Vad kan man säga, jag är verkligen vimsig, som Fia skrev i sin kommentar den 24 maj.

Tiden bara springer iväg och jag har inte skrivit på 2!!!!!! månader för att inte tala om de där

bilderna jag lovade, dottern ser man ju nästan aldrig vi jobbar olika tider och det enda stället vi

verkar träffas på är i badet vid superhärliga Vätterviksbadet i Vadstena och där kan man ju inte 

lägga in bilder.

 

Just nu känns det som om jag konstant har värmeslag. Fiket har kommit igång rejält få se om det

håller i sig i höst eller om det bara är turister som är intresserade av hembakat. I alla fall är våra

räkmackor omåttligt populära och för 59:- går det inte att klaga. Jag har aldrig skalat så mycket

räkor som jag gjort i sommar det känns som man vadar i räkskal. Vi har en specialare också

"Nostalgifika" kaffe, kanelbulle, sockerkaka och valfri småkaka för 30:- som det också är stor

åtgång på. Det viktigaste av allt är att vi har roligt på jobbet och att jag har så många bra med-

arbetare utan dem skulle det inte fungera.

 

Nu till min vimsighet som faktiskt var det som fick mig att skriva idag - Jag har tvättat passet!

Hur snurrig får man bli. Jag hjar varit med om att både sedlar och mynt följt med i tvätten men 

PASSET!!! Jag hade tömt handväskan efter den senaste resan på sängen och tydligen blev 

passet av någon anledning kvar i lakanet när jag tog ut det i tvätten, men nu har jag ett rent 

och fint pass tvättat i 60 grader.

 

Igår var jag också vimsig. Åkte förbi något som jag i efterhand trodde var en påkörd katt när jag

skulle åka och handla och märkte inte att jag svängt av på fel väg och åkt i 3km på en landsväg 

istället för att svänga ut på motorvägen för att jag satt och tänkte på att jag måste åka tillbaka 

och titta. Det var i alla fall ingen katt utan en hare hur jag nu kunde se fel på det, men är man 

vimsig så är man.

 

Imorgon är det Nostalgikväll i Vadstena vilket innebär att en hel massa nostalgiska bilar

kommer till stan allt från amerikanare till veteranbilar. Det här är det varje onsdag och hela

stan fylls med folk så imorgon har jag kvällsöppet och hoppas på många cafégäster.

 


Vi hörs/Anette

 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag kommer det inga bilder men jag bara fick lust att skriva några rader i alla fall.

Det har varit fullt upp på jobbet och idag har jag jobbat med Fia, min stjärna så det har varit extra roligt. Jag sa till henne i början av veckan att jag skulle klaga hos chefen för jag tycker vi får jobba för lite tillsammans, men frågan är om det hjälper när det är jag som är chef och har gjort schemat. Jag får vara nöjd med att vi i alla fall jobbar varannan lördag ihop och då jobbar vi hela daaaan och inte bara några timmar.

Har jag då blivit bättre på att hålla ordning på mig själv när jag bakar eller skapar jag fortfarande kaos för mig själv ibland. Jag måste erkänna att det är det sista, jag har bränt en plåt med bullar och en plåt med glutenfria syltkakor, fast det kunde kvitta de var inte färdiggräddade fast de var brända så det receptet kan jag slänga. Elenor har däremot gjort några praktexemplar av en annan glutenfri sort som jag tror hade platsat i Hela Sverige bakar så fina var de. Själv lyckades jag med min chokladtårta med aprikosmarmelad idag. Fortfarande när jag gick hem var jag förvånad över att den kunde se så proffsig ut. Jag ska försöka komma ihåg att ta med mig kameran imorgon och ta en bild på biten som blev kvar.

 

Annars har det mest varit kaos på varufronten de sista dagarna. Vi fick 200 kg varor från en leverantör igår som vi nästan packat upp nu och det väntar en hel kartong med änglar som ska packas upp i min andra lilla butik, så vi är sysselsatta några dagar till. Nästa vecka hoppas jag att plädarna från Klippan kommer och jag måste beställa mer ako-kola, zig-zag, viol, salmiak och friska fläktar de är det rykande åtgång på.

Nu ska jag börja göra schemat för resten av sommaren så det är klart. Återkommer med lite bilder snart. Ha det, Anette

 

Likes

Comments

Om det mot förmodan finns några läsare kvar där ute så kan jag tala om att mitt café tillslut invigdes förra lördagen.

Nu är jag med andra ord mitt inne i bakandet igen även om det just nu handlar mest om bullar, mockarutor och chokladbollar.

Det har inte varit någon jätterusning än så länge så vi har fått en mjukstart men vi får hoppas att ryktet sprider sig så att vi får fortsätta bakandet. Det som är mest tidskrävande för närvarande är att diska. Diskmaskinen är visserligen inkopplad men jag har inte köpt diskmedel till den än så man kan bli stående i timmar vid diskhon ibland. Nu ska det i alla fall bli bättring på den fronten på tisdag ska jag göra en liten inköpsrunda.

Är det nån som har vägarna förbi Vadstena är ni naturligtvis välkomna in till vårt lilla fik. Vi har chokladbollar som är gluten,ägg och mjölkfria, glutenfria bullar och sockerfria alternativ samt mejeriprodukter för både laktosintoleranta och mjölkallergiker och såklart våra goda vanliga kanel/kardemummabullar. Just nu har vi också Radiokaka för er som kommer ihåg den. Välkomna!

Bilder kmr!

Likes

Comments

Fortfarande kaos, men det har varit någorlunda ok emellanåt eftersom jag har haft öppet på lördagar. Jag skulle lägga in en bild på mina söta kaniner från Bukowski och önska Glad Påsk men kom aldrig så långt som till datorn, men jag hoppas ni haft det bra och njutit av det fina vädret.

De senaste veckorna har det varit full aktivitet, elektriker, sotare och jag vet inte vad har kommit och gått och jag vill ge massor med beröm till MSI el som fixat elen och varit hjälpsamma med kontakter med andra hantverkare som behövs, det har varit till så stor hjälp och gått mycket fortare än om jag skulle fixat det själv.

Idag har Fia börjat, min heltidsanställda allt i allo. Det känns så skönt att ha hjälp nu när det börjar dra ihop sig. Jag har fortfarande svårt att tro att jag ska kunna öppna den 1 maj men jag hoppas. Imorgon ska vi inhandla vår köksinredning....


Nu är det redan den 27 april och premiären är flyttad till 10 maj. Då måste vi vara klara!Likes

Comments

Oj vad länge sen det var jag skrev nånting nu och några bilder blir det inte den här gången för det är mer än kaos i båda butikerna nu, det ser överhuvudtaget inte ut som några butiker längre.

Sen jag skrev sist har jag målat vidare två rum är nästan helt klara och på måndag hoppas jag vi kan börja möblera det ena av dem i alla fall. Jag har också varit i kontakt med en elfirma (såg ni vad rolig jag var? kontakt och elfirma haha) De har varit och kollat och skulle kolla en gång till, men när??? Jag vill ju att de sätter igång NU, ska ringa och tjata på dem imorgon.

Har också haft lite besök av silverfiskar i Änglarummet och eftersom jag ska fräscha upp toan var det lika bra att ta dit Anticimex så de fick köra runt lite varstans, mota Olle i grind ni vet. Så nu är ALLT flyttat från väggarna och jag menar allt det går nästan inte att komma in. Imorgon ska jag och stackars Bosse åka in och försöka skapa ordning i röran. Det som var bra var att nu blir det städat och rensat överallt men tiden bara rinner iväg, jag ska öppna om mindre än en månad och det känns väldigt långt borta just nu.

Idag har jag varit och köpt lite fler möbler och en gammal affärsdisk samt två barnstolar. Barnstolarna är jag jättenöjd med de passar så bra in i min retrostil.

Nu ska jag gå in på youtube och lyssna på nåt som ger mig lite energi inför morgondagen. Vi hörs/ Anette

Likes

Comments

Här kommer 2 bilder från rummet som vi håller på att fixa till caféet.

De övriga bilderna visar en del av sortimentet vi för närvarande har. Idag har jag varit och beställt nya markiser så det går framåt, ska bli riktigt spännande att se hur det blir när de kommer på plats.

 

Likes

Comments

Nu har jag kollat igenom boken och fått lite flashbacks från mitt bakande. En av de mest lyckade kakorna var faktiskt den jag började med ambrosiakakan, men även drömmarna blev toppenbra. Mina största floppar förutom petit-chouerna var alla mina flarn och Kerstins mandelrutor som bara blev en enda geggig massa.

Bland det som jag fasade mest för var semlorna. De få gånger jag bakat det innan har det bara blivit en liten hård bulle men det här receptet var inte alls dumt. Något som förvånade mig var hur roligt det var att fritera kakor. Jag tänker på mina första lägenheter då jag inte hade ugn men aldrig kom jag på tanken att t ex baka munkar som blev så suveränt goda, det kommer jag att göra igen.

Ett önskemål jag skulle ha till en ny utgåva av boken är att det skulle finnas lite fler recept utan nötter och mandel och att det kanske fanns en förklaring till varför vissa kakor heter som de gör, det skulle vara kul att veta.

Jag har fått testa flera bra recept t ex utan gluten som kommer att komma väl till pass när jag öppnar caféet. På tal om det har jag och Elenor varit och rensat ur lite och plockat i ordning en del så att det så småningom kommer att gå fortare att göra klart lokalen. Just nu gör vi bara små framsteg det är förvånansvärt hur lång tid det kan ta att ta bort oönskade spikar från väggen, sortera presentsnören och få ordning på tomkartonger men vi ser att det går framåt och det är ju skönt.

Elenor skulle hjälpa mig att lägga in bilderna från butiken eftersom jag glömt hur man gör med kameran, men jag tror inte hon la in rätt bilder så vi får se vad det blir idag. Jag ville dels visa hur det ser ut i den befintliga butiken och så hur ett av rummen som vi håller på med ser ut så ni får se hur det är innan det är klart.  Jag hoppas bara jag inte trycker bort texten idag igen det återstår att se......... Man kan verkligen inte beskylla mig för att vara teknisk jag lyckas inte få en enda bild att flytta sig dit jag vill, haha, så de får komma imorgon istället. Den som väntar på något gott...........

Likes

Comments

Så har min sista bakdag kommit och vad vore en bakdag med mig utan lite strul men idag var det faktiskt den tekniska biten som strulade. Efter att ha skrivit ett långt inlägg skulle jag lägga in bilden och av någon anledning försvann texten så det är bara att börja om igen.

Det är en helt otrolig känsla att veta att jag bakat alla recepten i boken (förutom struvorna och rånen). När jag började nedräkningen för några veckor sedan kändes det fortfarande ofattbart att jag snart var klar med projektet och det känns lite konstigt att veta att nu är det klart och det kommer med säkerhet att kännas ännu konstigare imorgon. Trots det, om någon skulle be mig göra om det igen skulle jag säga nej, det har emellanåt varit körigt och jag behöver nu lägga all min energi på att få igång mitt café till säsongsstarten.

Examensprovet var alltså en moussetårta och trots att jag inte fick till spegeln av gelé helt och hållet är jag nöjd. Jag kommer att ge bort tårtan men jag ska göra om den vid något tillfälle för jag är nyfiken på hur den smakar.

Bottnen var inget problem, ägg, socke och mjöl bara som gräddades i ca 25 minuter och fick svalna i formen. Nästa steg var att mosa vinbär med socker.

Efter detta var det dags för moussen eller kesellafromagen. Gelatinbled las i blöt och under tiden sjöd man äggulor,socker,mjölk och citron tills det blev luftigt och lite tjockt. Som vanligt var man tvungen att röra hela tiden för att det inte skulle brännas vis och jag har blivit riktigt bra på det ( att inte bränna det alltså). Krämen fick så stå ett par minuter innan gelatinet rördes i och sedan fick det svalna i ett vattenbad. Man fick röra om ibland och när det kändes lagom tjockt tillsatte man kesellan och den vispade grädden.

Nu var det dags att börja montera tårtan. Först delades bottnarna i två delar och man la vinbärsmoset emellan och tryckte till den övre bottnen så den låg still. Efter det här sattes kanten av en kakform med löstagbar botten på plats runt tårtan och man klädde insidan med smörpapper. Så var det dags att fylla på med moussen, det hela fick sedan stå i kylen i 3-4 timmar. Så la man fler gelatinblad i blöt och när de var mjuka värmdes de lite lätt så de blev flytande och blandades med outspädd vinbärssaft. När det svalnat lite grann hälldes det försiktigt över tårtan och så lät man det stelna ordentligt. Som avslutning spritsades lite grädde ovanpå och så var det klart och jag har gått i mål.

Jag vill tacka alla som följt mig och som gett mig så många positiva kommentarer. Det har varit så roligt och jag är så glad att ni ville dela mitt bakäventyr med mig. Imorgon kommer jag att skriva en liten sammanfattning om vad jag tyckt varit bra och dåligt, vilka kakor som varit favoriter och vilka som varit mina värsta mardrömmar. Jag kommer också att lägga in bilderna från butiken så att ni kan följa mig där.

Till sist skulle jag vilja säga grattis på ettårsdagen till min gosiga lilla katt Poppy som har födelsedag imorgon. det blir nog ingen tårta men kanske en räka i present. Tack igen till er alla och ha det så bra/ Anette

Likes

Comments

Nej jag har fortfarande inte lärt mig att göra petit-chouer. Det här var sista försöket under den här perioden men jag får träna vidare. Själva smeten såg helt ok ut och den sjönk inte ihop lika mycket som den brukar men de blev inte lätta och luftiga utan kändes mer degbakade.

Eftersom de inte kändes helt ok valde jag att inte fylla kransen utan serverade grädden och persikor som tillbehör. De bitarna som kändes gräddade var jättegoda och slank snabbt ner.

Imorgon går jag i mål med Fin Moussetårta, om den blir fin återstår att se.Min Malakofftårta från gårdagen. Fyllningen blev tyvärr inte helt slät annars är jag nöjd.

Likes

Comments

Ibland är jag bara så otroligt långsam. Inte något man vanligtvis förknippar med mig men det måste ju få finnas undantag.

Jag började tedan i eftermiddags med tårtan och den är fortfarande inte klar. Jag har för vana att ha tv.n på när jag bakar och idag var det hela tiden så att jag satte mig för att titta så bara att göra smeten till bottnarna tog nog en timme.

Åter igen var det mald skållad mandel i bottnen(jag har aldrig använt kvarne så mycket som jag gjort den senaste tiden) men även mjöl så alltså inte glutenfri. För övrigt var det 4 ägg + 2 äggulor!!!, så nu är äggen snart slut igen, och florsocker + vaniljsocker. Smeten skulle sedan räcka till 3 bottnar ca 23 cm i diameter och omkring 20 kex att ha kring kanten ni kommer att förstå när jag lägger in bilden imorgon. Bottnarna tog ca 10 minuter att grädda i 175 grader och kexen gick lite snabbare.

Just nu håller jag på med fyllningen. 8 geletinblad fick ligga i blöt i ca 10 minuter och under tiden fick ägg, mjölk och florsocker sjuda på svag värme några minuter. När det var klart kramades gelatinbladen ur och löstes upp i krämen. Nu står den på kylning och ska sedan blandas med vaniljsocker och vispad grädde innan allt sätts ihop till en tårta. Hur resultatet blir får ni se imorgon jag hoppas bara krämen tjocknar som den ska.

Om sanningen ska fram har jag inte bara kollat på tv jag har kokat saft också mellan varven så lite nytta har jag gjort idag med. Vi hörs imorgon.

Likes

Comments