Att våga längta till julen

Snön kommer och går i mitt Västerbotten. Julklänslorna lika så. De kommer och går. När snön lagt sig, är julkänslorna där. När snön regnar bort, regnar även julkänslorna bort. Just nu är de snötäckta träd, gräsmattor och skogsvägar. Traktorspåren syns tydlig och skenet från någons pannlampa lyser upp de snötyngda träden. Julkänsla. Jag har tänt alla ljus hemma, skenet dansar sådär som de gör. Julkänsla.

Varje år sen jag blev vuxen har jag mer och mer börjat våga längta till julen. Till en mysig julhelg, med vänner, sambo & familj. Även om de just i år inte alls blir som jag egentligen hade velat. Jag hade velat fylla soffan här hemma med vänner, sällskapspel och något gott nybakat att äta. Pepparkakor helst, älskar pepparkakor, har alltid gjort. Jag har börjat längta, jag har vågat börja längta. Även om i år inte blir så på grund av pandemin som vi alla behöver hjälpas åt att få ett slut på.

Jag reser mig upp för att blåsa ut ett av stearinljusen som nästan brunnit till botten. Ger mig själv en liten klapp på axeln, för nu slipper jag kanske kämpa med baksidan på en sked för att få bort den där sista biten ur ljusstaken. Det är fint att bli vuxen. Att få skapa något eget. Att våga skapa något eget, långt ifrån självklart. Hemma hos mig och Jesper är det alltid lugnt och tryckt, det här är vårat hem. Vårat hem som jag har börjat hitta till mig själv i. Vårat hem, där jag är trygg, där jag väljer vilka som är välkomna och där vi tillsammans skapar en jul som vi båda vill ha. De där ordet som är så litet, men så viktigt. Vill.

För tre jular sen skrev jag något om att julångesten inte var helt borta, men att den var så mycket mindre en vad den någonsin varit. I år måste jag liksom leta efter den för att hitta den, så liten är julångesten. Jag säger hej till den och blir påmind om hur bra vi har det. Hur tacksam jag är för att jag vågat skapa en jul som jag mår bra i, som jag faktiskt vågar längta till. Om så bara lite.

Tänk att det kan vara så här. Att inte behöva ha en ångestklump i magen inför julen. Tänk att det går att våga längta till julen.

  • Vardag

Gillar

Kommentarer