöver ett bra inre ledarskap :)


Min stora passion är att arbeta med individer oavsett position. Att skapa självinsikt och se de växa i sina roller vilket även gagnar privatlivet och deras personliga utveckling är en häftig upplevelse att se.. Ju mer fokus vi har på att att utveckla oss själva, desto mer kan vi ge till andra. Effekten blir även ökad helhetshälsa. Allt har ett samband vad gäller den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatser. Det krävs SAMarbete året om och omtanke om varandra. Det är viktigt att ALLA i verksamheten skapar en företagskultur som alla jobbar efter, även toppskiktet i verksamheten för det är där allt börjar vid förändring och förbättring

NOVA - du är större än situation

Individerna som hamnat mellan rehabilitering och arbete har det tufft. Har själv varit där. En enda kamp om att hålla huvudet ovanför vattenytan. Vi måste våga prata om stress, ohälsa, utbrändhet och psykosocial arbetsmiljö - dess orsak och verkan. Ta bort fokus på individen och fokusera istället ur ett helhetsperspektiv.

Jag har startat upp en sluten grupp på Facebook för alla som har varit, är på väg, eller är i gränslandet mellan rehabilitering och arbete. En grupp där vi pratar om arbetsrelaterad psykosocial ohälsa i ett brett perspektiv. Välkommen in och dela gärna gruppen,


Likes

Comments

Hjärteprojektet

Denna härliga bild får mig att le. Min dotter tog beslutet att bli volontär i Sydafrika under några månader. Underbar bild eller hur? Stolt mamma och glad för hennes skull.

Samtidigt finns en annan bild....Idag när jag loggade in på Facebook så såg jag en film som rullade. En film som gav mig kalla kårar. Ett mycket undernärt barn låg på marken och hade ingen ork att ta sig därifrån. Bredvid barnet satt en fotograf med tårarna rinnande nedför kinderna. Det tog i mitt hjärta :(

Det är den krassa verkligheten. Kolla på nästa bild som visar skillnaden mellan barnens förutsättningar. Kan vi göra mer än vad vi gör idag för att hjälpa? Mitt svar är absolut ja!

Jag tog ett beslut för 1 år sedan! jag ville hjälpa di små barnen som har det så svårt. Jag kan inte hjälpa alla men min insats hjälper några barn iallafall <3

Mitt hjärteprojekt för di fattiga barnen i Malawi <3

Ett projekt som både hjälper till att minska svälten bland barnen, får bönderna att bli mer självständiga och ekonomiskt oberoende och skolprojekt och jordbruksprojekt att blomstra.

Fler och fler vill hjälpa till att donera de matpåsar som forskarna tagit fram vilket gör mig enormt tacksam. Ni är guld värda! 1 matpåse räcker till 1 barn en hel månad. kostar fredagsmys pengar (195 kronor per påse)
Alla ni som vill hjälpa till, kontakta mig så ska jag ordna allt. Ni hjälper även mig mot resan till att bli ambassadör <3

Jag söker 10 personer som vill bli månadsdonator. Är du 1 av de?

Låt oss tillsammans göra underverk <3 Ju fler vi blir, desto fler barn får hjälp.

Hur många månads donatorer blir vi ;)?

Likes

Comments

Hälsa

Hur ser vår vardag ut? Hur upplever vi den?

Om vi studerar det liv vi lever, är det det livet vi hade tänkt oss eller känner vi en saknad av något?

När jag var anställd så var min vardag måndag till fredag, 8 timmars arbete eller mer per dag. Jag längtade efter fredag och helgen så jag kunde göra det jag ville men även till nästa semester så jag skulle slippa alla måsten. När väl helgen kom så var tiden begränsad och kroppen var trött efter 1 veckas heltidsarbete vilket gjorde att det jag tänkt inte blev av. När jag väl fick semester så njöt jag i fulla drag men när de 4 veckorna började ta slut så kom den där känslan av att arbete var ett måste och inget jag ville.

Det finns många som trivs att ha denna livsstil men fortfarande slår det mig hur många som i ord uttalar missnöje och saknad efter något annat. Vi planerar vår semester mer noggrant än vad vi planerar våra liv. Vi anpassar oss och har tanken arbete och sedan pension. Däremellan så har vi helger och semester.

När jag började studera mitt liv och vad jag egentligen ville så insåg jag att jag begränsar mig själv. Min trygghetszon var viktig i form av arbete och en månadslön men trots att jag hade det så fanns en saknad. Den färgglada vardagen var ganska grå. Om vi skulle ta ett steg ut ur trygghetszonen, vilka möjligheter finns det där? Kan vi också vara del i de möjligheterna eller är det bara vissa som har det?

Vänd spegeln på dig själv. Vad ser du? Vem är du? Vilka drömmar har du? Lever du det liv du vill eller lever du i det anpassade samhällslivsstilen som vi är uppväxt i?

Om du fick en möjlighet att leva ett mer flexibelt liv och ändå ha en fot kvar i tryggheten, skulle du fånga möjligheten?

//Ann-Catrin

Likes

Comments

Hälsa

Julfrid eller julstress? Vi ska städa, baka. laga julmat, köpa julklappar, julpynta, skicka julkort... ja, många måsten på listan. Måste vi? Finns det verkligen måsten eller är det vi som skapar de?

Äntligen jul! Vad innebär det? Är det julfrid eller julstress? Om det fanns en skala mellan 1-10, där 1 är julfrid och 10 är julstress, var på skalan finns du?

Får in massor av bokningar på hemmaspa produkter för att få möjligheten att stänga in sig i badrummet ett tag och bara ta hand om sig själv. Bra idé :) men varför inte införa julfrid 1 ggr/vecka genom en ta hand om dig året om? Det kallar jag för NUtid. Ingen tackar dig om du är stressad och utbränd. Vi blir bara ett irritationsmoment för andra för vi vet alla hur stress påverkar oss känslomässigt.

Ta hand om er <3

//Ann-Catrin

PS här får du tips om hemmaspa produkter som ger guldkant i din vardag

Likes

Comments

Hälsa

Lever vi eller anpassar vi oss?

Filosoferar över jantelagen. En oskriven lag eller en lag skriven i sten som låter oss påverka oss? Ska vi inte våga sticka ut och göra det som vi vill? "Vad ska andra tycka?". "Tänk om jag misslyckas? Då kommer de att säga - vad var det vi sa...." . "Vi ska vara nöjd med det vi har". ja, det finns många uttryck som gör att vi backar i att leva det liv vi vill ha. Vi anpassar oss och följer livsstilen som alla andra. Plugga, få ett fast arbete, längta till fredag och helg, längta till nästa semester, längta tills pensionen så man kan ha det gött.

Många trivs i detta men inte alla. Hur många gånger hör man inte till exempel dessa ord: "Äntligen fredag", "jag behöver semester", "jag trivs inte på mitt arbete"...men hur många gör något åt det? Hur många tar steget utanför sin anpassade komfortzon och gör det de egentligen vill?

Vad är det som gör att man begränsar sitt liv? Vi har ett liv med många drömmar så varför inte ta steget? Det första steget handlar om att ha modet att göra. Vad kan vi förlora? Antingen hoppar man eller så tar man det stegvis. Tryggheten finns bakom nästa dörr om man vill tillbaka dit.

Jag tog steget och ångrar inte det en sekund. Digitalt entreprenörskap med enorma möjligheter bara jag är öppensinnad och jobbar smart. Det är tufft att ta steget men oj så kul! Å det bästa är att jag inte är ensam. Jag har ett helt team bakom mig som hjälper mig. Vill du göra en förändring i ditt liv? Kontakta mig så ska jag öppna dörren till något nytt och spännande. Om du sedan tar steget genom nästa dörr, det är upp till dig.

Ta steget redan idag <3

Likes

Comments

Hälsa
Hej alla goá <3

Selfi, en möjlighet att se sig själv :). Det är intressant när vi möter människor. Vi kramar om de vi känner och pratar om de mest vardagliga saker i livet. Blickarna på varandra skapar tankar om det yttre. Tänk så vackra alla människor är både på insidan och utsidan men hur många känner sig vacker på utsidan? En reflektion jag får ofta då vi människor har en förmåga att alltid hitta saker som vi vill förbättra på oss själva. Påsar och mörka ringar under ögonen. Trött i kropp och knopp. Håret känns sådär. Leendet kanske hålls igen för man har inte de där ljusa fina tänderna som man så gärna vill ha. Hyn i ansiktet vill man kanske förbättra. Ja, det finns många tankar som far förbi i huvudet när man ser sig själv i spegeln. En selfie kanske inte är med på to do listan i det läget :) Innan jag började med dessa unika produkter som jag verkligen älskar så var jag en av de som kände så här. 

Varför ska vi stanna i känslan att inte vara nöjd när det faktiskt finns möjligheter att le stort, åldras snyggt och vara nöjd med sig själv?

Skippa skönhetsoperationer, botox, fillers mm och ta hand om dig på ett naturligt sätt istället. Jag älskar att ta hand om mig själv från topp till tå både på insidan och utsidan. Jag känner mig mycket gladare och vackrare även när jag är nyvaken. 

Dag efter dag så ser jag amazing resultat både på in- och utsidan. Det roliga är att andra ser först min förändring innan jag ser den.  Vi ser oss själva i spegeln otal gånger varje dag så det är svårt att upptäcka resultatet så ett tips till dig: ta en förebild innan du börjar med en av våra produkter och därefter en bild varje vecka så ser du verkligen vad produkterna ger för resultat. Jag bjuder på en selfi som jag tog idag på väg att möta upp mina vänner från barndomen. Jag ser fräsch ut och det är jag stolt över men utan produkterna så skulle jag nog fortfarande känna mig mindre vacker på utsidan. Ju bättre vi mår på insidan och utsidan desto gladare är vi. Mår vi bra så kan vi ge så mycket mer till andra.

Kärlek till oss <3

Ta hand om dig och andra <3

Dela gärna med dig av dina tankar

Likes

Comments

Den digitala världens möjligheter

Tittar i backspegeln...ett bildspel som tar mig tillbaka till den största utmaningen i mitt liv flimrar förbi. Den perioden i mitt liv trodde jag aldrig att jag någonsin skulle återvända till min vardag och den Anki jag är. Läkarens ord ringer i mina öron: "du kommer aldrig mer att kunna arbeta igen".

Jag vänder blicken mot framrutan och ler. Jag mötte utmaningen och tog en annan väg istället för att följa läkarens utstakade väg för mig och mitt framtida liv och arbete.

Min skada är kronisk, den får jag leva med men allt är möjligt. Det gäller bara att hantera situationer som uppstår i livet.

En arbetsförmåga som inte är 100 %. Vem anställer mig som är + 50 OCH sjuk...verkligheten slår emot mig med ett knytnävsslag. Men idag är ingen anställning säker, inte ens för den som har arbete idag. Samhällets utveckling har gett oss en enorm möjlighet idag som inte fanns då jag blev skadad för livet.

Digitala plattformer, sociala media, möjligheten att bedriva business hemifrån utan att jag behöver ta någon ekonomisk risk är verklighet! Är så glad för detta, vilken amazing utveckling och möjlighet för mig <3

Nu har jag hittat det jag vill jobba med, på mina villkor och var jag vill; hemifrån, i utlandet, enstaka dagar och jag behöver inte känna stress och vara orolig om arbete och anställning :)

Är du i en situation som du vill förändra? Kanske du är arbetslös eller vill ha ett annat jobb? Du kanske driver företag idag och vill öka din omsättning? Kontakta mig så ska jag visa vilka möjligheter du har

anncatrinhansson2015@gmail.com

Kärlek till oss <3

Likes

Comments

Fri som fågeln...att faktiskt få vara oss själva

Jantelagen är märklig och så många är emot den. Ändå hör man ganska elaka kommentarer/omdömen allt som oftast om andra människor. Hur kommer det sig? Är vi människor omedvetna om att vi ibland använder ord som styrs mot jantelagen? 

Många har åsikter om andra människor, vilket jag tycker är okej, bara man håller de för sig själv. Så många trampar i klaveret och slänger ur sig åsikter om andra som de inte ens känner. Sårande och märkligt. Är det inte så att vi borde sopa framför egen dörr först och rikta spegeln mot oss själva och fundera hur vi GÖR? Vi ÄR aldrig fel men det vi GÖR kan vi alltid förbättra.

Vi alla är fri som fågeln att leva det liv vi vill, att få klä oss och se ut hur vi vill. Det viktiga är att vi tycker om oss själva och ger omtanke till andra omkring oss.  I mötet med andra så borde vi verkligen lära känna människan bakom och lyssna istället för att bedöma. vem vet, du kanske möter en människa som blir den goaste vännen du någonsin haft :)

Hur hanterar du jantelagen?

Kommentera gärna. 


Likes

Comments