Jeg har startet med forkultivering av planter, det bugner av frø i vinduskarmen. Siden jeg ikke har oppvarmet drivhus, setter jeg ikke plantene ut i drivhus før faren for frøst er over, noe jeg gjorde i fjor, som endte med at alt av stiklinger frøs ihjel. Det var surt. Så i år har jeg lært.

Det eneste som står i drivhuset pr d.d er frøsådde stauder som trenger en stratefiserings periode ( kuldeperiode for å kunne spire). Da spirer de når temperaturen er høy nok. Man trenger ikke drivhus for dette, pottene med frø kan godt stå ute under snøen, eller under granbar o.l. Bare pass på at de ikke drukner når snøen smelter.

Jeg har ventet fram til nå med å så tomat og agurk, de stiklingene kan fort bli lange og slengete om de blir sådd for tidlig. Dessuten kan man også allerede nå og utover så sommerblomster direkte på friland.

Kornblomst, erteblomst, blomkarse, rudbeckia, cosmos, det er mye rimelig i frø som lyser opp i potter og kar utover sommeren.

Rimelige sommerblomst frø, finner du på bla. Byggmax, Europris, Rusta, Jula og Biltema. 

Vel, nå skal jeg ut i hagen å rake.

God søndag.

Therese

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Vinteren har vært lang og kjedelig for min del, ikke noe livstegn herifra, det har gått i skolearbeid, og atter skole. Og det må til, det er mye å sette seg inn i før eksamen i juni.

Men vi har vært på skoletur forrige helg, turen gikk til Manchester og Liverpool. Våren hadde jo kommet så mye lenger enn her hjemme, og vi fikk masse inspirasjon, det var en ganske kjærkommen vitamininnsprøyting.

Vi besøkte Ness botanical garden mellom Manchester og Liverpool.

Mye vakkert, ikke sant? Måtte bare våren ha kommet ti Norge også. 

Likes

Comments

Ukene flyr avsted, og vi skriver snart midten av oktober. Jeg har hatt praksisuker på skolen, vi har spadd tonnevis med grus, lagt belegningsstein, murt natursteinsmur og svetta masse

Anleggsgartneryrket byr på mye fysisk arbeid, man blir sliten, møkkete og må ikke være redd for å betjene kraftige verktøy, som steinsager, platevibratorer, traktor, osv.

Men en ting: det er GØY! Du kan spare semesteravgiften på treningssenteret( masse gratis trim) du får være kreativ, jobbe med planter, busker og trær, designe hageanlegg, legge brostein, belegningsstein, trefelling, ja dette yrket favner om veldig mye, og det er vanlig å spesialisere seg innen faget. Dessuten får man være mye ute. Et jordnært, kreativt og veldig spennende yrke som det blir mer og mer etterspørsel etter. Så jeg anbefaler virkelig denne yrkesveien.


Skolen jeg går på ligger i Vestfold fylke, nærmere bestemt Stokke, mellom Tønsberg og Sandefjord. Gjennestad VGs er en privat, veldrevet internatskole, som har et fantastisk anlegg, super undervisning i faget, og dyktige lærere. 

http://gjennestad.no

Likes

Comments

Høsten er en flott tid å plante på. Jeg har fått tak i en rose jeg har vært på leting etter, så jeg har finnet en plass i rosebedet mitt, hvor jeg vil ha den.

Først spar jeg et stort hull, som er dypt nok slik at pode stedet på rosen kommer dypt ned i joda. Se hvor jeg har fingeren på dette bildet, det er podestedet.

Det er veldig viktig at podestedet kommer godt ned i jorda, fordi da unngår du frostskader som er vanlig om man ikke planter dypt nok. Podestedet er utsatt for frostskader. Jeg hypper godt over med jord tilslutt, ofte er det ikke mye av rosa igjen over bakken. Senere i høst legger jeg godt over med visne blader eller granbar, det isolerer godt.


Som du ser på bildet, er rosen plantet dypt. Jeg vanner godt, og venter med gjødsling til våren, når tælen har gått.

Det har vært en fantastisk varm og fin høst, rosene mine blomstrer som bare det, se bare her på David Austin rosen min, 'Kew Gardens' et fantastisk syn.


Ha en fin søndag, hilsen Therese. 

Likes

Comments

Hvem vil ikke ha dette synet i hagen til våren? Nå er det tid for å sette blomsterløk i hagen. Du kan til og med plassere løker i plenen din. Et vakkert syn i april måned.

Sett løkene like langt ned i jorden som str på løken. Plasser flere løker samlet i grupper for et mer overveldende resultat. I høst har jeg tenkt til å sette ned 4-500 løker. Helt fantastisk syn når våren kommer, og ingenting annet blomstrer. Her og der titter tulipanene opp.

Det lønner seg å bestille løk på nett, en får gjerne større kvanta til en rimeligere penge, dessuten er det flere sorter å velge i enn det du får på butikken. Dessuten er det bedre kvalitet.

Noen som selger løker på nett ( tulipan, krokus og liljer)

Langangenplanteskole.no

Bakker.com

Zimtrade.no​Bilder lånt fra Google. 

Likes

Comments

Det er ikke vanskelig å sanke frø selv. Om du har hage, eller bekjente med hage kan du samle frø til neste års planter. Billig er det også, du slipper å kjøpe dyre eller noen ganger gamle frø som ikke spirer.

Tørk frøene på matpapir på kjøkkenbenken en ukes tid, og oppbevar dem i en papirkonvolutt, frøpose, kaffefilter eller lignende. Husk å skrive navn på planten og dato. Greit å vite.

Noen planter har store frø som det er lett å sanke, som feks. Blomkarse, solsikke. Men det er jo bare å prøve seg frem, de fleste blomster har frø, både ettårige sommerblomster og stader. Lykke til med sankingen.

Hilsen Therese


Likes

Comments

I dag har vi hatt praksis i parken på skolen, ryddet i bed, klippet plenen med parktraktoren og beskjært en rhododendron som hadde vokst oppetter et vindu. En fin dag med supert utevær, reine sommeren var det. Vi luka også i dette bedet med Rudbeckia. Flott syn, eller hva?

Vi har to praksisdager i uka, mandag og tirsdag. Så da er det pån igjen i mora.


​Rudbeckia, tigerøye

Likes

Comments

Straks helg, men først noen timer på skolebenken. En kjølig men fin morgen her i Stokke i Vestfold. Her er noen morgenbilder fra skolen min, Gjennestad VGs.

​Ha en fin helg. 

Likes

Comments

​Det begynner dessverre å bli slutten på blomstrings sesongen i hagen. Men heldigvis holder noen fortsatt på. Har fremdeles roser i knopp, og denne Daucus Dara, er fremdeles i slag. En ettårig plante som faktisk tilhører gulrotfamilien. 

Den er høyreist med en skjerm av blomster i lys og mørk lilla, over til burgunder. En flott plante i cottage hagen, og i bed i samplantning med andre blomster. 

Hva er din favoritt høstblomst i hagen?

Likes

Comments


Har du en Hortensia inne, eller i potte på terrassen? Begynner den å se litt puslete ut?

Plant den ut! Har du en ledig flekk i hagen, så spa den ut, tilsetter litt sur jord(Rhodondendron jord) og du kan glede deg til neste år, og årene som kommer. Du får etterhvert en flott hortensia busk, som blomstrer helt til frosten kommer.

Bare husk, at hortensia liker skygge, så ikke plant den på den mest solrike plassen i Hagen. Den kan godt tåle noen timer på formiddagen med sol, men la den stå i skyggen på ettermiddagen. Og hortensia liker vann, så husk å holde den jevnlig fuktig.


Likes

Comments