Lufthunger

Hej fina ni. Idag har jag haft en heldag här i Uppsala. Det blev sent igår (för att vara mig en måndag, haha..) så jag tog sovmorgon till 8. Gick på en föreläsning, cyklade hem, åt lunch och pluggade. Cyklade till stan för att gå på kick-boxning med surfgänget. (insåg nu att jag inte berättat det för er, men mer om det i ett annat inlägg) och sen hem för middag och pratstund med Sofie.

En ganska vanlig dag som låter ganska bra, men det är något inom mig som ligger och gnager. Flera olika punkter i mitt liv känns fel och jobbiga. Jag vet inte om det beror på detta men jag har även, sedan några veckor tillbaka, återigen fått tillbaka ett problem jag kämpat med i perioder. Det är nämligen så att jag får jättesvårt att andas, det känns som att jag bara andas ytligt och får liksom inte ner tillräckligt mycket luft. Hittade en person på internet som hade beskrivit problemet bra "Det känns som att andetaget stoppas, och inte fyller hela lungan. Någon gång ibland kommer man "över" tröskeln och kan dra ett djupt, ordentligt andetag, men sedan är det kört igen." Är det någon av er som har/har haft liknande problem? Jag antar att det är något psykiskt och inte fysiskt men jag har alltid undrat var det beror på och varför det uppkommer så plötsligt. Från en dag till en annan kan andningen kännas jobbig och sedan kan det sitta i veckor/månader. Tydligen är "lufthunger" eller "kronisk hyperventilering" begrepp man ibland kallar det för. När jag googlar runt (vilket alltid skrämmer upp en) hittar jag bara äldre personer med symptomen, men ingen i min egen ålder.

  • Postad i: Vardag

Gillar

Kommentarer

rebeccca
rebeccca,
Hej Amanda! Läste ditt inlägg och kände igen mig direkt. Jag har kommit fram till att för mig är det när jag har saker på agendan hela tiden, samt att saker ligger och gnager som jag inte fått gjort. Då blir det som att kroppen glömmer hur man andas och att man inte kan hämta tillräckligt med syre.. Kan också få som ett lätt tryck i huvudet, typ som molande huvudvärk, och ont i nacken.. Vet inte om du känner igen det? Mina tre absolut bästa tips för att få bort denna jobbiga känsla (som har funkat superbra på mig) är att: 1. Yoga. Alltså det är mitt nr 1 tip of all times. Alla olika sorters Yoga, yin yoga för mer avslapnning och Global yoga för att andas och svettas är mina två favvisar. 2. Att tänka på allt som får en att må bra. Känner jag för att slappa i soffan en hel dag, då gör jag det, eller känner jag att jag vill träna, gör jag det. Känner jag att jag vill strukturera, pyssla eller laga mat, då gör jag det. Att ta varje dag som den kommer och lyssna på sin magkänsla och vad ens tankar säger. 3. Sena promenader med feel good- musik. Jag blir så himla avslappnad av mörker, och jag känner att gå ut och gå på kvällen är en av de bästa sakerna för att varva ner och tänka på dagen som gått. Tips är att ta på sig reflexvästen, eller ha en ficklampa (typ mobilen) nära till hands om det känns lite läskigt. Funkar super. Den bästa feel-good musiken är typ Sam Smith, gamla 80-tals dängor och Girlpower.

Hoppas att några av mina tips kanske kan hjälpa dig på traven!
kram <3
nouw.com/rebeccca
amandavalfridsson
amandavalfridsson,
Hej fina du! Tusen tack för dina tips, nu när du skriver det låter det så logiskt och klokt, måste verkligen testa dina tips. Det är, precis som du säger, så viktigt att lyssna på sig själv och göra det man känner för. Så synd att man ibland kommer bort det längst vägen.. Håller förövrigt med om att gamla 80-tals dängor är riktigt feel good, jag älskar även hits från 00-talet, så mycket feel good där med! 😊 Hoppas att du mår bra nu och tar hand om dig själv ordentligt, kram <3
nouw.com/amandavalfridsson
Sune Norrman
Sune Norrman,
Hej Amanda! eftersom det var en på miljonen att jag ramlade in på din hemsida, så borde det vara en mening med detta! Jag vet att det kan vara nog så jäv... att hitta rätt när man har en funktions störning av okänd orsak. Kan vara värt att kolla upp detta: https://sallyknorton.com Kan bara tillägga att jag personligen skulle ha ansträngt mig mycket för att ha greppat detta ämne betydligt tidigare i livet. Allt gott till dig! Bästa gälsningar, Fyto och näringsterapeut Sune Norrman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229