Frågestund - Psykisk ohälsa!

Jag frågade i Blogg Queens vad dem önskade för inlägg först framför dem andra som är på ingång, dem ville ha svaren på frågestunden kring psykisk ohälsa. Så här kommer svaren! :)


@jonnavonl frågar:

Kan du känna dig dumförklarad på grund av din psykiska hälsa?

Det beror lite på hur man ser det, vården är ganska bra på att dumförklara. Tex om jag ska till en läkare och jag vill ha stöd med mig, så när dem ser diagnoserna jag har (ny läkare tex) så kan läkaren vända sig till personen jag har med mig och börja prata med denna personen istället för med mig, dem verkar tro att jag inte kan prata för mig själv.

Bland människor annars så kan väl vissa ibland inte förstå varför jag tex blir lätt irriterad när jag har full ångest, när jag inte kan hålla det inom mig. Jag känner iaf blickarna på mig.Carola frågar:

1. Hur gammal var du och hur märkte du av din psykiska ohälsa första gången?


Detta är en knepig fråga, för jag har haft det så länge jag minnas, vissa av min "symtom" började när jag var liten, men om man ska ta på första minnet där det höll på att gå rent åt skogen, så gick jag i 9:an, då kom jag in i vården mer, pga jag ville avsluta mitt liv, så fick snabb tid på BUP.


2. Vad är det vanligaste missuppfattningen gällande psykisk ohälsa upplever du, alltså typ vad du själv stöter på i vardagen?

Att det ska synas på en person att personen mår dåligt. Allt syns inte. Precis som vilken annan sjukdom som helst. Jag är ganska bra på att inte visa när jag har ångest, så när jag säger att jag har full ångest, så har jag märkt att många liksom inte helt förstår, för jag ser ju hur lugn ut som helst.

Vet inte om det ingår i denna frågan, men vill ta upp det ändå. Jag har ju gått hemma 7 år och om jag säger högt att jag är trött, så får jag höra att jag minsann inte borde vara trött för jag har ju inte arbetat utan jag är ju "ledig" varje dag, men dem som säger det, dem kan inte veta hur mycket jobb där är att faktiskt vara sjuk...


3. Vad kan omgivningen göra för någon som mår psykiskt dåligt (jag tänker i termer av bemötande och stöd)

Bara visa att man finns där, bara att lyssna kan räcka, man behöver inte förstå helt varför personen mår dåligt. Behöver personen vård, om man själv orkar, fråga om personen behöver stöd för att ta sig dit eller kanske till och med ha någon med sig på sina möten.

Men det finns 1 sjukt viktig grej, DÖM ALDRIG!! När människor som ska stå en närmst dömer och blir pressade med mera, det förstör mer än ni tror, det kan backa en människa ännu mer och göra personen sjukare. Inte alltid men talar ur egen erfarenhet.@charlottelinden frågar:


Vad lider du av för typ av psykisk ohälsa och vad har du för strategier för att ta dig igenom vardagen med den? <3

Mina diagnoser är autismspektrumtillstånd (dock ej autistisk utan bara vissa symtom på det) ångest, depression, OCD, GAD. Detta menas med att jag har olika tvång, katastroftankar. Jag blir lätt deprimerad och lever dagligen med ångest.

Det jag brukar fokusera på när jag har dåliga dagar är att lyssna på musik som jag gillar, spela spel på datorn. Försöker tänka på andningen, men inte alltid så lätt. Jag brukar också skriva av mig på bloggen eller vara inne mycket på Blogg Queens där jag är moderator.

Den grej som hjälper mig mycket är att få hjälpa mina fina medlemmar på "Kampen mot psykisk ohälsa råd & stöd" på facebook.


@evelinarou frågar:

vad skulle du ge för råd till någon som tror att de lider av psykisk ohälsa? 😊

Våga prata kring hur man mår. Våga söka hjälp. Det finns också bra sidor på facebook bland annat där man kan få mycket stöd. Finns många sidor också på nätet, där man kan chatta eller ringa till och prata med någon. Ge inte upp, nästa dag kan vara den bästa dagen du haft!


@clarabergertorres frågar:

hur länge har det pågått för din del?🌸

Sen jag var ett litet barn :)


Tusen tack fina ni för era frågor, undrar ni något mer? Våga fråga! Jag är väldigt öppen! Så kör hårt!! bara fråga på!! <3


#frågestund #frågestundpåbloggen #psykiskohälsa #ångest #depression #ocd #gad

Glöm inte följa min instagram: angelicaelversson

Gillar

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,

Kul att läsa dina svar 😊

nouw.com/evelinarou
Carola,
jätte bra inlägg som alltid 😊. <3 massa kramar
imittpsyke.blogg.se
Zahraajami
Zahraajami,
Kul att få läsa dina svar 😍
nouw.com/zahraajami
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Hoppas jag kommer få ihop till fler delar 😍
nouw.com/angelicaelversson
maxarna
maxarna,

Så många frågor du fick och va starkt av dig att svara på allt och bra tips du ger.

nouw.com/maxarna
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Ja roligt att få frågor, hoppas på att det kommer kunna bli fler delar av just denna frågestunden 😊 <3
nouw.com/angelicaelversson
heyagnes
heyagnes,

Intressant läsning verkligen <3

nouw.com/heyagnes
Miss Jennifer,

Kul att läsa dina svar. Jag lider med av psykisk ohälsa..

missjennifer.se
charlottelinden
charlottelinden,
Så intressant att läsa dina svar fina du! Kram <3
nouw.com/charlottelinden
Yela
Yela,

Så starkt och fint inlägg vännen! <3

nouw.com/yela
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Tack fina du!! <3
nouw.com/angelicaelversson