Bilderboksskapare och arkitekt

Anders Holmer är bildkonstnär, bilderboksskapare och arkitekt (bland annat) och hans förra bilderbok "Allting händer" med fint rimmande upskattades av många. Hans nya bilderbok "Regn" (Jan 2018) är jag säker på kommer uppskttas lika mycket.

Hans stil förundrar mig. Bilderboken är stor till formatet och bilderna fyller varje uppslag. Men texten är desto sparsammare. Tre enkla rader per uppslag som underfyndigt berättar vad som sker på bilderna. För det mesta. Men kanske händer också något helt annat.

Poetiskt vacker

Poesi är ofta någonting som går mig rakt över huvudet. (Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg .) Men inte den här gången. Holmers arbetar så subtilt med de poetiska och korta raderna och den grådassiga men vackra färgsättningen genom boken. Regnet slår, regnet förändrar och regnet skapar. Allt är levande, men inget är som förväntningarna.

För regn är som titeln avslöjar den röda tråden i boken. Regnet är det enda som knyter de olika uppslagen till varandra. Varje sida täcks av regn som ibland nämns i texten, ibland skildras starkt i bilden, ibland bara gömmer sig i bakgrunden. Regnet blir en stämning som blött lägger sig över boken. Det är fint.

Till alla

Det finaste med Anders Holmers "Regn" är att den är så väldans passande för alla. Bilderböcker har en tendens att vara snävt riktad till en målgrupp. I det här fallet kan jag tänka mig att den marknadsförs 3-6 år. Och jag hade älskat den här boken när jag var i den åldern. Korta, luriga meningar och stora, detaljrika och främst händelserika uppslag. Bara fantasin sätter gränser.

För den vuxna är det minst lika spännande. och kanske finns det mer att hitta i den poetiska texen än en först uppfattar?


Texten är tydligt Haiku-inspirerad och det gör texten både flyktig och koncis. Tillsammans med bilderna blir det en drömsk upplevelse. Anders Holmers "Regn" påminner mig om Marc Martins bilderbok "En flod" (2016). Drömska myller i stort och välstämt format.


Betyg: 5/5

 - - - - - - - - - - - - 

Titel: Regn
Författare: Mailn Persson Giolito
Förlag: Natur & kultur
År: 2017
Uppslag: 12
Målgrupp: 3-6 (+ALLA)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Alla i klassrummet är skjutna utom Maja. För hon har precis skjutit sin pojkvän Sebastian.

Genom "​Störst av allt " får vi följa med 18 åriga Maja i rättegångssalen och när hon sitter häktad. Ibland får vi följa med henne tillbaka in i minnen. Minnen som sakta nystar upp varför det blev som det blev. Men vad var det egentligen som hände där i klassrummet på Djurholms allmäna gymnasium? Det enda som är säkert är att det har varit en skolskjutning och att många är döda.

En rättegångsthriller utan dess like

Det är minst sagt en rättegångsthriller Malin Persson Giolito bjuder oss på. Men den är också mycket mer än så. Att vi får följa Maja, den åklagade, är ett intressant berättarperspektiv. Att Maja är så ung (vuxen enligt lagen men fortfarande gymnasieelev) öppnar upp för en kriminalroman ganska olik många andra. Det öppnar också upp för mycket annat. Och det är mycket som berörs. Klasskillnader och rasism inte minst. Förtryck och sexism dessutom.

Jag ser verkligen varför boken blivit så väldans hyllad. Och jag ser varför Netflix valt att göra sin första svenska serie av just "Störst av allt". Boken vann Deckarakademins pris som Året bästa svenska kriminalroman år 2016.

Men ändå...

Men jag lämnas ändå med en känsla av en besvikelse. Jag kom på mig själv med att tänka att översättaren måste ha gjort någit misstag här, varit osmidigt där... Vilket ju inte bådar gott eftersom jag läser boken på originalspråket. Kanske var det Lo Kauppis uppläsning som blev lite styltig för mig?.

Mest kan jag inte skaka av mig känslan av att "Störst av allt" mest av allt är en inte alls särskilt unik skildring av ett svårt tonårsinre. En historia vi hört tidigare om överklassen som festar, drogar och har sex. En överklasshistoria där klasskillnader, rasism och sexism letar sig in. En bok om skadade unga med plågade inre och destruktiva förhållanden, Det är som så många andra böcker, bara ganska väl maskerat bakom en utav samhällets största skräckar. Skolskjutningen.


Betyg: 3/5

- - - - - - - - - - - - - - - - 

Titel: Störst av allt
Författare: Mailn Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand
År: 2016
SIdor: 367
Ljudbokstid: ~ 13h

Likes

Comments

Poesi visde sig bli en utav de stora delarna av min SmåLit-upplevelse i Jönköping förra helgen.

Om det är något jag inte känner att jag ögat för så är det poesi. Jag gillar verkligen poesi, jag kan det bara inte. Poesi skrämmer mig lite. När vi berört poesi i mina litteraturvetenskapliga studier har jag läst studiematerialet, dragit mitt hår och suttit tyst på seminarierna, livrädd för att få ordet och behöva ge en tolkning av det jag läst. Men jag vill ju kunna! Och jag inser ju själv att det främst handlar om en mental blockering och osäkerhet.

Väggpoesi av SmåLits besökare

Att komma till SmåLit var ett uppvaknande för mig på många sätt. Inte minst vad gäller min motsträvighet gentemot poesi. (Av samma skäl har jag varit motsträvig till konst tidigare, men det har jag som tur är kommit över) Direkt vid ingången vid Jönköpings stadsbibliotek (där SmåLit huserade 3/2) fanns en hel vägg där besökarna fick bygga egen poesi med magneter och ord. Det var där jag började min dag på litteraturfestivalen och det var också där jag kom att avsluta den.

När jag kom hittade jag en favoritmening på väggen

mjuk bomull av evig verklighet

på eftermiddagen hade meningen fått sällskap

förstå vilken speciell kvinna var galen

De två meningarna fick ett smaband av postitionen de skapades i. Och de blev väldigt tänkvärda både försig, men särskilt också tillsammans. I förhållande, kontrast eller samspel med varandra.

Mot slutet av SmåLit hamnade jag på en programpunkt som jag inte tänkt fokusera på alls egentligen. " #poesi", där Anna Kristiansson som har instagramkontot @bokpoesi samtalde med Sandra Beijer om poesi som instagramfenomen. Jag blev förundrad av detta fenomen som gör poesi så lättillgänglig. Sporadisk. En konstform men också ett sådant välbehövligt avbrott i instagramflödets ofta så filtrerade vardagsbilder fulla av drömlika livsstilar. @bagatellerna och @rupikaur_ var två instagramkonton de tipsade om. Varav jag insåg att jag redan följer den förstnämnda och att jag just uppskattar avbrottet hans inlägg ger mig.

milk and honey - Rupi Kaur

De diskuterade även Rupi Kaurs poesisamling "milk and honey" (2014) som Sandra Beijer översatt till den svenska med titeln "mjölk och honung" (2017). Jag har stått i bibliotekskö för båda i säkert flera månader redan.. Boken har varit #1 på New York Times bästsäljarlista LÄNGE så att den är svår att låna hem är inte så konstigt. Men ja börjar komma under nr 10 i kö på både originalspråk och svensk översättning, så snart så! Jag ser fram emot att läsa igenom dem, jämföra dem och tolka dem. Kaur ska som jag förstår det skriva ganska lättilgängligt.

Likes

Comments

Ella och John har varit tillsammans i 50år och gjort många resor tillsammans i en gammal husbil som de namngivit ”The Leisure Seeker”. Nu är de över 80 år, han har alzheimer och hon har är i slutskedet av obotlig cancer. Ella inser att de inte har lång tid kvar tillsammans och bestämmer sig för att de ska bege sig ut på en sista semester tillsammans. Hon smiter ifrån såväl överbeskyddande barn som läkare, packar deras husbil och kidnappar helt sonika sig själv och sin man. Och det blir en minst sagt oförglömlig resa genom USA. .

En värmande bok 

"En sista semester " är en perfekt bok för en semidassig vinterdag. Boken är alldeles lagom lång enligt mig (ca 250sidor eller ca 10h ljudbok). Med det sagt är den helt klart inget litterärt mästerverk, men det är inte heller syftet med boken. "En sista semster" är en lättilgänglig, ömsint och fin bok med en stor nypa humor och en ännu större nypa kärlek. Det fina är att boken hela tiden balanserar mellan frustration och tålamod, sorg och lycka.

Jag tänkte egentligen läsa boken på svenska, men sen såg jag att Storytel hade den som engelsk ljudbok. Ärligt talat är ju faktiskt ”The Leisure Seeker” en mer tilltalande titel än ”En sista semester”. Den ena utstrålar hopp och äventyr, den andra avslutande och sorg. Och jag är glad över mitt val,för Judith West gör en förträfflig inläsning! Hon får fram humor och betoningar helt rätt och med en bra pondus. Någonting jag är helt övertygad om att min hjärna inte hade lyckats med. För hur mycket pondus har en egentligen när en läser i sängen efter världens längsta dagar av jobb? Att ta del av en bok på orginalspråk är dessutom alltid ett nöje i sig.

Nyckelord är humor, livsöde, reseskildring, samtid, kärlek.

Betyg: 4/5

Kommande film

Boken kommer dessutom som film i vår! (Vilket förklarar varför Sverige har plockat upp den nu, när den för första gången kom ut 2009). Det är en film som riskerar att hamna i facket onödigt-fånig-och-pinsam-men-fin. Ett fack jag hatar. (Senaste säsongen av Netflixserien "Grace & Frankie" är farligt nära det facket nu. TIll min sorg) Men den kärleksfulla trailern till "En sista semester" ger mig ändå hopp. Jag hoppas att filmskaparen Paolo Virzì tagit vara på kärleken och finstämdheten så mycket som det verkar.

Ni kan se trailern här: The Leisure Seeker

- - - - - - - - - - - - 

Titel: En sista semester
Författare: Michael Zadoorian
Förlag: Harper Collins Nordic
År: sv, 2017, original 2009
Sidor: 268
Ljudbokstid: ~ 8,5h (engelska versionen)

Likes

Comments

Jag tänkte posta fler inlägg om SmåLit (Smålands litteraturfestival), för jag har så väldigt mycket att berätta, disuktera och belysa. Först börjar jag med att helt enkelt posta hur min helg tedde sig.

Lördagsschema

09.35 - Buss från Göteborg till Jönköping
12.00 - Incheckning på Vox Hotel
- - - -
12.15 - Framme vid SMÅLIT
12.30 - 12.50 - Årets bästa ungdomsböcker
13.00 - 13.45 - Emir Selmi - Från motgång till framgång. (Att förena konstnärskap med socialt entreprenörskap)
13.30 - 14.10 - Öppen bokcirkel: Norra Latin, (med Sara Bergmark Elfgren)
14.00 - 14.45 - Sandra Beijer - Skriv mer. Skriv klart, vi vill läsa
15.00 - 15.20 - Bokdesign med Stina Wirsén
15.30 - 15.50 - #poesi - Anna Kristiansson (@bokpoesi) samtalar med Sandra Beijer
16.00 - 16.50 - Mini-slam med gästpoet Frej Haar
17.00 - Avslutning

- - - -
17.30 - Tillbaka på hotellet
18.30 - Middag på Hotell Vox Restaurang

Fullpackat schema

Som ni ser höll jag mig sysselsatt i de nästan 5h jag var på SmåLit. Det fanns hela tiden minst fyra programpunkter som pågick parallellt så det var aldrig svårt att hitta något att lyssna på. Men desto svårare var det att välja! SmåLit var som tur var väldigt öppet så var det enkelt att vid behov gå emellan olika programpunkter. Jag missade slutet på någon och början på någon annan här och var. Att ha Fred och George förlängningsöron hade inte varit helt fel dock.

Kvällen

På kvällen var det egentligen ett 3h långt (eller kort?) författarsamtal mellan Emilia Söelund (kulturredaktör för Jönköpingposten) och författarna Sara Bergmark Elfgren, Majgull Axelsson, Kim Leine och Rutger Bregman. Det hade säkerligen varit väldigt intressant och det var väldigt nära att jag köpte en biljett. Men till sist valde jag ändå att låta bli och låta kvällen bli en dejtkväll med fin middag med min sambo. Ärligt talat var jag lite nog lite mättad på intryck från den intensiva litteraturdagen jag haft.Likes

Comments

Nu har jag landat hemma i Göteborg igen. Min lördag och söndag i Jönköping har varit helt fantastiska. Jag har sett, läst, upplevt, tänkt, utvecklats och utmanats. Jag är så glad över att jag tog mig iväg på SmåLit (Smålands litteraturfestival), och jag är otroligt stolt över mig själv att jag faktiskt åkte dit och inte övertalade mig själv att stanna hemma. Under vecka 6 kommer det ett (eller flera) inlägg om min helg i Jönköping och min dag på SmåLit, så håll ögonen öppna.

Vad jag vill läsa till veckan 

Jag brukar egentligen inte planera vad jag ska läsa på en vecka, men jag har ju alltid en liten samling med böcker jag är sugen på. Här är min nuvarande lista (utan inbördes ordning):

* Swing Time (2016, sv. 2017) - Zadie Smith

* Artemis (2017) - Andy Weir

* The Bear and the Nightingale (2017) - Katherine Arden*

* En sista semester (2009, sv.. 2017) - Michael Zadoorian

* Störst av allt (2016)- Malin Persson Giolito

* Armstrong: Den första musen på månen (2016, sv. 2017) - Torben Kuhlmann


Olika genrer och målgrupper

Det är en salig samling jag listat ovan. Där finns som ni kan se en bilderbok, en fantasy för young adult, en science fiction, en feelgood och två riktigt hyllade romaner.

Jag försöker variera mitt läsande så mycket som möjligt. Om än blir det ofta fokuserat på relativt nypublicerat och ofta svenskt. Det är viktigt för mig (inte minst som recensent) att hålla koll på vad som händer på den svenska bokmarknaden och i litteraturdebatterna. Dessutom ser jag ett värde i att ta tips från det som just nu diskuteras mycket i sociala medier.

En inspirerande ljudboksvecka

Jag inser ju att jag inte kommer kunna läsa alla böckerna jag listat ovan. Men ett par av dem kanske jag kan beta av? Jag kommer ha fullt upp med studier, heltidsjobb och att försöka få in lite välbehövlig löpträning efter jobbet. Men löpning ger tid för lyssning av ljudböcker. Dessutom kommer jag sannolikt kunna lyssna en stor del av tiden jag arbetar. Att ha ett jobb som tillåter ljudbokslyssnande är minst sagt guld värt. Så jag har ändå en bra vecka framför mig.

Likes

Comments

SmåLit - Smålands litteraturfestival

Här om dagen insåg jag att det i helgen är dags för SmåLit, litteraturfestivalen på tre dagar som äger rum i Nässjö(fre), Jönköping(lör) och Värnamo(sön). Spontant kollade jag resetider till Jönköping, och innan jag hade hunnit tänka längre hade jag bokat både buss dit och tillbaka, och dessutom preliminärbokat ett hotell. Sen satt jag där och insåg att det här nog är det första impulsiva jag har gjort på väldigt länge. Och herregud vad bra det kändes!

Att fundera och planera

Min tendes att hela tiden vilja fundera, planera och strukutrera har de senaste åren begränsat mig mer än jag kanske har insett. Att fundera för mycket på någonting, vrida och vända på anledningar att göra det eller inte, beräkna kostnader ned på öret.. det är sådant som gör mig stressad, och resultatet blir nästan alltid att jag väljer att stanna hemma med en bok. (Vilket ju inte heller är fy skam egentligen.) Medier och sociala medier tillåter ju att jag passivt kan uppleva det mesta genom någons annans ögon, så allt missar jag ju inte. Men allt som oftast sitter jag i min fåtölj och scrollar på instagram, läser kulturnyheterna och ångrar mig. För jag vill ju vara där, jag vill ju vara med.

I år vill jag våga

I år vill jag åtminstone försöka. Varför ska jag låta mitt huvud spöka till och förstöra mina intressen? Varför ska jag låta oro begränsa mig? Att SmåLit är gratis på dagen tar också bort en hel del press. Bara jag tar mig dit kan jag strosa runt. Visst finns det massor jag vill se och höra, men eftersom jag inte har behövt välja och betala för specifika saker behöver jag inte heller känna ett krav att se ALLT.

Att jag sen får en mysig miniweekend med min sambo är ju bara ett plus.

SmåLit  - program

Och visst finns det vissa programpunkter jag har fått upp ögonen lite extra för.

12.30-12.50 Läslycka - Vad är läslycka för dig?
13.00-13.30 Gränsöverskridande fantastik - Hur kan litteraturen krossa gränser?
14.00-14.45 Sandra Beijer: Skriv mer. Skriv klart, vi vill läsa.
15.00-15.20 Bokdesign - Nicola Yoons böcker kallas också ”böckerna med de snygga omslagen”
15.30-15.50 Space, the final frontier - Hur kan science fiction ligga till grund för konstnärligt skapande och spekulation?
16.00-16.30 Hantverk och passion med Sara Bergmark Elfgren
16.00-16.20 Den samiska kulturens överlevnad

Ni kan läsa hela programmet HÄR

Så nu är jag på väg! Sannolikt sitter jag på en trevlig buss till Jönköping just nu, för det här inlägget har jag tidsinställt. (hoppas jag).


Hej Jönköping och Smålit! Vi ses snart!

Likes

Comments

Jag kände att det var dags för mig att ta ytterligare ett steg ut i min litterära bana. Jag har länge känt ett sug att skriva vardagligt och utan krav. Jag har sökt en plats där jag kan stimulera mitt skrivande utan att känna att det behöver nå en professionell nivå. En plats för vardag helt enkelt. Instagram funkar bra men är för snävt och med för lite plats. LitteraturMagazinet i sin tur arbetsplats som jag älskar, men där min vardag förståligt nog inte hör hemma.

Skriva på webben

När jag nu dessutom börjat läsa kursen "Skriva på webben", där jag ska lära mig både att skapa hemsidor och anpassa mina texter för skärmar tar jag tillfället i akt att lära mig detta på ett personligt plan direkt. För vem nöjer sig med ett heltidsjobb, deltisstudier och bokrecenserande? Klart jag ska ha en blogg också! Vilken bloggportal jag tillsist kommer fastna för får vi se. Men än så länge kan ni hitta mig här på nouw, mest för att det var mest lätthanterligt och lättförståeligt här.

Vad jag kommer skriva om

Här planerar jag att hålla ett fokus på litteratur och kultur, men eftersom läsande letar sig in i alla aspekter av min vardag kommer även min vardag leta sig in här till en viss mån. Större recensioner kommer fortfarande publcieras på LitteraturMagazinet, mindre inlägg kommer fortsätta dyka upp på instagram. Här kommer sannolikt allt däremellan att fastna. Smårecensioner, boktankar, kulturnyheter, vardag och annat smått och gott.

Inspiration och stimulering

Jag vill skapa en vana att skriva. Mina tankar går hela tiden i skriftpråk, men jag har haft svårt att få ner det till en faktiskt nedskriven text. Att skriva vardagligt och utan krav, men istället skriva ofta ska nog kunna råda bot på detta. Det måste det ju göra. Varför ska jag ha skrivkramp och skrivångest när skriva är det absolut bästa jag vet?

Nu börjar äventyret!

Likes

Comments