Once in a lifetime - Vaginoplastik

Är det okej att ikväll vara helt slut efter en dag på operation och inte orka plugga? Jag hoppas det, för så känner jag i alla fall haha! Först och främst vaknade jag inatt vid 04 av att någon hade fest i huset mitt emot och visst är vi studenter, men hallå vem har fest till 04 en tisdag?! Sen var jag alldeles vilse i mina drömmar när klockan väl ringde 06:30, men jag kom till Sahlgrenska utan komplikationer haha! Idag var det dags för mig att följa med plastikkirurgerna på operation och jag fick vara med på vaginoplastik, alltså en könskorrigering. Det kändes så häftigt att få närvara vid och förmodligen den enda gången i livet som jag får se detta. Jag inser ju att kirurgi inte är min framtida specialitet, men det är lite coolt ändå. När vi lämnade operationssalen var jag skakig i hela kroppen av att inte ha ätit något på 7 timmar och har fortfarande huvudvärk från utmaningen för kroppen att inte dricka på så många timmar och att bara stå rakt upp. Det är en stor seger att jag inte längre känner mig svimfärdig av att stå upp så länge, men mottagningsarbete med vakna patienter är nog mer min grej haha! Jag klistrar in en snabbversionsvideo av ingreppet jag såg idag här nedan, men den innehåller mycket stötande material så kolla på egen risk...

Det blev en riktigt sen lunch idag, men trevligt att åtminstone få ha Diana som sällskap och efteråt promenerade jag hem. Klockan närmade sig 17 när jag var hemma och efter dusch och mat kollade jag bara lite snabbt på patientfallen inför imorgon. Jag hoppas på att lära mig mycket och är inte där för att själv leverera svar på exakt allt.

Slutligen fick jag lite frågor om ANKI-kort som jag tänkte svara på:

Hur är de strukturerade?
Ibland har varje föreläsning frågekort på allt relevant innehåll, men ibland har ett "specialområde" sin uppsättning kort. Alltså exempelvis som nu har plastikkirurgi ca 50 kort som täcker allt material vi fått ut från skolan om plastikkirurgi på denna kursen.

Hur formuleras frågorna/svaren?
Det är väldigt varierande och egentligen bestämmer du det själv om du gör korten själv. Man kan ha bildfrågor, vanliga frågor som "hur smärtlindrar du en allvarligt brännskadad patient?" eller ha meningar där man typ ska fylla i det saknade ordet.

Hur ofta gör jag ANKI och följer jag "due cards"-schemat?
Det varierar, men viktigaste för mig är att jag samma dag som föreläsningen varit (eller i värsta fall så fort som möjligt därefter) gör tillhörande ANKI-kort. Har jag haft en föreläsning en dag vill jag när jag går till sängs den kvällen känna att jag "kan" innehållet och inte bara hört det en gång. För att veta att jag kan det så måste jag förhöra mig själv och där kommer ANKI in. I de bästa av världar så skulle jag dagen efter repetera igen de korten som återkommer, men oftast har man nya föreläsningar den dagen som man ska plugga in och då hinner man helt enkelt inte. Ibland lyckas man jobba ikapp under veckan och ibland har jag extra energi på helgen att samla upp alla kort som behövts repeteras från veckan. Då brukar jag också stämma av med mina anteckningar så att inte något viktigt fattas i korten. När tentan närmar sig brukar jag beta av alla kort så fort jag bara hinner och de sista dagarna gör jag bara alla kort som är "due for today" i kombination med att plugga gamla tentafrågor.

Snart tänkte jag ringa mamma en sväng och sova tidigt för imorgon börjar vi 07:30 på Sahlgrenska. Vi hörs! 😘


Gillar

Kommentarer