Header

Förutom bristen på uppdateringar på denna blogg, så har allt fungerat superbra sedan min ankomst i Japan.

Innan jag kom till där jag är nu, i Fukuoka, så anlände jag tillsammans med resten av Explorius utbytesstudenter i Tokyo. Tillsammans med resten av utbytesstudenterna från världen över, spenderades tre dagar i Tokyo med lyssnande och antecknande under orienteringen med WYS. Men förutom allt lyssnande, så lärde jag också känna många människor som också kommer att dokumentera sin resa.

Nå ja, fortsatt med det senaste som hänt; skolans början. Jag kunde inte vara mer nervös men samtidigt spänd på att lära känna alla nya människor och det nya skolsystemet, men sen fick jag veta att jag skulle hålla tal inför åttahundra människor (alltså hela skolan), och dessutom på ett språk jag inte känner mig bekväm med eller van vid ännu. Men talet gick bra, med massor av förberedelse.

Skoluniformen känns konstig. Det är kanske inte så chockerande i och med att jag aldrig burit skoluniform, men just den här uniformen känns extra konstig. Det är ingen "vanlig" uniform som de flesta japanska studenterna klär sig i, utan en sailoruniform med en sjal som jag fortfarande inte har en aning om hur man knyter. Varm är den också, med lång kjol och ickeventilerande tyg i 30 graders soligt väder, men jag försöker fortfarande vänja mig vid det.

Mitt schema här i Japan är extremt annorlunda från mitt svenska schema. I Sverige hade jag blockschema, vilket innebar att lektionstiderna varierade extremt mycket tillsammans med längden på själva skoldagarna. Här i Japan börjar jag vid samma tid varje dag (08:40), och slutar antingen 16:30 eller 17:30 (ofta tidigare i och med de tio minuterna av den sista lektionen "homeroom" ofta snarare blir tio sekunder av homeroom. Förutom schemat så är lektionerna också väldigt olika från mina svenska lektioner. Kalligrafi eller 書道 finns till exempel inte i Sverige, tillsammans med Modern Japanese, vilket är en av de lektioner som jag förstår absolut ingenting på.

Jag håller fortfarande på att vänja mig vid kulturskillnaderna och språket, men än så länge är jag fortfarande taggad på att få lära mig ännu mer saker!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag fick jag samtalet om att jag äntligen har fått min värdfamilj!

Min värdfamilj består av en värdmamma, en värdpappa och tre värdsystrar. Själv är jag extremt taggad på att få bo med tre värdsystrar i och med att jag bara har en syster själv, och är säker på att vi kommer göra en massa kul tillsammans! Den yngsta systern är 11, den nästa yngsta är 12, och den äldsta är i min ålder. Jag tycker att familjen verkar hur härlig som helst. De har till och med en katt och en hund!

Eftersom att man generellt bor ganska på ganska liten yta i Japan så brukar utbytesstudenter som åker till Japan ofta få ett antal värdfamiljer under året, vilket förmodligen kommer att hända med mig också, men jag ser helt enkelt bara framemot att få träffa alla familjer (eller familjen)!

Staden där jag bor är rätt ny och har 60.000 invånare. Att åka från där jag ska bo till skolan jag ska gå i tar det ungefär 10 minuter att cykla, vilket är rätt ovanligt för utbytesstudenter, men jag måste säga att det verkligen underlättar med stress på morgonen, haha.


Likes

Comments

Igår fick jag samtalet om att jag fått placering, och jag kommer spendera mina 10 månader i Fukuoka!

Jag blev hur glad som helst när jag fick reda på vart jag hade hamnat. Vart som helst skulle passa bra för mig egentligen; jag skulle kunna ha blivit placerad ute i landsbygden uppe i Hokkaido och vara lika glad som jag är nu, men Fukuoka har alltid varit ett ställe som jag har velat besöka, just på grund av variationen i asiatisk kultur och allt det avslappnade. Tokyo, Kyoto, och Izu har jag besökt innan, så det ska bli extremt spännande att få lära känna södra Japan också!

Min skola heter Fukuoka Prefectural Asakura Senior High School och ligger ungefär 50 min från innerstan med tåg. Min familj har jag ännu inte fått reda på, men vart jag än hamnar så är jag helt säker på att det finns några fina promenadställen.


Likes

Comments

Nu har jag äntligen gjort en introduktionsvideo till min youtubekanal! Jag kommer förhoppningsvis uppdatera lika mycket där som jag kommer att göra här, men det är alltid bra att hänvisa till ännu en källa.


Likes

Comments

Det finns så många saker jag är orolig för inför mitt utbytesår. Jag menar inte orolig som i någonting jag är rädd för, utan mer som en slags spännande, förväntansfull orolighet. Att Japan är extremt olikt Sverige i kulturella sammanhang är jag fullt medveten om, och under tiderna jag har varit där innan så har jag verkligen lärt mig att uppskatta skillnader på kulturer, vilket jag hoppas att jag kommer få användning av under mitt utbytesår.

En sak jag är orolig för är hemlängtan (vilket är förståeligt), men inte den slags hemlängtan där jag saknar min familj, min katt, eller mina vänner, utan mer den slags hemlängtan där man är så sugen på att köpa en viss sak som man inte kan få i Japan (typ Marabou eller rågbröd). Det låter extremt löjligt, men matcravings förekommer rätt ofta hos mig och jag vet att det kommer bli tufft i början av utbytet när jag inte kan få tag på sånt.

En annan sak jag är orolig för är att jag inte kommer kunna uttrycka mig som jag vill. Japanska är ett språk jag inte direkt har stenkoll på, även om jag har pluggat det i flera år. Utifrån erfarenheten jag har av det härliga spanska språket som jag tvingats lära mig i fyra år (lägg märke till sarkasmen), så vet jag att det är enkelt att läsa och lyssna, men att uttrycka sig själv är extremt mycket svårare. Speciellt på japanska. Jag hoppas verkligen att språkbarriären bryts så småningom under mitt utbytesår.

Det självklara enligt många framtida utbytesstudenter (antar jag) är oron för att inte få vänner i skolan. Ärligt talat så är jag en ganska extrovert person. Jag har lätt att prata med folk, och älskar att lära känna folk, men ändå sitter det någonting i mitt huvud som säger att jag kommer få det svårt att skaffa vänner utan att kunna språket. Enligt utbytesstudenter jag har pratat med som har varit i Japan innan så brukar de flesta vilja vara vän med utbytesstudenterna som kommer till tilldelad skola. Det kanske inte är så konstigt, men fortfarande ligger oron där. Kanske är det mer som en uppmaning till att plugga mer Japanska...

Men, jag ska inte oroa mig mycket mer än så. Det här är självklart saker jag också ser framemot att uppleva av någon anledning. Men man kan aldrig vara tillräckligt förberedd.

Likes

Comments

​Jag har verkligen ingenting bättre att starta en utbytesblogg med än en tag hahahah

Vilket land ska du till?

Japan!

Vilken organisation reser du med?

Jag har ansökt via Explorius och har WYS Japan som Japansk organisation.

Hur/var skulle du helst vilja bli placerad?

Skulle gärna bli placerad i Osaka eller söder om Japan, eftersom att jag redan har besökt Tokyo och Shizuoka innan.

Har du fått familj eller gjort stat/region-val?

Nope, inte än.

Kommer du åka på något förberedelseläger?

När jag anländer i Japan kommer det anordnas ett Soft Landing Camp i Tokyo i tre dagar.

Vad ser du mest fram emot?

Att få gå i skolan, skaffa kompisar, och lära känna värdfamiljen haha

Vad fruktar du mest?

Jag är nog mest rädd för när jag inte kommer prata med mina vänner här i Sverige lika ofta, men också för frustrationen av att inte kunna uttrycka mig som jag vill på Japanska haha

Vill du prova någon ny sport?

Ja, jag skulle gärna vilja testa volleyboll eller baseboll/softboll om jag får chansen!

Vad kommer du sakna mest?

Mina närmaste vänner förmodligen. Potatisgratäng. Kanske en proper macka.

Tror du att det kommer att bli ett bra år?

Ja, absolut! Jag skulle nog inte ha anmält mig om jag inte var helt säker på att jag vill åka. Jag ser sjukt mycket framemot att lära mig ett nytt språk, anpassa mig efter en helt ny kultur, och att lära japaner om massa sjuka svenska saker.

Likes

Comments