Allmänt, Ville

Hej!

Idag hade vi återigen en kort dag i skolan. Vi började dagen med engelska och då gjorde vi bara klart den övningen som vi påbörjade igår. När vi var klara med det fick vi några extra uppgifter, men dom hann vi inte klart med. Efter engelskan hade vi idrott. Kan väl inte påstå att det var någon som var speciellt sugen på att ha idrott i regnet men när läraren hotade med att ge alla 45 minuters frånvaro så gjorde vi iallafall vad vi skulle. Idrott är det ämnet som jag tycker är roligast, men att vara ute och springa i regnet är helt okej om man skippar.
Sista lektionen för dagen var svenska och då gjorde vi tre olika tester. Jag måste säga att jag är ganska förvånad över svårighetsgraden på dom. Alla andra tester som vi har gjort i dom andra ämnena har varit väldigt lätta och lärarna har enbart velat se att vi kan det men nu i svenskan så låg det på en högre nivå. Plötsligt märktes det att vi inte gick i grundskolan längre utan att det kommer bli svårare. Men jag tyckte ändå att det gick helt okej och jag hoppas att resultatet ändå blir bra.

Efter skolan så drog vi till Hansa för att vi skulle kolla lite. Jag passade på att köpa ett USB-minne när jag ändå var inne så nu kan jag äntligen få rugbyfilmen!
När vi kom tillbaka till skolan så gick jag till Ville. Igår sa jag ju att jag förmodligen skulle longera eller tömköra honom om jag inte ändrade mig, men när jag var i stallet så kände jag att jag verkligen ville rida så vi tog ett pass i ridhuset. I början var vi själva och då hann jag träna lite trav men med tiden så kom det fler ekipage och tillslut var det fyra hästar i ridhuset men eftersom att Ville har väldigt svårt för att gå sakta så var det svårt att inte vara i vägen för någon. SÅ därför la jag nästan bara fokus på tölten för att det är där han kan gå i korttempo. Jag blev väldigt förvånad över hur bra han skötte sig trots sällskap och även här tyckte jag att han tillslut hittade en bra takt. Han var fin i munnen men han gick och tuggade på bettet hela tiden så det var lite svårt att få en bra kontakt med honom, men jag tyckte ändå att jag lyckades väldigt bra.
Har dock funderat lite på varför han tuggar så mycket och jag tänker att det egentligen inte kan vara så bra i och med att det lär förstöra tänderna på honom men jag tycker att han går bäst på det tvådelade bettet med fasta ringar. Jag funderar på om jag kanske ska testa ett nova bett på honom men jag har hört både bra och dåliga åsikter om det men det kanske är värt att skaffa sig en egen uppfattning.

Vi hörs imorgon!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Allmänt, Ville

Hej!

Idag har vi haft en kort skoldag med endast tre lektioner. Vi började som vanligt skolan vid 8.10 så vi gick och åt frukost vid 7.30. Det har sina fördelar att bo på internat. Man behöver inte gå upp skittidigt utan man kan gå upp 40 minuter innan man börjar, äta frukost en halvtimme innan och sen bara gå till lektionen vilket är jätteskönt.

När skolan var slut vid 14.10 så drog vi direkt ner till stallet. Vi hade redan bestämt sen innan att vi skulle rida ut så det gjorde vi. Jag tycker väl att det gick sådär. Ville är väldigt passtaktig i tölten och det jobbar jag mycket på att få bort men när man rider ut med andra så blir han (som alla andra hästar) väldigt pigg. Han är fortfarande kontrollerbar men det är svårt att påverka så mycket när det inte går att rida så sakta som man borde. Sen tyckte jag inte att traven kändes som den borde riktigt. Jag fick inte riktigt den responsen som jag brukar få och sen kändes han inte helt ren när jag red lätt på vänster sittben. Men det kan i och för sig bero på att jag av vana brukar rida på höger, men idag tänkte jag byta och han kan ha tyckt att det blev konstigt. Galoppen var väldigt stel och det kändes inte som att vi var ett team. Han gick upp i korsgalopp några gånger och kändes han sned typ, det är svårt att förklara exakt men det kändes inte så smidigt. Men samtidigt så kan jag inte kräva för mycket av honom när han har vilat i två veckor så jag hoppas att han hittar allt snart. Men nu är det hårdträning som gäller!
Och juste.. kanske inte ska sticka under stolen att jag höll på att flyga av två gånger också.. Första gången blev han rädd för något när vi travade men jag vet egentligen inte vad han styrde med för han hoppade till på vägen och sen stannade han upp innan han hoppade rakt ner i diket. Sen nästa gång så blev han rädd för något när vi galopperade. Jag kände egentligen att han var tittig för han ville inte galoppera på utan istället började han sakta ner, men jag fortsatte galoppera ändå och då slog han upp i korsgalopp igen och sen tog han ett hopp rakt upp i luften... Suck hahha.

Imorgon är tanken att jag ska tömköra eller longera honom. Men jag är väldigt sugen på att rida honom så jag får se lite hur jag gör.

Som sista grej tänkte jag bara be om ursäkt för bristen på bilder, men när jag skriver från datorn så har jag inga bilder på den. Får försöka lägga in bilder i efterhand till inläggen istället!


Likes

Comments

Allmänt, Ville

Hej igen! Det är fortfarande lite för långt mellan inläggen, men tiden till att blogga har inte funnits denna helgen tyvärr.
I fredags tog jag iallafall bussen hem från skolan och sen på kvällen så drog jag till insparken. Alla har sagt att insparken är så himla roligt så jag var extremt taggad men jag kan inte påstå att det var någon höjdare. Jag hade hoppats på att det skulle vara bättre och det hade det säkert varit om musiken hade varit bättre. Men det var ändå kul att träffa alla kompisar igen, eftersom att jag inte ser dom så ofta längre.

I lördags så sov jag ganska länge i och med att jag var uppe ganska länge på fredagen. Sen drog mamma och jag upp till stallet för att jag var tvungen att hämta mina spön där eftersom att jag glömde dom förra helgen. Sen när vi ändå var uppe vid skogen så passade vi på att plocka blåbär och vi hittade även en del kantareller.

Söndagen spenderade jag i Kalmar med min kompis och tanken var att dom skulle skjutsa mig till skolan på eftermiddagen men sen kom jag på att jag hade glömt jackan med nycklarna i hemma.. Anledningen till att jag lägger nycklarna i jackan är för att jag inte ska glömma dom men så gör jag det ändå. Så jag fick åka med dom tillbaka till staden och sen ta bussen tillbaka till Kalmar. Verkligen extremt onödigt och tråkigt, men är man klantig så är man.
På kvällen släppte jag Ville i ridhuset och han var helt galen. Han sprang runt som en tok och tyckte att det var skitkul. Jag kunde bara stå i mitten och kolla på i stort sätt.

Idag däremot har det äntligen gått två veckor sen Ville fick vila, så nu var det dags att sätta igång honom igen. Med tanke på hur vild han var igår så var jag lite små nervös över hur han skulle vara när jag red honom. Men det gick faktiskt jättebra! I början var han töntig och skulle inte gå framåt, men det släppte efter ett tag. Han var dock väldigt pigg hela tiden men det är förståligt med tanke på hur länge han har vilat. Han kom ihåg dom övningarna vi brukar göra och han var jättelätt i munnen. Jag fick respons direkt när jag plockade lite med tyglarna och när jag visslade på han så stannade han. Var bara tvungen att släppa tyglarna i tölten på slutet, även att han var pigg men även det funkade!

Likes

Comments

Allmänt, Ville

Hej hörrni!

Idag har jag återigen haft en kort dag i skolan. Vi började vid 8.10 (som alla andra dagar) men sen slutade vi vid 14. Vi hade bara tre lektioner men alla är ganska långa. Nu har skolan börjat bli lite mer ordentlig och vi har äntligen börjat jobba lite ordentligt. Trodde aldrig att jag skulle säga det men helt ärligt så har jag saknat att arbeta ordentligt och nu på gymnasiet så känns det roligare att satsa mer på skolan eftersom att man söker in till högskolan med dessa betygen. På grundskolan är det ju egentligen bara betygen på vårterminen i 9:an som räknas och trots att jag hade tankar på att satsa på skolan så gjorde jag inte det direkt, men jag fick ändå bra betyg så jag kunde komma in på alla de linjerna som jag hade sökt och det kändes bra. Men nu är jag mer skolmotiverad och vi har en hel del fritid här i och med att vi bor på skolan och när jag är klar hos Ville så har jag inte så mycket att göra så då lär jag hinna plugga. Dock har vi inte fått så mycket uppgifter som vi måste göra än men jag har lite kvar i engelskan som jag tänkta att jag skulle göra nu när jag har skrivit klart det här.

Eftersom att vi slutade så tidigt idag så drog vi till stallet innan middagen. Eftersom att Ville fortfarande har vila så kan jag fortfarande inte rida honom men jag har som sagt varit ute och gått de senaste dagarna och idag så valde jag att släppa honom i ridhuset. Jag tänkte att han skulle få se hur ett ridhus ser ut innan jag börjar rida honom där eftersom att han aldrig har varit i ett ridhus innan. Men han tyckte inte att det var läskigt alls utan han luktade bara lite på underlaget och sen var det lugnt. Något som däremot var intressant var att se sig själv i spegeln. Ville blåste upp sig och stod som ett frågetecken och undrade vem det var som stirrade tillbaka på honom, men struntade han i det och gick därifrån. Jag försökte driva på honom så han fick röra lite på sig men han hade inte så mycket överskottsenergi som jag trodde att han skulle ha. Han sprang hela tiden till utgången och försökte hitta en väg ut.. Dumma häst.. Men eftersom att väggarna är typ 2m höga så det finns inte en chans att han skulle kunna hoppa över egentligen, men efter den gången han hoppade över paddockstaketet så vågar jag inte lita på honom helt och det skulle inte förvåna mig om han försökte hoppa över men råkar bli hängd, och det vore ju väldigt synd så vi var inte i ridhuset så länge.


Likes

Comments

Ville

Ville eller Kveldroði från Ekbacken 1 som han egentligen heter, är en islandsvalack på 8 år.
Han är:
E: Sibelius Vom Eichenhof 2
U: Frænka Frá Hemlu l

Jag har snart haft Ville i fyra månader så vi har inte spenderat jättelång tid tillsammans. Jag sålde min första häst i januari och det var egentligen inte förens i april/maj som vi började leta efter en ny häst. Vi provred 5-6 hästar innan vi provade Ville men direkt när jag kom in i stallet där Ville stod så kände jag att jag gillade honom. Jag provade en annan häst innan som det kändes som att ägaren egentligen ville att jag skulle gilla eftersom att Ville var och fortfarande är väldigt känslig och jag antar att hon inte ville att jag skulle skada mig. Jag provade den andra hästen och Ville samma dag och egentligen så gick det bättre när jag red den andra hästen men trots det tyckte jag om Ville mer. Ville var väldigt bakskygg när de red in honom och han hade inte blivit riden på 1,5 år så ingen visste väl egentligen hur han skulle reagera, men han var snäll och gjorde vad man bad honom om. Ganska sjukt egentligen när han bara hade ridits i 4 månader totalt och sen inte gått på 1,5 år men trots det så gick det rida honom.

Ville hade inga wow gångarter första gången jag red vilket är förståligt. Men med skor på och träning så visade det sig att han har väldigt fina gångarter och jag hoppas att jag kan få fram det bästa ur honom. Det känns just nu som att vi funkar väldigt bra ihop och jag hoppas att vi kommer bli ett ännu bättre team!


Likes

Comments

Ville

Börjar denna bloggen med att inte blogga, bra gjort. Anledningen till den bristande uppdateringen beror dock på att jag har haft fullt upp. Eller egentligen är det kanske att ta i men jag har iallafall prioriterat bort bloggen den senaste tiden.

Förra veckan började jag på gymnasiet. Jag sökte till en skola där jag kan läsa häst, eller naturvetenskaplig profil häst. Just nu läser jag enbart häst men jag ska börja starta upp den naturvetenskapliga profilen snart. Det innebär att jag läser extra matte, kemi och fysik. Det lär bli en del extra pluggande men jag hoppas att jag kommer orka det då jag verkligen vill få särskild behörighet till högskolan.
Första veckan flöt på bra men vi hade knappt några vanliga lektioner över huvud taget men det var skönt med en mjuk start också.

I söndags flyttade Ville ner till skolan. Ihop släppet för han gick bra och flocken verkar funka bra ihop så jag hoppas att det fortsätter så. Jag tycker dock att Ville verkar lite nerstämd mot vad han brukar vara, men jag hoppas att det ger sig med tiden och att han återgår till att vara glad igen. Tror egentligen ingen annan skulle märka att han inte är lika glad så det märks inte så tydligt men det är små detaljer som att han tyr sig extra till mig och vill vara mer nära när jag är i hagen och sen ser han inte lika vaken och uppmärksam ut när man borstar han som han brukar vara. Däremot är han glad när vi har varit ute i skogen och gått, så förhoppningsvis är han snart "normal" igen.
Det tråkiga med denna veckan är dock att Ville vilar. Förra veckan vilade han i stort sätt helt. Mamma och Ida var ute och gick med han en dag och sen var jag ute i lördags med honom, men förutom det så stod han. Egentligen hade det förmodligen varit bäst för honom att vila helt denna veckan också, men jag kan inte hålla fingrarna borta från honom så jag har fått ändra vilan till att vara mer mental vila denna veckan. Det vill säga att han vilar från allt där han måste tänka, t.ex ridning, tömkörning och longering. Jag vill egentligen inget annat än att börja rida honom igen men han måste få vila och tänka över vad han har lärt sig den senaste tiden och sen hoppas jag att vi är back on track igen.

Och när jag ändå håller på så kan jag ju lika gärna dra resultaten från tävlingen förra söndagen eftersom att jag inte har uppdaterat..
Våran keppnigren gick helt okej, dock ingen final. Men jag är jättenöjd ändå med tanke på hur många dumheter han hittade på den veckan. Hade en bild framför mig om hur han slängde av mig på banan och stack därifrån men han höll sig i skinnet som tur är. Eftersom att han aldrig har sett så många hästar på samma ställe tidigare så blev han väldigt taggad och gick runt och trodde han var en hingst.. Han "pratade" hela tiden när jag värmde upp och på banan började han gnägga men han skötte sig fint ändå. Problemet var lite kommunikations missar när det gäller gångarterna. Eftersom att hans bästa gångart för tillfället är trav så skulle jag visa mest trav men ingen galopp eftersom att han bockade av mig sist jag galopperade. Men Ville ville helst galoppera hela tiden och jag ville inte att han skulle dra iväg så jag saktade in och då blev det tölt varje gång och den är inte så bra. I keppnigrenar så bedömer man enbart långsidorna och eftersom att det blev missförstånd på just långsidorna så vågade jag inte hålla på och trixa för att hitta trav så då fick han tölta istället. Men när jag väl hittade en ganska stabil trav så kollade inte domaren och sen var det slut så jag hann knappt visa någon trav.
I fyrgångslaget så skulle Ville trava och här gick det faktiskt ganska bra. Jag vågade dock inte störa honom så mycket så han gick med huvudet rätt upp men jag struntade i det och jag var glad att han travade utan att strula. Vi slutade 3/6 i travmomentet och totalt kom vårat lag 1:a!
I femgångslaget fick Ville inte vara med, utan istället galopperade jag på Hreyfing och det gick också jättebra med tanke på att jag aldrig har ridit henne innan. Vi slutade 2/3 bland lagen där och totalt kom femgångslaget 2:a.


Likes

Comments

Allmänt

Hej igen!
Idag blir det ett väldigt sent inlägg och jag ska ärligt säga att det beror på att jag har glömt bort att jag har startat upp en blogg igen haha. Jag borde skämmas som är så extremt dålig på att blogga, men vi får hoppas på att det ändras när jag får lite rutin på det. Vet att jag lovade igår att jag skulle skriva ett presentations inlägg om Ville men eftersom att jag har glömt bort bloggen idag och klockan är så mycket nu så väljer jag att skriva det imorgon (förhoppningsvis) istället.

Igår kväll var jag på fest så jag valde att skita i att ställa klockan imorse och ta tillvara på den sista sovmorgonen detta sommarlovet. Känns lite sjukt att det faktiskt har gått ett helt sommarlov. Samtidigt som det har gått väldigt fort så känns det ändå väldigt länge sen vi var iväg i Falsterbo och ännu längre sen vi var i Estland. Men trots att vädret har varit ganska kasst detta sommarlovet så är jag trots allt nöjd med sommaren även om jag har badat ytterst lite tyvärr. Skärpning på det till nästa sommarlov!

Eftersom att jag sov lite längre idag så åkte jag inte till stallet förens 15. Måste säga att jag är nöjd över mig själv som kom på att jag skulle ta 15 bussen när klockan var 14,30 och jag fortfarande satt på altanen i morgonrock utan att ha fixat något. Så jag bytte om och borstade tänderna på fem min och sen cyklade jag i en jäkla fart till stan och hann med bussen. Tack och lov!

Väl i stallet så tog jag in Ville och fixade honom. Han var dock extremt "dampig" och kunde inte stå still en sekund. Vandrade runt i boxen när jag borstade honom och höll på att ställa sig på bakbenen när jag var tvungen att trycka boxdörren i huvudet på honom när han tänkte gå ut samtidigt som mig.. Hans extremt hetsiga beteende gjorde att jag inte "vågade" rida honom ifall han skulle göra som förra veckan och dra iväg i världens bockserie. Visserligen berodde inte det på energi, utan något hände som gjorde att han fick panik. Men hur som helst så kände jag inte för att ta några risker så jag longerade honom och sen så släppte jag honom lös så han skulle kunna galoppera av sig sin energin. Det gick jättebra i vänster varv, vilket är hans favorit varv men när jag skulle få han att byta varv så blev han ställd och hoppade över grinden ut från paddocken och gick och åt gräs.. skithäst. Efter det var han dock inte lika överpigg så då hoppade jag upp och red. Jag upplevde honom som ganska stel men jag valde att avsluta ridpasset när han sökte sig neråt i traven. Jag brukar sluta rida när han lyckas med något som jag vill att han ska göra, i detta fallet hitta formen i traven. Jag rider där ett litet tag och sen stannar jag, hoppar av går med han så det blir en belöning för att han har gjort rätt.

Men nu har alltså Ville på en veckas tid provat livet som både rodeohäst och som hopphäst så det vore tacksamt om han ville testa livet tävlingshäst imorgon för då ska vi tävlingsdebutera. Det är bara en skojtävling men det är en bra början för Ville. Jag har absolut inga krav på honom, utan jag blir glad om han bara håller sig i skinnet.
När jag tävlar tänker jag i tre steg, mitt mål är att vi klarar att fullfölja tävlingen utan några missöden. Sen hoppas jag att vi går till final. Det är alltså inget som jag "måste" uppnå men som sagt så hoppas jag på det. Slutligen så önskar jag att vi vinner, det gör väl alla liksom. Men en önskning är ju inte något som alltid slår in eller som alltid är realistisk men alla måste få drömma haha.

Likes

Comments

Allmänt

Ställde klockan på 8.30 vilket är betydligt tidigare än vad jag har gjort resterande delen av sommarlovet, men jag har en del att göra idag så jag bestämde mig för att försöka ta mig upp till stallet så fort som möjligt. Så här sitter jag nu på bussen påväg upp till Ville.
Igår kväll försökte jag skriva en lista på vad jag skulle göra idag och jag hade tänkt på massa saker under dagen men när jag väl skulle skriva ner dom så kom jag förmodligen bara på hälften, men jag hoppas jag kommer på resten under dagen för jag är säker på att jag har glömt något.

Något som slog mig igår och som även står på min to do list är att packa. Jag insåg igår att det bara är tre dagar kvar tills jag flyttar (!!) och jag har inte packat ett dugg eller överhuvudtaget funderat över vad jag ska ha med mig. Jag tänkte först att det skulle räcka med lite saker första veckan men mamma tyckte att jag skulle ha med så mycket som möjligt redan första veckan eftersom att jag förmodligen kommer åka buss de andra helgerna och då får jag inte med mig så mycket. Det jobbiga är att jag måste packa både vanliga kläder och stallkläder. Något som är skönt är iallafall att jag inte måste packa så mycket åt Ville eftersom att jag rensade massa när jag bytte stall och häst.

Tänkte att jag ska skriva ett inlägg om bara Ville ikväll eftersom att det faktiskt inte är så många som vet så mycket om han så det kan kanske vara kul.

Så länge tills jag har skrivit inlägget så får ni nöja er med en bild på honom!

Likes

Comments

Allmänt

Hej allihopa och välkomna till min nya blogg. Frågan är hur många bloggar jag är uppe i nu och på hur många olika domäner jag har skaffat bloggar på. Är själv osäker på frågan men jag skulle tro att jag iallafall är uppe i 5+ utan problem. Anledningen till att jag byter runt är för att jag inte har hittat någon som känns rätt men min senaste blogg hade jag här på nouw och jag gillar deras koncept så jag hoppas att jag kommer fortsätta tycka om det om jag ger bloggandet en chans. Jag är väldigt bra på att starta bloggar och sedan glömma bort att jag har dom och då blir varje inlägg ett "förlåt för att jag inte har varit så aktiv" inlägg, vilket i längden inte blir så kul.

Varför jag återigen har startat en blogg trots att jag flera gånger har försökt att blogga men inte lyckats, beror på att jag om bara några dagar ska börja gymnasiet och då även flytta till en annan stad och bo på internat eftersom att jag ska läsa på ett naturbruksgymnasium. Det är något helt nytt för mig (no shit) och därför vill jag om några år kunna kolla tillbaka på den tiden och se hur allt var. Men sen tycker jag även att det är bra att ha bloggen när det kommer till hästarna så man kan hålla koll på vad man har gjort, hur träningar har gått och andra saker som kan vara kul att hålla koll på längre fram.

Hur länge bloggandet håller denna gången återstår att se men förhoppningsvis så ser jag till att uppdatera en del nu!

Likes

Comments