Ridtips

Dagens ridtips Postat 2 januari, 2014 av Sommarflickan

Spanien har ett fantastiskt utbildningssystem för ryttare. Jag använder mycket av det i min undervisning. Där har jag lärt mig ett perfekt sätt att värma upp ryttaren och få dem att komma djupare ner i sadeln. Jag tänkte dela med mig av det här.

När du skrittar fram din häst i paddocken/ridhuset, stå upp i stigbyglarna HELA tiden. I varje hörna lägger du en liten volt på 2-3 meter i diameter med hjälp av det mycket enkla sättet att dra lite i innertygeln, dvs ingen finridning här inte ;-). Denna volt lägger du i alla 4 hörnorna, ett varv bara, sen byter du varv och gör samma sak i andra varvet.

Du kommer att märka hur svårt det är att balansera dig, hur hästen skjuter dig till utsidan så att om publiken ser dig så kommer de att se att ditt ytterben är längre. Detta måste du motverka genom att lägga mer vikt i innerstigbygeln. Du får INTE lov att sätta dig ner innan du gjort dessa 4 små volter. Du måste hitta din balans. Om du står i ”jockey” sits och lutar dig för långt fram kommer du att ha svårt att stå upp, du ska alltså INTE luta dig framåt utan bara stå rakt upp och ner på din häst. Har du nedtrampade hälar kommer du ha svårt att balansera. har du de ack så vanligt förekommande låsta knälederna kommer du att ha svårt att balansera. Står du inte i lodrät sits kommer du att ha svårt att balansera. När du hittar rätt balans blir det lätt att stå upp.

När du sen sätter dig ner i sadeln är dina höfter underbart lösgjorda och du har kommit djupare ner i sadeln och du har lite lättare för att hjälpa din häst att lossna. Om vi bara sitter på en häst med icke lösgjorda höfter så kommer det att smitta av sig på din häst och han kommer att gå runt med icke lösgjord höft.

Hjälp gärna till och sprid lite klokskap i hästsverige genom att dela blogginläggen. Du kan dels kopiera länken till direktinlägget genom att kopiera texten i adressfältet ovan och sen klistra in det i forum, facebook, bloggar etc. Om du länkar till ett inlägg från din blogg så kommer det automatiskt att ge dig en s.k. pingback länk i kommentarsfältet utan att du själv behöver gå in och kommentera i min blogg.

Delar med mig av en länk till en klok elevs blogg. Jag blir så glad när elever börjar tänka och filosofera om ridning

http://lindah.se/dagens-ridtips/

Gillar