Header

Nu Àr det dags för det sista inlÀgget pÄ bloggen för den hÀr gÄngen. Vi vÀlkomnades hem pÄ Landvetter flygplasts efter en smidig flygresa hem via Stockholm, av vÄra mammor, min syster och hennes sambo, och mina tvÄ bÀsta vÀnner. Dom hade gjort en skylt med ballonger, gav oss blommor och svenskt godis. Det bÀsta mottagandet vi kunde fÄtt!. Vi bÄda var ju trots allt nervösa innan vi gick ut till ankomsthallen hand i hand över hur det skulle bli att trÀffa alla igen.

Nu tvÄ mÄnader efter vill göra en sammanfattning utav det bÀsta, det sÀmsta och allt dÀrimellan som hade med den fantastiska resan som vi ÀndÄ gjorde, Àven om den nu tillbaka i vardagen kÀnns som en evighet sen. En top 3 lista.

BÀsta lÀnderna
Jamie - Vietnam, Indonesien och Kambodja
Andrea - Indonesien, Vietnam och Thailand

BÀsta stÀderna
Jamie - Ho Chi Minh, Ubud och Singapore
Andrea - Singapore, Ubud och Bangkok

BÀsta öarna
J & A - Phi Phi Don, Phu Quoc och Koh Rong

BÀsta strÀnderna
Jamie - Long Beach Koh Rong, Long Beach Phi Phi Don och Sao Beach Phu Quoc
Andrea - Long Beach Phi Phi Don, Long Beach Phu Quoc och 4K Koh Rong

BĂ€sta perioden
Jamie - Thailand med Sebbe och Charlotte, Villan och Vietnam/Kambodja
Andrea - Thailand med Sebbe och Charlotte, Villan och Ubud

BĂ€sta boendet
J & A - Hotel G i Singapore, G Hao pÄ Phu Quoc och Villan pÄ Bali

VÀrsta upplevelsen/stÀllet
Jamie - Kycklinghuvudsrestaurangen pÄ Phu Quoc, Padang Bai och bussturen genom Thailand med PP Service
Andrea - Kycklinghuvudsrestaurangen, nattbussen frÄn Siem Reap till Phnom Penh och slagsmÄlet vi sÄg utanför hotellet i Phnom Penh

BĂ€sta matupplevelsen
Jamie - Bong's pÄ Koh Rong, Royal Saigon i Ho Chi Minh och Anna's Restuarant pÄ Phi Phi
Andrea - Biah Biah i Ubud, Taco Corner pÄ Gili T och den svenska restaurangen pÄ Gili T

BĂ€sta festen
Jamie - Livebaren pÄ Phi Phi Don, La Favela i Seminyak och partykvÀllen pÄ Koh Rong
Andrea - Livebaren pÄ Phi Phi Don, partykvÀllen pÄ Koh Rong och hemmafest i Villan

BÀsta ölen
Jamie - Saigon Lager, Bing Tang och Singa (I den ordningen)

BÀsta köpen
Jamie - Easybed, Slangbellan och Siem Reap-skjortan
Andrea - Sarongen, plÄnboken och Ubud-buddorna

Tre minnesvÀrda dagar
Jamie - Sista dagen i Bangkok med Milan och Adam, kvÀllen pÄ La Favela och dagen med Evan pÄ Koh Tao
Andrea - Första dagen i Ubud, nÀr vi besökte vattenfallet pÄ Bali och Beachclubdagen pÄ Gili T

Tack för den hĂ€r gĂ„ngen, tills nĂ€sta resa! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har det gÄtt flera veckor sedan vi kom hem, men för att föreviga vÄran resa (haha) sÄ ska tvÄ sista inlÀgg upp pÄ bloggen. VÄra dagar i Bangkok och en avslutande summering för att knyta ihop sÀcken.

VÄra sista dagar i Bangkok blev vÀldigt intensiva men Àndrade hela vÄran uppfattning om denna fantastiska stad. Vi Àlskar Bangkok numera och vill verkligen Äka tillbaka snart igen.

Dag 1
Vi landade i Bangkok nÄgon gÄng under förmiddagen den 12e maj och kÀnde direkt hur skönt det var att komma tillbaka till Thailand. Vi hade craveat Pad Thai, bekvÀmligheter och trevliga mÀnniskor som hÀlsar pÄ en överallt. Min spontana tanke var typ; skönt, nu slipper vi vara oroliga över vad vi Àter, matförgiftning osv, vi ska ju till Thailand! Det var ju inte direkt den instÀllningen man hade första gÄngen vi kom dit, men jag antar att vi har fÄtt lite perspektiv. Tre mÄnader tidigare vÄgade jag ju knappt dricka Cola med is i.
Aja, vi tog buss och sen skytrain frÄn flygplatsen till vÄrt hotell som lÄg pÄ Soi 42, Adelphi Grand Hotel. Det lÄg i ett lite mer lugnt omrÄde i jÀmförelse dÀr vi bodde förra gÄngen pÄ Soi 11. Vi checkade in och blev uppgraderade direkt vilket gjorde oss superglada efter en promenad frÄn skytrainet i monsunregn.

VĂ„rt fina rum med eget kök, badkar och till och med tvĂ€ttmaskin. Älskade denna sĂ€ngen!

Terassen som vi satt och Ät frukost pÄ.

Vi tog oss direkt ut för att Àta och sökte i vanlig ordning pÄ Tripadvisor med nyckelorden "bra billiga hak" och hamnade pÄ P Kitchen. Supergott och bra pris och jag bestÀllde sjÀlvklart in Pad Thai medan Jamie körde en Chicken Cashew.

I det ögonblicket var detta det godaste som fanns.

Vi tog oss sen bort mot Soi 11 för att gĂ„ och prata med dom pĂ„ hotellet vi bodde pĂ„ förra gĂ„ngen, Grand Swiss, eftersom det hade uppstĂ„tt ett missförstĂ„nd angĂ„ende depositionen. VĂ€ldigt speciellt att komma tillbaka dit, men samtidigt kul. Efter att vi hade löst upp det sĂ„ tog vi oss vidare till Central World som Ă€r ett av de största köpcentrumen i Bangkok. Tanken var att vi skulle bara gĂ„ dit en svĂ€ng för att kolla utbudet och komma tillbaka dagen dĂ€rpĂ„, istĂ€llet sĂ„ spenderade vi hela kvĂ€llen dĂ€r, och speciellt i ZEN Department Store, som var lite som typ Åhlens City eller Top Shop i London. Ville köpa allt allt. BĂ„de jag och Jamie fick med oss en del hem.

Dag 2
Dag 2 hade vi planerat att ta oss till The Royal Palace och kika pÄ det eftersom att vi aldrig kom dit förra gÄngen, sedan Àta lunch dÀr i krokarna för att sedan ta oss upp till Chatuchak weekend market. Vi tog Skytrainet frÄn vÄran station pÄ Sukhumvit line och tog oss till ett fÀrjelÀge vid Àlven. DÀrifrÄn tog vi en turistbÄt upp till palatset och fick pÄ köpet se fina köpcentrum och tempel lÀngs vÀgen, bland annat Wat Arun (som tyvÀrr hade byggnadsstÀllningar pÄ sig). Vi tog oss bort till palatset och hade lagt ner en del tanke i vÄrat klÀdval men blev trots det nekade intrÀde pÄ grund av att mina byxor var för tighta. BÄde jag och Jamie blev upprörda och kÀnde bara spontant att vi hade ingen lust att gÄ och köpa ett till par thaibrallor för överpris precis utanför palatset, sÄ i ren protest gick vi dÀrifrÄn. Ingen av oss var egentligen sÄdÀr supersugna pÄ att besöka palatset eftersom vi förra gÄngen besökte Wat Pho, och det Àr rÀtt lika. SÄ kÀndes det mer som en grej vi var tvungna att göra vÀl i Bangkok. MEN, vi sÄg det som att det inte var meningen att vi skulle in dit utan gick istÀllet och Ät lunch pÄ ett inspo-stÀlle som hette Jin Chieng Seng by Inn a Day.

Vi fick ÀndÄ gjort den "obligatoriska" bÄtturen pÄ Àlven som man tydligen mÄste ha gjort.

Jamie var vÀldigt nöjd med att han tog bild pÄ sin mat medan jag var pÄ toa.

Efter vi Àtit hoppade vi pÄ en tuktuk, som faktiskt blev vÄr sista tuktuk-tur, till det nÀrmsta skytrainet eftersom det inte finns nÄgra stationer i den gamla delen av stan. DÀrifrÄn tog vi oss upp till Chatuchak och gick pÄ marknaden dÀr. TyvÀrr tog jag inga bilder hÀrifrÄn men vi spenderade 7 timmar pÄ denna marknaden, och vi kom inte ens igenom halva. BÄde jag och Jamie spenderade kanske 500kr men fick med oss hur mycket som helst. Det fanns ju allt frÄn massproducerade fake-Levis till egenföretagare med unika kvalitetsprodukter. Vi vandrade omkring och sÄg fler och fler saker och desto lÀngre in man kom desto billigare blev det. Dit turisterna inte riktigt hittar. Vi gick in i konstavdelningen och strosade runt bland konstverk och skulpturer, och kring ett hörn satt en grupp och typ jamade för de som stÀllde ut runt omkring. Ah det var en vÀldigt speciell kÀnsla precis dÀr. GÄr knappt att beskriva men efter mÄngamÄngamÄnga timmar tog vi oss helt uttröttade dÀrifrÄn. IstÀllet för att avsluta kvÀllen dÀr tryckte vi ner alla nya inköp i vÄran fjÀllrÀven och tog oss tillbaka till Central World igen och gick pÄ bio, King Arthur. Allt pÄ en dag.

Dag 3

Sista dagen i Bangkok spenderade vi tillsammans med min halvbror Milan som har flyttat dit, och med hans kompis Adam. Jag och Jamie började med att Äka tillbaka till Central World för att kolla lite pÄ vÄrt favostÀlle ZEN. Vid lunch mötte vi upp Milan vid Siam och Ät pÄ deras foodcourt och vandrade genom flera kvarter av köpcentrum för att leta efter lite presenter att ta med hem. Vi gick sen tillbaka till Siam och mötte upp hans kompis Adam. Resten av dagen var egentligen som en privat tour för oss genom Bangkok och vi hamnade pÄ stÀllen som jag och Jamie nog inte skulle hitta dit sjÀlva, inte ens nu i efterhand. Bangkok Àr sÄ stort att det Àr omöjligt att fÄ grepp om det pÄ ett par dagar. I alla fall omrÄden utanför Sukhumvit line. Men tack vare denna dagen fick vi en helt ny bild av Bangkok! Dom berÀttade ocksÄ för oss att Soi 11 var typ den sliskigaste gatan i Bangkok ocksÄ haha. SÄ vÄran första vistelse och bilden vi fick av Bangkok dÄ kanske inte riktigt var representativ. DÀr var det ju bara fest men Bangkok hade sÄ mycket mer.

Jamie pÄ foodcourten i Siam.

Efter nÄgra timmars hÀng gick vi pÄ gator genom stan haha till en koreansk grill och Ät middag dÀr som Milan och Adam bjöd oss pÄ.

Milan och Adam

Detta har vi sett lite överallt i Asien men vi hade aldrig provat det innan, att man tillagade sin egen mat dÀr direkt vid bordet tillsammans med grönsaker och bönor. Vi trodde aldrig att vi skulle bli mÀtta men det blev vi verkligen! NÀr vi hade kÀkat upp och skrattat klart för stunden sÄ gick vi vidare till ett av deras stammishak After You. Detta Àr en cafÚkedja som finns lite överallt i Bangkok som Àr nishade pÄ bara desserter. NÀr vi kom dit fick vi ta en nummerlapp och vÀnta pÄ att ett bord skulle bli ledigt. Sen fick vi gÄ och bestÀlla och dÄ delade jag och Jamie pÄ en Honey Toast. Det var tydligen det man skulle ta om man bara hade chansen att gÄ dit en gÄng. Det var sÄ himla drömgott men sÄ jÀkla maffigt. Aldrig att man kan kÀka en sÄn helt sjÀlv haha.

Vi promenerade tillbaka till Siam tillsammans och sen följde Adam och Milan oss till Central World eftersom dom hade tipsat oss om att besöka deras skybar, som Àr den högsta i Bangkok. Dom skulle enligt deras vanliga söndagsrutin gÄ pÄ bio pÄ Siams biograf sÄ vi sa hejdÄ tills nÀsta gÄng vi kommer dit. Jag och Jamie tog oss upp till deras champagnebar lÀngst lÀngst upp och bestÀllde in champagne för att skÄla för vÄran resa. Vi satt kvar en stund och tittade ner pÄ alla skyskraporna och bara tog in att vi morgonen dÀrpÄ skulle lÀmna detta. Vi pratade om hur bra vi faktiskt har haft det och minnena vi har skapat, det vi minns mest.

Sista dagen i Bangkok blev sÄ himla minnesvÀrd och det har vi Milan och Adam att tacka för!

Likes

Comments

Som lovat blev vÄran sista dag pÄ Otres Beach likadan som dagarna innan. Vi hÀngde hela dagen pÄ Columbus och Jamie passade till och med pÄ att sola till ovanligheterna. Efter ett par timmar fyllda av youtube och podcasts sÄ tog vi en rÀtt tidig middag pÄ favoritstÀllet Secret Garden innan vi tog oss hem till vÄrt hotell och la oss tidigt för att dagen dÀrpÄ ta minivan till Phnom Penh.

Mekong Express levererade denna gÄngen ocksÄ och vi kom fram i Phnom Penh vid typ 13 nöjda och glada. Vi promenerade sen i 20 minuter kanske genom stan med vÄra ryggar pÄ till vÄrt hotell Kolab Sor Phnom Penh Hotel. Det var ett fyrstjÀrnigt hotell och vi tog ett ganska vÀlutrustat rum för att det var sÄ himlahimla billigt. 264kr för typ en liten svit? Tyckte vi var vÀrda det en natt efter att ha sovit med flÀkt i tre nÀtter.

Vi gick direkt och kÀkade pÄ en restaurang vi hade letat upp pÄ Trip Advisor, Mok Mony, vilket var helt sjukt gott och sen landande vi pÄ rummet med vÄra morgonrockar pÄ oss och blev kvar dÀr ett bra tag, helt utmattade.
PÄ kvÀllen gick vi upp en vÄning till rooftopbaren och planerade vÄra dagar i Bangkok innan ÄskovÀdret tog över för mycket.

Jag dÀckade vid 21.30 efter att ha mÄtt vÀldigt dÄligt de sista dagarna i Kambodja och dÀrav sovit dÄligt, medan Jamie kollade youtube en stund. Dagen dÀrpÄ, den 12e, blev vi upphÀmtade 05.45 av vÄran tuktukförare som tog oss till flygplatsen. Vi var sjukt nöjda med vÄran natt i Phnom Penh och det var sÄ skönt att komma till ett stÀlle med bra vattentryck i duschen, bra AC, skön sÀng. DÀremot sÄg vi precis nÀr vi lÀmnade hotellet hur en grupp av de som jobbade pÄ hotellet pucklade pÄ en av deras kollegor utanför entrén, vilket sÄklart skapade en stor klump i magen pÄ oss och som vi definitivt kommer nÀmna i vÄran recension pÄ TA. Saker Àr inte alltid som de ser ut.

Idag Àr vÄran sista dag i Bangkok och imorgon Äker vi faktiskt hem, helt sjukt. TÀnkte dock lÀgga upp ett inlÀgg ikvÀll om vÄra dagar hÀr tillbaka i favostaden. Ttyl

Likes

Comments

De hÀr tre bilderna summerar vÄran dag ganska bra. Vi gick upp rÀtt sent (trots att det blev en tidig kvÀll igÄr pÄ grund utav det galnaste ÄskovÀdret vi segt) och Ät en brakfrukost pÄ Secret Garden. Vi gick sen och la oss pÄ solstolar pÄ Columbus och blev liggandes dÀr till kl 15 kanske. Lyssnade pÄ poddar, kollade pÄ youtube, drack öl för Jamies del. Vi kÀnner verkligen att vi inte har nÄgon stress med nÄgonting de hÀr dagarna. De Àr vÄra sista stranddagar pÄ den hÀr resan sÄ vi kÀnner att vi har all rÀtt till att bara ligga helt stilla och ta vara pÄ dem. Under eftermiddagen drog det in lite moln och ovÀder som det gör hÀr pÄ lÄgsÀsongen sÄ vi beslöt oss för att gÄ de 7km lÀngs stranden frÄn Otres Beach in till Sihanoukville eftersom vi egentligen bara hört dÄligt om det men inte riktigt sett tillrÀckligt mycket för att ha en Äsikt sjÀlva. SÄ vi började traska och nÀr vi precis kom in i S-ville sÄ kom regnet. Och vad vi har att sÀga om Sihanoukville sÄ Àr det ungefÀr sÄ som alla sÀger. Otres 1 och Serendipity Beach och sjÀlva S-ville som stad skulle jag aldrig rekommendera nÄgon att Äka till. Det Àr skrÀp överallt, luktar illa och vattnet Àr verkligen gult. Nu Àr vi extra glada för att jag faktiskt kollade upp pÄ Tripadviser att Otres 2 var the place to be. Vit strand, turkost hav och mÄnga nice restauranger och beachclubs lÀngs strandkanten.
Imorgon Àr vÄran sista dag hÀr och den kommer nog spenderas exakt likadant som denna haha. Hörs dÄ

Likes

Comments

Vi gick och satte oss pÄ en av pirerna och dinglade med fötterna

Vi mös med vÄran favorithund Kimpy som bÄde var halt och hade tappat en del av sina tÀnder. Hon bodde pÄ Coco och vi fick berÀttat för oss att hon var 8.5 Är och mamma till alla andra hundar som bodde dÀr. I sina yngre dagar var hon en riktig trubbelmaker men nu behöver hon inte brÄka lÀngre för alla har respekt för henne.

Vi gick tillbaka till White Beach Bungalow och tog en öl och passionsfruktsjuice och spelade kort.

Ett par kort frÄn vÄran sista dag pÄ Koh Rong. VÀdret var inte pÄ topp sÄ vi tog det vÀldigt lugnt och bara levde. Tog en drink mitt pÄ dagen, spelade biljard, pingis, gick bort till White Beach, Ät middag pÄ den italienska restaurangen Da Matti och hÀngde med vÄra vÀnner pÄ Bamboo.
Det blev en tidig kvÀll eftersom jag inte kÀnde mig 100%. (Island sickness)

För ett tag sen kom vi fram till Otres Beach i Sihanoukville och vÄrt hotell Golden River Bungalow. JÀttefrÀscht hotell för 50kr natten. Vi gick ner till stranden och Ät lunch pÄ Secret Garden och ska nu gÄ o lÀgga oss vid havet en stund. Vi blev sÄ himla positivt överraskade av Otres! Eftersom Serendipity Beach inte alls sÄg fin ut (man ser den frÄn fÀrjelÀget) sÄ visste vi inte vad vi skulle tro, men detta var ju paradiset! HÀr ska vi ha det bra i tre dagar.

Likes

Comments

IgÄrmorse tog det ursprungliga NAJI gÀnget bÄten hÀrifrÄn och lÀmnade mig och Jamie för nya Àventyr i Filippinerna och Vietnam. Eftersom att Jamie inte kÀnde sig 100% igÄr sÄ bestÀmde vi oss för att stanna kvar pÄ vÄrt boende i ett lite dyrare rum med AC, lite över vÄran budget men vi kÀnde att det kunde vara vÀrt det. Det Àr inte sÄ kul att ligga i 35 grader med endast en flÀkt att kyla ner en nÀr man inte mÄr sÄ bra. Sen fick vi gratis frukost ocksÄ för att dom hade rÄkat dubbelboka oss, men det löste sig det med.
Vi tog det vÀldigt lugnt hela gÄrdagen för att satsa pÄ att vara helt ÄterstÀllda idag. Vi hÀngde pÄ rummet, sÄg en film, skrev listor som ska ligga grund för det sista blogginlÀgget innan vi Äker hem, tog en promenad lÀngs stranden och stannade för en Cola (öl), gosade med hundarna och Ät lunch pÄ Bong's, sÄklart. Vi planerade ocksÄ resten utav vÄran resa. Vi kommer stanna hÀr pÄ Koh Rong en natt till sÄ idag Àr sista dagen hÀr. Vi har sen bokat tre nÀtter pÄ ett boende vid Otres Beach i Sihanoukville. Vi har inga som helst förvÀntningar eftersom vi har hört att S-ville inte ska vara sÄ fint, men Otres Beach ligger en bit ifrÄn "inne" stranden och ska vara den vackraste, sÄ vi hoppas pÄ det bÀsta. Vi avslutade sen kvÀllen med ett par matcher vid pingisborden.

Jamie the dog whisperer.

Mitt i en pingismatch blev himlen sÄdÀr helt rosa nÀr solen gick ner pÄ andra sidan ön. Lite fint.

Nu har vi Àtit limepannkakor och en islatte till frukost pÄ standard frullestÀllet Bamboo. Planerna för dagen Àr ÀnsÄlÀnge lite oklara men jag tror det blir nÄgot i stil med strandhÀng, snacka med alla sköna mÀnniskor hÀr o sÀga hejdÄ till hundarna.

Likes

Comments

Efter frukosten sprack vĂ€dret upp sĂ„ jag, Jamie, Joel och Amanda tog oss bort till 4K Beach för att fĂ„ en liten promenad. Vi gick lĂ€ngs strandkanten tills det blev för varmt och dĂ„ hoppade vi i vattnet. Under tiden hade vi alla en tanke som ingen utav oss ville sĂ€ga för att den dĂ„ skulle kĂ€nnas verklig haha. Men alla mĂ„dde helt enkelt illa vilket vi tillslut vĂ„gade erkĂ€nna för varandra. Ett par minuter senare blir Jamie jĂ€ttesjuk pĂ„vĂ€gen tillbaka till vĂ„rt hostel. VĂ€l tillbaka inne i stan fortsatte Jamie hem medan jag, Amanda och Joel och tar nĂ„got att Ă€ta för lunch men springer Ă€ven vi fram o tillbaka frĂ„n toan. NĂ€r vi kommer hem ligger Jamie och Ingrid magsjuka pĂ„ hotellrummet och alla förutom Noa Ă€r illamĂ„ende. Vi hade ju hört att Koh Rong var lite kĂ€nt för att folk blev magsjuka dĂ€r, men vi tyckte att vi var försiktiga. Hela kvĂ€llen har varit en stor noja. Vi vet att vi allihopa Ă„t samma sak igĂ„r, trots det har bara tvĂ„ av oss blivit riktigt sjuka. SĂ„ man gĂ„r egentligen bara runt och vĂ€ntar pĂ„ sin tur. Än har det inte kommit för oss andra i alla fall. Det kĂ€nns extra trĂ„kigt att det skulle bli sĂ„hĂ€r just idag ocksĂ„ för idag Ă€r vĂ„ran sista dag tillsammans innan Ingrid, Noa, Joel och Amanda Ă„ker vidare mot Filippinerna efter mer Ă€n en mĂ„nad tillsammans. Men vi ses ju om en mĂ„nad igen.
IkvÀll har vi egentligen bara tagit det vÀldigt lugnt, Jamie har sovit, Ingrid har varit sÀngliggandes och vi andra har packat ihop vÄra grejer sÄ gott det gÄr för utcheckning imorgon. Nu ska jag ta och krypa ner bredvid min Àlskade sjukling och hoppas pÄ att han kommer vakna och mÄ mycket bÀttre imorgon. Godnatt pÄ er.

Innan dagen gick utför.

Likes

Comments

Hej pÄ er!
Nu Àr det ett par dagar sedan vi kom till Koh Rong men det Àr vÀldigt dÄligt internet överlag hÀr pÄ ön sÄ bloggen har fÄtt ligga Ät sidan litegrann.

Dag 1
Den 2e maj steg vi upp tidigt för att kl 07.15 ta en minivan frÄn Phnom Penh till Sihanoukville. Till vÄr stora lÀttnad blev det inte en upprepning av dagen innans bussfÀrd utan nu Äkte vi i en stor VIP-minivan. Vi flög fram genom Kambodjas landskap tills vi kom nÄgon mil utanför S-ville dÄ vi fick punka. Men efter lite samarbete var det lÀtt fixat och vi var snart pÄvÀg igen. VÀl framme bokade vi direkt biljett till den sista fÀrgan till Koh Rong och vid 15 var vi pÄvÀg. NÀr vi kom fram tog vi egentligen det första bÀsta boendet vi kunde hitta, Bunna's place, som var ett riktigt billigt (och sunkigt) hostel men vi orkade inte bÀra runt pÄ vÄra vÀskor mer. Vi lÀmnade vÀskorna och gick runt och letade lite mer boenden inför dagen efter.
Vi trÀffade sen en svensk tjej som hette Josefine som jobbade i ett stÄnd vid stranden och sÄlde tröjor, resor osv, och hennes tvÄ svenska kompis som jobbade som sjuksköterskor hÀr. Dom gav oss lite tips om vart man ska Àta och bo och sÄ vidare! Vi gick dÄ bort till deras no#1 tips restaurangen Bong's och Ät middag. HÀrifrÄn blev kvÀllen bara sÄ mycket bÀttre. Vi hade haft ett orosmoment i ett par dagar eftersom Amandas insulin hade frusit i kylen i Siem Reap och blivit förstört, och det kan ju vara lite svÄrt att fÄ tag pÄ nytt hÀr. Men vi tÀnkte att det kunde vara vÀrt att frÄga de svenska sjuksköterskorna om tips pÄ vart man kunde fÄ tag pÄ det. Helt otippat sÄ visar det sig att dom har en kyl helt full av exakt samma insulin som Amanda tar och att hon kan fÄ det helt gratis eftersom att de volontÀrarbetar. SÄ Amanda fick insulin för 40 dagar och lÀmnade en stor donation för besvÀret. Hon kom tillbaka till bordet och vi fortsatte Àta, dÄ frÄn ingenstans började nÄgon smÀlla fyrverkerier pÄ stranden och vi alla blev övertygade om att det var för att vi hade löst insulinproblemet haha. PÄ kvÀllen hade dom ocksÄ livemusik pÄ Bong's och om man upptrÀdde fick man gratis drinkar, sÄ jag gick upp och körde ett par lÄtar. KvÀllen blev relativt tidig i vÄrt rum för 22kr natten, utan toaring, inget avlopp frÄn handfatet och en kudde pÄ tvÄ personer.

06.42 pÄ taket utanför vÄrt rum i Phnom Penh.

Huvudgatan pÄ Koh Rong, all sand.

Bong's och vÄrt rum pÄ Bunna's Place.

Dag 2
Vi började dagen med att direkt checka ut frÄn Bunna's place och checkade in pÄ Coco Boutique Hotel. Ett av fÄ stÀllen pÄ ön som har AC. Lite dyrare men helt klart vÀrt det i 30 graders vÀrme. Vi Ät en stabil frukost för att sen ge oss av pÄ en 30 minuters hike genom djungeln för att ta oss till Long Beach. Dom hÄller pÄ att bygga resorter och ordentliga vÀgar till och frÄn Long beach, men Àn sÄlÀnge Àr det relativt orört och enda sÀttet att ta sig dit Àr antingen hikeingen eller taxibÄt. Efter en stabil promenad genom djungeln bland apor och fÄglar och en klÀttring ner för en bergvÀgg kom vi fram till underbara Long beach dÀr vi badade, solade en stund och spelade Beach Volley.

Efter nÄn timme klÀttrade vi upp för berget igen och avslutade vÄran hike pÄ andra sidan med lunch pÄ Skybar.

PÄ kvÀllen hade jag blivit frÄgad om jag ville komma tillbaka till Bong's för att giga lite mot mat och drinkar men vi var helt slut efter promenaden att vi Ät middag pÄ Bong's och sen dÀckade i vÄrt AC rum.

Dag 3
IgÄr tog vi sovmorgon innan vi begav oss ivÀg till 4K Beach som ligger en 20 minuters promenad lÀngs stranden hÀrifrÄn. Vi kom fram till en helt folktom strand och satte oss och tog en toast pÄ en "beachclub". Efter en stund drog vÀrsta ÄskovÀdret in (inte helt ovanligt hÀr), men vi satt kvar en stund och pratade innan vi drog oss hemÄt. KvÀllen spenderades som vanligt pÄ Bong's haha och vi hade en riktigt rolig utekvÀll. Vi köpte ocksÄ matchande tröjor hos vÄran svenska kompis Josefine.

4K Beach

Bong's

Idag Àr det regnigt hÀr pÄ Koh Rong och det har varit storm hela natten. Ingrid blev ocksÄ magsjuk under natten sÄ hon och Noa hÀnger pÄ hotellet medan jag, Joel, Amanda och Jamie sitter pÄ en restaurang och planerar framtida resor.

Än sĂ„lĂ€nge Ă€lskar vi Koh Rong. Folktomt och genuint. Alla som bor hĂ€r, locals och sĂ€songare hjĂ€lps Ă„t med sophantering och verkligen engagerar sig i miljöfrĂ„gor, som Ă€r ganska ovanlig hĂ€r i Asien. Dom tar hand om hundarna med vaccinationer och mat, finns nĂ€stan inga hemlösa hundar hĂ€r.Det Ă€r ocksĂ„ otroligt drogliberalt haha och mĂ„nga vegetariska stĂ€llen. Spartanska boenden och skor Ă€r oftast inte att rekommendera. En hippieö helt enkelt. Man fĂ„r vara försiktig dock, magsjuka Ă€r vĂ€ldigt vanligt hĂ€r eftersom att dom slĂ€pper ut avloppen vid stranden hĂ€r. Dock inte vid de stĂ€derna vi har badat pĂ„. Men om man samlar pĂ„ sig lite tips frĂ„n folk som bor hĂ€r sĂ„ klarar man sig!

Likes

Comments

Efter att vi hade checkat in pÄ vÄrt boende, Aura Thematic, sÄ hyrde vi tvÄ Tuktuk förare under dagen för att ta oss till Killing Fields Choeung Ek och tortyrfÀngelset S21. Vi alla visste vÀldigt lite egentligen om folkmordet som under 70 talet utspelade sig hÀr i Kambodja dÀr Pol Pot mördade en femtedel av sin egen befolkning. Efter idag Àr vi dock mer pÄlÀsta och vi kÀnner allihop att denna dagen har gett oss vÀldigt mycket.

VÄr tur började i alla fall pÄ Killing Fieds (Choeung Ek) som De röda khmererna anvÀnde som en avrÀttningsplats. Hit fördes flera tusentals mÀnniskor för att bli mördade. Vi fick audiotapes pÄ svenska med en guide som berÀttade för oss historien bakom Killing Fields och vad som utspelade sig dÀr. Vi gick omkring bland massgravar och lyssnade pÄ överlevares berÀttelser.

Killing tree kallas det hÀr trÀdet. De röda khmererna slog smÄ barn mot det hÀr trÀdet för att döda dom och sen kasta ner dom i massgraven bredvid.

LÀngs med vÀgen ser man fortfarande benbitar och klÀdesplagg som kommer upp ur jorden med hjÀlp av rötter som vÀxer och regn som sköljer bort jorden. Trots att de flesta massgravarna inom det omrÄdet Àr uppgrÀvda.

HÀr Àr det största minnesmonumentet för de miljontals mÀnniskor som mördades under folkmordet. Jag och Jamie köpte varsin blomma och la framför.

Det var vÀldigt hemskt men samtidigt vÀldigt lÀrorikt att gÄ omkring dÀr. Det var dock svÄrt att förestÀlla sig att nÄgot sÄ fruktansvÀrt tog plats dÀr för det var sÄ vackert och fridfullt. Helt tyst i och med att alla lyssnade pÄ Audiotapes, blommor överallt och solen som lös.

Vi Äkte sen vidare till S21 Tuol Sleng som var en gammal högskola som under Pol Pots styre blev omgjord till ett tortyrfÀngelse och avrÀttningscenter. NÀr De röda Khmererna tog makten sÄ tömde dom alla stÀderna för att alla mÀnniskor skulle jobba pÄ landsbygden och skolor och utbildning var nÄgot dÄligt sÄ de flesta skolor blev omgjorda till just fÀngelser. HÀr sattes akademiker, stadsbor, folk som satte sig upp mot Pol Pot, ja det kunde egentligen bara rÀcka med att du hade ett par glasögon. HÀr torterades och tvingades mÀnniskor att erkÀnna "brott" för att bli avrÀttade direkt eller skickade till Killing Fields.

TaggtrÄden sattes upp för att fÄngar inte skulle kunna ta sjÀlvmord genom att hoppa frÄn balkongerna.

Minnesmonument.

HÀr fick man inte ta bilder inuti cellerna. Allt lÄg kvar precis sÄ som den Vietnamesiska armen hittade det nÀr dom intog Phnom Penh. Det finns fortfarande blodflÀckar kvar pÄ golven och jag blev sÄ illa till mods tillslut att jag inte kunde gÄ kvar dÀr inne. PÄ omrÄdet satt det ocksÄ 2 av 23 av de överlevande och sÄlde böcker som dom hade skrivit om att vara fÄnge under De röda Khmererna.

Det finns sÄ mycket att skriva om det hÀr att det inte finns plats. Men det Àr sÄ ofattbart att nÄgot sÄnt hÀr har hÀnt. Precis som andra vÀrldskriget eller liknande hÀndelser genom historien. Och att ingen heller visste om det. Det fanns ocksÄ en lÄng artikel om Sveriges inblandning (skriven av svenskar) och att Sverige förmodligen hade en stor del i att Pol Pot aldrig blev dömd eller speciellt skuldbelagd under tiden han levde. Man mÄr verkligen illa.
Trots alla hemskheter vi har sett idag sÄ kÀnns det ÀndÄ viktigt att ha varit dÀr och sett det sÄ att man inte glömmer. Aldrig glömmer.
Om 6 timmar ska vi ta buss till S-ville för att sen ta oss vidare via bÄt till Koh Rong. Vi hörs dÄ.

Likes

Comments

Nu har vi kommit fram till Phnom Penh och sitter pÄ ett kaffe och har Àtit frukost. Natten gick inte riktigt som planerat men vi kom hit oskadade och med alla tillhörigheter sÄ det fÄr man ÀndÄ vara glad för. Ska berÀtta mer om det sen.

IgÄr hÀngde vi pÄ hotellet hela dagen och lÄg vid poolen och kollade film och vÀntade egentligen bara pÄ att vÄran buss skulle gÄ 22.30. FramÄt kvÀllen Äkte jag, Jamie, Joel och Amanda in mot stan och Ät mat pÄ pubstreet, provade fried icecream och gick pÄ nattmarknaden.

Köpte nya thaibrallor ocksÄ (bara typ 10onde paret pÄ den hÀr resan).

Vi Äkte sen hem för att ta en hotellbuss under natten till Phnom Penh. Det Àr hÀr det mindre roliga börjar. Vi hade kollat upp att det Àr hotellbussar man ska ta och inget annat dÄ standarden i Kambodja kan vara ganska dÄlig. SÄ vi bokade en buss via vÄrt hotell som skulle ha toalett, wi-fi, man skulle fÄ varsin sÀng med draperier och vi fick se bilder pÄ den och sÄ vidare. I brist av tid och ork sÄ bokade vi det utan att nÀrmare kolla upp bussbolaget som vi vanligtvis skulle gjort. Men i god tro tÀnkte vi att detta skulle gÄ jÀttebra. Det börjar med att dom som ska hÀmta upp oss blir en hel timme sena sÄ dom hÀmtar oss nÀr bussen egentligen ska gÄ. Vi blir inknödda i en liten minivan utan sÀten tillsammans med sex andra och hÀr börjar vi inse att saker o ting kommer gÄ Ät helvete. NÀr vi kommer fram till bussen ser vi att den Àr sliten som attan. Dom sÀger sen att vi ska sova tvÄ personer i en sÀng (90cm sÀngar), det finns ingen toa och inget wi-fi. SÀngarna Àr ocksÄ otroligt dÄliga och inte alls vad vi betalade för. Sen sÀger dom ocksÄ att vÄrt bagage inte fÄr plats i bagageutrymmet utan mÄste Àven ha vÀskorna i sÀngen tillsammans med oss. HÀr tappar jag humöret totalt och börjar skrika pÄ chauffören och blir riktigt arg. Tillslut fÄr jag honom att ta ut en stor sÀck med flip-flops som dom antagligen ska leverera nÄgonstans sÄ att vi fÄr plats med vÄra vÀskor. Nu Àr jag sÄ arg och har sÄ mycket adrenalin i kroppen att jag bara lÀmnar min vÀska och stirrar pÄ honom och gÄr pÄ bussen. Vi kom sen fram vid 4(!!) i Phnom Penh och dom i stort sÀtt schasade av oss frÄn bussen. Vi satte oss sen i en ring utanför ett café och sÄg pÄ nÀr solen gick upp o vÀntade pÄ att caféet skulle öppna sÄ vi kunde boka ett boende. Vi insÄg ju sen att vi blev scamade av hotellkillen som förmodligen tog pengarna för sig sjÀlv och bokade billiga skitbiljetter. Men nu har vi vart med om det och nu 12 timmar senare Àr det ganska roligt.

Likes

Comments