Header

Längesen men efter en vecka i Stockholm & djurskötsel på Skansen så är jag full med nya erfarenheter & idéer.

Under veckan på Skansen så jobbade vi mycket med miljöberikning,  dvs att vi ger djuren tex leksaker med mat/godis i för sysselsättning och jobb.
Bör tilllägga att vi bara jobbade med vilda djur,  så att bara lägga in skin från annat djur är en miljöberikning då de blir en doft.
Bara att göra om i hänget är också en miljöberikning.

Efter denna vecka så har jag bestämt mig för att försöka fortsätta att jobba med berikningar även här hemma ned mina egna djur. Katterna och hästarna.

utan att jag ens visste de så har jag ju faktiskt redan börjat, Triss tex - har ett nät med halm i boxen för sysselsättning under natten. bra berikning för honom.
Idag gjorde jag om lite i nätet och tillsatte små äppelbitar så de kommer bli ännu roligare att leka med de.

Tanken är att fixa fler berikningar, till både Poppe o Triss, för att också kunna variera. Ska bli kul o testa lite olika o se hur de reagerar.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är jag här på ett besök och tänkte passa på att skriva lite angående hästarna, stallet och varför inte en liten snutt om mig själv?

Ska jag vara helt ärlig så har det inte hänt så mycket med hästarna sedan sist jag skrev, de har mest gått på bete faktiskt. Motionen de fått har varit promenader mellan beteshagar eller någon ridtur då och då - inte alls mycket.
På grund av olika anledningar såklart; dels att få komma i ordning efter flytten( speciellt Triss), sen tappar ju jag väldigt ofta intresset och motivationen för hästar och ridning under sommaren. Tror helt ärligt inte att varken Poppe eller Triss haft såhär lång sommarvila för mig förut, men någon gång måste bli första gången ;)

Har haft lite dö-tid nu på senaste så har spelat in en stallvideo faktiskt, i brist på annat. Tänkte att det kan vara kul och passande på olika vis; snart är det installning, så kan vara kul för er att se hur stallet ser ut och hur hästarna kommer bo. Sen dessutom så har de flesta av er inte sett varken Poppe eller Triss på länge, så även det kan ju bli kul. Ni som såg hur Triss va i Fornåsa, när han mådde piss, ni kommer inte tro att det är samma häst som nu.
Sen dessutom så har jag inte varit i stallet på ett tag och pysslat, så nu när jag äntligen har energi till det och lust dessutom så kunde de va kul att få minnas de i bild o film, dessutom tycker jag bara det är skoj att filma :)

Allt i videon går riktigt fort, annars hade det tagit flera timmar för er att kolla på de, så blir ju bokstavligen en speedad stalldag ;)

Förövrigt så mår hästarna bra, runda och goa efter en sommar på bete. De ska börja sättas i gång lite tuffare nu inför hösten o vinterns äventyr, tanken är att båda ska ut och fara lite ;)
Jag själv har mycket framför mig, både roliga och jobbiga grejer men som såklart kommer bli bra såsmåningom.

Hoppas ni har de super tills vi ses nästa gång :*​Ni får gärna gilla och kommentera för fler inlägg/videos - tycker det är så skoj att göra :)

Likes

Comments

​Hellow kompisar, igår var det en vecka sedan Triss flyttade från Fornåsa till Borensberg och om jag ska vara riktigt ärlig så va jag riktigt nervös över hur han skulle ta de.
Jag menar, han har mått dåligt såååå länge... Vi har försökt komma på olika sätt för att få honom må bättre - ändrat upplägget på träning, vägrat ha honom i stallet pga den oron han hade, haft kontakt med ett medium, kollat upp honom på kliniken - och vår sista påkommliga utväg blev att flytta. Som tur va har det gått såååå sjukt bra och redan när vi lastade ur honom ur transporten så va det stor skillnad på honom. ​MEN vad hade hade hänt om han inte hade trivts? ​Nu när allt är bra ska man troligtvis inte tänka så, men de går ju knappast att låta bli.

Ett annat orosmoment för mig va hur Poppe skulle ta allt. Han trivdes kanon i Fornåsa så för mig va det faktiskt inte lätt att flytta honom, men det går ju inte i längden att ha två hästar på olika ställen. 
Dock verkar han ha tagit det rätt coolt.  Faktiskt, de enda är att han är va lite skeptisk till rampen in i stallet  + att han dragit sönder en fjäder till hinderskjulet men det är de enda 
😉

I gårkväll efter den spontana trippen till Söderköping så åkte jag förbi stallet för att hälsa på mina små pojkar. Så himla gosiga när ed vandrade längst ner från hagen och upp till mig och Krille för lite klappar, kramar och knäckebröd 💗

Likes

Comments

För att göra en lång story kort...... Triss har inte varit sig själv på väldigt länge, han har visat "obehag" av olika saker och "psykiskt omående" på olika sätt.
Bla har han inte varit ridbar, han har varit stressad till tusen, kan inte stå i stallet, försökt komma över boxdörren osvosv - inte för att jag är den mest uppmärksammaste människan som finns, men jag känner honom såpass mycket att jag vet att nått är kaos. minsta lilla.

Givetvis är de påfrestande för alla att se Triss må såhär dåligt, speciellt för mig eftersom jag lägger all skuld som finns på mig. Att jag utsatt honom för allt detta och fått honom att bli som han är i dagsläget. Jag vet ju vad han kan och jag vet hur han är i vanligafall, och det känns som om det är så långt borta...
Jag kan säga såhär; jag gråter väldigt sällan egentligen, men när det är nått som blir jobbigt som ligger mig väldigt nära hjärtat så brister det direkt. Och mina hästar är det största och finaste som finns i mitt hjärta. Det klart det bli jobbigt som tusan då.
Det har varit så extremt jobbigt att jag inte ens har rört honom på nån månad, mamma har fått sköta honom helt.

Efter att ha kämpat med olika knep själv ett tag så blev jag rekommenderad att ringa & prata med en hästkommunikatör, vilket jag gjorde & hon träffade rätt på sååååå mycket. Det va faktiskt lite läskigt.
Jag fick mycket av mina funderingar och tankar bekräftade - vilket kändes bra.
Det som kändes mindre bra va att hon bad oss göra en akut hälsokoll på honom, de här Evidensia kommer in i bilden.
I fredags straxt efter 07 så lastade vi honom och for mot Mantorp.

Triss fick springa i hältgången, springa på böjt spår, göra böjprov och fick en hel genomgång av kroppen medans vi berättade om våra problem hemma i stallet.
Han stod helt stilla, precis hela tiden och så lugn som han va har vi inte sett honom sedan innan han flyttade till Motala. Det veterinärerna kom fram till va en liten liten hälta på högerfram ( vilket ska följas upp ) och dessutom har han TROLIGTVIS fått magsår utav den stress som varit runt honom. Även det ska följas upp i samband med hältan.

Det är mycket som spelar roll nu, stackars lilla älskade ponny. Förutom att han ska kollas upp på kliniken igen så har jag & familjen tagit ett beslut som förhoppningsvis kommer göra det lättare för honom att återhämta sig. Magkänslan säger så i dagsläget iallfall.

Vi håller tummarna för Trissen 💗

Bild på triss från idag...

Likes

Comments

Ville egentligen bara skriva ett kort meddelande om hur grymma ni studenter är, men är så speachless så en budgetfilm fick bli.

Ännu en gång, grattis till studenten - ni är så jävla bra!!


Likes

Comments

Har lite tid att slå ihjäl nu på bussen mot skolan,  så tänkte passa på att skriva upp lite mål för sommaren. med hästarna alltså.  mest för att jag ska ha de uppskrivet men också för att de runt om mig ska kunna veta hur mycket hjälp och stöttning jag kommer behöva.

Vi kan börja med Poppisen.
Hade som mål att åka till strängnäs och starta i Sportcupen för araber, men de känns väldigt långt borta just nu.  Speciellt då jag inte rider nu, men har en svag tanke på att sitta upp i slutet av veckan och göra lite bomövningar i lugnt tempo. Så får vi ser hur det känns när de närmar sig, jag har aldrig startat nått större än KM och definitivt inte i hoppning....
Annars ska han börja lasttränas så vi kan åka på olika pay and jumps runt omkring,  även åka till ridhus de dagar de är som varmast.

Trissen då.
Triss har jag egentligen inte haft några mål med förens nu när jag känner att det finns hopp då han börjat finna sig i det nya och har blivit mycket lugnare.
Som det ser ut nu så kommer han inte ridas på 2-3 veckor iallafall,  trots att han blivit bättre.
Skulle vilja åka iväg med honom också i sommar,  kanske någon pay and jump med Oliwia eller en pay and ride.  Vill så gärna att han och Oliwia ska bli tighta så hon kan hjälpa mig & att vi kan rida tillsammans.

Likes

Comments

Tog med mamma o hästarna till crossbanan idag för lite träning. 
Blev tre varv i värmen sedan orkade varken jag, mamma eller Poppe mer men Triss hade mer än gärna sprungit mer.

Likes

Comments

En av stallets nykomlingar fick löshoppas idag, så passade på med Triss oxå.

Bella och Julia tog över Triss och jobbade på bra, han är då inte lätt att ha o göra med ibland. Lilla hjärtat, så duktig och verkar ha funnit sig väldigt bra tillsammans med de nya killarna ❤

Likes

Comments

Om ni vill beställa riktigt fina saker till er själva eller hästen nu till sommaren så rekommenderar jag rittforsridsport.se, de som är bra är att med koden amandab så får ni frifrakt.
Gäller ej på foder och tillskott. 😊

Likes

Comments