Södra delen av Indien

Rajasthan

Jaipur, ”the city of victory”, tog runt 6 år för Maharaja Sawai Jai singh II att färdigställa då han år 1727 började flytta sin stad från Amber. Att han bestämde sig för att bygga en ny stad berodde bl.a. på vattenbrist och att det inte längre gick att utöka Amber City mer pga. att området var för bergigt.


Han var en stor astronom och en fysisk planerare som älskade matematik och naturvetenskap. Jai Singh sökte råd från Vidyadhar Bhattacharya (som var en "Shaspati" – Hindu-Präst-Arkitekt), och med stöd av honom designades staden. Vidyadhar hade möjlighet att planera hela staden i enlighet med principerna av den hinduiskarkitektoniska teorin. Staden byggdes efter planeterna och stjärnorna och sägs vara en av de bäst planerade städerna i Indien. Även om staden idag har expanderat utanför dess murar, så var den ursprungliga planeringen innanför murarna.


Den rosa staden


Jaipur kallas ofta för den rosa staden (Pink City) pga. av dess rosamålade äldre delar (Innanför murarna). Detta bestämdes av Maharaja Ram Singh för att välkomna prinsen av Wales år 1876 och än idag ser man att färgen oftast väljs då det ska målas lite här och var. Jaipur, som är huvudstad i Rajasthan, har en hel del saker att erbjuda, exempelvis palats, fort, museum och mycket bra shoppingmöjligheter.


(Källa: https://www.indien.nu/Reseguider/Rajasthan/Jaipur)


Vi var i Indien 2017 , vi åkte till södra delen i Indien , till en stad som heter Jaipur och som ligger i Rajasthan . En alldeles magisk plats, en plats som jag aldrig kommer att glömma. Vi åkte från norra i Indien, Punjab, det tog ca 10 timmar att köra ditt. Men vi hade en chaufför som körde oss.


Jag har varit i Indien förut , både i den norra och den södra delen. Men i de olika städerna har de olika kulturkrock religioner. Så , det var jätte spännande att få uppleva och se hur de lever .


För mig räcker det att få se en apa på gatan, då är det tillräckligt för mig att få känna att det är skit häftigt . Fär man är ju inte precis van av att se apor på gatan . Det finns ju Inte i Sverige precis. Inte ens på djurparker.

De säger att Rajasthan är ”elefanternas stad” , eftersom det finns så många elefanter där , men även apor. Det är även en stad med många färger. Husen är målade i röd färg och kläderna som folket bär är oftast i starka färger som grön, röd, gul och orange . Men aporna kan vara farliga , sa chauffören till oss , då man ska vara försiktig när man ger dem bananer, man ska liksom inte gå för nära dem, för de anser att man då ”utmanar” dem . De kan fräsa åt dig om de tycker att du går för nära dem. Och de är väldigt beskyddande av sina barn.
På bilden till höger , så kunde man sitta därbakom på elefanten , hela familjen. Och på vänster bild , försöker min man att förhandla med elefantskötaren om ett billigare pris för att åka .
Apor fanns det bokstavligen överallt !
Som ni ser här på bilderna , så använder de mycket färgglada färger på kläderna. Och mannen på bilden är en försäljare.
Detta var en mycket populär turisplats , ett gammalt palats .
Detta var vårt hotell där vi stannade på i fem dagar .
Sedan är Rajasthan väldigt känt för dess öken . Det finns också folk som bor i egna byggda hus i öknen , som vi körde för i flera gånger. Och kameler förstås .
För er som är intresserade av att någon gång resa till Indien, så rekommenderar jag starkt att besöka Rajasthan och staden Jaipur. Ni lär få en riktig upplevelse.
Angelicka

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229