Kardemummabullar

Jag har varit hemma och vabbat barnen i veckan. Symtomen är milda och i vanliga fall hade man nog kunnat skicka Lilia till skolan utan problem, men i och med extra försiktighet under dessa tider så har jag alla tre hemma hela veckan. Jag själv har hamnat i ett lugnt flow och egentligen inte gjort så mycket mer än att underhålla husets förfall när det kommer till städning ;) Det märks ju att barnen är hemma istället f��r i skola och förskola under dagarna, även om dom faktiskt är duktiga på att plocka upp efter sig.


Igår blev det inte mycket gjort här hemma. Jag kände mig seg och spenderade dagen mestadels med att svara på mail som jag inte fått iväg, fundera över alla projekt jag vill ta tag i och sen lite nintendo switch ☺️

Framåt kvällen fick jag lite överskottsenergi så jag slängde ihop en deg medan jag började med maten. Tänkte att barnen kunde bli glada för lite kvällsfika i alla fall, och det blev dom ju. För er som frågat om receptet på kardemummabullarna så kommer det här nedan!

Kardemummabullar


Ingredienser
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 3 tsk stött kardemumma
  • Fyllning: 2 msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Garnering: 1 ägg till pensling
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 dl socker
  • Jag penslade bullarna med sockerlag (koka upp 1dl vatten + 1 dl socker) innan jag strödde över socker och kardemumma. Då blir dom ännu saftigare och glansiga!
Tillagning
  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, smör, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
  6. Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
  7. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  8. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  9. Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  11. Dela degen i fyra delar.
  12. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  13. Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
  14. Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
  19. Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna något innan servering.

Gillar

Kommentarer

NillansBlogg
NillansBlogg,

Oj va det såg gott ut😋

nouw.com/nillansblogg