Forskning om benskydd

Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna

Hästens rörelseapparat är fantastisk. Ett exempel är den ytliga böjsenan som genom att lagra energi medverkar till att göra rörelserna mer effektiva. Men samtidigt bildas värme som, om den blir för hög, riskerar att förstöra senvävnaden

Det har forskats länge på området, men forskningen pågår fortfarande. I studier har man mätt upp temperaturer på upp till 45 grader i mitten av den ytliga böjsenan hos hästar som galopperat utan ryttare. Temperaturen på huden var fem grader lägre.
45 grader är på gränsen till vad cellerna tål, även om de celler som bygger upp senan är mer värmetåliga än många andra celltyper. Men redan vid de temperaturerna kan de börja ta skada av värmen, särskilt om de utsätts för den vid upprepade tillfällen. Om temperaturen stiger ytterligare, till mellan 46 och 48 grader, minskar andelen friska celler snabbt visar studier i laboratoriemiljö.

Gäller även öppna skydd
I en studie som publicerades förra året jämförde amerikanska forskare hudtemperaturen på skenbenet efter hårt arbete med och utan senskydd. Senskyddet var öppet framåt och insidan var tillverkad i neopren.
Forskarna satte en mätare innanför senskyddet och kunde på så sätt följa temperaturen under tiden hästarna arbetade. Hudtemperaturen utan senskydden var i genomsnitt 33 grader, medan senskyddet gjorde att den ökade till drygt 40 grader. Forskarna skriver i sin slutsats att ”den här studien visar att skydd kan öka yttemperaturen på benet signifikant” och att det ”potentiellt kan öka temperaturen inuti senan till skadliga nivåer”.

Lindor stänger in värmen
I en annan studie där hästarna lindades med träningslindor av fleece och sedan arbetades, bland annat galopperades de i tio minuter, ökade hudtemperaturen till drygt 42 grader.
Forskare från Storbritannien och Tyskland har sett att senskydd som är perforerade verkar fungera som det är tänkt, genom att släppa ut mer av värmen. Även om det bara gjorde några graders skillnad på yttemperaturen.
I en studie jämförde forskarna hudtemperaturen på hästarnas skenben före och efter 20 minuters longering. När hästarna inte hade någon form av benskydd var det ingen skillnad i temperatur före och efter longeringen (cirka 14 grader). Men när forskarna satte på lindor eller senskydd ökade hudtemperaturen rejält efter longering (25 respektive 21 grader).
Forskare kan ännu inte säga exakt hur den ytliga böjsenan påverkas av att hästen har någon form av skydd på vid hårt arbete. Men det går i alla fall att konstatera att det är värt att tänka till kring vilken typ av skydd man använder – och hur man använder dem – för att inte riskera att överhetta de viktiga senorna och minska deras hållbarhet.

Referenser:
Snively, B.C., Bowser, J.E., Nabors, B. & Linford, R.L. 2015. The thermal effects of protective sports boots on the forelimb of Thoroughbred and Argentinian polo ponies.Journal of Equine Veterinary Science 35, s. 393-394.

Westermann, S., Windsteig, V., Schramel, J.P & Peham, C. 2014. Effect of a bandage or tendon boot on skin temperature of the metacarpus at rest and after exercise in horses. American Journal of Veterinary Research 2014, 75:4, 375-379.

Hopegood, L., Sander, L. & Ellis, A.D. 2013. The influence of boot design on exercise associated surface temperature of tendons in horses. Comparative Exercise Physiology, 9 (3-4), s. 147–152.

Baxter, K. 2013. The effect of equine exercise bandages on distal forelimb temperatures during exercise. Thesis submitted for fullfillment of Msc in Veterinary Physiotherapy, http://southdownsvetphysio.co.uk/wp/wp-content/uploads/2013/10/The-Effect-of-Equine-Exercise-Bandages-on-Distal-Limb-Temperatures-During-Exercise.pdf

Birch, H.L., Wilson, A.M. & Goodship, A.E. 1997. The effect of exercis-induced localised hyperthermia on on tendon cell survival.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/forskningskollen-benskydd-riskerar-att-overhetta-o.htm

Forskning i all ära, men man måste fortfarande se till hästen behov. Är det en häst som lätt slår på sig behövs skydd. Själv så har jag bara benskydd när jag hoppar eller då jag ska ut i skogen offroad då Prince inte slår på sig. I början var han tvungen att ha skydd varje ridpass då han lätt slog på sig, men med stärkta & nya muskler så finns inte det behovet längre :) När han åker transport så har han bara benskydd då han inte trampar omkring i transporten.

Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg