Förberedelser inför nissen & det 1:a nissebrevet

En årlig jultradition hemma hos oss är att ha en tomtenisse som flyttar in och hittar på bus och uppdrag till barnen under december. Syftet med den är såklart att det ska vara roligt och lite spännande att smyga ur sängen varje morgon och vara förväntansfull inför vad nissen kan ha hittat på för något. Detta är något som Oliver mindes väldigt tydligt från förra året och han har pratat länge om att han hoppas att det flyttar in en tomtenisse hos oss i år igen.

Något som kan vara svårt är att förklara för barnen varför man kan köpa nissedörrar i affären om man själv bara valt att sin nissedörr ska "ploppa fram" varje år. Jag har valt att förklara det såhär: För att en nisse ska kunna flytta in måste vi köpa eller göra en nissedörr som vi sedan sätter upp någonstans i vårt hem (på passande plats). Om man har tur så hittar en tomtenisse vår dörr genom magi.
För oss har det funkat väldigt bra för just magi är något som Oliver tycker är väldigt spännande och roligt.
Så för någon vecka sedan valde Oliver ut en nissedörr som vi sedan satte upp på vår skohylla (tips : sätt inte dit dörrarna på tapeten då den dörren vi haft tidigare drog med sig tapeten bort när vi skulle ta bort tejpen som följde med i förpackningen).

Nu har vi bara gått och väntat i en vecka på att en nisse förhoppningsvis ska flytta in.. När barnen kom hem från dagis igår låg det snö runt nissedörren. Gissa om Oliver blev glad? "Nu mamma! nu händer det något magiskt!! Jag tror att nissen är påväg!" utbrister han samtidigt som han hoppar upp och ner av glädje. Vi konstaterade tillsammans att det stämde nog och för att en nisse ska trivas hos oss vill han säkert ha snö här hemma precis som det är på nordpolen där nissen vanligtvis bor.
______________________
Dagen efter när barnen vaknar så skyndar sig Oliver till nissedörren och han hittar ett brev tillsammans med ett rör med glitter. Vi läser brevet tillsammans (finns i en bild längre ner i inlägget, ni får gärna kopiera bilden). Brevet avslutas med att om vi vill att nissen som är alldeles för busig för att vara kvar i tomteverkstaden får flytta in hos oss så ska vi strö det magiska pulvret utanför hans dörr, då kommer dörren att bli magisk och öppna sig för nissen.

Klicka på bilderna för att se de i större format.

Något som är annorlunda för i år är att vi ska ha en synlig nisse. För några år sedan köpte jag en bok med tillhörande docka som heter "elf on the shelf" , om jag minns rätt så beställde jag den från adlibris men jag vet inte om det är något de säljer längre. Boken är på engelska och förklarar hur det funkar med att ha en nisse boende hos sig. Idén från början var att nissen skulle vara en spion till tomten för att rapportera om det fanns några snälla barn i hemmet. Men så gör inte jag, jag vill att nissen ska vara ett roligt julinslag men det är upp till var och en hur man vill göra med sin nisse och dess bus/uppdrag.
Så... Eftersom vi ska ha en synlig nisse i år så vill jag undvika att barnen ska bli rädda för dockan, därför skickar jag brevet med förfrågan om inflyttning redan i mitten av november. Fram till inflyttning (natten till den 1:e december) kommer jag att skicka brev från nissen när han är påväg till oss så barnen får se hur han ser ut. Den första bilden finns bifogad nedan och min tanke är att skicka fler sådana när han reser på orientexpressen (såklart?!) påväg till oss. Eftersom vi har en extra busig nisse i år så tänkte jag att någon/några av bilderna kommer föreställa bus som nissen hittar på under sin resa från Nordpolen.

Jag kommer att uppdatera här i möjligaste mån om mina tankar kring nissen samt vilka bus, hyss och uppdrag som han kommer att hitta på. Klickar ni på hashtaggarna längst ner i inlägget så kommer ni att hitta alla mina inlägg som rör tomtenissen på samma ställe, eller klicka på mina kategorier så finns allt samlat i "juletider". Jag kommer att filma en hel del under hyssen men jag har inte bestämt mig för om jag ska ladda upp de på youtube eller om jag ska behålla dom för mig själv som tidigare år. Berätta gärna om julvloggar är något som ni vill att jag delar med mig av. Kanske hellre i en film än i ett superlångt inlägg som detta?

Vi ses snart!

#elfontheshelf #nissebrev

Gillar

Kommentarer

MissMinnea
MissMinnea,

Åh vilket härligt juligt inlägg och vad bra du har förklarat det angående dörren 😊 vi hade en tomtenisse förra året men i år kommer han inte pga corona, fast såklart är jag själv som känner att jag inte hinner med :-/ ser fram emot att se dina uppdateringar kring den busiga tomten 😊

nouw.com/missminnea
carroat
carroat,

Åh vad roligt för dem! 💕

nouw.com/carroat
Jovana
Jovana,

Så mysigt 🥺

nouw.com/jovana
Hannativeskog
Hannativeskog,

Åh nej den har jag missa då lär ja in på cervera och kika 😍

nouw.com/hannativeskog
Hilma
Hilma,

Men gud vilken mysig tradition! 😃

nouw.com/hilma
IP: 2a01:4f9:4a:2e8c::2