Header

Är det bara jag som kan tycka muffins kan bli lite torra ibland? Jag kan då tala om att detta recept inte är det! Dessa muffins blev såå goda!

Chokladmuffins ca 12st

3 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl socker

3/4 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1/2 dl rapsolja

2 tsk ättiksprit (12%)

2 1/2 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål, tillsätt därefter vatten, olja och ättikssprit och rör ihop, det ska bara blandas. Sätt ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt och häll i smeten. Sätt in muffinsen i ugnen i ca 20 min. Håll koll och testa med sticka om de är klara. Stickan ska vara torr när du sticker i muffinsen. Ta ut muffinsen och låt kallna.

(Recept från Systrarna Eisenmans blogg på Loppi.se)

Gör under tiden kolasåsen och jag kan lova, denna kolasås fungerar även utmärkt till glass, tårtor och allt annat som behöver en kolasås. Så god!

Kolasås

3 dl grädde

1 dl sirap

3 msk socker

1 msk smör

2 krm salt eller mer efter tycke och smak!

Häll i grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, koka upp och låt småputtra i ca 10 min tills kolasåsen har tjocknat på sig. Klicka sedan i smöret och blanda ihop tills det smält och smaka av med saltet. Låt svalna. Har kolasåsen blivit lite för seg tills du har på den på muffinsen kan man lät värma på den lite till önskad konsistens.

Kolafrosting

100g rumsvarmt smör

1 1/2 dl kolasås från receptet ovan

3 dl florsocker

50g philadelphiaost

Vispa ihop smör och kolasås så det blir fluffigt, tillsätt därefter philadelphiaosten och florsockret.

Spritsa sedan muffinsen med kolafrostingen, ringla över kolasås och toppa med lite flingsalt. NJUT!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har du ätit langos på marknad men aldrig gjort dom hemma? Då tycker jag verkligen du ska ge det ett försök för det är inte så svårt som man kan tro, bara man har tillgång till en fritös!

Ingredienser för 6st langos

25 g jäst

3 dl 37 gradigt vatten

1 msk potatismjöl

7 dl mjöl

1 tsk salt

Smula ner jästen i en degblandare och lös upp den med vattnet. Blanda mjöl, potatismjöl och salt och häll ner i bunken med jästen och arbeta i degblandaren i ca 10 min. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

Värm upp fritösen på ca 180 grader. Stjälp upp degen på bänken och dela degen i 6 delar. Platta ut dem så de är lite tjockare längst ut och tunnare i mitten. Lägg ner i fritösen och fritera dem tills de blivit gyllenbruna! Ät med det du tycker om te.x räkor, rödlök, turkisk yoghurt och ost! 😊

Likes

Comments

Tjugondedag jul i helgen och vi passade på att städa bort julsakerna idag. Tycker alltid det är lika skönt att ställa fram julen som att plocka bort den, det känns liksom att man går mot ljusare tider nu!

I veckan bakade jag ett bröd med en skållning på havregryn och linfrön, det blev riktigt gott och kommer absolut göras igen!

Skållning

550g vatten

250g havregryn

100g linfrön

Häll havregryn och linfrön i en skål, koka upp vattnet och häll det över och rör om. Det ska bli som en gröt. Täck med plastfolie och låt stå några timmar tills det kallnat.

Dags att göra brödet:

Ingridienser:

Skållningen av havregryn och linfrön

700g vatten

350g rågsurdeg

40g jäst

1200g ekologisk vetemjöl special

200g grovt rågmjöl

40g honung

40g salt

Smula ner jästen i degblandaren, lös upp med lite av vattnet, blanda sedan i skållningen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i degblandare i 10 min, tillsätt saltet och arbeta degen i 5 min till. Låt degen vila i bunken 30 min.

Stjälp upp degen på bänken och dela i tre- fyra delar och forma dem till önskad form och lägg ner i mjölade jäskorgar. Jag gjorde två bröd eftersom jag bara har två jäskorgar men med handen på hjärtat skulle jag nog delat den i tre-fyra delar, degen jäste nämligen över kanten i kylskåpet!

Låt bröden jäsa ca 1 1/2 timme i rumstemperatur, eller ställ in bröden i kylskåp under natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp försiktigt upp bröden på en plåt ( jag gräddade ett bröd i taget eftersom det var så stora så låt de andra stå kvar i kylskåpet tills det är dags att gräddas om det inte får plats).

Ställ in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vädra ut ångan efter ca 20 min. Låt brödet gräddas i ca 45 min eller tills det nått innertemperatur på 98 grader. Jag brukar tycka att bröden, trotts att de nått 98 grader fortfarande kan vara lite degiga inuti om man sticker i dem. Är de degiga på stickan tycker jag ni ska låta dem vara inne ett tag till, bara de inte blir brända så är det bättre med lite längre tid inne i ugnen än för kort. Hellre ett väl gräddat bröd än ett degigt! ( Kanske ska bli mitt nya motto?😉). Låt bröden kallna på ett galler med bakduk över. Njut!

​Receptet inspirerat av boken "Bröd från Brunkebergs bageri" av Heléne Johansson! En mycket bra brödbok som lärt mig massor!

Likes

Comments

Hallåja! Nu ikväll när jag som vanligt stod i godan ro och gjorde en deg i bakmaskinen samtidigt som jag smakade en liten degbit kom sambon in i köket och sa "Så mycket deg som du äter kommer du bli en deg tillslut". - Haha, tack så hemskt mycket kände jag då, kunde dock relatera men man måste ju smaka på degen! 😉

Men till dagens recept! Nämligen surdegs bruschetta! Har hört talas om det förr men har aldrig gjort det själv, men så kom jag på det en dag när jag hade några ämliga brödkanter kvar. Det är även perfekt att ha på lite av varje som pålägg som ligger och skräpar i kylen, jag valde körsbärstomater och halloumi.

Surdegsbruschetta med halloumi och körsbärstomater

Du behöver:

Surdegsbröd

Olivolja

Flingsalt

Halloumi

Körsbärstomater

Häll i olivolja i en stekpanna, lägg i bröden och stek på medelvärme tills bröden har en krispig, rostad yta. Krossa över flingsalt och lägg upp på en tallrik. Stek därefter halloumiskivor och körsbärstomater till önskad konsistens och lägg på bröden. Ringla över lite olivolja och flingsalt och voilá! Svårare än så är det inte! 😄

Likes

Comments

Hej på er! Hur är vädret hos er? Här snöar det typ varje dag och sist vi mätte på gräsmattan var det 56 cm men det måste minst ha snöat 5 cm sen dess! Men jag älskar det! Föredrar definitivt snö framför blask och regn!

Häromdagen bakade jag ett bröd som kan vara ett av de bästa bröden jag gjort! Ur just surdegstyp vet jag ärligt talat inte, för det var inte speciellt stora hål i det men det var många små hål och brödet jäste av bara farten! Så mycket att fördegen jag gjort som stått över natten hade bubblat över i bunken! Tror vetesurdegs grunden tyckte det var dags att användas! Brödet hade ett väldigt mjukt inkråm, nästan som ljus franskbröd, ni vet? Perfekt i mina ögon, men nu ska jag jobba vidare på brödet så det får mjukare skorpa. Recept kommer när jag är nöjd med det! Eller hojta till om ni är sugna på det redan nu 😊

Inte lätt när matte fotar bröd 😉

Likes

Comments

Godmorgon på er! Tänk att det redan är den tredje Januari 2018! Ja, det känns fortfarande rätt konstigt att skriva det när man är så van vid 2017.

Dagen innan nyår bestämde jag mig för att baka ett surdegsbröd med grevéost till Nyårsafton, just för att jag aldrig har bakat med ost i bröd förr och för att jag väldigt mycket ost hemma just nu. Kanske låter konstigt men jag fick nämligen två ostlådor i julklapp av bönderna jag jobbar åt! Men som tur är älskar jag ost så jag blev bara glad! Men dags att återgå till brödet. Som den nybörjare jag är i surdegsdjungeln har jag tagit ett recept från Pain De Martins blogg vilket är en superbra blogg att gå in och kika på om man liksom jag är nybörjare.

Levain med Grevé

Jag började göra brödet genom att göra en fördeg på vetesurdegsgrund som fick stå under natten.

Levain

100g vetesurdegsgrund

200g ljummet vatten

150g vetemjöl special (ta ett svenskt och ekologiskt mjöl, det blir faktiskt skillnad!)

50g rågmjöl

Blanda ihop allt på kvällen och låt stå varmt och gosigt under natten, gärna 22-24 C.

På morgonen när du vaknar har du förhoppningsvis en fin och bubblig fördeg, den fördegen häller du i din degblandare och tillsätter sedan;

450g vatten

750g vetemjöl special

20g salt

100g riven, lagrad ost av något slag.

Blanda alla ingredienser utom saltet i 5 min i lägre hastighet, sedan 3 min lite snabbare. Sen i med saltet och kör ytterligare 2 min. Tillsätt sedan osten och kör så allt blandas ihop.

Låt sedan degen stå kvar i degbunken en timme och häll över en skvätt olja och på med jäslock eller en hederlig bakduk. Under timmen viker man ihop degen tre gånger.

Efter det bakade jag ut degen, rundrev det och sedan ner i mina nya jäskorgar som jag fick i julklapp och in i kylskåpet för kalljäsning.

Morgonen efter jag satt min surdegsgrund, bubblig och redo att bakas på!

Degen lät jag faktiskt stå i jäskorgarna under kvällen och natten, på morgonen tog jag ut dem och startade ugnen på 275 grader. Och ja, jag lät dem jäsa i rumstemperatur medans ugnen blev varm för att jag har läst de kan må bra av det 😁 När ugnen blivit varm vände jag upp bröden, snittade dem och in i ugnen och sänkte genast temperaturen till 250 grader. Längst ner hade jag en varm plåt jag samtidigt hällde vatten på och sedan stängde jag luckan och lät bröden stå i ca 15 min. Då öppnade jag luckan och vädrade ut ångan och sänkte sedan ugnen till 200 grader. Sedan lät jag nog bröden stå i 30-45 min till för att vara helt säker på att de var klara. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Likes

Comments

Min jul firades på två håll, först i Söderhamn på Julafton med Gustavs familj och sedan hemma hos oss på juldagen med båda våra familjer.

Likes

Comments