Vi visste redan. Jag visste redan vad som skulle hända. En människa har ett liv, och ditt var nära sitt slut. Du gav upp sakta och det var svårt och förstå. Jag hörde att du slutat äta, inte längre ville gå upp ur sängen och tillslut slutade prata. Du fanns inte längre, med andades med medicinsk hjälp. Hur kan det vara mänskligt? Du ville inte, vi såg det i dina ögonen sedan länge. ”Jag vill inte längre vara här” sa du. Tydligt, med bestämt.

Du har inte vetat vem jag var på länge. Grannbarnet kallade du mig för och blev förvirrad när jag sa mitt namn. Nu sitter jag här med en känsla av kyla runtom mig. Jag visste om allt som skulle hända. Jag hörde hur illa det var och tände ett ljus för att hjälpa dig att somna in. Varför skulle du behöva lida mer?
Jag tände gravljuset på natten 36 timmar innan du lämnade oss. Jag vill tänka att det hjälpte dig. Jag önskar att det hjälpte dig släppa. Nu befinner du dig med den kvinnan du aldrig glömde i din demens. Kvinnan du levde för, även när cancer vann. Oavsett din bra eller dåliga dag, tog jag fram fotoboken av era resor kunde du varje detalj, varje resa, varje bild. Du log då, men bara då.
Jag stirrar ut i ingenstans. Även fast jag visste, så överöser sorg mig. Jag stirrar på ljuset framför mig som knappt rör sig. Jag blåser sakta för att få en reaktion. Lågan flimrar snabbt och jag blundar. Öppnar ögonen och kollar runt den stökiga lägenheten och ryser.

Jag önskar du har det bättre idag. Jag hoppas du slutat ha ont. Slutat skämmas över dina krämpor. Kanske kan du le nu. Jag hade bara velat att du inte hade behövt leva din sista tid som du gjorde.

Min farfar. Min alldeles fantastiska, egna, lilla farfar.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det där med att filma gåendes eller att prata med kamera var inte alls särskilt bekvämt. Vi bestämde oss för att filma för att minnas och för att öva på redigering (än så länge bara med iMovie).

Här har vi svaret på vad vi brudar hann göra i NYC under 24timmar i klippform. Från en ovan filmare och nybörjare på redigering så är det väl inte så farligt? Eller? 😅

Likes

Comments

Jag är en sån som behöver skriva för att få ur mig känslor. Allting kommer inte ut rätt om jag bara pratar, iallafall inte när jag ska försöka hjälpa mig själv genom sorg. Hittade en text, som jag skrivit mitt i toppen av ett breakup. Kommer ihåg tårarna, kommer ihåg känslan, men jag är inte längre där. Tur. Men vi har alla varit där, med rätt känslor fast med fel person.

"Jag vill bli älskad. Jag vill bli sedd. Jag vill bli någons dröm. Vill vara någons allt. Alla förtjänar att bli någons allt... Jag kände mig älskad. Jag kände mig som ditt allt, förut. Jag drömde om en framtid, lyckligare än någon annans. Vi två skulle lyckas. Jag började hoppas på någonting omöjligt och ju längre tiden gick, ju mer bortglömd och oprioriterad blev jag, eller kände jag mig. Jag ville ha någon som älskade mig, men kände att jag stod med en person som bara tyckte om mig. Jag känner att jag förtjänar mer. Jag förtjänar någon som håller om mig när jag är ledsen, någon som ser mig när jag inte vill prata, någon som vill mig väl och som ställer upp.

Så som jag känner för dig. Det gör så ont och inse att mina känslor är så mycket mer. Jag är villig och offra mig själv för att jag ser att du inte är lycklig. Jag ser hur varje gång jag gråter så drar du dig längre ifrån mig. Jag ser hur du går från att älska till att tolerera. Jag ser hur du vill men inte kan. Inte kan finnas där för mig. Även om jag inte vet varför. Jag ser inte längre hur du besvarar mina känslor, bekräftar mig, tar i mig.

Jag bråkar med dig för att jag vill att du ser mig. Jag gråter för att jag misslyckats. Jag vill ha honom som satt kvar, klappade mig på axeln och vägrade släppa taget vid en kram. Jag vet att du inte kan prata, att du inte kan visa hur du känner. Jag vet att du kan släppa taget och låtsas att må bra. Jag vet att innerst inne vill du samma sak som jag. Jag vet bara inte längre vart jag finner den personen. Han finns så långt inne, och så gömd från smärta. Jag inser nu att jag inte längre kan vara svaret till ett lyckat förhållande. Jag inser att du måste vara villig och möta mig, och utan det så står jag själv. Ensam och sårbar. Jag ville så mycket.. Älskade så mycket, endast för att driva dig längre bort från mig.

Jag ville bygga ett liv. Glömma allt hat och smärta jag byggt på mig. Jag tror jag ville att du skulle rädda mig. Jag vet inte längre vad jag gör eller ska göra. Du kan stå bredvid men jag känner mig så tom. Jag vill tro och jag vill se dig hitta mig. Det är ett rop på hjälp. Ord har aldrig fungerat. Jag skriver för att då finns bara kärlek. Jag vill säga så mycket, men jag tror att diskussioner bara gör oss ont.

Se mig nu eller så släpper jag dig fri." (2014)

Likes

Comments

Truly the city that never sleeps, and neither did we. New York är verkligen en unik stad. Skyskraporna är någonting utanför sitt slag.
Inte många väljer att göra en sånhär resa, till en sån fantastisk plats med 24timmars spann. En weekend till New York City.
Vi fick en fantastisk möjlighet och vi tog den! Jag skulle göra om det imorgon, om det var möjligt. Jag hoppas jag får en möjlighet att åka tillbaka en vacker dag, men då kanske längre än en dag.

Vi bodde i Jersey City med oslagbar utsikt! Men frågan är då, Hur mycket hinner man se på 24timmar?

Sephora(!) mitt skincare heaven. Jag har längtat tillbaka till Sephora sen sist jag var i LA 2008. Minns så väl att jag köpte min första ögonskugga från Kat von D i Brea Mall. Denna gång hade jag dock mer strukturerad plan kring hudvård som inte går att få tag i på svensk mark.

Rooftoops. Vi hann med en del. Som tur var hade vi med oss en Brooklynboende som visade oss runt. Visade rooftoops allt från meatpackning district, Manhattan, filminspelningsplatser och Times square. Vi sprang runt tills ögonen inte gick att hålla upp och benen vek.

Times Square. Lika galet som alla andra turistattraktioner. Många personer i utklädnad, mycket folk, blinkade ljus överallt. Det var fantastiskt och se på kvällen! Fruktansvärt färgstarkt och oslagbart. Man behöver inte stanna länge, men att kunna säga att vi varit där räcker gott och väl, hälften genom kameran och hälften genom egna ögon.

Ground Zero, 9/11. Tror inte det finns ord som beskriver detta, därför håller jag mig kort. Hemska händelse som visas ur ett fantastiskt sken. Alla har sina bilder från nyheterna fastlimmat i huvudet. Det var folk & turister överallt, men ändå ett fruktansvärt lugn. Så respektfullt. En minnesplats. Värt ett besök. Känslan som infinner sig är oundviklig.

Arkitektur. En tvättäkta nörd i form och struktur, så var kameran mer riktat uppåt än annat. Även om man står på rooftoops, så känns det fortfarande inte högt, för det finns någon byggnad som är högre. Ordet concretejungel, har fått en tydlig beskrivning numera. USA har en liknande uppbyggnad i många aspekter, enligt mig. Men här vinner NYC absolut.

Likes

Comments

Tänk att tiden går så snabbt, imorgon åker jag! Väskan ligger på golvet, opackad, men redo. Kameran är laddad och håret är fönat. Jag inte förmått mig själv att packa. Det blir verkligare då. Det blir bara en snabb visit, fram och tillbaka till NYC (och då menar jag SNABBvisit!)

En spontanresa med mina brutts, sådär på en ovanligt vanlig hösthelg.

✈️🍎🗽

Likes

Comments

...måndag - söndag. Man inser inte hur snabbt tiden går innan man börjar räkna dagarna som passerat. Som den tant jag börjar bli börjar dagarna flyga förbi. Jag tänker, mycket och varje dag på nästa steg i livet. Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor, vet inte vad jag vill göra med mitt liv. Lyckan just nu är att jag har ett jobb som får mig och inse olika viktiga stunder varje dag. Att fascineras av ett löv, leta kastanjer i timmar, sjunga sånger när man egentligen inte borde, skratta åt sig själv och få andra att le, att kunna hjälpa andra underlätta livet, få se barn bli människor, att få kramas, att få drömma och lära sig varje dag, att aldrig veta begränsningar, att inte ta något förgivet och slutligen att få vara utomhus under årets alla årstider, varje dag.
Jag har trots det svårt att sluta vilja mer. Svårt att sluta vilja göra annat. Helst skulle jag vilja jobba 2 jobb. Prestera. Så mycket lättare i arbetslivet än andra delar i livet. Begrava mig i jobb.
Jag är en förskollärare i benmärgen, har alltid varit. Med en prestationsförmågan som en egenföretagare. Det ligger i blodet, kan man säga...

Likes

Comments

Update: (2017-10-02)

Jag är väldigt engagerad i att djurtester inom kosmetika ska upphöra. Alla vet inte hur lätt det är att undvika företag som aktivt testar på djur. Vill du inte vara en anledning till lidande och tortyr. Here your go:

För att förenkla en del begrepp:
Cruelty free: innebär att produkten, eller något av produktens ingredienser inte får vara testat på djur. Produkten ska heller inte säljas inom länder (främst Kina) som testar alla produkter på djur som säljs på marknaden efter en tydlig lagstiftning. Detta, endast för att tjäna pengar.
Vegan: Veganskt smink använder inga former av djurliv eller animaliska delar i produktionen av produkten. Läppstift och ögonskuggor är många gjorda av bla. löss & bivax vilket veganskt smink inte innehåller. Cruelty free behöver därför inte betyda veganskt, men veganskt smink ska vara fri från animaliska ämnen samt icke-djurtestat.
Owned by/Parent company: Många bolag idag ägs av huvudbolag. Företaget i sig (ex. ett sminkmärke) behöver inte testa på djur MEN bolaget som huvudsakligen äger företaget är skyldigt till djurtest. Detta innebär att många väljer att avstå från även dessa märken. Pga protester från människor som anser detta oacceptabelt har märken men en annars "fläckfri" bakgrund köpt tillbaka sina märken och återställt sin Crueltyfree status, bl.a. Korres, The body shop.
Nedan följer en lista med Cruelty free beauty för Sverige:

Disclaimer: Listan är skiven av mig, kollad av mig på samtliga sidor: Lyko, Kicks, Eleven, Apotekhjärtat, Apotea, Åhlens, cocopanda, Beautybay, lookfantastic, cultbeauty, Barbarella, Kissedbyeco, underyourskin

SAMT inspiration av: logicalharmony, veganguiden & Peta.

A
ABBA Pure Performance Hair Care Ägs av Revlon (Colomer), som inte är Cruelty free

ACO

Anastasia Beverly Hills

Arctic Fox (Vegan)

Ardell

Aromi (Vegan)

Aster & Bay

Aveda Ägs av Estée Lauder, som inte är Cruelty free

Apoliva

Apolosophy

B
Babyliss

Balm Balm

bareMinerals Ägs av Shiseido, som inte är Cruelty free

Bare Republic

Barnängen Ägs av Schwartskopf & Henkel, som inte är Cruelty free

Bdellium Tools

Beauté Pacifique

Beauty Blender (Vegan)

Beauty by Ellos

Beauty UK

Becca Ägs av Estée Lauder, som inte är Cruelty free

BellaPierre

Björk & Berries

Blinc

Burt´s Bees

Bulldog

ButterLondon

Buxom Ägs av Shiseido, som inte är Cruelty free

C
Cailyn Cosmetics

CCS

Charlotte Tilbury

China Glaze

Ciaté London

CLEAN

Colourpop

COOLA Suncare

Cover FX

D
Deborah Lippmann

Dermalogica Ägs av Unilever, som inte är Cruelty free

Dermorganic (Vegan)

Desert Essence

Dose of Colors

Dr. Bronner’s

Dr. Hauschka

DUO eyelash adhesive

DuWop Cosmetics

E
EcoCOCO

ECO Minerals (Vegan)

Eco Tools (Vegan)

Efva Attling Parfymer (Vegan)

E.L.F cosmetics (Veganskt smink)

Elizabeth Mott

Ellis Faas

Emma S. Skincare

Estelle & Thild

Eye of Horus Cosmetics

Eylure

F
Face Stockholm

Farsali (Vegan)

First Aid Beauty

Four Reasons

Freedom Makeup London

G
Garant Såklart! (Vegan)

Glida Cosmetics

Gerard Cosmetics

GOSH Cosmetics

Green People

Grown Alchemist

H
Hempz/Hempz Couture (Vegan)

House of Lashes

Hurraw! Balm

I
IDUN Minerals

Illamasqua

Indie Lee

Inecto

Inika (Vegan)

Isadora

It cosmetics Ägs av L’Oréal, som inte är Cruelty free

J
Jane Iredale

Jeffree Star Cosmetics (Vegan)

John Masters Organics

Jordana

Jouer

Juice Beauty

K
Kat Von D Beauty

Kevin Murphy

Kicks egna sminkmärke

KKW Beauty

KORRES

Kylie Cosmetics

KYPRIS

L
L.A Girl

Laura Geller

Leahlani Skincare

Lernberger-Stafsing

LH Cosmetics

Liance Dry Shampoo

Lily Lolo

Lime Crime (Vegan)

Lit Cosmetics

Loving tan (Vegan)

Lumene

Lunette Menskopp (Vegan)

Lush

Luxie Beauty (Vegan)

Löwengrip Care & Color

M
M Picaut

Makeup Geek

Makeup Revolution

Make Up Store

Makiash

Manic Panic

Marc Jacobs Beauty Inte Marc Jacobs resterande utbud.

Maria Nila (Vegan)

Maria Åkerberg

Mario Badescu

May Lindstrom

Mellow Cosmetics

Melt Cosmetics

Milani

ModelCo

Models Own

Morphe Brushes

Murad Ägs av Unilever, som inte är Cruelty free

N
NABLA Cosmetics

Naobay

Natasha Denona

Natio

NatraCare (Vegan)

Neal’s Yard Remedies

Nomad Cosmetics

NVEY Eco

NYX Cosmetics Ägs av L’Oréal, som inte är Cruelty free

O
Obsessive Compulsive Cosmetics (OCC) (Vegan)

OFRA Cosmetics (Vegan)

Olaplex

Ole Henriksen

OrganiCup (Vegan)

O.R.G Skincare (Vegan)

ORLY

Ouai Haircare

P
Pai Skincare

Paris Berlin

Paul Mitchell

Paula’s Choice

Perricone MD

Pixi Beauty

Pür Cosmetics

Pureology Ägs av L’Oréal, som inte är Cruelty free

R
Rapsodine

RCMA Makeup

Real Techniques

RefectioCil

REN Skincare Ägs av Unilever, som inte är Cruelty free.

Rituals

Rituel de Fille

RMS Beauty

S
SACHAJUAN

Sigma Beauty

SkinOwl (Vegan)

skyn ICELAND (Vegan)

Sleek Makeup

Smashbox Ägs av Estée Lauder, som inte är Cruelty free.

Spectrum Collections (Vegan)

Stella McCartney Ägs av Procter & Gamble, som inte är Cruelty free.

Stila

Sunday Riley

SugarPill

Sweed Lashes

T
Tata Harper

theBalm

The Body Shop VAR ägd av L’Oréal, men inte längre!

The Humble Co.

The Ordinary

Tikei (Vegan)

Too Faced Ägs av Estée Lauder

U
Ultrasun

UMA oils (Vegan)

UNE

Urban Decay Ägs av L’Oréal, som inte är cruelty free.

Urtekram (Vegan)

V
Viva la Diva

W
Wet’n’Wild

Wunderbrow

Y
Yes to…

Youngblood

Z
Zoella Beauty

Zoeva

Zoya

#
& Other Stories

100% Pure

100 BON (Vegan)

3INA

KRAM

Likes

Comments

Jag har alltid varit lite rädd för att resa. Jag tycker om trygghet, nästan kräver trygghet i mitt liv. Har alltid haft svårt med att åka någonstans där jag inte vet vart jag ska eller hur det ser ut, något andra kallar för kontrollfreak. Andra kan slappna av på semester och jag går på helspänn, utan att försöka visa det. Otroligt jobbigt!
"Du är ung, du ska leva livet"
Tänk va lätt, även om det är så svårt. Jag ska leva nu, inte sen. Jag gjorde absolut en helvändning i mitt liv. I början av året tvingade jag mig själv att göra saker när insidan bara skrek. Skrek: "Gå hem!" Med pulsen på utsidan så gick jag emot alla känslor jag någonsin haft om trygghet. Umgås med vänner som tvingar mig till en ny trygghet och viljan att våga. Jag är så jävla glad att ni finns! Detta år har jag kryssat av en massa saker på min bucketlist som jag inte trodde jag skulle kunna, eller att jag skulle våga. Det är fortfarande inte lätt, inte bekvämt men nu längtar jag. En liten kamp mot mig själv, som ingen annan vet om eller ser. Jag längtar till att få känna lite spänning. Nu försöker jag har ändrat oron till spänning. En resa i taget.
✖️14 dagar kvar till närmaste weekend.

Likes

Comments

"Fan, jag blir så jävla arg över folk som lägger upp såna videos", "Testar man verkligen fortfarande på djur? Nä, jag har hört att det var en lögn", "Jag vill väl inte se när de misshandlar ett djur sådär, så störda människor", "Jag tror inte man flår djur för päls... Man bedövar säkert"

Alla har vi varit där, ovetandes. Varför tror vi människor lägger upp videos, bilder och fakta på sociala medier om djurtest, misshandel och kosmetikmärken som helt plötslig vill in på Kinas beautymarknad?

Svaret är: för att alla ska få se vilken värld vi skapar. Världen vi konsumenter indirekt skapar genom att köpa en produkt flertal gånger från ett bolag som testar på oskyldiga varelser. Varelser med känslor. Jag skulle själv aldrig vilja vara anledningen till att detta fortgår, men tragiskt nog har jag också varit skeptisk. "Varför ska jag? Det är ju bara en skit i havet" Känner mig så dum att jag var så ignorant, egoistisk och trångsynt att jag ens kunde uttrycka mig så. Jag visste ingenting. Jag skäms. Sen började jag ta ansvar, började läsa. Kolla på en dokumentär, en annan dokumentär, forskningsrapporter, peta.org, djurensrätt, crueltyfree-brands, ingredienser. Jag blev besatt av allt. Hur kunde jag någonsin vara så dum? Jag såg bilderna framför mig och någonstans i tårarna jag delade tillsammans med kaninen som blivit blind, grisen med borrade hål i ryggen eller apbebisen som torterades och pressades mot bordet av en vuxen mans massiva händer, skrikandes & livrädd. För några jävla skönhetsprodukter och betydelselösa forskningsprojekt?! Någonstans där insåg jag att detta inte var något jag ville vara en del av. Varje gång jag ser dessa rabatterade sminkmärken som släpper 20 mascaror årligen så ser jag dessa bilder, om och om och om igen. Men jag är tacksam. För inte kommer jag sätta min fot i en sådan lokal. Jag kommer inte få möjligheten att bevittna detta själv, vad vi människor stället till med. Men jag är glad att någon visar ansvar och medkänsla genom dessa inlägg, videos och bilder i sociala medier. Annars hade jag aldrig förstått vad jag var med och skapade.

Alla får välja, man kan skita blanka fan i vad man gör för avtryck på världen, strunta i hur maten kommer på bordet, hur kläderna sys, hur den nya mascaran faktiskt framställs. Men det gör dig minst lika skyldig till att företagen inte ifrågasätter förhållningssättet till djur och djurtester. Det gör dig ignorant, det gör dig blind och det gör dig hemsk.

Var skeptisk, kräv alltid en värdig källa. Men ta ansvar!

Likes

Comments

Instagram@anettehoglund