Vad är sjukt? 


Mediciner, diagnoser och läkarintyg. Sjukskriven, snedvriden.

Här finns inga inkopplade sladdar, inga pipande maskiner som håller oss vid liv. Vi går och står och rör oss som vem som helst. Det finns inget datum, jag hittar ingen gräns. Från frisk till sjuk. Från mänsklighet till symptom, från symptom till sjukdom. Hur vad när och varför. Jag har aldrig brutit något ben men har en ständig fraktur i hjärnan.

Landstingslakan, vita kläder och tabletter i pastell. Nycklar som skramlar. Den låsta dörren är till för oss, för att skydda oss från oss själva. En skötare frågade en gång: hjälper det att se dina suicidtankar som sjuka. Jag hade aldrig tänkt så. De var ju bara en del av mig. Så sammansmält att ingen gräns finns kvar. Är en suicidtanke alltid sjuk?

Självhat, osäkerhet, ångestproblematik. Depressioner som avlöser varandra. Taggiga tankar och en kropp som vill krypa ur sig själv. Hjärnan är ett virrvarr, frågetecken som inte rätas ut. Vad som är vad, vad som är jag. Personlighet eller sjukdom, egenskap eller symptom.

Allt runtomkring, miljön jag befinner mig i, det borde väl ändå vara ett kvitto. Ingen frisk ligger på sjukhus. Ingen frisk är sjukskriven. Ingen frisk diagnostiseras som sjuk. Ändå finns bara utsuddade konturer. Sjukdomen är inte i fast form. Den flyter och flyttar sig så fort en kommer nära. Jag vet att jag är sjuk men inte vad i mig som är sjukt. Jag vet att jag är sjuk men inte vilken gräns jag måste passera för att bli frisk.  • Psyk

Gillar

Kommentarer

Astrid ,

Du skriver väldigt bra!

spontandansa.blogspot.com
Shining
Shining,

Det är väl alltid sjukt att vilja dö. Så måste det ju vara. Att må så dåligt att man inte orkar leva är inte friskt. Smart att försöka separera tankarna från sin person. Vad har du för diagnos/er om jag vågar fråga? De kan ju var en vägledning i rätt behandling och medicinering. Så inte allt bara blir ett virrvarr. Ah, nu såg jag att du har depressioner och ångestproblematik i vart fall. Ja, det är ju en flytande skala i normal ångest och ledsenhet till gravt handikappande sådan. Tid den upptar, mängden lidande och begränsningar. Hur mkt som förstör antar jag.

Hoppas att du får sova gott i natt

nouw.com/shining
Annarsvorejagintejag
Annarsvorejagintejag,

Ja, det är så va? Det måste väl vara så. Jag har diagnoserna autism, och EIPS förutom depressionen och ångesten. De är ju inte sjukdomar egentligen, men jag tänker att det är diagnoser som gör att jag blir sjuk i depression.

nouw.com/annarsvorejagintejag
Annarsvorejagintejag
Annarsvorejagintejag,

Nu råkade jag trycka på något så att din förra kommentar försvann, så jag minns inte riktigt vad du hade skrivit, men jag har boendestöd som hjälp. Det har även pratats om habiliteringen men jag har inte haft någon kontakt med dem ännu, och vet inte riktigt vad det är för hjälp en kan få där.

nouw.com/annarsvorejagintejag