DBT-kontrakt 

En natt på BI räckte för att få stresspåslag av sjukhusmiljön och längta hem. Några dagar hemma räckte dock för att inse att jag inte vill vara här heller. Måendet är försämrat lite till men nu har jag gett mig själv ett år till. Skrev på DBT-kontrakt igår och är både tacksam och rädd för det. Mest rädd för att stänga dörrarna till den största utvägen. Den enklaste men också den svåraste. Jag har haft suicidtankar till och från i halva mitt liv nu. Men jag har ju överlevt hittills.

Jag längtar hem. Vill åka bort men inte komma fram. Det är ett nödvändigt ont att andas. Gråta. Känna. Är hemmet en plats där det är okej att gå under? Eller är hemmet en plats där det ska gå att vila från den, undergången? Är hemmet ett hem om en går sönder där? Håller de skrovliga vita väggarna för att skydda mig? Tar golvet emot mig när jag faller ihop? Bär soffan? Omfamnar filten? Finns det plats för vila på kuddarna?

Hon sa att en sak som är ovanlig med mig är relationerna. Att de verkar fungera bra. Trots diagnoserna, problematiken. Jag tror jag lever för relationerna. Åtminstone just nu. Och så drömmarna om psykiatrin. Att få ge tillbaka. Ge vidare. Ibland undrar jag vad jag hade velat med mitt liv om jag aldrig blivit sjuk. Saknar svar på det. Tror men framförallt hoppas att det vore någon liknande. Sörjer att jag inte kan komma så långt jag egentligen vill, just för det sjuka. Inte för att det inte går att bli frisk eller fri men för att det psykiska kaoset tagit alldeles för mycket av den energi jag en gång hade. Och stressen. Den extrema känsligheten för den som bara blivit värre.

Snart kommer en vårdpersonal hit. Är tacksam varje dag för allt hon gör och är. Sen kommer samvetet, det dåliga, tankarna om platsen jag tar upp. Som skulle kunna gå till någon annan. Försöker tänka bort och ta emot hjälpen istället. Ibland är det som att jag försöker kompensera för hur dålig patient jag var som yngre. När behandlingen inte fungerade. Men det finns ju inga dåliga patienter. Jag vill aldrig bli någon som ser det så. DBTn:s synsätt ger så mycket mer. Men det är svårt med konstruktiva färdigheter när en självhatat sig genom tillvaron i så många år. Men de får det att låta som att det går att förändra. Så en får väl tro på det.

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,

Du har en rätt till den vårdplats du är given. Kramar❤

nouw.com/shining
Annarsvorejagintejag
Annarsvorejagintejag,