Icaibloggen intervjuar - Diagnoser - Maria #44

Elversson intervjuar

1. Vem är du? Beskriv dig själv lite, skriv gärna hur länge du lidit av din ohälsa med

Jag är en tjej på 32 år som är utbildad sjuksköterska men har sjukersättning pga psykisk ohälsa och min neurologiska sjukdom som jag berättar om här.


2. Vilken/vilka diagnoser har du?

Min neurologiska sjukdom heter Idiopatisk Intrakraniell Hypertension IIH.


3. Vid vilken ålder fick du diagnosen/diagnoserna? Behövde du göra en utredning?

Jag var 27 år när jag fick diagnosen men hade nog haft den ett bra tag innan.


4. Fick du någon hjälp från vården efter att diagnosen/diagnoserna ställdes? Tex terapi eller mediciner (skriv dock inte namn på medicinerna utan mer vad för typ av medicin)

Det tog tid innan jag fick rätt vård, jag sökte hälsocentral fem gånger och där fick jag diagnosen spänningshuvudvärk, jag gick till en sjukgymnast för att få övningar och akupunktur men det hjälpte inte mot den svåra huvudvärken, jag gick till tandläkaren för att höra om jag behövde bettskena men det behövde jag inte, jag gick till optiken ifall jag hade fel styrka på glasögonen men inte det heller. Men han såg att jag hade en skelning och skickade då remiss till ögonmottagningen.

Efter tre månader fick jag komma dit och ögonläkaren såg att jag hade svullnad på synnerven. Han sa att jag troligen hade en hjärntumör så jag fick göra en mrt (magnetkameraundersökning) nån dag senare. Den visade tack och lov att det inte fanns nån tumör så jag blev skickad till neurologen som gjorde en mätning på min ryggmärgsvätska genom en lumbalpunktion. Det visade att trycket var alldeles för högt och jag fick mediciner och råd om att gå ner i vikt. Sen dess har jag gjort 10 lumbalpunktioner där de tappat ut ryggmärgsvätska för att sänka på trycket och då har min huvudvärk minskat.


5.Hur mår du idag?

Just idag har jag en hemsk huvudvärk, men har inte det lika ofta som förut, men jag äter fortfarande medicin och ska snart göra en ny tappning.


6. Har du något tips till andra med diagnosen/diagnoserna du har? Tex hur man lättare kan hantera det eller hur man får hjälp att bli utredd)

Denna sjukdom drabbar 1/100000 så den är väldigt ovanlig. Men har man huvudvärk och får problem med synen så sök vård.


Glöm inte kika in fina Marias blogg HÄR , där hon ibland skriver kring sin ohälsa. En mycket bra blogg, enligt mig! En väldigt ärlig och öppen blogg!❤


#ohälsa #diagnos #diagnoser #intervju #blogg #bloggare #neurologen #ögon

Glöm inte följa min instagram: angelicaelversson

Gillar

Kommentarer