Tandvårdsskräck - Era frågor får svar!

Det har gått lite för lång tid sen jag lovade er ett inlägg kring Tandvårdsskräck, som jag nu fått lära mig att det faktiskt heter. Jag svarar så bra jag kan, men jag är ju inte utbildad, utan jag berättar bara enligt mina erfarenheter. Kommer ni på fler frågor, så kan jag göra fler inlägg kring det!! <3

Jag ändrar lite ord i frågorna och någon har jag hoppat över då jag redan svarat på, hoppas det är okej!


Finns det någon speciell anledning till att du har det?

Jag tror att min skräck handlar om att jag som barn hade en tandläkare som drog ut en tand fast jag inte ville det. Eller ville pausa lite, utan han drog på ändå. Sen luktade han whisky och hade inga handskar. Jag tror det är i grund och botten varför jag blivit rädd. Sen har jag 2 familjemedlemmar som är livrädda, jämför jag mig med dem, så har jag väldigt enkel rädsla.


Hur stor är skräcken mellan 1-10?

Om man frågat mig för några år sen hade den legat på en 8 nästan 9:a. Men idag en 4:a om jag bara ska till tandsköterskan, en 5:a om jag ska till tandläkaren, nämner dem ordet rotfyllning får jag direkt en 9:a.


Hur gör du för att klara besöket?

När jag ska till min tandläkare får jag alltid lugnande, men det jag brukar tänka på är att andas djupt innan och inte försöka tänka på vad som kommer ske. Jag har genom åren lärt mig att andas är det viktigaste och verkligen att andas på rätt sätt. Om jag ska göra större behandling, så följer mamma eller sambon med mig.


Hur gör du för att ta beslutet att gå dit?

För några år sen gick jag inte alls till tandläkaren efter att man behövde börja betala. Men en dag när jag arbetade så åt jag en mjuk ostmacka och bet sönder en visdomstand. Jag fick ju jätte mycket ångest, men fick rekommenderat stället jag går hos nu, och när dem hade gett mig bedövning (den har jag aldrig varit rädd för eftersom jag vet att smärtan försvinner, jag är rädd för smärta och inte själva tandläkaren) så säger tandläkaren att han bara ska knacka på tanden för att se om jag kände något, vilket jag inte gjorde och jag sa att det är okej att börja, så sa han, jaså tanden är ute :) Han tittade igenom munnen och såg att jag hade massor av skador, så fick uppdelat på 1 år att laga och det har skett i 2 omgångar. Detta gör att jag alltid går i tid nu, för att slippa vara där hela tiden och skada ännu mer tänder.. Jag går också till tandsköterska var 3:e månad för polering och att ta bort tandsten. Alltså hinner dem se skador snabbare nu än innan. Kanske inget bra svar men svaret är liksom att jag gör beslutet för att jag ska slippa gå igenom allt ännu en gång.


Hur hanterar du skräcken?

Jag personligen hanterar genom andning och lugnande. Sen litar jag på min tandläkare så pass mycket så jag blir lite mer lugn då, för när jag räcker upp handen för att få en paus, så får jag en paus. Jag är ju livrädd för smärta, vilket gör att dem alltid bedövar mig lite extra, med vanlig bedövning och med en grej som kallas för Wand, som du kan läsa om HÄR. Den gör att den bedövar med bara runt tanden och känns inte alls lika mycket. Jag kallar det magi, för vid vissa lagningar har vi endast använt den och jag har inte känt något. Mirakel för mig. Sen brukar dem sätta upp lite längre tid på mig, för att jag ska hinna pausa med mera. 😊Ibland har jag också med min mamma eller sambo, beroende på vad som ska göras.


När var du hos tandläkaren senast?

Jag var där i början på juni, skulle bli rotfyllning, men blev tandutdragning istället!


Hur ofta går du till tandläkaren?

Det beror på hur man ser det, jag går ju ungefär var 3:e månad till tandsköterskan och ibland kollar tandläkaren till munnen också, så ibland blir det behandling där samma dag. Annars vet jag inte helt hur ofta :)


Brukar du förbereda dig på något sätt innan besöket?

Det är att ta djupa andetag och försöka känna in känslan att jag måste lita på att dem gör det bästa för mig och jag är där 30 min innan för att få lugnande. Om jag vet att det är ett större ingrepp så brukar jag ha med min mamma eller sambo.


Hur brukar en undersökning gå till när du är där?

Först tittar tandsköterskan med en spegel och kanske känner lite, ibland tar dem röntgen bilder direkt, eller så kommer tandläkaren in och gör samma som tandsköterskan och sen tar bilder. Ibland tar dem också bilder, alltså inte röntgen utan riktiga bilder då :) Jag får alltid solglasögon på mig för att inte ljus ska vara jobbig.


Vet tandläkaren om din tandläkarskräck?

Ja, alla på den kliniken jag går på vet om det, det är det som gör det så speciellt att gå där, att dem känner till mig liksom. Jag är ju inte livrädd för dem, men jag blir ändå väldigt orolig och nervös och får ångest. Men dem är väl insatta i det :)


Hur ter sig den för dig?

Jag blir orolig redan dagen innan med massa ångest, och mår illa och så innan jag ska dit. När jag kommer dit blir jag rastlös, får ångest och vill gå därifrån, men oftast så lugnar det sig för receptionisten brukar prata en del med en där :)


Om man är mest rädd för att något skall fastna i halsen, hur gör man för att tänka förbi den rädslan?

Jag har inte riktigt erfarenheten av att vara rädd för att något ska fastna, mer att det ska trilla ner saker som dem inte hinner suga upp, men jag måste säga det att det har hänt 1 gång på 10 år ungefär att den känslan kommit. Så du måste nog tyvärr bearbeta tanken att inget kommer att fastna, dem har ju sug och allt det där. Berätta för din tandläkare om den rädslan, så ser tandsköterskan till att inget hamnar kring halsen!


Hade du rekommenderat lugnande inför ett besök?

Allt beror på hur pass rädd man är för att gå dit, är man extremt rädd, så ja, finns ju både enklare och lite tyngre lugnande man kan få. Sen finns också möjligheten att få lustgas, men det är tyvärr inte alla kliniker som erbjuder detta. Men jag vet dem som fått bra effekt av att använda sig utav lustgas.


Vad anser du är bästa sättet för att ta bort en tand, bedövning eller inte?

Att ta bort en tand, absolut ett måste med bedövning enligt mig, är man väldigt sprut rädd, så kolla lite längre upp i inlägget, där är en länk till Wand, då kan du få den först och sen se om du behöver mer bedövning, finns ju också bedövningssalva.


Har du testat laser?

Ja, det har jag gjort! Det går att använda laser på tänder som inte är lagade innan som jag förstått det utav min tandläkare. Någon gång har dem använt det när dem fått bort den gamla lagningen och då använt lasern vid hålet. Skillnaden mellan att använda borr och laser är ju att borren låter en del och vibrerar, medans lasern inte alls låter så mycket vad jag minns och att det går snabbare som jag upplevde det. Negativa är att det kan lukta lite bränt. Och såklart får man ha snygga speciella glasögon när man har laser behandling.


Hur sköter du dina tänder på en vardaglig basis?

Jag brukar normalt sett ha sensodyne Orginal. Funkar bäst för mig. Eftersom jag har mycket ilningar. Jag försöker använda mig utav flour, men råkar glömma det haha.. Men ska försöka få in den rutinen igen :D


Så har ni fler frågor, bara ös på!! :)


#tandvårdsskräck #tandläkare #tandläkarskräck #tandkräm #tandsköterska #rädsla #tips

Glöm inte följa min instagram: angelicaelversson

  • 198 visningar

Gillar

Kommentarer

Jennifer,
Intressant då jag själv lider av sjuk tandläkarskräck! Har inte varit hos tandläkaren förutom akuta besök sedan man fick börja betala
missjennifer.se
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Ussch ja det är en jobbig sak, men är du rädd för själva tandläkaren eller ingreppen? Kram!
nouw.com/angelicaelversson
ssandraaf
ssandraaf,
Intressant att läsa!!!har också skräck så förstår dig! <3
nouw.com/ssandraaf
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Kul att inlägget och svaren uppskattades 😊 Jag har nog ganska lätt jämfört med andra som verkligen lider av riktig skräck :/ <3
nouw.com/angelicaelversson
Netti Starby,
Vilken tur att det finns hjälp nu för tiden och intressant läsning! Kramis
starbys.se
jrtanna
jrtanna,
Du är bäst!!!!! Tack för att du fixade detta inlägget ♥️♥️♥️♥️♥️
nouw.com/jrtanna
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Ingen fara alls fina du! Undrar du något mer så bara fråga!! Kram ❤
nouw.com/angelicaelversson