Stress.

Har ni någongång upplevt stress? Jag kommer ihåg när jag var kring 15 år och var tvungen att skriva varje gång jag hade kramper i magen under en skoldag i en dagbok som doktorn hade gett mig för att vi skulle ta reda på vad som stressade mig. Jag skulle skriva vad jag gjorde, vilken tid på dygnet var det och så vidare. Jag åt även medicin för stress en gång i tiden för att ge mig mindre stress i folkmängd.

Stressen har kommit igen i form av magknip och ryggbesvär hos mig, det är slutet av terminen och jag har mycket att göra. Skolan är ingen hjälp heller. De hjälper inte sina studenter. Det känns som att de har mentaliteten att man ska klara sig själv just nu, de tar till och med in en jurist för att förklara att de inte måste hjälpa till mer än vad de redan har gjort. Jag har suttit dagligen i flera veckor och läst, skrivit, intervjuat, mailat, diskuterat, presenterat och skickat in grejer samtidigt som gråtanfall har inträffat flertal gånger. Det känns inte som att det finns något slut. Det låter väldigt negativt men jag antar att man blir lite så efter att ha ryggsmärtor och magknip under en längre tid.

Planeringen har hjälpt mig mycket dock. Jag vet exakt vad jag ska göra och när jag ska göra det. Det är lätt att se varje morgon vad som ska göras för dagen. Träningen hjälpte också under en längre tid, men nu när jag mår fysiskt dåligt är det inte lätt att gå till gymmet, jag rör mig knappt. Sitter på en stol hela dagarna och skriver/läser. Det blir liksom en ond cirkel på ett sätt.

Stress är någonting alla upplever i olika mängder under olika stunder i ens liv. Många är stressade på grund av pandemin som pågår just nu, många är stressade för att det är deadlines, många är stressade för att gå ned i vikt till sommaren, många är stressade för hur sommaren kommer att bli. Många är stressade. Ibland är det bra med stress, man är mer allert. Det är när stressen får en att må fysiskt eller/och psykiskt dåligt som det blir ett problem.

Denna helg har jag och Alex (han upplever också mycket stress nu) att vi ska ha en ledig helg. Jag tror inte att vi har haft en ledig helg sedan mars. Vi har hittat en plats där vi ska ta en långpromenad och vi ska bara ta det lugnt. Förhoppningsvis kommer det att ge oss energi inför nästa vecka.

Om du upplever någon sorts stress uppmanar jag dig att röra på dig. Det är den bästa medicinen. Ta ett varv runt spåret. Det behöver inte ens ta lång tid. Få frisk luft i lungorna, rör på kroppen.

Kram, Amanda Maria

Gillar

Kommentarer