Fru Elversson intervjuar - Diagnoser - #3 - Anonym

Elversson intervjuar

1. Berätta lite om dig själv.

Jag är en tjej på 18 år. Mina intressen är karate, lyssna på musik, djur, dator och hjälpa människor. När jag gått ut gymnasiet så ska jag börja på socionomprogrammet och utbilda mig till att bli kurator. Jag är snäll, hjälpsam, omtänksam, lugn, harmonisk, ärlig och kreativ.


2. Vad för diagnos/diagnoser har du?

Jag har Autism. Jag kanske har någon annan diagnos också, men jag vet inte. Jag kanske har ADHD, Dyslexi, Utmattningssyndrom och Depression också.


3. Hur gammal var du när du fick diagnos/diagnoserna?

Jag var 15 år. Jag höll på redan från när jag var 4 år, men de jag var hos sa att jag inte hade något eller att jag såg frisk ut eller barra skulle sitta och lyssna på mig. BUP gjorde någon hälsokontroll på mig och frågade lite frågor, men sedan var det inget mer med det. Men sedan så tog psykologen på Hab(Habiliteringen) tag i det och gjorde en utredning och då visade det sig att jag led av Autism. Så om bara de andra hade sköt sig eller tagit tag i det här ordentligt så skulle jag fått min diagnos i tidig ålder och fått bättre hjälp, men nu skedde det i sen ålder så då får jag ta den hjälpen jag får nu.


4. Har livet ändrats något sen du fick diagnos/diagnoserna?

Ja, eftersom jag vet själv anledningen då hur jag är och beter mig. Jag får också bättre hjälp nu än innan så det är också bra och en förändring.


5. Hur funkar det att arbeta/gå i skola när man har diagnos?

Det går oftast bra. Jag går på en speciell enhet på gymnasiet som är anpassat till autismspektrumstörning. Men jag tycker det är jobbigt att lyssna på långa föreläsningar/genomgångar för då tappar jag fokuset och håller på att somna eller tappar bort mig och inte minns något vad läraren/någon sagt. Jag är bättre när jag jobbar och är fokuserad på vad jag ska göra än att behöva lyssna på föreläsningar/genomgångar. Men jag kan ändå vara hemskt trött och inte orka jobba självmant, men det får gå när jag orkar och kan. Jag jobbar sämre om någon pratar under lektionen för då blir jag störd och kan inte skriva det jag tänkt för då blir det stopp typ för jag inte kan tänka vad jag ska skriva och kommer inte ihåg vad jag ska skriva då.


6. Får du någon hjälp inom vården?

Ja. Jag går hos en psykolog på Hab och vi övar på social kontakt.


7. Känner du att du har rätt diagnos?

Ja.


8. Har du något tips till andra med diagnoser, hur man ska hantera livet kring allt?

Om du går i en vanlig skola så prata gärna med dina lärare hur du vill ha det så de kan hjälpa dig. Om du går på en special skola så kommer de anpassa sig efter dig och det rekommenderar jag. Man kan klara av livet om man bara vill och kämpar sig igenom skolan om man tycker den är jobbig. Jag tycker man ska försöka hitta vänner som man kan lita på och umgås med så att man kan känna att man har gemenskap med någon.


Tusen tack anonym för att du ville svara på frågorna. Du verkar verkligen vara en kämpe och har bra tips till andra! Tusen tack! ❤


#psykiskohälsa #autismspektrum #intervju #diagnos #habiliteringen #adhd #psykolog

Gillar

Kommentarer