Idag vaknade jag till ett sms från Försäkringskassan.

De första 14 dagarna som sjuk så betalar din arbetsgivare din lön. Att ringa min chef, på en tjänst jag inte ens börjat på, för att berätta att jag precis kommer ut från sjukhus efter 5 dagar inlagd var inte alls roligt. Jag ringde till och med mitt fack för att fråga om mina rättigheter innan. Jag tyckte det verkade ologiskt att de skulle betala mig sjuklön, arbetar man inte "in" sin ersättning? Svar: Nej, det har du rätt till direkt. Facket var ett bra stöd och sa att jag skulle höra av mig genast om arbetsgivaren inte tänkte ge mig ersättning, det hade jag verkligen rätt till.

Jag var väldigt slö i huvudet när jag skulle göra alla dessa viktiga samtal. Min hjärna var, och är egentligen, i en dimma och jag hade svårt att ens tänka en tanke färdigt. Jag minns inte i efterhand vad jag sa till min chef, bara att jag var sjuk, att jag fått en diagnos men att den gick i skov, att jag skulle bli bra och fungera normalt igen när skovet var över sa läkaren.

Den första veckan var jag hemma. En vecka, eller 5 arbetsdagar, kan du vara hemma utan att sjukintyg krävs. På torsdagen ringde jag till avdelningen på sjukhuset på deras telefontid och bad om ett sjukintyg. Sköterskan pratade med läkaren som skrev ett sjukintyg. Sjukintyget lades sedan upp på Mina Sidor på 1177.se. Där kunde jag ladda ner en PDF med så mycket information som jag ville att min arbetsgivare skulle ta dela av som jag sedan kunde maila min chef. Det gick väldigt smidigt och bra. Jag fick även originalet hemskickat via post.

Det första sjukintyget var till slutet av månaden. Jag tyckte det var oerhört jobbigt att inte veta något i början. Hur långt är ett skov? Hur lång tid tar det innan jag blir bättre? När kan jag gå till jobbet? Att få sjukintyget var en lättnad. Nu hade jag till den 31 på mig, nu kunde jag förhålla mig till något, planera efter något. Återfå lite kontroll.

I slutet av månaden gick jag på återbesök på sjukhuset och fick träffa läkaren igen. Han sjukskrev mig då hela september. Även det är en lättnad. Nu har jag 4 veckor på mig att bli bättre.

Din arbetsgivare betalar sjuklön för dig de första fjorton dagarna, eller de första 10 arbetsdagarna (jag måste säga att det är förvirrande att de räknar in helgerna?). Därefter står Försäkringskassan för din sjuklön, och det kallas nu sjukpenning.

Du kan ansöka om sjukpenning från och med första dagen du är sjuk. Din arbetsgivare har då anmält dig sjuk till Försäkringskassan. Loggar du in på Mina Sidor finns direkt en Att Göra-lista, och i den kommer det finnas en länk med Ansöka om Sjukpenning. Klickar du där får du fylla i alla dina omständigheter: hur många procent du jobbar, vad din månadslön är, vilka symtom du har, vad du jobbar med, var du jobbar, nummer och adress till din arbetsgivare etc. Mina läkarintyg fanns helt magiskt där, och jag misstänker att det måste varit sjukhuset som skickade dem dit? Väldigt smidigt var det iallafall. När allt är ifyllt och alla parametrar gröna så skickar du helt enkelt in. Det kan enligt Försäkringskassans hemsida ta upp till 30 dagar att ge besked om "Sjukpenninggrundande inkomst". Jag fick besked efter 12 dagar.

Jag är dock just nu osäker på vad beskedet innebär. Jag fick besked om att den årsinkomst jag kommer ha är min sjukpenninggrundande inkomst. Jag antar att jag nu kommer få ersättning utefter den?

Att vara i kontakt med Försäkringskassan känns konstigt. Surrealistiskt. Mina enda tidigare erfarenheter är de rapporterade ifrån media, att oavsett hur sjuk man är så får man inte någon ersättning. Ologiskt, men det säger min hjärna till mig. Jag kanske ringer dem när jag inte orkar undra mer.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej! Välkommen.

Jag heter Anna och fick min diagnos för ca 1 månad sedan.

Från att ha varit en extrajobbande masterstudent som skulle påbörja mitt exjobb på ett företag och precis flyttat till ny lägenhet med sambon så sitter jag nu istället här. 100 % sjukskriven med SVT play som sällskap.

Som ni förstår ägnas mycket tankar till att acceptera min situation. Att inse min situation. Att starta denna bloggen blir för mig ett sätt att bearbeta men också, viktigt här!, finnas för andra. När man får ett sjukdomsbesked så vet jag att alla gör så som jag: dammsuger internet. Jag har många frågor och inom kroniska tarmsjukdomar, speciellt för Ulcerös kolit, hittar inte jag många svar. Jag hoppas den här bloggen kan hjälpa dig, du som bara undrar och vill veta mer eller som själv har fått en diagnos, att veta mer hur det är att vara ung och få besked om att du är kroniskt sjuk.

Ska det göra så här ont? Hur många gånger får jag höra av mig till avdelningen? Hur sjukskriver jag mig? Kommer jag kunna jobba 100% igen? Är det här en farlig biverkning? Vad ska jag säga till min chef? Hur går det till att få ett sjukintyg?

Likes

Comments