Adventskalender lucka 2 - mina bästa fototips inom mat

Här kommer en försenad lucka, men en desto mer genomarbetat en. Mina absolut bästa mat-fototips:

Testfota alltid innan

Innan jag börjar ställa upp all rekvisita och mat testfotar jag alltid innan. Jag testar ljuset och stället upp taltikar / glas utan själva maten helt upplagd. På så sätt vet jag att ljuset blir rätt när jag väl ställer upp allting och slipper flytta omkring för mycket. På bild 1 var ljustet jämnt och fint från början, medan det på bild 2 var lite för starkt solljus på marängerna och för starka skuggor på den svarta väggen bakom. På bild nummer 3 var ljuset bra, men jag gillade inte vinkeln och kände att lite färger saknades i bilden. Innan jag fotade vidare sprang jag därför och hämtade något som kunde passa bra in.

Hitta det rätta ljuset?

Det här kan nog vara det knepigaste och svåraste med att fota - hur hittar man ett jämnt och fint ljus? Jag brukar tänka på att fota i naturligt ljus och ha ljuskällan (oftast då fönstret) bakom maten. Kommer ljuset från sidan blir bilden ofta ljus på ena sidan och skuggig på andra. Får man inte till ljuset (det vill säga, att det blir alldeles för skarpt) har jag ett väldigt användbart knep: häng ett vitt lakan över fönstret eller eventuellt håll upp en vit skärm framför fönstret för att skugga maten och få ett jämnt ljus.

Fota i olika vinklar

Små, små justeringar i vinkeln kan göra stora skillnader. Testa att gå lite längre fram, lite längre bak, lite högre upp osv. Semifreddon tycker jag t.ex. gör sig mycket bättre vid andra bilden.

Samma sak gäller här - en frukost kan bli väldigt olik beroende på vilken vinkel du väljer. Jag gillar ofta att fota frukostbrickor rakt uppifrån för att få med allting. Testa även att gå riktigt nära för att få till detaljbilder på alla smaskiga bitar.

Fota med olika bakgrunder

En bakgrund kan göra supermycket för en bild. Jag har exempelvis en mörk träplanka som jag ofta använder som bakgrund. Ni skymtar den på bild 2 här ovan samt på många andra bilder i detta inlägg. Denna träplanka använder jag till bilder jag vill ska vara lite rustika. Tredje bilden här ovan är fotograferad utomhus för att symbolisera en härlig sommarkväll. Fjärde bilden är fotad mot en vit bakgrund för att symbolisera en fräsch och hälsosam sallad.

Använd rekvisita

Rekvisita är superviktigt, men se till att använda något som är passande för bilden. Är det chokladkakor du fotar kan ett glas mjölk vara passande i bakgrunden, är det en pastarätt kanske en pepparkvarn eller basilika passar bra. Använd gärna olika bestick, glas och tallrikar till olika bilder.

Anpassa redigeringen efter känslan du vill förmedla

Som sagt - mycket av matfoto handlar enligt mig om att förmedla en stämning till maten. Du vill såklart att maten ska framstå från sin bästa sida och här kommer självklart redigeringen in. Första bilden ovan är redigerad ljust och färgstarkt eftersom det är en härlig och fräsch smoothie. Andra bilden är redigerat lite mysigt då man ofta förknippar kakor och mjölk med något mysigt.

Hoppas tipsen hjälpte. LYCKA TILL!

Gillar

Kommentarer

Linn,
Emelie,
Riktigt bra inlägg! Tack så mycket för tipsen! 😃
photobyemelieee.blogg.se
smallprettythings
smallprettythings,
Bra tips! Du är verkligen duktig på att fota 😊
nouw.com/smallprettythings
isvarmt
isvarmt,
Perfekt för mig idag som ska iväg på fotojobb och fota mat! Har du några tips på hur man hanterar ljuset när det är mörkt ute så man inte har fönster? 😊
nouw.com/isvarmt
isabelkensson
isabelkensson,
Bra tips och suuperfina bilder!
nouw.com/isabelkensson
ebbaahendeliin
ebbaahendeliin,
Vilket fantastiskt bra inlägg!! Och dina bilder är ju helt otroligt fina 😍
nouw.com/ebbaahendeliin
Daniela,
Jättebra tips! Älskar dina matfoton! 😊
danielaaa.blogg.se
sarapettersson,
Verkligen hur bra tips som helst! 😃
photogra.blogg.se
corneliakarlsson
corneliakarlsson,
WOW så bra tips!!
nouw.com/corneliakarlsson