Header

Hejsan!

Jag har varit pÄ en klassresa till Island och det var fantastiskt. HÀng med pÄ min resa :)

Vi Ă„kte fredagen den 17/11 natt klockan 05.00 till Kastrup flygplats.

Fre 17/11
vi kom till Reykjavik och tog oss till vÄrt hostel B47, vi packade upp och bara chillade. Efter flygresan och allt sÄ badade vi i blÄ lagunen. BlÄ lagunen var fantastiskt och en upplevelse att minnas om du nÄgon gÄng Äker till island ta ett bad dÀr och bara ta det lugnt. Efter blÄ lagunen sÄ Äkte vi buss till ett fritidscentrum dÀr vi trÀffade nÄgra av islÀnningarna, vi umgicks och hade rolig hela kvÀllen och pizza kvÀll. Inget bÀttre sÀtt att starta första dagen.

Lör 18/11
7.30-9.00
VÀckte lÀrarna oss och de var bara att vakna till och Àta frukost. Vi hade en rolig dag att se fram emot.
10.00-16.00
Vi turistade och kollade runt i Reykjavik. Alla fick Àven egentid att shoppa loss dÀr. Vi Ät i Subway och resten av dagen var bara chill.

Sön 19/11
08.00/ frukost
Dagen bestod av en dagsutflykt till " Helisheiðarvirkjun " vilket Àr ett vattenfall, vi kollade pÄ en gaysir och en nationalpark.
Slutet av dagen sÄ trÀffade vi vÄra vÀrdfamiljer. Jag bodde ensam med en familj och det var nervöst i början men sen var det bara kul och man lÀr sig vÀldigt mycket nÀr man ska leva med frÀmlingar i nÄgra dagar.
Jag spenderade natten hos familjen, jag lÀrde kÀnna de och de mig. Familjen var vÀldigt vÀlkommade och trevliga.

MĂ„n 20/11
7.45 till deras skola ( grundaskoli )
Helt enkelt kolla deras skola och jÀmföra med min i Sverige, alla elever jobbade med ett projekt om hÄllbar utveckling och " the Nordic footprint " som Àr " fotsteg som vi lÀmnar efter oss " i vÀrlden.

Tis 21/11
08.00-12.00
Kollade berget Akrajall och klÀttrade upp för berget och det blÄste sÄ mycket, men det var kul. Fortsatte sedan med vÄra projekt. Sista natt hos vÀrld familjen, tacksam för deras och vÄra trÀffande de var roligt.

Ons 22/11
08.00-12.00
Alla elever skulle redovisa vÄra projekt som vi har jobbat tillsammans med islÀnningarna med. Vi sjöng en svensk lÄt med namn ( goliat ), islÀnningarna kunde lÄten vÀldigt bra. Denna dag skulle vi ta för vÀl till islÀnningarna och skolan , bussen kom och hÀmtade oss vid skolan och vi körde vidare till Reykjavik till vÄrt hostel B47.

Tor 23/11/ hemvÀg
Klockan 03.00 var vi vid flygplatsen, flyget avgick 06.30 mot Köpenhamn och kom hem till Sverige ungefÀr klockan 16.00 pÄ vÄr prolympia skola. Resten av dagen spenderade jag hemma med min familj :)

( denna resa har varit lÀrorik, rolig, massa minnen spÀnnande och bara underbar )

Jag rekommenderar verkligen Island det Àr fantastiskt.
Hoppas du tyckte om att lÀsa min lilla trip till Island.

Har du varit i Island?
Hare gött ses snart :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

De indoeuropeiska sprÄket hör till svenskan och massa andra sprÄk som tillexempel romanska och slaviska. Romanska sprÄket talar man franska och i slaviska talar man polska tillexempel. Idag talar ungefÀr tre miljarder mÀnniskor nÄgot utav de indoeuropeiska sprÄken.

IslÀndska alfabetet jÀmfört med de svenska alfabetet

Is= A Á,B,Dd,EÉ,F,G,H,I,i,J,K,L,M,N,OÓ,P,R,S,T,U,Ú,V,X,YÝ,Þ,Æ,Ö:26 st
Sv= A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,W,X,Y,Z,Å,Ä,Ö:29 st

De bĂ„da har vĂ€ldigt lika bokstĂ€ver som tillexempel F,G,H osv men i de islĂ€ndska sĂ„ har de t.ex. AÁ de har tvĂ„ dubbla men de betyder samma. Det Ă€r 3 stycken mer bokstĂ€ver i den svenska Ă€n i den islĂ€ndska. Å,Ä,Ö ser helt olika ut, pĂ„ islĂ€ndska ser de ut sĂ„hĂ€r Þ,Æ,Ö.

De islÀndska sprÄket vill helst ha sina egna ord sÄ att de islÀndska sprÄket inte dör ut eftersom man sÀllan tar islÀndska ord till lÄnord. NÀr islÀndskan behöver ett nytt begrepp dÄ skapas nya islÀndska ord. Men islÀndskan Àr inte helt fri ifrÄn lÄnord.

Svenska sprÄket tar dÀremot ord ifrÄn andra lÀnder som tillexempel:Engelskan,Tyskland. Tyskland har pÄverkat det svenska sprÄket mycket för pÄ 1300-talet sÄ bildades Hansaförbundet, tyska köpmÀn och hantverkare kom till Sverige.

De Svenska sprÄket Àr öppen för nya ord och sprÄk för de vill att ju mer det bildas och utvecklas ju bÀttre blir det för sprÄket. SÄ svenskan har inte sÄ stor attityd mot lÄnord som islÀndskan har.

Namn och efternamn förr i tiden, jÀmfört med nu.

I Island har man kvar den gamla seden att bilda efternamn efter faderns eller moderns förnamn i genitiv med tillagt -son och -dottir. Mitt namn hade varit Amina Sabahudindottir eftersom att min pappa heter Sabahudin och jag Àr hans dotter. Om du inte har en pappa sÄ tar man mammans efternamn istÀllet och lÀgger till -dottir.

Förr i de svenska sprÄket sÄ tog man sin pappas efternamn och la till-dotter eller -son och nu i tiden sÄ kan man ta bÄde mammans och pappans efternamn men de Àr vanligast med pappans efternamn.

5 stycken ord jag skulle behöva ha anvÀndning av i Island.
Pass-vegabréf
Toalett-salkerni
Dricka-kneyfa
Sova-sofa
Klockan-kjötseyqi

Skillnaden pÄ texterna pÄ islÀndska och svenska.
Is-sv
Annan-varandra ( kan betyda tvÄ olika grejer inom de svenska sprÄket )
Var-för
ÞĂșsund-tusen
Minnir-pÄ
Samisku-samiska

De Àr mÄnga ord som stavas och betyder olika i svenskan sÄ Àr de mer utförliga meningar. Men i islÀndskan sÄ Àr det vÀldigt lika och mycket kortare ord och meningar.
Det finns mycket inom historien om svenska och islÀndska sprÄken.

Vad hade ditt efternamn varit förr i tiden inom de islÀndska? Testa :)
Ha det bra :) 

KĂ€llor:http://islex.is/islex?ord=50361&fuzz=1&nlo=1&nlj=1&dict=DA&mal=NO&mal=NN&mal=DA&mal=SE&mal=FI

http://www.iceland.is/iceland-abroad/se/fakta-om-island/land-och-natur/basfakta-om-island

Bilder ifrÄn Google

Fakta ifrÄn lÀrare


Likes

Comments

Under min svensklektion sĂ„g jag och min klass en film om ” De ObekvĂ€ma ” och ” En obekvĂ€m sanning ”. Som de obekvĂ€ma kan uppfattas vara underbara Clara, hon Ă€r en tjej som ifrĂ„gasĂ€tter mycket hon bloggar om hennes tankar och hennes liv och andra saker som kommer i vĂ€gen och hennes liv allmĂ€nt.
Clara vill att vi ska Àndra synen pÄ arbete, pengar och konsumtion. För klimatets skull, för att komma till rÀtta med arbetslösheten och för att bli lyckligare.

En annan ” obekvĂ€m person ” Ă€r Al Gore som har gjort en film med namn ” en obekvĂ€m sanning ” han varnar oss alla om vi fortsĂ€tter som vi gör med klimat pĂ„verkningarna sĂ„ kommer det gĂ„ riktigt illa för oss.
Al Gore kommer aldrig ge upp kampen mot miljöförstöringen, hans film lÄter inte sÄ intressant för att han sÀger saker som vi absolut inte vill höra. Tanken att vi mÄste Àndra vÄr livstil för att vÀrlden ska kunna överleva, det vill man inte och pallar inte.

”En obekvĂ€m sanning"
Naturen Àr i olag!

De naturkatastrofer som har hÀnt och som till och med hÀnder tyvÀrr hÀr och nu. Runt om i vÀrlden Àr sjukt. PÄ senaste tiden har de varit ett par av de sjukaste katastrofer man har hört pÄ nyheterna. Massa stormar, översvÀmningar och mycket mer och nÄgra av dessa som har hÀnt Àr tillexempel stormen Irma. JordbÀvningen i Mexiko och orkanen harvey.

Jag tipsar verkligen att du kollar pÄ Al gores film eftersom han sÀger mycket som hÀnder just nu i vÀrden. Hans film slÀpptes 2006 vilket Àr sjukt för det Àr 2017 nu. Filmen kanske ocksÄ vÀcker kÀnslor och tankar som du verkligen inte trodde du skulle tÀnka eller kÀnna.
Man vill inte höra sanningen, men om vi inte hör den sÄ kommer vi inte kunna inse och se vad som egentligen hÀnder.

Ha de gött :)


Fakta och bilder: https://www.google.se/search?q=orkanen+harvey&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0xsTN59LWAhXJdpoKHcP5D6oQ_AUIESgB&biw=1024&bih=672#isa=y https://www.so-rummet.se/kategorier/vulkaner
Filmen heter: ” en obekvĂ€m sanning ”


Likes

Comments

Jag tycker att jag Àr villig att Àndra min livstil men inte helt. Detta eftersom jag Àr lat, vill inte Àndra pÄ min vardag. Jag gillar att Àta kött, Äka bil. Speciellt att Äka fort och pÄ Àventyr. Köpa nya klÀder och nya saker. Plötsligt kom det upp att vi behöver en hÄllbar vÀrld och miljö.

Ingen har sagt att hÄllbar utveckling Àr viktigt. Men det Àr en sak som alla bör veta för att det behövs sÄ mycket just nu eftersom att vÀrlden hÄller pÄ att rasa. Tillexempel isbjörnarna i Antarktis deras största hot just nu Àr att deras natur med is smÀlter pÄgrund av vÀxthusgaser som vi slÀpper ut. Djuren och naturen, vÀrlden ska inte behöva rasa pÄgrund av oss.

Vi mÀnniskor anvÀnder nÀsta generations resurser vilket mÄste Àndras om nÀsta generation ska leva ett friskt liv och fÄ se den fina naturen vi har.

SÄklart vill jag Àndra mig och jag vill att vi ska klara det hÀr med dÄ mÄste ALLA agera. Vi kan agera och Àndra oss med att minska pÄ de klimat och miljöbovar som uppstÄr varje dag. T.ex stormen IRMA Àr en stor hÀndelse just nu i vÀrden dÀr mÄnga blir pÄverkade och jag tror det Àr ett tecken pÄ att vi mÄste sammarbeta och börja Àndra pÄ oss.

I samhÀllet vi lever idag sÄ vill man visa att man har det bÀttre Àn andra. Man visar upp sin snygga och feta bil. Vi vill ha ett stort hus. NÀr vi Àr pÄ resturang sÄ bestÀller vi den dyraste och stora matrÀtten. Att leva sÄ lyxigt som det bara gÄr. Medan barn i andra lÀnder som inte ens har tillgÄng till vatten, klÀder och tak över huvudet. De försöker varje dag ta sig igenom att bara överleva och att vara glada, lyckas i livet.

Vi alla lÀr oss nya saker varje dag och man kan alltid förbÀttra sig. Jag har inte tÀnkt pÄ konsekvenserna av detta. Det tror jag ingen gör för man vill ÀndÄ leva livet.

Men jag ska börja tÀnka pÄ det mer, börja spara mer och tÀnka pÄ köttet och maten som jag stoppar i mig. Jag ska ocksÄ minska koldioxid avslÀpp av bilen, klÀder osv.

Är du redo och villig att Ă€ndra dig?
Har du nÄgonsin tÀnkt pÄ konsekvenserna?
Vill du ha en bÀttre vÀrld och miljö?

Om du kÀnner och tÀnker som jag i detta sÄ kan du och jag förbÀttra vÀrlden.

Ha de gött :)

Fakta och bilder ifrÄn:

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125759-isbjorn
https://www.google.se/search?q=isbjörn&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1lu-OmK_WAhUzSJoKHTzICJ0Q_AUICSgB&biw=1024&bih=672
https://www.google.se/search?q=afrika+barn&client=safari&hl=sv-se&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqot75l6_WAhXJJZoKHWVADKIQ_AUICSgB&biw=1024&bih=672


Likes

Comments