Tillskott

http://www.greenfoot.se/bloggar/friska-hästar-med-em-21695160


 

Nu är årstiden då de flesta hästar sätter ny päls inför vintern. Själva pälsfällningen är inte så ansträngande, det är sättningen av den nya pälsen som kräver mycket. Många hästar får glanslös päls, humörförändringar och ett försämrat allmäntillstånd under den här perioden. En del hästar blir också extra känsliga på huden. 

Under samma period som pälssättningen genomgår också många hästar ett foderbyte, från betesmark till nytt hö - en process som är ansträngande i sig för dem. Det bästa är om foderbytet kan ske gradvis under en period. Har hästen fått hö under sommaren är det bra att göra på samma sätt mellan fjolårets hö och det nya, hälften var och fasa ut det gamla. En del hästar klarar det galant medan andra blir märkbart påverkade. Speciellt hästar som redan har ett påverkat allmäntillstånd, genom sjukdomar, ålder, kondition, dräktighet/digivning osv blir särskilt påverkade. Ofta märks foderbytet på hästens spillning, som blir lös. Det beror på att mage/tarm hamnar i obalans vid foderbytet. En obalans av mikrober i tarmen gör även att hästen har svårt att på egen hand bilda enzymer, B-vitaminer och ta upp näring från sitt foder - vilken den behöver extra mycket under pälssättningen. 

EM Vital och Probihorse kan vara till stor hjälp för att underlätta övergången för hästen, både för pälssättning och foderbyte. De innehåller ett brett spektrum av välgörande, levande pre- och probiotika och mikroorganismer som bidrar till att skapa balans i tarmsystemet. EM Vital och Probihorse hjälper hästen att ta upp näringsämnen och mineraler från maten de äter. Genom att vetekliet i EM Vital fermenterats med hjälp av mikroorganismerna har sockerarterna och stärkelsen som fanns i kliet omvandlats till enzymer, b-vitaminer och antioxidanter. 

Själv kombinerar jag EM Vital och EM-A Probihorse med Kisel Bio, som är ett kisel från bentonit med otroligt hög renhet. Kisel Bio är mikroskopiskt formade som oktaver, till skillnad från många former av kiselgur som har mer vassa partiklar. Kiseldioxid är väsentligt för konstruktion av cellväggar, strukturen hos bindväv, hår och hovens tillväxt och kvalitet. Kisel Bio har förmågan att i kroppen förvandla organisk kiseldioxid till kalcium. Kisel Bio är därför ett bra sätt att komplettera kalcium i hästens foderstat då det är i en form som hästen kan använda (eller inte använda om det inte behövs).


Hur snabbt ser man resultat?

Det här är en av våra vanligaste frågor och också den svåraste att ge ett enkelt svar på. Det beror på hästens grundläggande förutsättningar och allmäntillstånd samt vad man vill uppnå. Vi får in många rapporter med väldans snabbt resultat, och det blir vi såklart glada för :). Men det är viktigt att understryka att i de flesta fall tar det tid att bygga upp en sund tarmflora. Målet bör vara att bygga upp långsiktigt och få resultatet att hålla i sig genom årstider och andra påfrestningar.

EM Vital ger oftast direkt effekt när det gäller att lugna oroliga magar. EM-A Probihorse bygger upp långsiktigt. De verkar också på olika delar av hästens tarmsystem. Därför rekommenderar vi ofta halv dos av vardera, så säkrar man goda mikroorganismer genom hela hästens system. Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan de två produkterna. 

Har hästen problem med eksem eller fång innebär sommaren mer eller mindre akuta åtgärder. Nu när hösten kommer har man en chans att ägna vinterhalvåret åt att i lugn och ro bygga upp motståndskraften inifrån för att hästen ska få möjlighet att möta nästa sommars utmaningar bättre rustad. En tarmflora i balans är en viktig hörnsten för hälsosamma och välmående hästar, i kombination med bra grovfoder, mineraler av kvalitet, motion, rätt verkning och trygga flockförhållanden.

Hoppas att ni får en underbar höst med friska, glada hästar och härligt höstväder!

Med vänlig hälsning 

Ingegerd,
Greenfoot Probihorse


Länkar till produkterna:

EM Vital 2 kg
EM Vital 8 kg

EM-A Probihorse 2 liter
EM-A Probihorse 20 liter

Kisel Bio, 2 kg

 

Gillar

Kommentarer