Smörstekt sockerkaka - Recept

Hej på er!

När pappa fyllde år förra veckan erbjöd jag mig att baka en tårta. Nu är min pappa inget större fan av tårtor så han bad om en sockerkaka istället. Jag tyckte väl inte att det lät som världens mest spännande förslag direkt, men kom då på att min syster bjöd på smörstekt sockerkaka med sylt och grädde för ett par år sedan och det kändes som en bra kompromiss. Efter att jag nämnde det där med smörstekt sockerkaka här så fick jag en hel del kommentarer med frågor kring det, så i måndags ställde jag mig och bakade igen för att kunna göra ett inlägg om detta.

Det är egentligen ganska simpelt. En smörstekt sockerkaka är helt vanlig sockerkaka som skivas upp och steks i smör. Ytan blir härligt gyllenbrun och lite krispig samtidigt som smöret höjer smaken på sockerkakan. När vi har ätit det här hemma har vi haft sylt och grädde till, men jag kan tänka mig att även glass och bär eller vaniljsås och äppelkompott till exempel hade varit väldigt gott att ha till också. Ni kan såklart använda vilket recept på sockerkaka ni vill, men för att ni ska slippa en extra googling lägger jag in ett recept här.

Sockerkaka - Recept

Ingredienser:

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform
  3. Vispa ägg (3 st) och socker (2,5 dl) pösigt
  4. Smält smöret (50g) och blanda i mjölken (1 dl). Häll över i äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl (3,5 dl), bakpulver (2 tsk) och salt (en nypa) i en egen skål och vänd sedan ner blandningen i smeten.
  6. Häll över smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Känn efter med sticka så att kakan inte är kladdig.

Om du sedan vill ha den smörstekt är det bara att låta den svalna något, så att du kan skiva upp den, och steka i smör tills skivorna fått en härligt gyllenbrun färg. Servera direkt så att de fortfarande är lite varma.


Anna

Gillar