​Förra tisdagen hade vi nagellektion med en ny lärare, då tränade vi enbart på att vårda & stärka våra egna/varandras naglar. Jag började med att preppa och fila den fria kanten på nageln, sedan pushade jag ned nagelbanden & skrapade bort död hud från nagelplattan, samt klippa bort eventuella hudflisor runt nagelbanden för att få materialet att sitta bättre, sedan rengjorde jag naglarna och efter det började jag lägga på produkter. Började med en produkt som hjälper till att laga nageln litegrann genom att man lägger den över hela nageln, sedan kommer den sjunka ned lite i eventuella sprickor och återhämta nageln litegrann, ovanför det la jag på två lager av själva förstärkningen för att få en liten uppbyggnad och få en lite tjockare nagel. Jag hade detta i lampan efter varje lager i ca 1-2 minuter.. 

Sedan tog jag ett helt vanligt nagellack, i en ljus nude färg och målade två lager på varje nagel och lät självklart torka mellan appliceringarna. När allt hade torkat tog jag ett glansigt topplack och målade på alla naglar för att få ett glansigt och fint resultat. Tillsist hade jag på nagelbandsolja för att återfukta och få finare nagelband. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är jag inne på min tredje och sista APL vecka och jag har fått vara med och göra otroligt mycket, som till exempel att stå i kassan, packa upp alla möjliga varor, varit med på visningar av nya klädkollektioner inför framförallt hösten, gjort i ordning presentpåsar, möblerat om och så vidare. Jag var på Tuvalie i höstas under min APL också, så jag själv känner verkligen att jag lärt mig ännu mer och utvecklats ganska mycket.

Jag tycker att det mesta vart som små utmaningar under dessa tre veckor, för det första var det en väldans utmaning att stå i kassan eftersom det var så mycket olika knappar, de var två olika sätt beroende på om kunden betalade med kort eller kontanter. Jag var ju även tvungen att tänka på att åtminstone försöka vara lite snabb eftersom kunden ändå stod där och väntade på att få betala, och tror inte riktigt kunden ville stå där hela dagen bara för att jag inte kunde så mycket. Det är även en utmaning att prata och försöka hjälpa kunderna eftersom jag inte kan jättebra om vad som finns i butiken och hur kläderna är på, till exempel om någon frågar mig om en tröja är stor, liten eller normal i storleken. Dock har det gått jättebra ändå eftersom jag alltid kan gå till någon av dem som jobbar på Tuvalie och sedan gå tillbaka till kunden och säga det rätta svaret. Det som är absolut svårast är 20-serien på jeans, det är när jeansen är från storlek 19 och uppåt istället för 32/34 och uppåt. Det har absolut vart tre lärorika och roliga veckor och jag är nöjd med hur jag utvecklats och med den praktikplatsen jag valde, då jag trivs hur bra som helst.

Likes

Comments

Som jag skrivit innan så är det väldigt lugna månader just nu, så det är inte jättemycket kunder som behöver hjälp under dagarna. Men det jag oftast hjälper kunderna med är att plocka fram olika storlekar på kläder, säga priser på de olika sakerna, vara smakråd & ge tips om vilka kläder som passar de olika kunderna samt visa vart alla olika saker finns någonstans. Så det har inte varit något speciellt gällande kundbemötande eftersom det endast är detta kunder bett mig om hjälp med.

Får hoppas att det kommer in lite fler kunder nästa vecka som behöver mer hjälp, så det blir mer ingående och så att jag kan prata mer & lära mig så mycket som möjligt.

  • APL

Likes

Comments

Jag började fredagen med att gå igenom underkläders sortimenten och listade upp de storlekar som saknades, sedan packade jag upp en nyinkommen vara. På eftermiddagen plockade jag fram vårkläder från lagret för att förbereda inför en liten vårhörna, samtidigt kom det in en hel del kartonger med nya kläder som skulle hängas upp. Det mesta gick i blått och ljusgrått och passade väldigt bra in med de vårkläder vi redan hängt upp, så tillslut hade en hel vägg med kläder bytts ut till de nyare kläder och gjorde genast butiken lite roligare.


Likes

Comments

Idag har det vart en väldigt lugn dag på Tuvalie, det var inte jättemycket kunder och det kom endast in 2 lådor med nya varor som jag/de andra kunde packa upp och hänga ut i butiken. Januari och februari är oftast de lugnaste månaderna i klädbutiker och en av anledningarna till det är att det inte kommit in så mycket nytt, många vill inte köpa av det som är kvar på vinterkollektionen utan de väntar hellre på att vårkollektionerna kommer in, samt att det är väldigt mycket urplockad rea.

Eftersom det var så lugnt i butiken idag så hade jag god tid på mig att gå igenom kassan och ta betalt av de kunderna som kom in och handlade. Det var ganska svårt i början att komma ihåg hur man skulle göra, vad man ska trycka på och så vidare, men det blev självklart lite enklare efter en stund. På förmiddagen stod jag bara i kassan och tog emot 2 kunder och när jag stod i kassan på eftermiddagen hade jag glömt lite om hur man skulle göra men jag kom igång efter en stund iallafall. Jag tycker det är ganska svårt fortfarande eftersom det är väldigt mycket knappar att hålla reda på men jag tror absolut att jag kommer kunna kassan ganska bra om jag bara tränar mer, jag har ändå 2 veckor kvar på min APL så jag hinner stå i kassan mycket mer.

Det flesta kunderna som handlade när jag stod i kassan betalade med kort, vilket gjorde att jag lärde mig hur man skulle göra då eftersom det är lite olika mellan kontanter och kort. Jag fick endast 1 kund som betalade med kontanter så jag får hoppas på att det kommer in fler som betalar med det imorgon så jag får lära mig det lika mycket också. Jag fick även lära mig hur man slog in rabatter och rea priser, det är väldigt mycket rea nu på Tuvalie och för att dem ska få allt sålt har dem satt halva reapriset på alla röda priser så jag fick några kunder som köpte därifrån och då lärde jag mig att slå in och dra av en viss procent, som t.ex 50%.

Likes

Comments

Tuvalie är en 4 år gammal klädaffär i Fagersta som drivs av en kvinna vid namn Ingela, innan Tuvalie fanns så var det istället Franzéns men de la sedan ner. Det är endast 3 personer som jobbar här på Tuvalie och de har en väldigt blandad målgrupp, det kommer in allt mellan barn familjer till äldre personer på 90+. Det är en väldigt blandad butik, det finns allt mellan bebiskläder/små barns kläder, kläder till 14+ ungefär som till exempel bomberjackor, sedan finns det kläder för de som är 40+ med lite "tantigare" mönster & modeller, det finns även inredning som till exempel gardiner, gardintofsar, borsunderlägg, dukar, grytvantar med mera. Dock finns det enbart tjej/kvinnokläder, ingenting för män.

Det jag som praktikant får göra på Tuvalie är bland annat att packa upp nyinkomna varor, sätta priser samt hänga ut i butiken på ett rimligt ställe. Får även jobba mycket med kundbemötning genom att hjälpa de olika kunderna som kommer in i butiken, får även vara med och möblera om och göra om i butiken.

Jag har bara haft min APL i 3 dagar än så länge och har redan fått vara med på en "visning", där det kommer en säljare till butiken och visar upp nästa klädkollektionen och berättar om sina kläder, sedan får de som jobbar i butiken kolla lite och välja ut det dem vill köpa in. Detta tycker jag är intressant och lärorikt att vara med på, så man får se hur det går till när butiken ska köpa in nya kläder/andra varor och det är bra ifall jag till exempel vill jobba i klädaffär när jag blir äldre.
Likes

Comments