Bilderna är från Trento i Alperna, var vi hade vårt läger. Bilderna är inte tagna av mig, äger inte dem.

Hej på er!
Igår var en så bra dag! Efter skolan stannade jag i Verona med några kompisar från min klass, lite som sent firande för min födelsedag. Vi hade det jättetrevligt och de visade också mer av Verona till mig.
På eftermiddagen for jag med mina kompisar (inklusive min syster) till skrinningsrinken som finns i vår kommun. Det är den enda som finns i Verona så vår kommun är känd för den. Där spelades musik och alla fick skrinna. Vissa kan inte skrinna eftersom det inte är så vanligt i Italien att skrinna, så de dansade och så. Det var allmänt bara ett tillfälle att umgås och ha det roligt! Super kväll!
Jag tänkte ta och berätta lite om skolan nu, tänkte det skulle vara intressant för er att höra om skillnaderna och hur allting fungerar här.
När man kommer till skolan på morgonen måste man "checka in" med ett personligt kort, lite som i en simhall eller ett gymkort. Man får inte lämna skolområdet under dagen, det är verkligen strikt och finns övervakningskameror. Om man någon gång ska fara hem under dagen, måste man fråga skriftligt två dagar i förväg och sedan måste det vara en myndig person som kommer och hämtar dig från skolan. Det är lite som ett fängelse skulle man kunna säga, haha.
Vareviga ett ämne är litteratur, vilket betyder historia. Den italienska läroplanen är uppbyggd på ett sådant sätt man tror att de inte vet att idag, nutiden, existerar eller i varjefall är dess betydelse minimal. Jag som gillar historia är glad över att få lära mig mer och tycker verkligen det är intressant flesta av gångerna.
Nästan varje dag har eleverna prov, antingen muntligt prov eller skriftligt. Jag har inte ännu börjat göra proven eftersom mina italienska språktalanger inte räcker till. Men mina klasskompisar studerar verkligen jätte jätte mycket!
Nu måste jag sluta skriva, imorgon eller här någon dag skriver jag lite och berättar om hur det går med det italienska språket, så håll utskick för nytt inlägg snart!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vad bättre stund finns det att blogga, än när du far till skolan en timme för tidigt? Har inte blivit informerad om att vi börjar 9 idag, och min klass har säkert fått veta det när jag har varit borta på lägret eller på någon annan lektion.
ANYWAYS,
Min tid här har hittils varit så lyckad. Jag har varit i amfiteatern här i Verona, wow vilken upplevelse. Det finaste jag sett tror jag. Blev också verkligt positivt överraskad när Ellie Goulding plötsligt står på scenen. Måste snabbt kolla google och jämföra bilder för att se om det verkligen var hon, och ja, där stod hon, Ellie Goulding, en artist som har gjort så många sånger jag älskar. När hon uppträdde med Love Me Like You Do var vareviga ett hårstrå på min kropp rest. Evenemanget var en skönskrinningsuppvisning, och det var verkligen så så fint. Mest tagen blev jag ändå av musiken, eftersom jag är en sån musikälskare. Det sjöngs både opera och pop (Ellie Goulding). Det här var fredagen 9.10.
På lördagen blev jag i Verona efter skolan med mina kompisar från min kommun. Det var en jätterolig dag överlag. Dagen efter firade jag med dem + många andra, min kommande födelsedag hemma hos mig. Det var en rolig kväll och jag är verkligen så lyckligt lottad över hur härliga vänner jag har. Några av mina närmaste vänner hade köpt en present tillsammans och de uppvaktade mig med Tanti Auguri(Ja må hon leva) och tusen pussar och kramar. På tisdagen 13 oktober var det min riktiga dag. När jag kom in i klassen på morgonen stod alla färdiga med en croissant med ett tänt ljus och började sjunga Tanti Auguri. Ännu senare när det var en lite längre rast, var jag ute i korridoren med min kompis och sen när vi gick in till klassen hade de dukat fram med chips och tårta och så skålade hvi med alkoholfri skumppa. Så härliga typer!
Genast dagen efter min födelsedag for jag med AFS för att tala på en föreläsning om min upplevelse här. Jag talade på italienska, men det gick bra.
Jag sov övernatten hos Chiara, Veronas "mamma" för AFS. På torsdagen bar det av till Trento, en stad i alperna här nära. Det var verkligen så fin natur. Och herregud så roligt läger!!! Vi talade, lärde känna varandra(alla var vänner efter fem minuters pratande), dansade, njöt, lekte och hade det bara bäst tillsammans. Jag låter så som någon junt som älskar camps i någon amerikansk film men det var verkligen så roligt! Det är så otroligt hur personer från hela världen kan komma så bra överens och vara vänner. Det visar att alla är lika fast kulturerna är totalt olika. En pojke från Indonesien ville att jag skulle förklara varför Finland har världens bästa skolsystem enligt ranklistor, och vi fick höra om skolsystemet i Kina var de går i skolan från 8 på morgonen till 7 på kvällen. Jag fick höra om det verkligen är som stereotyperna säger i USA, att skolan och Prom och cheerleading är superviktigt. Det var så roligt att höra riktiga historier över hur tjejen jag talade med hade blivit frågade till Prom och hur Valentine's Day firas. En kille från Tailand var förvånad över att man ska säga godnatt varje dag här, medan en tjej från Chile tyckte att man var så kall mot folk här. Som kommentar till det här sa en tjej från Japan att hon verkligen är obekväm med hur mycket kroppskontakt man har här. Det var verkligen folk från HELA världen, förutom Afrika eftersom AFS inte har sin organisation där. Vi från Verona, som är jag från Finland, en härlig tjej från Chile, en super trevlig kille från Hong Kong och en underbar tjej från Island, talade om hur det verkligen är så konstigt att vi kan vara kompisar överhuvudtaget. Vi har så olika bakgrunder, men det visade ju sig att man kan.
(Publicerar det här inlägget nu senare,skrev det idag, 25 oktober på morgonen)
Lite bilder:

Likes

Comments

Hej! Jag hinner tyvärr inte skriva ett långt inlägg nu men kan skriva ett kort inlägg om min dag idag.
Hade tänkte skriva ett långt inlägg idag men det har inte funnits tid för det, eller ärligt falat inte funnits ork. Om ni undrar, så dokumenterar jag för mig själv min upplevelse här, genom att skriva en så kallad digitalisk dagbok. Det är en app som heter Project 365, och den går ut på att man ska varje dag sätta en bild från dagen och så skriver jag lite vad jag har gjort. Ibland någon rad bara och ibland långa långa texter. Hoppas jag på något sätt kan överföra den sedan till datorn när den är klar i juli, för annors är det lite trist. Också om min telefon stjäls så försvinner allt, så måst hitta ett sätt att överföra den till internet eller något. Tänker tyvärr inte dela med mig den eftersom jag skriver om saker som dagboksmaterial.
Idag har jag varit i skolan och efter skolan har jag varit hemma och så gick jag över till min "hostkusin" för han och hans flickvän som är min superbra vän, hjälpte mig med min italienska läxa. Imorgon är det lördag, så först gäller det skola och sedan är det någon slags fest på eftermiddagen och kvällen i en skrinningsrink som finns här i vår by. Ska bli intressant och roligt för vi ska väl skrinna, men samtidigt är det en fest för ungdomar på kvällen? Har inte totalt förstått, men ser i morgon! Nu måste jag tyvärr sluta skriva för annors somnar jag i skolan. Godnatt!

Bilden är av mig och mina kompisar!

Likes

Comments

I morgon bloggar jag! Ni får bara ha lite tålamod med mig, har aldrig tid eller passande stund att blogga. Men tar mig i kragen och gör det imorgon!

Likes

Comments

Buon giorno! Idag ska vi till den kända amfiteatern i Verona. Vi ska se Intimissimi on Ice, som är en skönskrinningsuppvisning, men samtidigt också en konsert. Orsaken varför vi far är egentligen att min kompis sjunger i kören där. Jag är så förväntansfull! Kommer bli fantastiskt tror jag!
Alltså när jag skriver nu märker jag att jag har svårt att skriva ordenlig svenska! Funderade till exempel på om det är den kända arena eller arenan. Det är nog bara när jag skriver, har inte glömt hur man talar svenska,haha. Men det måste ha och göra med att jag inte skriver ordentlig svenska här alls och bara talar italienska hela dagarna.
Men anyways, har inte gjort något speciellt egentligen, igår var jag på danslektion. Gillar verkligen dansen här! Har anmält mig också till en dansgrupp i mitt gymnasium. Vi kommer träna en gång tillsammans, och nångång i februari deltar vi i en tävling. Tycker det är jättetrevligt, för vår skola har ordnat säkert 40 olika aktiviter man kan göra direkt efter skolan, allt från schack till hip-hop.

Likes

Comments

Hej på er alla! Har varit riktigt dålig på att uppdatera bloggen nu, men här händer så mycket så jag känner att jag inte orkar sätta mig ner och skriva långa inlägg. Ska i varje fall nu försöka uppdatera minst med några dagars mellanrum.
Jag har det superbra här! I en månad har jag nu varit här. Språket går bättre hela tiden och jag får hela tiden höra att jag talar jättebra, med tanke på att jag inte studerat italienska så länge. Själv känner jag dock att jag inte talar värst bra, och jag måst nog tänka hur alla verb ska böjas i varje mening jag säger, annors går det fel. Hade idag min första lektion spanska i skolan, som jag nog har läst i Finland också men, om det är möjligt att huvudet kan explodera av overload av språk gör mitt det snart! Jag satt där och försökte minnas vad jag lärt mig i spanskan men bara italienska ord ploppade upp i mitt huvud, kunde inte ens räkna till 10 på spanska, och jag har kunnat räkna så långt jag vill. Jag har glömt allt för att jag har studerat så mycket italienska. Så på lektionen idag, hade vi så där frågestund för mig, för jag var inte i min vanliga klass så jag var ny. De frågade mig på spanska, och jag förstod, men kunde inte bilda alla meningar så jag svarade på italienska och endel ord på spanska, samtidigt som endel saker sas på engelska om nån inte förstod, medan jag tänkte på svenska till spanska och svenska till italienska. Wow mitt huvud höll på att explodera och sen efter lektionen tänkte jag börja tala svenska med mina italienska kompisar för jag var helt råddig med vilket språk som pratades & vilket land jag var i, haha.
Jag har börjat hjälpa mina kompis med engelska, de som inte kan prata nästan någonting. Det är kul att känna sig bra på något språk här, haha. Ska idag träffas och hjälpa två, men får se om jag hinner med båda. I min klass i skolan kan alla engelska ganska bra för det är en språkklass. Det hände en ganska rolig sak häromdagen. Jag skrev ett engelska prov, det ända ämnet jag ännu kan skriva prov i, och plötsligt kommer läraren och frågar mig "Du vet väl att det är olagligt i Italien att skriva prov med blyertspenna?" Haha, nej det visste jag inte. Tydligen är det något med att man inte ska kunna använda gummi och ändra det man skrivit.
I skolan finns det ett ämne som heter Storia dell'Arte, dvs. konsthistoria. Vi läser om konstnärer och deras konstverk, mest italienska. Det är verkligen intressant och jag märker att jag vet så lite om konst, men jag vill verkligen veta mer. Efter ett år av det här vet jag väl vem som gjort varenda kyrka i Italien. På en lektion förra veckan frågade läraren mig plötsligt om jag varit i Venedig, och då mitt svar var nekande sa han helt simpelt "ANDIAMO!!" Vi far, lets go liksom. "Ska vi fara på söndagen?" Sa han. Då slog det mig nog lite att jag verkligen befinner mig i Italien, på en plats i världen var jag kan säga"Ska vi fara till Venedig på söndagen?". Vi forinte, men det är mycket möjligt att fara, eftersom det bara är 1 timmes tågresa härifrån.
Ha det bra alla och ni får höra av mig nog om några dagar igen! Kramar från Italien!

En av bilderna är av mig och mina kompis, den andra är av mig och de AFS människorna på vår första gemensamma lektion i italienska. Det är obligatoriskt att gå en kurs i 2 månader här.

Likes

Comments


Ciao! Förlåt för dålig uppdatering här, men jag vill inte känna mig tvingad till att skriva och jag har gjorde så mycket den senaste veckan så har inte orkat skriva.
Har det så super här! Skolan är riktigt trevlig med super trevliga människor på min klass. Ser egentligen inte under dagen någon annan än min klass för vi bara en rast under hela dan. Men skolan slutar redan klockan 1 varje dag, vilket jag verkligen gillar. När man kommer hem har man hela dagen framför sig. I finska systemet, är klockan 5/halv 6 när jag är hemma och med läxor skulle man inte ens tänka tanken att göra något. Här har jag nu varit ungefär varannan dag ute på eftermiddagen. Jag är så glad för här finns så härliga människor i vår kommun.
Vi är alltid i en ungdomsgård som uppehålls av församlingen. Sånt finns i Finland med det blir inget av det, här är det faktiskt så att vi alla är där varje dag! Det är där man träffas. Här en kväll var jag med när det ordnades middag för alla församlingens ungdomar+mig då,haha. Det var så trevligt, ingen tänkte ens på att det skulle vara "ocoolt" att vara där för att det är kyrkan som ordnade det och pastorn talade före maten och så.
Den här söndagen far jag med dem på en heldagsgrej, med mässa nog och så, men också väl aktiviteter, sporter och dans och sång på kvällen! Tydligen har det inte någon skillnad att jag inte hör till församlingen eller är katolik!
Jag har varit i Veronas centrum nu tre gånger. Det är en super fin stad, men jag måst måst säga att jag tycker mer om vår lilla kommun. Den är så fin när den ligger på 1000 meters höjd i bergen och jag älskar de här små gatorna, alla hälsar på alla, och det är så som en by ska vara. Inte öde och tråkig utan söt och full av liv. Har 5 minuters gåväg till ungdomsgården var vi umgås. Känner inget drag till Verona egentligen. Lite kanske efter shopping-gatan där, hahaha, men annors inte egentligen. Det är fullt med turister och jag känner mig också som en när jag är där. I vår by känner jag mig mer som en del av det här, inte som en turist som människor automatiskt talar engelska med.
Kram från en glad Andrea till alla släktingar och vänner som läser det här!

Sätter lite tråkiga bilder hit nu, för jag är inte säker på om jag kan sätta bilder på mina kompisar som vi tagit på lördagen och såå. Två av bilderna är från några veckor sedan afs-dag, men de lades nu upp på Facebook.

Likes

Comments

Hej på er! De senaste dagarna har varit lite av en emotionell berg & dalbana. Stunder då jag har varit så glad att jag vill explodera och stunder då jag känner mig så  frustrerad.Tänker inte ljuga här och skriva att allt är en dans på rosor hela tiden. Det är det inte, men jag vet att det bara gäller att ha tålamod, för det blir bättre. Nu ska ni inte tro att det är dåligt här, nej nej jag är så lyckligt lottad med min familj! Jag blir bara så sjukt frustrerad på att inte kunna tala språket ordentligt, och det leder i sin tur ju till att det är svårt att vara med i diskussioner, eller ja, omöjligt! Det leder till att jag ibland blir inne i en egen liten bubbla.
MEN det har också varit så sjukt underbart roligt de senaste dagarna!!! Jag har två kvällar nu varit ute här med lokalungdomarna i vår lilla by. Jag är förvånad hur många ungdomar här finns?? Vi var säkert 30 igår, alla i min ålder. Undrar varför det inte finns en skola för vår ålder här. De var såå roligt att träffa dem och de vi hade jätteroligt tillsammans! Jag vet att jag kommer bli bra kompis med endel! De fjantade sig med sin urusla engelska, och jag lärde dem lite svenska, haha. Det är det här jag har väntat på, att börja få kompisar här. Såklart är det ju också ganska svårt för att språket hindrar en från att tala om allt sådär lätt men ärligt talat så märker man med vem man klickar FAST man inte ens typ talar odentligt samma språk.
I skolan var det idag jättebra! Efter första dagen blev det lite sådär att ingen mer tala lika ivrigt men nu har jag hittat sådär mer vem som är intresserad påriktigt att bli kompisar och som man klickar med.
Igår hade min host syster konfirmation. Redan nu har jag sett både ett katolskt dop och en konfirmation. Det är lite annorlunda nog, men inte så stor skillnad.

Bilden är från min host systers konfirmation igår.

Likes

Comments

Min första dag i skolan här gick jättebra! Är så glad, för min klass var så välkomnande och alla var så trevliga! Vi hade redan också roligt tillsammans, för den här klassen har jättebra klass anda. De har varit en klass i 3 år, så såklart tar det väl tid att komma in i klassen helt men som det nu ser ut skulle jag inte ens tro att det tar så länge.
Klassen är en språk-klass. Alla talar bra engelska därför, vilket jag tror orsaken till att jag satts just i den här klassen. Vi ska också läsa spanska och tyska och såklart mycket italienska. Tyska har jag aldrig förr i mitt liv läst men helt roligt blir det ju! Sen har vi också andra ämnen.
Jag var också på min första danslektion idag. Såå vacker plats var dansskolan på. Vid en stor trädgård med statyer och laborinter av buskar, i en spegelsal, dansade vi. Dansen var så bra och just exakt vad jag sökte efter. Flickorna där var också så trevliga och jag hoppas att vi kommer bli vänner.
Helt enkelt en super bra dag! Jag är så lycklig just nu här!

Bilden är från vår dag med AFS förra lördagen.

Likes

Comments

Holy moly, imorgon börjar skolan och jag kan nog lätt säga att jag är nervös. Vet inte alls hur jag kommer bemötas, eller om jag kommer bemötas överhuvudtaget, om mina klasskompisar kommer vara snälla o trevliga eller kalla och ignorera. Hoppas på det bästa! Skriver imorgon efter skolan hur det då var!
Godnatt från en nervös & rädd, men exalterad Andrea

Likes

Comments