Fototips - resor

>

För det första har vi ju alla klassiska vyer. Det är självklart att man vill ta kort på de maffiga bergen, den fina stranden, kanaler i Venedig och utsikten från Eiffeltornet. Och självklart ska man ta dessa klassiska bilder. Jag gillar själv att gå tillbaka och titta på dessa bilder eftersom man får se så mycket av omgivningen och verkligen minnas hur det faktiskt såg ut.

Att tänka på när man tar dessa bilder är väl att ändå inte ta med för mycket i bilden och undvika störande saker. Bilden ska endå vara riktad mot det man vill visa, och då ska det gärna inte vara fula saker i vägen. Vill man göra sin bild mer speciellt kan man fokusera på att lägga in en egen redigering eller fota från en annorlunda vinkel.

När jag är ute och reser så älskar jag att fota människorna runt omkring mig. Konstnären på bilden är ju verkligen ett typsikt exempel på målare i Venedig. Man visar hur staden är bara genom att ta kort på personerna som lever där. Samtidigt är det lika kul att fota turisterna och fånga deras ögonblick. Till exempel dessa två där en ensam man sitter på en parkbänk och ett par går och håller i handen. Dessa bilder visar lite mer historier bakom och får en att undra vilka dessa personer är. Ett mycket bra fotomotiv för att variera sig mot alla mat och landskapsbilder!

Jag antar att fota sevärdheterna i en stad är det första man tänker på. Men det finns ju så otroligt många bilder på dessa saker och alla ser exakt likadana ut.. När jag fotar dessa bilder brukar jag då försöka hitta en ny vinkel. Eiffeltornet som är fotat underifrån och gondolerna som är fotade från vattennivå är bra exempel på detta. Jag brukar också inte ta med hela motivet, eftersom jag tycker det gör bilden ganska tråkig. Men att försöka kombinera fler sevärdheter i en och samma bild är verkligen mitt tips. Jag tycker att bilden på Big Ben är så mycket intressantare när både röda dubbeldeckare och taxibilar åker förbi. Denna bild är både från en ny vinkel, tar inte med hela sevärdheten och har med flera kända motiv. Tycket denna bild är myyycket bättre än alla bilder jag tog på hela Big Ben från nära håll!

När man reser utomlands testar man ju självklart mycket ny mat och självklart måste man ju föreviga dessa maträtter! Här kan man backa ut lite och försöka se helheten runtomkring. Istället för att fota en glass har jag till exempel fotat de många olika glasstrutarna som hänger ner från ståndet. Och istället för att fota en macaron har jag istället fotat skylten, där man även skymtar berg av macarons i bakgrunden. Detta kan göra bilden mycket mer intressant.

Något man absolut inte får missa att fota är detaljerna! Jag fotar allt ifran fasader, söta skyltar, flaggor, stånd m.m. Dessa bilder gör att man får en mer djupare bild av hur det såg ut. Vill man förstärka att det såldes mycket masker i Venedig kan man ta kort på ett stånd där det hänger en massa masker. När jag fotar dessa bilder brukat jag tänka på att fota det lite ovanliga som framhäver staden.

Mest av allt brukar jag dock gå runt och fota så mycket som möjligt, sen kan man ju bara radera de bilder man inte vill ha. Men att variera bilderna och fånga annorlunda motiv från spännande vinklar är aldrig fel att ha i bakhuvudet! Lycka till med resefotandet!

Gillar

Kommentarer

matilda.brannstrom
,
Himla fina bilder, och jättebra tips! :)
nejförlåt,
Finfina tips! Ska fota mer människor nästa gång jag är ute och fotar! :D
jessicaalexandra.blogg.se/