Fototips - Hur jag fotar mina självporträtt

Att fota självporträtt är något jag tycker är väldigt roligt - även fast jag inte alltid blir så nöjd med hur jag ser ut på bilderna, haha! Jag gillar att det är så enkelt och nära till hands och att man inte behöver jaga efter någon kompis som vill ställa upp som modell ;)

Jag tänkte nu dela med mig av mina sex bästa tips för att ta lyckade självporträtt. Även om du inte fotar lika mycket som jag, så är det alltid kul att ha fina bilder på sig själv, speciellt om du har en blogg som du satsar på. Dessa är alltså tips alla kan ta till sig, oavsett om man älskar att fota eller bara vill ha bättre bloggbilder.

1. Införskaffa ett stativ och en fjärrutlösare. Detta är inget måste men det underlättar så otroligt mycket. Innan jag hade ett stativ höll jag på och bökade med lådor och byggde höga torn att ställa kameran på. Ett stativ sparar dels mycket tid och du kan dessutom få kameran på exakt den plats du vill. Jag får också ofta frågan hur jag får så skarpa bilder och skärpa på ögonen - svarat är självutlösare. Jag står helt enkelt framför kameran, trycker på självutlösare och sedan ställer kameran in fokus på mig. Det gäller dock att testa sig fram så att fokuset verkligen hamnar rätt.

2. Ta många bilder och testa testa testa! Det kan ta ett tag innan jag får till bilderna som jag vill ha dem. Jag testar olika vinklar, ljus och olika ansiktsuttryck på mig själv. Ge inte upp, till slut är allting som du tänk dig och då är det bara att fota på!

3. Tänk på bakgrunden. En rörig bakgrund kan verkligen förstöra en annars fin bild och ta fokus från själva huvudmotivet. Som ni ser på bilderna ovan är nästan alla tagna framför en väldigt diskret bakgrund. Tips är att stå framför väggar eller buskar/träd. Vill man däremot framhäva omgivningen så är det självklart okej att bakgrunden inte är lika enkelt och "ren", exempelvis bild 5. 

4. Tänk på förgrunden. Testa att sätta något framför dig själv när du fotar. Exempel på bild 5 så ser man lite gräs sticka upp i förgrunden vilket gör att jag får en lite ram runt mig och drar intresset dit.

5. Använd rekvisita. Ibland kan det vara fint med bara en enkelt vit bakgrund (bild 6), men för att göra bilden mer spännande och framhäva en känsla tydligare, så är ett hett tips att använda någon form av rekvisita. Här ovan har jag t.ex. använt ballonger, en tekopp och en gammal bok.

 6. Ha gärna en plan innan du börjar fota. Ibland ställer jag bara upp kameran för att knäppa några bilder, och det funkar också, men det är inte dem bilderna jag sen är som nöjdast med. Gå in på olika hemsidor (tumblr, weheartit, bloggar o.s.v.) och hämta inspiration. Inspirerar från andra och försök göra din egen tolkning. Vet du innan hur du vill att bilden ska vara så är det också mycket enklare att hitta rätt rekvisita och få till rätt ansiktsuttryck. Bilden blir då mycket mer sammanhängande.

LYCKA TILL!

Gillar

Kommentarer

Mony,
Ska värkligen tänka på det när jag fotar <3
nouw.com/mony
linakrogstad
linakrogstad,
Sjukt bra tips! :D
nouw.com/linakrogstad
Filippa_sjögren
Filippa_sjögren,
Super fina bilder. Själv är jag också väldigt intresserad av att ta foton osv.
nouw.com/filippa_sjögren
Kajsahageberg
Kajsahageberg,
Jättefina bilder och super bra tips<3
nouw.com/kajsahageberg
molliies
molliies,
Du är verkligen duktig på att fota!
nouw.com/molliies
toveaanderssons
toveaanderssons,
grymma tips och super fina bilder! ska verkligen använda mig av det här!
nouw.com/toveaanderssons
Hildasamuelssons
Hildasamuelssons,
Tack så sjukt mycket för tipsen! Kommer bli mycket bättre bilder nu!♡
nouw.com/hildasamuelssons
G4ywh00r3
G4ywh00r3,
Skulle döda för dina ben! fin och fin blogg :)
nouw.com/g4ywh00r3
Morsa
Morsa,
Fina bilder
nouw.com/morsa
ifsupermanwasafemale
ifsupermanwasafemale,
Gillar bilden med boken! :)
nouw.com/ifsupermanwasafemale
amandavalfridsson
amandavalfridsson,
Kul att du gillar den! :)
nouw.com/amandavalfridsson